ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Noul studiu Mazars analizează modul în care companiile pot transforma promisiunile în acțiuni atunci când vine vorba despre sustenabilitate

19 Decembrie 2022   |   BizLawyer

Mazars îndeamnă liderii de afaceri să se gândească unde se află în propria călătorie ESG, afirmând că "strategia de sustenabilitate trebuie să devină o strategie de afaceri"

Laura Negritoiu, Sustainability Director si Răzvan Butucaru, Partner, Financial Services & Advisory Leader - Mazars România

 
 
Mazars, firma internațională de audit și consultanță în afaceri, lansează un nou studiu, „ESG: where are you on the journey?”, care analizează creșterea vizibilității aspectelor de mediu, sociale și guvernanță (ESG) pe agenda de business a companiilor. Acesta stabilește direcții  de urmat pentru companiile de toate dimensiunile, din diferite sectoare și zone geografice, pe măsură ce acestea se pregătesc să pornească sau să accelereze ritmul călătoriei lor spre sustenabilitate.

Din experiența noastră, pentru a implementa principiile ESG în mod corespunzător este nevoie de educație, cunoștințe și o schimbare de mentalitate; una care să poziționeze factorii ESG în centrul companiei. Echipa executivă trebuie să înțeleagă că sustenabilitatea nu este o destinație, ci o călătorie, o cale către realinierea scopului, strategiei și modelului de afaceri al companiei în armonie cu natura, oamenii și comunitățile. Pe măsură ce lumea se schimbă, noi toți trebuie să ținem pasul. Strategia de sustenabilitate trebuie să devină o strategie de afaceri.”, a menționat Chris Fuggle, Global Head of Sustainability Services, Mazars.

Oferind liderilor de afaceri informațiile și punctele de gândire critică necesare pentru a aprofunda înțelegerea problemelor legate de ESG și a oportunităților de afaceri asociate, raportul prezintă:

·         O privire de ansamblu asupra reglementărilor privind raportarea ESG corporativă: de ce are loc schimbarea și impactul pe care această schimbare îl va avea.

·         Provocările cu care se confruntă echipele de conducere ale companiilor în transformarea promisiunilor în acțiuni și angajamente pe care și le asumă.

·         Principii directoare privind modul în care echipa executivă își poate consolida angajamentul față de principiile ESG și le poate vedea ca pe o oportunitate de afaceri.

·         Perspective geografice care oferă indicii valoroase despre modul în care companiile abordează provocările ESG globale și locale.

·         Opinii de la experții globali Mazars cu privire la trei sectoare care au avansat în călătoria ESG.

·         Îndrumări despre cum să faceți analiza cost-beneficiu pentru conformitatea ESG și de unde să începeți.

·         Sfaturi importante pentru avansarea în călătoria ESG.

Având în vedere noile reglementări, greenwashing-ul nu mai este o opțiune

Întrucât autoritățile de reglementare de pe ambele maluri ale Atlanticului doresc să introducă noi reguli stricte privind raportarea ESG și noi parametri internaționali standardizați pentru măsurarea ESG, companiile nu își pot permite să se limiteze la nivelul declarațiilor verbale atunci când vine vorba de aspecte legate de sustenabilitate. Acestea sunt acum nevoite să furnizeze dovezi concrete că au o strategie coerentă de sustenabilitate și o implementează în mod activ, iar indicatorii de raportare utilizați pot demonstra în mod clar și obiectiv progresul.

Chiar și înainte de aplicarea noilor norme, investitorii care caută să evalueze expunerea la risc și marile companii internaționale care doresc să introducă obiective cheie de sustenabilitate în lanțurile lor de aprovizionare au crescut substanțial presiunea asupra companiilor pentru a deveni mai sustenabile. Acest lucru afectează firmele din toate sectoarele și de toate dimensiunile, inclusiv întreprinderile private și întreprinderile mici și mijlocii.

ESG - prioritate principală pe agenda liderilor de afaceri

Din cel mai recent barometru C-suite al Mazars reiese faptul că trei sferturi dintre companii plănuiesc să sporească investițiile în inițiative de sustenabilitate. Cele mai mari bariere în calea investițiilor în ESG sunt finanțarea (52%), complexitatea (51%) și riscul de rentabilitate scăzută (49%).

În ceea ce privește raportarea, 63% dintre respondenții barometrului au elaborat deja un raport de sustenabilitate. Calitatea datelor a fost văzută ca fiind cea mai dificilă problemă (39%), urmată de prioritizarea lor (29%) și monitorizarea rezultatelor (28%).

Dacă ne uităm la cele trei bariere principale identificate privind investițiile în ESG (finanțare, complexitate și rentabilitate scăzută), punctul lor de intersecție ar putea fi nevoia companiilor de a avea o înțelegere mai clară și mai profundă a impactului generat de integrarea factorilor ESG în strategia și operațiunile lor. Deoarece, atunci când decidenților li se prezintă întregul tablou, atât al riscurilor, cât și al noilor oportunități aflate la orizont, de obicei le este greu să ignore rentabilitatea investițiilor aferente.
În ceea ce privește raportarea, feedbackul respondenților este foarte asemănător cu experiența noastră. Prioritizarea datelor care trebuie incluse în raport poate fi confuză, însă devine destul de  intuitivă de îndată ce subiectele materiale ESG sunt identificate iar o structură clară a raportului este definită.
Practic, prioritizarea subiectelor ESG materiale va permite companiilor să creeze o soluție cu rezultate măsurabile.
Iar în acest punct intervine și preocuparea privind calitatea datelor, deoarece utilizatorii raportului vor trebui să aibă încredere în acuratețea, completitudinea și relevanța rezultatelor non-financiare prezentate. Fără această încredere, părțile interesate nu vor putea folosi raportul de sustenabilitate așa cum a intenționat compania care l-a publicat”, a menționat Laura Negrișoiu, Sustainability Director, Mazars România.

