ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

UE este unul dintre cei mai mari importatori de produse care generează despăduriri în zonele tropicale(WWF)

22 Aprilie 2021   |   Agerpres

Potrivit organizaţiei de mediu, în numai 12 ani, importurile UE au dus la dispariţia 3,5 milioane de hectare de păduri şi la emiterea a 1,8 milioane de tone de dioxid de carbon, echivalentul a 40% dintre emisiile totale anuale din Uniune. România are o contribuţie redusă în acest proces şi se situează la coada clasamentului european, susţine WWF.

 
 
Uniunea Europeană (UE) este unul dintre cei mai mari importatori de produse care generează despăduriri în zonele tropicale şi emisii de dioxid de carbon, fiind depăşită doar de China, arată un raport al WWF, dat publicităţii joi.
 
Potrivit organizaţiei de mediu, în numai 12 ani, importurile UE au dus la dispariţia 3,5 milioane de hectare de păduri şi la emiterea a 1,8 milioane de tone de dioxid de carbon, echivalentul a 40% dintre emisiile totale anuale din Uniune. România are o contribuţie redusă în acest proces şi se situează la coada clasamentului european, susţine WWF.
 
"Uniunea Europeană este al doilea mare importator de produse care generează despăduriri după China. În 2017, UE a fost responsabilă pentru 16% din despăduririle asociate comerţului internaţional, corespunzător a 203.000 de hectare şi 116 milioane de tone de CO2. UE a fost depăşită de China (24%) şi urmată de India (9%), SUA (7%) şi Japonia (5%). Între 2005 - 2017, produsele importate în UE care au generat cele mai mari despăduriri în zonele tropicale au fost soia, uleiul de palmier şi carnea de vită, urmate de produsele din lemn, cacao şi cafeaua. În această perioadă, cele mai mari economii ale UE - Germania, Italia, Spania, Marea Britanie, Olanda, Franţa, Belgia şi Polonia - au fost responsabile pentru 80% din aceste despăduriri deoarece au folosit şi consumat produse riscante pentru păduri. Cererea UE pentru aceste produse duce la distrugerea şi altor ecosisteme non-forestiere, precum pajiştile şi zonele umede. Raportul arată legături clare între consumul UE, în special de soia şi carne de vită, şi conversia pajiştilor, cum este cazul hotspoturilor Cerrado în Brazilia şi Chaco în Argentina şi Paraguay", se menţionează în raport.
 
În primăvara acestui an, Comisia Europeană va propune schimbarea legislaţiei referitoare la despăduriri, iar printre solicitările WWF pe această legislaţie se află: produsele şi mărfurile plasate pe piaţa UE să fie sustenabile în loc să fie doar considerate "legale" potrivit ţării lor de origine, domeniul de aplicare al legislaţiei UE să includă, pe lângă despăduriri şi degradarea pădurilor naturale, şi conversia şi degradarea ecosistemelor naturale, iar pe baza unor criterii obiective şi ştiinţifice, noua legislaţie să se refere la mărfurile şi produsele care riscă să fie legate de conversia sau degradarea pădurilor naturale şi a ecosistemelor.
 
De asemenea, se solicită introducerea de cerinţe obligatorii pentru companii şi sectorul financiar pentru a asigura diligenţa, trasabilitatea mărfurilor şi transparenţa lanţului de aprovizionare, precum şi să fie stabilite definiţii clare pentru termenii şi conceptele relevante utilizate în legislaţie.
 
O altă solicitare se referă la introducerea de măsuri suplimentare complementare care să adreseze distrugerea şi degradarea pădurilor naturale şi a altor ecosisteme naturale.
 
În 2020, prin intermediul campaniei #Together4Forests, susţinută de peste 160 de ONG-uri, aproape 1,2 milioane de oameni s-au alăturat consultărilor publice ale UE în legătură cu despăduririle pentru a solicita o legislaţie puternică şi ambiţioasă, care să combată amprenta Uniunii asupra pădurilor şi a altor ecosisteme.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6052 / 8652
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...