ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

BVB: Valoarea totală a tranzacţiilor cu acţiuni realizate în primele 10 luni depăşeşte nivelul atins în tot anul 2019

17 Noiembrie 2020   |   Agerpres

Valoarea cumulată realizată pe segmentul de acţiuni listate la Bursa de Valori Bucureşti a fost de 10,3 miliarde lei în perioada ianuarie - octombrie, cu 6,4% peste întreg nivelul de 9,68 miliarde lei realizat pe ansamblul anului anterior.

 
 
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a consemnat în luna septembrie tranzacţii cu acţiuni ale companiilor listate de peste jumătate de miliard de euro, în creştere cu peste 260% atât faţă de luna august din 2020, cât şi faţă de septembrie anul trecut, când a fost publicată decizia FTSE Russell privind promovarea României.
 
Valoarea cumulată realizată pe segmentul de acţiuni listate la Bursa de Valori Bucureşti a fost de 10,3 miliarde lei în perioada ianuarie - octombrie, cu 6,4% peste întreg nivelul de 9,68 miliarde lei realizat pe ansamblul anului anterior.
 
"Efectul imediat generat de apropierea momentului istoric prin care România a fost promovată propriu-zis la statutul de Piaţă Emergentă, începând cu 21 septembrie, a fost puternic vizibil pe Bursa de la Bucureşti. Contribuţia a două companii româneşti listate la bursă - Banca Transilvania (TLV) şi Nuclearelectrica (SNN) - a fost decisivă pentru reclasificarea întregii pieţe la un statut superior, prin includerea acestora în indicii FTSE All-Cap destinaţi Pieţelor Emergente. Tranzacţiile cu acţiunile companiilor listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au depăşit jumătate de miliard de euro în septembrie anul acesta, în creştere cu peste 260% atât faţă de luna august din 2020, cât şi faţă de septembrie anul trecut, când a fost publicată decizia FTSE Russell privind promovarea României", se arată într-un comunicat al BVB, remis luni AGERPRES.
 
Lichiditatea medie zilnică a crescut în septembrie de 3,5 ori comparativ cu valoarea din august 2020 sau din septembrie 2019 şi a depăşit 25 de milioane de euro.
 
"Promovarea României la statutul de Piaţă Emergentă a fost incontestabil un moment istoric, care a avut ecouri puternice nu doar în comunitatea de business sau în rândul clasei politice, ci şi în rândul românilor obişnuiţi. Sunt convins că mult mai mulţi români au auzit acum de bursă şi sperăm să-i şi vedem făcând paşi spre investiţiile în valori mobiliare. Cifrele au întărit puternic semnificaţia aparte privind promovarea României la un nou statut. În acelaşi timp, este necesar să fim foarte tranşanţi: acesta este efectul vizibil imediat, însă este esenţial să avem aşteptări realiste şi să ţinem cont de contextul intern şi internaţional în care trăim. Într-o lume în continuă schimbare, bursa se poziţionează ca un reper şi pilon esenţial de finanţare a economiei. Companiile româneşti au arătat în acest an, mai mult decât oricând, că au capacitatea şi determinarea de a a-şi adapta modelul de business, iar noi am demonstrat, prin intermediul bursei, că le putem facilita accesul la capitalul vital funcţionării chiar şi în condiţii de pandemie", a afirmat preşedintele BVB, Radu Hanga.
 
La rândul său, directorul general al BVB, Adrian Tănase, a apreciat că promovarea României este un proces continuu, nu doar o etapă.
 
"Aşa cum evidenţele o arată, piaţa de capital din România a devenit mult mai atractivă şi a fost inclusă, odată cu promovarea efectivă la statutul de Piaţă Emergentă, în indici ce au în componenţă companii cu o valoare totală de piaţă de aproximativ 50 de ori mai mare decât cele din categoria Pieţelor de Frontieră. Promovarea Romaniei este un proces continuu, nu doar o etapă. Este elementul fundamental de care investitorii români ar trebui să ţină cont. Prioritatea noastră este consolidarea acestui statut pe care l-am câştigat prin creşterea numărului de companii incluse în indicii Pieţelor Emergente. Ambiţia noastră este ca la următoarele evaluări să putem anunţa că avem mai multe companii româneşti care vor putea face parte din acest univers investiţional şi suntem în dialog cu reprezentanţii acestora pentru a implementa cele mai bune soluţii pentru ca aceste includeri să devină realitate", a adăugat el.
 
Promovarea propriu-zisă a României la statutul de Piaţă Emergentă, potrivit clasificării furnizorului global de indici FTSE Russell, a avut efecte imediate pe bursa de la Bucureşti, se menţionează în comunicat. Începând cu 21 septembrie, România a devenit Piaţă Emergentă şi a fost inclusă în mai mulţi indici FTSE Russell dedicaţi pieţelor emergente, iar pe parcursul lunii septembrie piaţa de capital din România a reuşit mai mult decât o triplare a indicatorilor privind lichiditatea.
 
Astfel, tranzacţiile cu acţiunile companiilor listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au depăşit jumătate de miliard de euro luna trecută, ceea ce reprezintă o creştere cu peste 260% atât faţă de luna august a acestui an, cât şi faţă de septembrie anul trecut, când a fost publicată decizia FTSE Russell prin care se anunţa promovarea României.
 
Astfel, în septembrie, valoarea de tranzacţionare pe segmentul de acţiuni a fost de 2,7 miliarde lei, echivalentul a 556 milioane euro. Spre comparaţie, în august, acelaşi indicator afişa un nivel de 747 milioane de lei sau 154 milioane euro, iar în septembrie 2019 arăta 726 milioane lei sau 153 milioane euro.
 
La nivelul primelor 9 luni din acest an, pe Bursa de Valori Bucureşti au avut loc tranzacţii cu acţiuni în valoare cumulată de 9,64 miliarde lei sau 2 miliarde euro şi aproape 28% din aceste tranzacţii au fost realizate numai în luna septembrie.
 
Lichiditatea reflectată prin prisma valorii medii zilnice de tranzacţionare s-a cifrat luna trecută la 123 milioane lei, echivalentul a 25,3 milioane euro. Comparativ cu luna anterioară, creşterea a fost de 245%, iar comparativ cu septembrie 2019 avansul a fost de 255%. Pe ansamblul primelor 9 luni, valoarea medie zilnică de tranzacţionare a depăşit 51,2 milioane de lei sau 10,6 milioane de euro.
 
Două companii româneşti - Banca Transilvania (TLV), cea mai tranzacţionată companie de la BVB, şi Nuclearelectrica (SNN), companie listată la bursă în care statul român e acţionar majoritar - au îndeplinit criteriile necesare pentru a fi incluse, începând cu 21 septembrie, în indicii All-Cap dedicaţi Pieţelor Emergente potrivit clasificării furnizorului global de indici FTSE Russell.
 
Ca urmare a accederii României la statutul de Piaţă Emergentă prin includerea emitenţilor Banca Transilvania şi Nuclearelectrica în indicii FTSE All-Cap, reprezentativi pentru upgrade-ul la noul statut de piaţă, şi alte companii româneşti listate la Bursa de Valori Bucureşti pot beneficia de includerea în indicii pieţelor emergente.
 
Potrivit clasificării FTSE Russell, prima companie românească care a beneficiat de upgrade-ul pieţei este TeraPlast (TRP). Alte companii româneşti vor putea face parte din indicii Pieţelor Emergente pe măsură ce vor îndeplini criteriile de includere, se precizează în comunicatul BVB.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 5728 / 8819
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...