ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Piața de factoring la jumătatea anului: 2.25 miliarde de euro

15 Octombrie 2019   |   BizLawyer

La realizarea estimarilor de piata la nivelul primelor 6 luni din 2019 au contribuit un numar de 11 banci si institutii financiare nebancare, care ofera servicii de factoring.

 
 
Studiul de piata semestrial al Asociației Române de Factoring (ARF) a relevat un nivel al pieței de 2.25 miliarde de euro la mijlocul acestui an. Studiul are la bază date oferite atât de membrii ARF (bănci si IFN-uri), dar și estimări ale asociației cu privire la restul jucătorilor din piață.  “Din comparatia cu aceeași perioadă a anului trecut, se constata ca piata de factoring este intr-o etapa de stabilizare, cifra totală situându-se în aceeași zonă, cu un ușor plus valoric, de aproximativ 2%” declară Bogdan Roșu, președinte ARF.

„Temperarea creșterii volumelor de factoring a fost indusa atat de factori specifici pietei locale, cat si exogeni. La nivelul primului trimestru un impact negativ puternic a fost resimtit odata cu introducerea taxei pe activele bancare. In acelasi timp, intreaga perioada a suferit ca urmare a degradarii situatiilor financiare, dar si a comportamentului la plata in sectorul public (influentate de acelasi pachet de masuri fiscale, dar si de gestionarea bugetelor, specifica unui an electoral). Incetinirea cresterii economice in zona EURO si, in mod special intrarea in recesiune tehnica a Germaniei, principal partener comercial al Romaniei, cu o pondere semnificativa in comertul transfrontalier al tarii noastre, au facut si mai dificila misiunea furnizorilor de servicii de factoring.”, a continuat președintele ARF.


Profilul companiilor care accesează finanțări de factoring se păstrează în aceleași coordonate ca anul trecut. Astfel, 39% sunt firme mari, cu cifra de afaceri peste 50 de miloane de euro, în timp ce companiile din zona IMM au o pondere de 22%. Restul procentelor se află în zona societăților care au cifre de afaceri între 5 și 50 milioane de euro. 

34% din finanțările interne sunt realizate prin factoring revers

În cifre absolute, estimam ca factoringul intern s-a mentinut la un nivel de 1.7 miliarde de euro, similar cu aceeași perioadă a anului 2018.

Factoringul invers (Reverse Factoring / Supply Chain Financing) se află într-o creștere constantă, fiind foarte bine receptat de către aderenți. Cifra înregistrată pe acest produs, la nivelul pieței, a ajuns la aproximativ 600 milioane de euro in prima jumatate a anului, în creștere cu 7% față de primul semestru al anului trecut.

Factoringul invers este prezent în piață de aproximativ zece ani, dar a fost dezvoltat puternic cu precadere în ultimi patru ani, reprezentând, la momentul colectării datelor studiului, aproximativ 34% din volumul total al operațiunilor de factoring intern. “Acest tip de finanțare are o trasatură specială, în sensul că este propus furnizorilor de servicii și produse direct de către beneficiarul acestora, împreună cu furnizorul de factoring partener. In baza structurii agreate intre parti, furnizorii isi pot incasa facturile imediat dupa emitere, iar Debitorul cedat, initiatorul programului de factoring invers, beneficiaza de o optimizarea a cash-flow-ului, ambii parteneri suportand costuri extrem de avantajoase, bazate pe situatia financiara solida a Debitorului”, explică Bogdan Roșu.

Chiar dacă raportat la piață, volumele de factoring revers realizate de IFN-uri sunt inca modeste, ca tendință, se poate remarca o dublare a acestor operațiuni.

La realizarea estimarilor de piata la nivelul primelor 6 luni din 2019 au contribuit un numar de 11 banci si institutii financiare nebancare, care ofera servicii de factoring.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 202 / 10797
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Bondoc și Asociații a acordat asistență grupului PPF în vederea accesării unei facilități de credit în valoare de 1,15 miliarde EURO acordată de un sindicat bancar
Ana Radnev preia conducerea echipei de Banking & Finance CMS România
Avocații de la Vernon | David au obținut confirmarea caracterului discriminatoriu al regimului fiscal aplicat entităților nerezidente anterior modificării Codului fiscal la 1 iunie 2015
CEE Attorneys ̸ Boanță, Gîdei și Asociații a asistat tranzacții în zona de tehnologie și start-up-uri evaluate la 40 de milioane EURO
Avocații de Employment de la Țuca Zbârcea & Asociații, implicați în două proiecte majore din industriile Food&Beverage și Telecom. Portofoliul de clienți, dominat de firme mari și foarte mari, cu prezență în mai multe jurisdicții
Cum lucrează avocații Radu și Asociații SPRL specializați în Dreptul Muncii | Volumul solicitărilor de asistență în fuziuni și transferuri de business a crescut, număr mai mic de proiecte care au implicat restructurări majore, urmate de concedieri. Expunere semnificativă în mandate complexe pentru multinaționale și societăți mari
Filip & Company a asistat Inform Lykos și pe omul de afaceri Octavian Radu în tranzacția ce a vizat grupul IT românesc Sistec. NNDKP a fost alături de Vicențiu Zorzolan
LegiTeam: ZRVP recrutează avocat definitiv pentru Litigii și Arbitraj
LegiTeam: ZRVP recrutează avocat definitiv pentru departamentul Consultanță | Dreptul muncii
Avocații Stratulat Albulescu, în tranzacția prin care Atlas Copco preia grupul Scheugenpflug
LegiTeam: Mușat & Asociații is looking for Data Protection specialist lawyers
LegiTeam - Alătura-te echipei de avocați Mitel & Asociații!
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...