
Vass Lawyers: O noua modificare a normelor de aplicare a Legii nr. 99 ̸ 2016 privind achizitiile sectoriale
26 Aprilie 2023
Vass LawyersElementele de noutate din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 99/2016 privind achizitiile sectoriale aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 394/2016 (Normele metodologice) sunt de principiu o consecinta a modificarilor recente ale Legii nr. 99/2016
In M.Of. nr. 328 din data de 19 aprilie 2023 a fost publicata Hotararea Guvernului nr. 336/2023 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractului sectorial/acordului-cadru din Legea nr. 99/2016 privind achizitiile sectoriale, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 394/2016, a Normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractului de achizitie publica/acordului-cadru din Legea nr. 98/2016 privind achizitiile publice, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 395/2016, precum si a Normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractelor de concesiune de lucrari si concesiune de servicii din Legea nr. 100/2016 privind concesiunile de lucrari si concesiunile de servicii, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 867/2016 (Hotararea).
Elementele de noutate din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 99/2016 privind achizitiile sectoriale aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 394/2016 (Normele metodologice) sunt de principiu o consecinta a modificarilor recente ale Legii nr. 99/2016 si vizeaza aspecte precum:
► estimarea valorii achizitiei sectoriale;
► stabilirea criteriului de atribuire;
► garantia de participare si garantia de buna executie;
► cataloagele electronice;
► reguli de publicitate si transparenta;
► derularea procedurilor de atribuire;
► acordul-cadru;
► sistemul dinamic de achizitii;
► oferta si documentele insotitoare;
► procesul de verificare si evaluare;
► finalizarea procedurii de atribuire;
► modificarea contractului sectorial/acordului-cadru;
► finalizarea contractului sectorial.
ESTIMAREA VALORII ACHIZITIEI SECTORIALE
O prima clarificare adusa de Hotarare vizeaza metoda de calcul a valorii estimate a achizitiei.
La alegerea procedurii de atribuire, entitatea contractanta are obligatia sa se raporteze, in functie de tipul contractului/acordului-cadru, la valoarea estimata a produselor, serviciilor si lucrarilor care sunt destinate unor utilizari identice sau similare si fac parte din categoriile de produse/servicii/lucrari care sunt furnizate/prestate/executate de catre operatori economici cu activitate constanta in sectorul respectiv.
STABILIREA CRITERIULUI DE ATRIBUIRE
O alta modificare vizeaza introducerea in Anexa 2 a categoriilor de produse care au impact asupra mediului pentru care este obligatorie stabilirea criteriului de atribuire «cel mai bun raport calitate-pret» sau «cel mai bun raport calitate-cost».
GARANTIA DE PARTICIPARE SI GARANTIA DE BUNA EXECUTIE
Hotararea abroga o serie de prevederi referitoare la constituirea si restituirea garantiilor de participare si a garantiilor de buna executie. Aceste prevederi au fost insa in prealabil introduse in Legea nr. 99/2016, prin Legea nr. 208/2022.
Prevederile din Normele metodologice au fost modificate astfel incat sa reflecte si posibilitatea constituirii garantiei de participare/de buna executie prin scrisori de garantie emise de institutii financiare nebancare.
Modalitatea de retinere a garantiei de participare, termenul de constituire a garantiei de buna executie, respectiv modalitatea de constituire prin retineri succesive, de emitere de pretentii asupra garantiei de buna executie sunt reglementate in continuare in cadrul Normelor metodologice.
Ca elemente de noutate, se introduce un nou caz de retinere a garantiei de participare, atunci cand ofertantul, desi oferta sa a fost stabilita castigatoare, nu deschide un cont la dispozitia entitatii contractante, la o institutie de credit bancara agreata de ambele parti, in cazul in care partile convin ca garantia de buna executie sa se constituie prin retineri succesive din sumele datorate pentru facturi partiale.
CATALOAGE ELECTRONICE
Sectiunea „Achizitia directa” a fost transformata in „Cataloage electronice”, fiind adaptata in mod corespunzator pentru astfel de achizitii.
