ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

LadyLawyer | Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director la Farmexim & Help Net, parte a PHOENIX GROUP: Îmi place să fiu pioner într-un domeniu strict reglementat. Văd femei frumoase și profesiniste în instanță, văd femei minunate conducând departamentele juridice ale unor companii mari și văd femei activînd în domeniul juridic cu responsabilitate și bucurie

16 Martie 2023   |   Ștefania Enache

Mihaela crede mult în echipă și în plusul de valoare pe care echipa o aduce în comparație cu munca individuală, inclusiv în ceea ce privește inovativitatea.

 
 
Avocatura este o profesie care nu are gen, succesul fiind generat de muncă, implicare, pregătire continuă. Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director la Farmexim & Help Net, parte a PHOENIX GROUP, este unul dintre profesioniștii din România care are în spate o carieră solidă, construită etapă cu etapă. Din punctul său de vedere, femeile sunt ambițioase, indiferent de domeniul în care lucrează, sunt și foarte atente la detalii, dar mai ales, sunt muncitoare. „Ambiția însă este cea care caracterizează femeile, care parcă uneori vor să îi întreacă pe bărbați, deși nu este o cursă”, punctează Mihaela.

În departamentul pe care îl coordonează, Mihaela are nouă colege și, așa cum îi place să glumească, „un singur, dar neprețuit domn”.


În echipa de management a companiei, ponderea este una echilibrată, fiind doi bărbați și două femei în Consiliul de Administrație. Totodată, la nivel de top management, activează trei doamne și patru domni. „Un echilibru bun care conduce la o atmosferă creatoare și constructivă”, afirmă interlocutoarea BizLawyer.

Pasiune pentru avocatura in-house

Drumul pe care Mihaela Scărlătescu l-a parcurs până acum în profesia juridică se poate spune că este unul atipic. Ea și-a început cariera, în urmă cu mai bine de două decenii, atunci când și-a deschis propriul cabinet, imediat ce a devenit avocat definitiv. La vremea respectivă era convinsă că nu va ajunge niciodată să lucreze ca avocat in-house. Viața avea să o surprindă, iar atunci când a luat contact cu industria farma și s-a declanșat pasiunea pentru a acorda suport juridic pentru un business întreg, a trebuit să aleagă între cele două activități: avocatura independentă versus in-house. „Pentru că nivelul acesta de senioritate te implică sută la sută. Aș spune că și mai mult, pentru că mă identific cu businessul ca și cum ar fi al meu”, argumentează avocatul.

Mihaela admite faptul că, femeie sau bărbat, indiferent de gradul de implicare, volumul de muncă depus, rezultatele profesionale bune, lipsa conjuncturii și momentului oportun te pot ține departe de a atinge acest prim palier al seniorității în profesie.




„Deciziile cele mai bune m-au găsit, cumva, ele pe mine. Să devin Director Juridic la Actavis, în 2007, a fost primul meu pas către industria farma și aici am învățat și implementat nu numai industria pharma, ci și trecerea de la antreprenoriat la sistemul corporatist guvernat de reguli de compliance și de culturi organizaționale, leadership etc. La fel și decizia de a deveni Directorul Juridic al grupului farmaceutic A&D Farma a fost inspirată, întrucât am completat industria farma și cu retailul (nu doar producție și distribuție), or asta implică înțelegerea unei industrii pe întreg lanțul, de la site-ul de fabricație până în farmacie către pacienți. A fost o șansa și un privilegiu să fac parte din echipa care a avut drept misiune vânzarea A&D Pharma. La fel și decizia de a lucra pentru Help Net și Farmexim, ca parte a grupului german, a fost una înțeleaptă, aici având posibilitatea să dezvolt proiecte noi, inovative adresate pacienților, și care dau o altă lumină misiunii pe care o am”, comentează expertul PHOENIX GROUP.

A reușit de fiecare dată să se facă remarcată prin abordarea proactivă și inovativă a fiecărui proiect, având o bucurie mare, „un freamăt”, așa cum îi place să spună, atunci când primește proiecte cu un nivel de complexitate ridicat. „De asemenea, îmi amintesc că, la un interviu pentru poziția de Director juridic, mi s-a spus că este nevoie de un om  care să învețe Departamentul juridic să nu mai mai spună „nu se poate”. Iar eu nu spun nu se poate nici atunci când nu se poate, ci ofer soluții și prezint și riscurile. Trebuie să menționez că mi s-a spus, chiar de curând, că este tare bine să vii la Departamentul juridic și să pleci nu numai cu o soluție, ci și cu zâmbetul pe buze. Ca să concluzionez, este nevoie de intuiție, deschidere, o excelentă comunicare și abilități de leader”, subliniază avocatul intern al companiei.

