ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

LadyLawyer | Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director la Farmexim & Help Net, parte a PHOENIX GROUP: Îmi place să fiu pioner într-un domeniu strict reglementat. Văd femei frumoase și profesiniste în instanță, văd femei minunate conducând departamentele juridice ale unor companii mari și văd femei activînd în domeniul juridic cu responsabilitate și bucurie

16 Martie 2023   |   Ștefania Enache

Mihaela crede mult în echipă și în plusul de valoare pe care echipa o aduce în comparație cu munca individuală, inclusiv în ceea ce privește inovativitatea.

 
 
Avocatura este o profesie care nu are gen, succesul fiind generat de muncă, implicare, pregătire continuă. Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director la Farmexim & Help Net, parte a PHOENIX GROUP, este unul dintre profesioniștii din România care are în spate o carieră solidă, construită etapă cu etapă. Din punctul său de vedere, femeile sunt ambițioase, indiferent de domeniul în care lucrează, sunt și foarte atente la detalii, dar mai ales, sunt muncitoare. „Ambiția însă este cea care caracterizează femeile, care parcă uneori vor să îi întreacă pe bărbați, deși nu este o cursă”, punctează Mihaela.

În departamentul pe care îl coordonează, Mihaela are nouă colege și, așa cum îi place să glumească, „un singur, dar neprețuit domn”.


În echipa de management a companiei, ponderea este una echilibrată, fiind doi bărbați și două femei în Consiliul de Administrație. Totodată, la nivel de top management, activează trei doamne și patru domni. „Un echilibru bun care conduce la o atmosferă creatoare și constructivă”, afirmă interlocutoarea BizLawyer.

Pasiune pentru avocatura in-house

Drumul pe care Mihaela Scărlătescu l-a parcurs până acum în profesia juridică se poate spune că este unul atipic. Ea și-a început cariera, în urmă cu mai bine de două decenii, atunci când și-a deschis propriul cabinet, imediat ce a devenit avocat definitiv. La vremea respectivă era convinsă că nu va ajunge niciodată să lucreze ca avocat in-house. Viața avea să o surprindă, iar atunci când a luat contact cu industria farma și s-a declanșat pasiunea pentru a acorda suport juridic pentru un business întreg, a trebuit să aleagă între cele două activități: avocatura independentă versus in-house. „Pentru că nivelul acesta de senioritate te implică sută la sută. Aș spune că și mai mult, pentru că mă identific cu businessul ca și cum ar fi al meu”, argumentează avocatul.

Mihaela admite faptul că, femeie sau bărbat, indiferent de gradul de implicare, volumul de muncă depus, rezultatele profesionale bune, lipsa conjuncturii și momentului oportun te pot ține departe de a atinge acest prim palier al seniorității în profesie.
„Deciziile cele mai bune m-au găsit, cumva, ele pe mine. Să devin Director Juridic la Actavis, în 2007, a fost primul meu pas către industria farma și aici am învățat și implementat nu numai industria pharma, ci și trecerea de la antreprenoriat la sistemul corporatist guvernat de reguli de compliance și de culturi organizaționale, leadership etc. La fel și decizia de a deveni Directorul Juridic al grupului farmaceutic A&D Farma a fost inspirată, întrucât am completat industria farma și cu retailul (nu doar producție și distribuție), or asta implică înțelegerea unei industrii pe întreg lanțul, de la site-ul de fabricație până în farmacie către pacienți. A fost o șansa și un privilegiu să fac parte din echipa care a avut drept misiune vânzarea A&D Pharma. La fel și decizia de a lucra pentru Help Net și Farmexim, ca parte a grupului german, a fost una înțeleaptă, aici având posibilitatea să dezvolt proiecte noi, inovative adresate pacienților, și care dau o altă lumină misiunii pe care o am”, comentează expertul PHOENIX GROUP.

A reușit de fiecare dată să se facă remarcată prin abordarea proactivă și inovativă a fiecărui proiect, având o bucurie mare, „un freamăt”, așa cum îi place să spună, atunci când primește proiecte cu un nivel de complexitate ridicat. „De asemenea, îmi amintesc că, la un interviu pentru poziția de Director juridic, mi s-a spus că este nevoie de un om  care să învețe Departamentul juridic să nu mai mai spună „nu se poate”. Iar eu nu spun nu se poate nici atunci când nu se poate, ci ofer soluții și prezint și riscurile. Trebuie să menționez că mi s-a spus, chiar de curând, că este tare bine să vii la Departamentul juridic și să pleci nu numai cu o soluție, ci și cu zâmbetul pe buze. Ca să concluzionez, este nevoie de intuiție, deschidere, o excelentă comunicare și abilități de leader”, subliniază avocatul intern al companiei.

