ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Piața de factoring la jumătatea anului: 2.25 miliarde de euro

15 Octombrie 2019   |   BizLawyer

La realizarea estimarilor de piata la nivelul primelor 6 luni din 2019 au contribuit un numar de 11 banci si institutii financiare nebancare, care ofera servicii de factoring.

 
 
Studiul de piata semestrial al Asociației Române de Factoring (ARF) a relevat un nivel al pieței de 2.25 miliarde de euro la mijlocul acestui an. Studiul are la bază date oferite atât de membrii ARF (bănci si IFN-uri), dar și estimări ale asociației cu privire la restul jucătorilor din piață.  “Din comparatia cu aceeași perioadă a anului trecut, se constata ca piata de factoring este intr-o etapa de stabilizare, cifra totală situându-se în aceeași zonă, cu un ușor plus valoric, de aproximativ 2%” declară Bogdan Roșu, președinte ARF.

„Temperarea creșterii volumelor de factoring a fost indusa atat de factori specifici pietei locale, cat si exogeni. La nivelul primului trimestru un impact negativ puternic a fost resimtit odata cu introducerea taxei pe activele bancare. In acelasi timp, intreaga perioada a suferit ca urmare a degradarii situatiilor financiare, dar si a comportamentului la plata in sectorul public (influentate de acelasi pachet de masuri fiscale, dar si de gestionarea bugetelor, specifica unui an electoral). Incetinirea cresterii economice in zona EURO si, in mod special intrarea in recesiune tehnica a Germaniei, principal partener comercial al Romaniei, cu o pondere semnificativa in comertul transfrontalier al tarii noastre, au facut si mai dificila misiunea furnizorilor de servicii de factoring.”, a continuat președintele ARF.


Profilul companiilor care accesează finanțări de factoring se păstrează în aceleași coordonate ca anul trecut. Astfel, 39% sunt firme mari, cu cifra de afaceri peste 50 de miloane de euro, în timp ce companiile din zona IMM au o pondere de 22%. Restul procentelor se află în zona societăților care au cifre de afaceri între 5 și 50 milioane de euro. 

34% din finanțările interne sunt realizate prin factoring revers

În cifre absolute, estimam ca factoringul intern s-a mentinut la un nivel de 1.7 miliarde de euro, similar cu aceeași perioadă a anului 2018.

Factoringul invers (Reverse Factoring / Supply Chain Financing) se află într-o creștere constantă, fiind foarte bine receptat de către aderenți. Cifra înregistrată pe acest produs, la nivelul pieței, a ajuns la aproximativ 600 milioane de euro in prima jumatate a anului, în creștere cu 7% față de primul semestru al anului trecut.

Factoringul invers este prezent în piață de aproximativ zece ani, dar a fost dezvoltat puternic cu precadere în ultimi patru ani, reprezentând, la momentul colectării datelor studiului, aproximativ 34% din volumul total al operațiunilor de factoring intern. “Acest tip de finanțare are o trasatură specială, în sensul că este propus furnizorilor de servicii și produse direct de către beneficiarul acestora, împreună cu furnizorul de factoring partener. In baza structurii agreate intre parti, furnizorii isi pot incasa facturile imediat dupa emitere, iar Debitorul cedat, initiatorul programului de factoring invers, beneficiaza de o optimizarea a cash-flow-ului, ambii parteneri suportand costuri extrem de avantajoase, bazate pe situatia financiara solida a Debitorului”, explică Bogdan Roșu.

Chiar dacă raportat la piață, volumele de factoring revers realizate de IFN-uri sunt inca modeste, ca tendință, se poate remarca o dublare a acestor operațiuni.

La realizarea estimarilor de piata la nivelul primelor 6 luni din 2019 au contribuit un numar de 11 banci si institutii financiare nebancare, care ofera servicii de factoring.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 16404 / 17596
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat PragmaGO la intrarea pe piața din România prin achiziția Omnicredit. Echipa a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Ianita Țui (Counsel)
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of legal - Farmexim: „Când ești managerul unei echipe de legal, rolul nu se rezumă doar în a asigura îndeplinirea sarcinilor, ci este de fapt mai mult orientat spre partea umană. Cresc echipe, cresc oameni de niște ani buni și nu există satisfacție mai mare ca atunci când vezi transformarea acestora, acolo unde există ‘sămânța dorinței de a evolua ’ ”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...