________________________________________
________________________________________

Privind la tot ce a realizat până acum, Mihaela precizează cu zâmbetul pe buze că nu și-a învățat încă toate lecțiile și că greșește în continuare. „Implicarea asta până la identificarea cu clientul are și un risc ce trebuie mitigat cu maximă atenție pentru că afectează obiectivismul. Și atunci trebuie să știi când să ceri o a doua opinie profesională. Nu se întâmplă des, dar acest risc există și trebuie lucrat cu grijă cu propriul ego, dar și cu dorința de a face bine ca să nu faci, din emoție, rău”, precizează interlocutoarea BizLawyer.

Avocatul ne-a mărturisit că atunci când a fost invitată să lucreze pentru Farmexim/ Help Net mai avea o ofertă de Director juridic pe Europa pentru un producător farma. „Numele Phoenix și cultura germană au fost un plus în alegerea mea, coroborat cu rolul oferit și ce ar fi reprezentat acestea, inclusiv în ceea ce privește optimizarea echipei, adoptarea unei strategii de colaborare cu departamentele operaționale. Aici mă simt într-o familie, cu multe provocări, dar și cu bucurii pentru fiecare succes repurtat”, explică Mihaela.

--------------------------------------------------------------------------------

Citește și

→   Companiile din structura grupului farma PHOENIX au intrat într-un proces de redesign organizațional, iar echipa avocaților interni se va extinde. De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director la Farmexim & Help Net, despre procesul atragerii de noi talente și profilul profesionistului așteptat să intre în „legal tribe”

→   Ce tip de proiecte au generat cele mai mari volume de muncă pentru echipa de Legal a Farmexim & Help Net, parte din PHOENIX Group | Av. Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director: Valoarea Departamentului juridic din București a primit recunoaștere la nivel de headquarter, în Germania, echipa fiind acum implicată și în proiecte regionale, unde nu România este în prim plan. Recunoașterea are în spate nu doar multă muncă, ci și curaj, încredere în noi și unii în ceilalți, o bună comunicare și mai ales curiozitatea aceea de a întreba de cinci ori ‘de ce?’ și ‘cum să facem mai bine?’

→   Cum a fost anul trecut pentru juriștii Farmexim & Help Net, parte din PHOENIX Group, care au fost proiectele esențiale și cum au performat membrii echipei de Legal | Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director: 2021 a fost un an de tip roller coaster, cu multă adrenalină și impredictibilitate. Munca din spatele proiectelor a fost mai mult decât semnificativă și provocatoare din punct de vedere juridic

→   In-houseLegal.ro | Multe proiecte cu grad de dificultate ridicat au fost gestionate 90% intern, anul trecut, în cadrul grupului Farmexim & Help Net, ceea ce a crescut gradul de încredere a Bordului în echipa de legal. Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director: Avocații interni sunt mai bine poziționați și participă activ la definirea strategiilor și la procesul de luare a deciziilor

→   Problematica ESG este inclusă în strategiile legate de risc și reziliență ale Farmexim și Help Net, iar oficialii companiilor spun că vor face tot ce este necesar pentru a continua proiectele într-un mod sigur și sustenabil. Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director: Ducem businessul la nivelul următor de profesionalism şi responsabilitate    

→   Provocările unei fuziuni în industria farma, gestionată integral de juriștii interni ai companiei. Cum a lucrat echipa condusă de Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director la Farmexim & Help Net în proiectul integrării unui lanț regional de farmacii

--------------------------------------------------------------------------------

„Îmi place să fiu pionier într-un domeniu strict reglementat”

Am întrebat-o care au fost deciziile de aur din cariera sa, și, fără să stea pe gânduri, a răspuns că alegerea oamenilor cheie din echipă, oameni pe care să îi formeze. Mihaela crede mult în echipă și în plusul de valoare pe care echipa o aduce în comparație cu munca individuală, inclusiv în ceea ce privește inovativitatea.

„Sunt câteva proiecte cu care mă mândresc, și ultimul ține chiar de perioada Covid, în care, în ciuda unei legislații precare și neaplicată nevoilor, am decis să oferim acces populației la testele de Covid, în dorința de a face bine într-o perioadă dominată de frică. Opinia juridică și expunerea riscurilor versus beneficii a fost una pe care o salut, fiind primii din piață care am comercializat în Help Net aceste teste, ulterior acest serviciu fiind reglementat de lege. Îmi place să fiu pioner într-un domeniu strict reglementat”, punctează avocatul.

