
Raport PwC: Piața de capital din România a înregistrat o evoluție solidă în 2023 și continuă pe un trend pozitiv și în 2024, în ciuda contextului geopolitic și economic dificil
31 Iulie 2024
BizLawyerValoarea tranzacționată pe piața reglementată în anul 2023 a crescut cu aproape 90% față de anul precedent, ajungând la 24 miliarde de lei, peste jumătate din valoarea tranzacționată în 2023 fiind aferentă acțiunilor Hidroelectrica.
![]() |
Piața românească de capital (segmentul reglementat și sistemul multilateral de tranzacţionare - SMT) a ajuns la o capitalizare bursieră de peste 300 miliarde de lei în 2023, în creștere cu peste 45% față de nivelul din anul anterior, în contextul finalizării cu succes a listării Hidroelectrica, potrivit celui mai recent raport realizat de PwC România, ”Multiplii de evaluare ai companiilor listate la Bursa de Valori București și ai pieței locale de fuziuni și achiziții”- aflat la a șaptea ediție. Deși în 2024, lichiditatea medie zilnică este sub recordul înregistrat anul trecut (record datorat listării și tranzacționării acțiunilor companiei Hidroelectrica), aceasta este în creștere față de performanța din anul 2022.
”În ciuda unui context economic și geopolitic dificil, cu război la granița României și recesiune în mai multe țări europene, anul 2023 a fost unul favorabil din perspectiva investitorilor pe Bursa de Valori București odată cu listarea Hidroelectrica. 2024 continuă într-un ton pozitiv, în prima jumătate a anului încheindu-se cu succes IPO-ul Premier Energy, cel mai mare al unei companii antreprenoriale din ultimii cinci ani. Această listare, alături de transferul pe segmentul principal al BVB a celor două companii de pe piața SMT, respectiv Arobs Transilvania Software și Safetech Innovations reprezintă un semnal bun pentru piaţa de capital de la București care primește o nouă confirmare că există interes din partea investitorilor”, a declarat Sorin Petre, Partener PwC România.
Valoarea tranzacționată pe piața reglementată în anul 2023 a crescut cu aproape 90% față de anul precedent, ajungând la 24 miliarde de lei, peste jumătate din valoarea tranzacționată în 2023 fiind aferentă acțiunilor Hidroelectrica.
”Listarea companiei Hidroelectrica a crescut semnificativ șansele pieței de capital locale de a obține statutul de piaţă emergentă și din partea MSCI. După listarea companiei Hidroelectrica, pe BVB sunt patru companii ce îndeplinesc criteriile MSCI de dimensiune, însă este nevoie în continuare de constanță în privința lichidității. În T1 2024 capitalizarea bursieră pe segmentul reglementat al BVB a fost în creștere cu 9% comparativ cu aceeași perioadă din 2023, iar valoarea tranzacționată a fost de 2,6 ori mai mare, fapt ce indică un apetit în creștere al investitorilor la BVB”, a arătat Raluca-Alexandra Capațina-Stoica, Senior Manager PwC România.
Alte concluzii ale studiului
● Primele cinci cele mai tranzacționate acțiuni de pe piața reglementată în 2023 sunt din sectoarele energie electrică (Hidroelectrica), servicii financiare (Fondul Proprietatea, Banca Transilvania) și petrol și gaze (OMV Petrom, Romgaz).
● Randamentul suplimentar median al pieței de capital peste Rata fără Risc, care recompensează investitorii ce și-au asumat un risc mai mare alegând plasamentele pe piața de capital, a fost în perioada 31 decembrie 2013 - 31 martie 2024 de 4,6% în cazul indicelui BET și de 9,8% în cazul indicelui BET-TR.
● Capitalizarea bursieră a BVB raportată la PIB a fost de 19% la 31 decembrie 2023, sub nivelul observat în celelalte piețe bursiere din regiune precum Grecia, Croația și Ungaria.
● Numărul companiilor listate la BVB cu scoruri ESG a crescut la 22 de companii în anul 2023, respectiv 20 de societăți listate pe piața reglementată, o societate listată pe SMT și o companie care a listat primele obligatiuni corelate cu obiectivele de sustenabilitate.
● Cu un număr semnificativ mai mare de societăți listate și o capitalizare medie de 175 milioane Euro, societățile listate la BVB sunt mai mici în comparație cu cele listate la alte burse regionale, cu excepția Bulgariei, Ciprului și Slovaciei.
● Finanțările verzi și sociale devin din ce în ce mai vizibile pe piața locală de capital, patru noi listări având loc în perioada aprilie 2023 – martie 2024.
● În anul 2023, multiplicatorul EBITDA (mediu) al companiilor listate pe piața principală a BVB a fost de 8,0x iar pe SMT, categoria Premium de 8,7x. Multiplicatorul EBITDA (mediu) rezultat din analiza tranzacțiilor încheiate cu succes pe piața locală în 2023 a fost de 10,6x. Decalajul ar putea fi explicat prin faptul că societățile listate la BVB sunt în general companii stabile, în timp ce tranzacțiile private se referă adesea la societăți cu profituri mai mici, dar cu perspective mai mari de creștere.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1654 / 18969 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordonanța de plată și arbitrajul (Powered by ZRVP)
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...