________________________________________
________________________________________

Privind la tot ce a realizat până acum, Mihaela precizează cu zâmbetul pe buze că nu și-a învățat încă toate lecțiile și că greșește în continuare. „Implicarea asta până la identificarea cu clientul are și un risc ce trebuie mitigat cu maximă atenție pentru că afectează obiectivismul. Și atunci trebuie să știi când să ceri o a doua opinie profesională. Nu se întâmplă des, dar acest risc există și trebuie lucrat cu grijă cu propriul ego, dar și cu dorința de a face bine ca să nu faci, din emoție, rău”, precizează interlocutoarea BizLawyer.

Avocatul ne-a mărturisit că atunci când a fost invitată să lucreze pentru Farmexim/ Help Net mai avea o ofertă de Director juridic pe Europa pentru un producător farma. „Numele Phoenix și cultura germană au fost un plus în alegerea mea, coroborat cu rolul oferit și ce ar fi reprezentat acestea, inclusiv în ceea ce privește optimizarea echipei, adoptarea unei strategii de colaborare cu departamentele operaționale. Aici mă simt într-o familie, cu multe provocări, dar și cu bucurii pentru fiecare succes repurtat”, explică Mihaela.

--------------------------------------------------------------------------------

Citește și

→   Companiile din structura grupului farma PHOENIX au intrat într-un proces de redesign organizațional, iar echipa avocaților interni se va extinde. De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director la Farmexim & Help Net, despre procesul atragerii de noi talente și profilul profesionistului așteptat să intre în „legal tribe”

→   Ce tip de proiecte au generat cele mai mari volume de muncă pentru echipa de Legal a Farmexim & Help Net, parte din PHOENIX Group | Av. Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director: Valoarea Departamentului juridic din București a primit recunoaștere la nivel de headquarter, în Germania, echipa fiind acum implicată și în proiecte regionale, unde nu România este în prim plan. Recunoașterea are în spate nu doar multă muncă, ci și curaj, încredere în noi și unii în ceilalți, o bună comunicare și mai ales curiozitatea aceea de a întreba de cinci ori ‘de ce?’ și ‘cum să facem mai bine?’

→   Cum a fost anul trecut pentru juriștii Farmexim & Help Net, parte din PHOENIX Group, care au fost proiectele esențiale și cum au performat membrii echipei de Legal | Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director: 2021 a fost un an de tip roller coaster, cu multă adrenalină și impredictibilitate. Munca din spatele proiectelor a fost mai mult decât semnificativă și provocatoare din punct de vedere juridic

→   In-houseLegal.ro | Multe proiecte cu grad de dificultate ridicat au fost gestionate 90% intern, anul trecut, în cadrul grupului Farmexim & Help Net, ceea ce a crescut gradul de încredere a Bordului în echipa de legal. Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director: Avocații interni sunt mai bine poziționați și participă activ la definirea strategiilor și la procesul de luare a deciziilor

→   Problematica ESG este inclusă în strategiile legate de risc și reziliență ale Farmexim și Help Net, iar oficialii companiilor spun că vor face tot ce este necesar pentru a continua proiectele într-un mod sigur și sustenabil. Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director: Ducem businessul la nivelul următor de profesionalism şi responsabilitate    

→   Provocările unei fuziuni în industria farma, gestionată integral de juriștii interni ai companiei. Cum a lucrat echipa condusă de Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director la Farmexim & Help Net în proiectul integrării unui lanț regional de farmacii

--------------------------------------------------------------------------------

„Îmi place să fiu pionier într-un domeniu strict reglementat”

Am întrebat-o care au fost deciziile de aur din cariera sa, și, fără să stea pe gânduri, a răspuns că alegerea oamenilor cheie din echipă, oameni pe care să îi formeze. Mihaela crede mult în echipă și în plusul de valoare pe care echipa o aduce în comparație cu munca individuală, inclusiv în ceea ce privește inovativitatea.

„Sunt câteva proiecte cu care mă mândresc, și ultimul ține chiar de perioada Covid, în care, în ciuda unei legislații precare și neaplicată nevoilor, am decis să oferim acces populației la testele de Covid, în dorința de a face bine într-o perioadă dominată de frică. Opinia juridică și expunerea riscurilor versus beneficii a fost una pe care o salut, fiind primii din piață care am comercializat în Help Net aceste teste, ulterior acest serviciu fiind reglementat de lege. Îmi place să fiu pioner într-un domeniu strict reglementat”, punctează avocatul.