În activitatea sa are parte de multe proiecte complexe, mai ales pe parte de M&A, dar până acum, proiectul său de suflet, în această categorie, rămâne achiziția farmaciilor Polisano.

Atunci când ne alegem o profesie, mulți dintre noi ne raportăm la anumite modele, la anumitepersonalități care au reușit să-și construiască un nume de succes.

Și Mihaela are o femeie lider pe care o admiră foarte mult. Este vorba despre doamna avocat Ana Diculescu- Șova. „Îmi amintesc ca ieri că eram avocat stagiar și, de câte ori o vedeam în instanță, tot ceea ce îmi doream era să am grația domniei Sale. O ‘balerină’ a avocaturii care m-a inspirat și mi-a dat o direcție despre ce însemnă frumusețea avocaturii ‘de bară’ ”, povestește interlocutoarea BizLawyer.

De altfel, Mihaela Scărlătescu crede cu tărie că lumea juridică este în mod egal deschisă atât femeilor, cât și bărbaților, oferindu-le tuturor oprtunitatea de a deveni ceea ce își doresc. „Văd femei frumoase și profesiniste în instanță, văd femei minunate conducând departamentele juridice ale unor companii mari și văd femei activînd în domeniul juridic cu responsabilitate și bucurie”, încheie avocatul.



 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 12 / 75
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3 - 5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Reprezentarea părților în arbitraj (Powered by ZRVP)
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
MidEuropa a angajat banca de investiţii Rothschild pentru vânzarea Regina Maria (România) și MediGroup (Serbia). Firma de avocați A&O Shearman, care colaborează pe piața locală cu RTPR, asigură suport juridic în pregătirea tranzacției | Este de așteptat ca unele dintre cele mai importante firme de private equity active în CEE și jucători strategici să își manifeste interesul, dar numai câțiva pretendenți pot susține prețul de 12-13x EBITDA solicitat de MidEuropa
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
Cum s-a desfășurat în această vară programul de internship organizat de Popescu & Asociații pentru studenții de la Drept și cum își alege firma viitorii colaboratori. Ce trebuie să știe tinerii aflați la început de drum care vor să se alăture uneia dintre cele mai puternice echipe de avocați | Capacitatea de a vedea lucrurile atât per ansamblu, cât și din diverse unghiuri de vedere, de a analiza situații complexe și de a veni cu soluții, combinată cu dorința de a învăța și de a se perfecționa, sunt calități apreciate și căutate la viitorii colegi
Kinstellar finalizează cu succes achiziția operațiunilor Noerr din București, după preluarea birourilor din Bratislava și Praga. Puternica practică de Tax and Finance de la Noerr consolidează oferta de servicii a firmei pe piața locală. Focus pe clienții vorbitori de limbă germană | Victor Constantinescu, coordonatorul echipei Kinstellar din București, care are acum cca. 50 de avocați și specialiști în consultanță de business: ”Odată cu integrarea echipei și expertizei Noerr, ne extindem capacitățile și consolidăm portofoliul de servicii”
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Corporate ̸ M&A
În spatele scenei, alături de performanta echipă de Dispute Resolution de la Țuca Zbârcea și Asociații, care gestionează peste 4.000 de dosare ̸ an, cu o valoare ce depășește acum 7 miliarde de euro. ”Abilitatea lor de a gestiona spețe complexe și sofisticate din diverse domenii este de neegalat”, spun ghidurile juridice internaționale | Cum lucrează profesioniștii din cel mai numeros departament al firmei, care sunt proiectele fanion și cine sunt avocații care coordonează grupurile de practică
Baciu Partners, Mușat & Asociaţii și Răzvan Dincă & Asociaţii, pe lista scurtă pentru distincția de ‘Firma anului în domeniul mărcilor în România’ la gala Global IP Awards 2024, desfășurată la Londra. Ce spun ghidurile juridice despre activitatea firmelor
RTPR a asistat cu succes Bookster în conflictul juridic cu editurile | Partenerii Valentin Berea și Roxana Ionescu, în echipa care a solicitat intervenția Consiliului Concurenței și a susținut firma în fața autorității. Prof. Lucian Mihai a condus echipa implicată în demersurile în instanță
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...