ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Piaţa de capital din România a crescut cu 18 procente în 12 luni

08 Martie 2021   |   Agerpres

Conform raportului, piaţa de capital din România a adus creşteri semnificative pentru investitorii prezenţi la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Într-un context dominat de pandemia de coronavirus, ultimele 12 luni au adus o creştere de 17,7% la nivelul indicelui BET-TR, care include şi dividendele.

 
 
Indicele BET-TR, care include şi dividendele acordate de companiile din BET listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), a crescut cu 17,7% de la finalul lunii februarie 2020 şi până la finalul lunii trecute, iar aproape un sfert din acest ritm de creştere, de peste 4 puncte procentuale, a fost realizat în primele două luni ale acestui an, potrivit unui raport al Bursei.
 
"Remarcăm un interes crescut pentru companiile aşa-numite de creştere listate pe segmentul AeRO al BVB, dar şi pentru companiile cu un istoric solid listate pe piaţa reglementată. Această efervescenţă este reflectată şi în nivelul de tranzacţionare cu diferite tipuri de instrumente financiare, iar valoarea totală a tranzacţiilor a depăşit 2,4 miliarde de lei în primele două luni luând în calcul cele două pieţe care au avut creşteri semnificative, de 16% pentru piaţa reglementată şi de 340% pentru AeRO. Anul 2021 a început într-o notă puternic optimistă pentru Bursa de Valori Bucureşti. Acest fapt este rezultatul cumulativ, pe de o parte, al eforturilor constante depuse de BVB de a se promova ca un pilon esenţial de finanţare şi, pe de altă parte, de o înţelegere mai bună şi încredere sporită în rândul acţionarilor companiilor româneşti care sesisează oportunităţile multiple oferite de prezenţa pe bursă", a declarat Radu Hanga, preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti.
 
Conform raportului, piaţa de capital din România a adus creşteri semnificative pentru investitorii prezenţi la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Într-un context dominat de pandemia de coronavirus, ultimele 12 luni au adus o creştere de 17,7% la nivelul indicelui BET-TR, care include şi dividendele.
 
Astfel, în ultima şedinţă de tranzacţionare din februarie 2020, BET-TR se afla la un nivel de 14.599 de puncte, pentru ca la finalul lunii trecute să ajungă la 17.179 puncte. Aproape un sfert din ritmul total de creştere din ultimele 12 luni, de peste 4 puncte procentuale, a fost realizat la nivelul indicelui BET-TR în ianuarie şi februarie anul acesta.
 
Valoarea totală a tranzacţiilor cu toate tipurile de instrumente financiare a fost în creştere la finalul primelor două luni ale acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut. Pe Piaţa Reglementată a BVB au fost realizate tranzacţii totale de 2,25 miliarde de lei, +16,4% faţă de ianuarie-februarie 2020. Pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare, valoarea cumulată a tranzacţiilor a ajuns la 187 milioane de lei în primele două luni ale anului comparativ cu un nivel de 42 de milioane de lei în 2020, ceea ce înseamnă o creştere de 343%.
 
"Suntem într-un moment pozitiv pentru piaţă, în care premisele pentru a accelera dezvoltarea pieţei de capital sunt create, ele trebuie doar fructificate de participanţii la piaţă. De asemenea, unul dintre obiectivele BVB de a creşte reprezentativitatea României în indicii internaţionali capătă tot mai multă consistenţă. Din martie, România se prezintă în faţa investitorilor internaţionali care urmăresc indicii FTSE Russell cu patru companii: Banca Transilvania şi Nuclearelectrica în indicii All-Cap, Bittnet şi TeraPlast în indicii Micro Cap. Sunt şanse ca această listă să includă, în cadrul evaluărilor din 2021 ale FTSE Russell, cel puţin încă o companie. În plus, tot mai mulţi români au ales să devină investitori la bursă şi numărul lor este în creştere. Acest fapt se reflectă şi în nivelul activităţii de tranzacţionare şi ne bucură să vedem o lichiditate în creştere în acest an după un 2020 foarte bun: în primele două luni, lichiditatea medie zilnică a fost peste nivelul aceleiaşi perioade din 2020. Continuăm eforturile de îmbunătăţire a lichidităţii întregii pieţe şi avem în vedere o serie de initiaţive care să stimuleze vizibilitatea emitenţilor, precum acoperirea cât mai multor companii prin rapoarte de analiză şi promovarea standardelor ESG în rândul companiilor listate", a afirmat Adrian Tănase, directorul general al BVB.
 
Activitatea investiţională la BVB îşi continuă parcursul ascendent în prima parte a anului 2021, după rezultatele record obţinute în 2020 când investitorii prezenţi pe bursa românească au tranzacţionat instrumente financiare în valoare totală de 18,3 miliarde lei, echivalentul a 3,77 miliarde euro. A fost cea mai mare valoare anuală înregistrată vreodată pe segmentul principal al bursei româneşti şi a depăşit cu aproape 25% recordul anterior consemnat în anul 2007.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 12305 / 16802
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ONV LAW își extinde echipa de avocați și își mărește portofoliul de proiecte cu 20%, în primele 3 luni ale anului. Afaceri de 1,5 mil E, anul trecut
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...