Lecții desprinse din provocările globale comune

Multe dintre problemele cu care se confruntă companiile în îndeplinirea cerințelor ESG sunt probleme comune, indiferent de poziția lor geografică. Ce pot face companiile pentru a se asigura că au o licență socială de operare, ce indicatori să folosească pentru a măsura progresul și cum să navigheze prin diferitele standarde și reglementări sunt întrebări cu care se confruntă majoritatea companiilor din întreaga lume. Discutând aspecte ale activității lor din țările respective, partenerii Mazars explică cum ar trebui abordate provocările globale și locale deopotrivă.

Analiza cost-beneficiu

Adoptarea regulilor ESG vine cu riscuri majore de neconformitate, dar și cu beneficii pe măsură, cum ar fi creșterea eficienței operaționale și scăderea costurilor. Studiul subliniază de ce o analiză cost-beneficiu în privința ESG poate ajuta companiile să realizeze acea schimbare de mentalitate necesară pentru a nu mai trata ESG ca pe o povară costisitoare din punct de vedere al conformității, ci ca pe o investiție în viitor.

Cine are avans și de ce?

Diferitele sectoare ale economiei se confruntă cu o serie de provocări comune în implementarea regulilor ESG. Cu toate acestea, multe companii au în continuare provocări specifice și se află în diverse etape în călătoria lor de sustenabilitate. Studiul identifică trei sectoare care au fost împinse în față, tocmai pentru că sunt printre cele mai expuse presiunilor din societate legate de ESG. În acest proces, ele au învățat câteva lecții care pot fi aplicate și altor sectoare.

Pentru liderii C-suite din România, ESG este o investiție de viitor

Semnalele sunt evidente, interesul pentru sustenabilitatea pe piața din România este în creștere. Potrivit barometrului C-suite Mazars 2021, 74% dintre directorii executivi din România se concentrează în prezent pe fiecare factor al matricei ESG și mai mult de jumătate dintre lideri (52%) au menționat că așteptările angajaților sunt principalul motor al investițiilor în ESG.

Cine sunt liderii din domeniu?

Din experiența noastră, lideri în domeniul sustenabilității sunt companiile care au înțeles cu adevărat că, integrând sustenabilitatea în strategia și operațiunile lor, nu fac altceva decât să își protejeze afacerea pentru viitor.
De obicei, aceste companii fac parte din industrii sau instituții financiare puternic impactate, care au acționat rapid asupra riscurilor lor de sustenabilitate, dar au evaluat și oportunitățile oferite de actuala perioadă de tranziție către o economie mai sustenabilă: au intrat pe noi piețe, și-au consolidat lanțul de aprovizionare sau au lansat mai multe produse sustenabile. Factorul lor intrinsec de succes este să aibă cel puțin un promotor al sustenabilității printre decidenții organizației care crede sincer în nevoia de schimbare și conduce procesul cu claritate și pragmatism”, a menționat Răzvan Butucaru, Partner, Financial Services & Advisory Leader, Mazars România.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 5052 / 17248
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A crește în primul semestru din 2024. Avans de 18% la nivel global și de 39% pe piețele emergente. CMS își menține pozițiile fruntașe în clasamente, Clifford Chance și Schoenherr se remarcă în Europa și două firme cu prezență la București rămân în top la nivel global
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
Cariere în Drept | Povestea Andreei Ungureanu, absolventă a Facultății de Drept din Iași, care a ales magistratura, după un program de master în Științe Penale, dorindu-și să activeze ca procuror. ”Deși pentru început se poate dovedi dificil și frustrant, este esențial pentru un tânăr la început de drum să dobândească lecția răbdării și o modestie a pașilor mici, făcuți cu tenacitate, către un ideal ce urmează a fi șlefuit”, spune tânăra, azi auditor de justiție în cadrul INM
Schoenherr și Asociații SCA | Sebastian Guțiu, numit ca membru supleant al Curții Internaționale de Arbitraj ICC
România a depus o cerere de anulare a hotărârii Tribunalului ICSID prin care a fost obligată să plătească 42,2 mil. € plus dobânzi și cheltuieli unor companii dezvoltatoare de centrale fotovoltaice | Biroul din Paris al unei firme americane și avocații MPR Partners din București reprezintă România în acestă fază a arbitrajului, reclamanții merg cu King & Spalding (Houston și Paris)
CMS obține o hotărâre importantă pentru producătorii de energie electrică și gaze naturale din România. Horia Drăghici, Partener: Această soluție a instanței poate facilita procesul de negociere, în favoarea proprietarilor de proiecte energetice
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandra Pădurariu, Head of legal affairs and compliance | Samsung Electronics: “Viitorul este guvernat de adaptarea la schimbare și de pregătirea continuă în domeniul noilor tehnologii și al provocărilor generate de acestea. Sunt bucuroasă să pot contribui cu experiența mea ca și mentor la formarea și ghidarea unor tineri implicați în rezolvarea problemelor sociale prin utilizarea tehnologiei”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...