ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

MAI| Proiect OUG privind căutarea persoanelor dispărute: Vor fi înfiinţate structuri specializate şi dosarul dispariţiei

11 Septembrie 2020   |   Agerpres

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a organizat, vineri, dezbaterea publică a proiectului ordonanţei de urgenţă a Guvernului privind căutarea persoanelor dispărute, în sistem mixt videoconferinţă şi online.

 
 
Proiectul de ordonanţă de urgenţă privind căutarea persoanelor dispărute prevede constituirea de structuri specializate, care vor gestiona şi dosarul dispariţiei.
 
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a organizat, vineri, dezbaterea publică a proiectului ordonanţei de urgenţă a Guvernului privind căutarea persoanelor dispărute, în sistem mixt videoconferinţă şi online.
 
"Obiectivul principal al proiectului priveşte stabilirea cadrului organizatoric al procedurilor administrative, a metodelor şi evidenţelor specifice activităţii de căutare a persoanelor dispărute. Acest proiect propune constituirea de structuri specializate pentru căutarea persoanelor dispărute, atât la nivel central, în cadrul IGPR, cât şi la nivel teritorial, în cadrul inspectoratelor judeţene de poliţie", a declarat directorul Direcţiei de Investigaţii Criminale din IGPR, Adrian Ciprian Miron.
 
El a precizat că va fi nevoie de un număr de 335 de poliţişti, inclusiv persoanele cu funcţii de conducere.
 
"Orice unitate de poliţie de pe teritoriul României va fi îndreptăţită să primească o sesizare privind dispariţia unei persoane, indiferent de loc, indiferent de calitatea persoanei sau de competenţa teritorială. Cred că prin aceasta vom îndepărta orice posibilă neconcordanţă intervenită atât în atitudinea colegilor, cât şi procedura imediată de declanşare a căutării persoanei dispărute", a mai spus Adrian Miron.
 
Acesta a vorbit şi despre introducerea conceptului de "dosar al dispariţiei", deoarece nu exista până acum reglementată această chestiune - dosarul de dispariţie va fi în responsabilitatea unei structuri specializate pentru căutarea persoanelor dispărute, atât la nivel central, cât şi la nivel teritorial.
 
"Au fost stabilite obligaţiile punctuale în sarcina autorităţilor cu atribuţii în domeniul asistenţei sociale şi protecţiei copilului. În ordonanţă se prevăd mai multe atribuţii şi mai multe obligaţii, atât pentru Direcţiile Generale de Asistenţă şi Protecţie Socială, cât şi pentru serviciile de asistenţă socială, atunci când e cazul. Au mai fost stabilite instrumentele organizatorice şi pentru căutări sistematice în teren - ele sunt detaliate în cuprinsul OUG", a adăugat el.
 
Potrivit expunerii de motivea proiectului, trebuie pornit în special de la dreptul persoanei dispărute de a fi găsită şi reîntoarsă într-un mediu care să îi ofere securitate, precum şi de la prezumţia ca aceasta se află într-o stare de pericol.
 
"Un principiu se referă la prioritizarea cazurilor de dispariţie, stabilind ca regulă de ghidare a reglementării faptul că primele 48 de ore de la sesizarea dispariţiei prezintă importanţă crucială în ceea ce priveşte şansele de găsire a persoanei dispărute şi, după caz, de salvare a acesteia. Întreg proiectul stabileşte mecanisme administrative care urmăresc utilizarea intensivă în primele 48 de ore a resurselor deţinute de autorităţi sau puse la dispoziţie de parteneri, urmând ca ulterior activitatea de căutare să fie ghidată de datele şi informaţiile obţinute în acest interval critic", se arată în documentul publicat de MAI. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2872 / 5143
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...