În activitatea sa are parte de multe proiecte complexe, mai ales pe parte de M&A, dar până acum, proiectul său de suflet, în această categorie, rămâne achiziția farmaciilor Polisano.

Atunci când ne alegem o profesie, mulți dintre noi ne raportăm la anumite modele, la anumitepersonalități care au reușit să-și construiască un nume de succes.

Și Mihaela are o femeie lider pe care o admiră foarte mult. Este vorba despre doamna avocat Ana Diculescu- Șova. „Îmi amintesc ca ieri că eram avocat stagiar și, de câte ori o vedeam în instanță, tot ceea ce îmi doream era să am grația domniei Sale. O ‘balerină’ a avocaturii care m-a inspirat și mi-a dat o direcție despre ce însemnă frumusețea avocaturii ‘de bară’ ”, povestește interlocutoarea BizLawyer.

De altfel, Mihaela Scărlătescu crede cu tărie că lumea juridică este în mod egal deschisă atât femeilor, cât și bărbaților, oferindu-le tuturor oprtunitatea de a deveni ceea ce își doresc. „Văd femei frumoase și profesiniste în instanță, văd femei minunate conducând departamentele juridice ale unor companii mari și văd femei activînd în domeniul juridic cu responsabilitate și bucurie”, încheie avocatul. 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 7 / 70
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Excepția de arbitraj (Powered by ZRVP)
„The Lawyer European Awards 2023” | Popescu & Asociații, singura firmă independentă locală aflată pe lista scurtă a premianților. Trei firme internaționale cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe”
LegiTeam | GNP Guia Naghi & Partners: Junior Associate to join our litigation team
Ce oferă Reff & Asociații tinerilor absolvenți și care sunt cerințele | Membrii juniori sunt alocați pe echipe, fiecare dintre ei are un buddy pentru primele săptămâni și un coach, care să le fie alături de-a lungul experienței lor profesionale. Georgiana Singurel, Partener: Ei vor lucra cu avocați experimentați, care îi vor ghida în procesul de dezvoltare, vor beneficia de diferite traininguri și pot accesa programe de dezvoltare și creștere în cadrul rețelei internaționale Deloitte
Noi avocați colaboratori coordonatori în cadrul PNSA. Alexandru Stan și Răzvan Alexandru Popa fac un pas înainte în carieră
LegiTeam: BOHÂLȚEANU ȘI ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari
Promovări în prima linie la Wolf Theiss | Adelina Iftime-Blăgean, coordonatoarea practicii de Dreptul Muncii în cadrul biroului din Bucureşti, intră în rândul partenerilor. Promovarea nu reprezintă doar o recunoaștere la nivel personal, ci onorează și efortul colectiv al echipei locale
LegiTeam: MPR|Partners is looking for consultancy lawyers
Dr. Cosmin Vasile (Managing Partner ZRVP) va susține un curs de arbitraj la INPPA : “Instanțele de judecată și procedura arbitrală. Reguli și principii, competența punctuală a instanțelor judecătorești în contextul existenței unei convenții arbitrale valide, probleme practice” | Curs online, în intervalul 16 octombrie – 30 noiembrie
Saga ‘Micula vs Statul român - partea întâi’, a ajuns la final | Tribunalul arbitral a declarat închisă procedura cererii de interpretare a hotărârii arbitrale pronunțată în litigiul ICSID - ARB ̸ 05 ̸ 20. Frații Micula nu recunosc respectarea integrală a acesteia și cer executarea silită a României în SUA pentru cca. 100 milioane USD. Ce avocați au fost în acest arbitraj și ce onorarii au primit
Cum te poți alătura firmei Mitel & Asociații ca tânăr stagiar și ce te așteaptă după | Magda Dima, Partener: ”Vrem să atragem jucători de echipă determinați și pasionați, viitori profesioniști ai Dreptului compatibili cu cerințele, standardele și principiile societății. Ne dorim alături avocați deschiși, care se pot adapta la situații neprevăzute, sunt proactivi, competitivi și conștienți de responsabilitatea pe care o au față de clienți”
Avocatul joacă unul dintre cele mai importante roluri pentru păstrarea echilibrului în democrație, însă profesia a cunoscut o pierdere constantă a prestanței în raport cu rolul său în societate și în statul de drept | Octavian Popescu: Cred că toți cei implicați în conducerea profesiei trebuie să promoveze politici care să aibă aptitudinea de a crea și menține independența acestei profesii. Scopul comun este dezvoltarea avocaturii și menținerea statutului de elită intelectuală
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...