REGULI DE PUBLICITATE SI TRANSPARENTA
Obligatia de a prelungi termenul-limita de depunere a ofertelor in cazul in care informatiile publicate initial sufera modificari nesemnificative dar care conduc la ajustari/completari care presupun timp suplimentar pentru reactia potentialilor ofertati nu se mai raporteaza doar la specificatiile tehnice, ci la intreaga documentatie de atribuire.
DERULAREA PROCEDURILOR DE ATRIBUIRE
Hotararea aduce o serie de clarificari/modificari regulilor privind derularea procedurilor de atribuire, inclusiv de ordin terminologic:
→ termenul de cerere de participare este inlocuit cu solicitarea de participare;
→ operatorul economic are obligatia sa transmita oferta numai in format electronic, precum si sa completeze DUAE prin intermediul SEAP pana la data si ora-limita de depunere a ofertelor prevazute in anuntul de participare;
→ a fost abrogata obligatia entitatii contractante de a incarca in SEAP procesul-verbal al sedintei de deschidere a ofertelor;
→ in cazul licitatiei restranse si al procedurii simplificate, se introduce obligatia entitatilor contractante de a include in invitatia de participare la etapa a doua/anuntul de participare simplificat inclusiv adresa la care se transmit ofertele in situatia imposibilitatii utilizarii mijloacelor electronice din motive tehnice imputabile operatorului SEAP;
→ sunt eliminate din Normele metodologice prevederile referitoare la derularea negocierii fara invitatie prealabila la o procedura concurentiala de ofertare pentru situatiile exceptionale care vizeaza derularea proiectelor de infrastructura de transport.
ACORDUL-CADRU
In linie cu introducerea obligatiei de a preciza in anuntul de participare si cantitatea/valoarea maxima estimata pentru acordul-cadru, Normele metodologice prevad ca entitatea contractanta nu are dreptul de a le depasi, cu exceptia modificarilor contractuale realizate in conditiile prevazute la art. 235-243 din Legea nr. 99/2016.
SISTEMUL DINAMIC DE ACHIZITII
Hotararea modifica si completeaza prevederile din Normele metodologice referitoare la sistemul dinamic de achizitii din perspectiva:
→ interdictiilor privind utilizarea abuziva sau improprie sistemul dinamic de achizitii;
→ interdictiei de utilizare a sistemului dinamic de achizitii pentru atribuirea contractelor de servicii si de lucrari care au incluse in obiectul acestora prestatii intelectuale si/sau lucrari de investitii;
→ precizarilor specifice pe care entitatea contractanta are obligatia de a le include in cadrul informatiilor si al instructiunilor prevazute in documentele achizitiei;
→ procesului de selectie a candidatilor;
→ transmiterii invitatiilor in vederea depunerii solicitarilor de participare pentru fiecare achizitie specifica.
OFERTA SI DOCUMENTELE INSOTITOARE
Normele privind elaborarea si depunerea ofertelor au fost reduse la obligatia de respectare a prevederilor documentatiei de atribuire si la dreptul entitatii contractante de a solicita in original orice document cu regim special a carui valabilitate este conditionata de prezentarea in aceasta forma.
PROCESUL DE VERIFICARE SI EVALUARE
Se abroga termenul de minim 1 zi lucratoare prevazut de reglementarea anterioara pentru transmiterea clarificarilor si completarilor formale solicitate de comisia de evaluare in evaluare s fiind inlocuit cu obligatia comisiei de evaluare de a stabili termenul-limita la nivel de zile lucratoare.
FINALIZAREA PROCEDURII DE ATRIBUIRE
Fata de reglementarea in Legea nr. 99/2016 a situatiilor in care ofertantul castigator se afla intr-un caz de forta majora, aceste prevederi au fost eliminate din Normele metodologice.
MODIFICAREA CONTRACTULUI SECTORIAL/ACORDULUI-CADRU
Sunt abrogate o serie de dispozitii referitoare la ajustarea pretului contractului sectorial/acordului-cadru din Normele metodologice. Subiectul ajustarii a fost insa introdus in Legea nr. 99/2016, prin Legea nr. 208/2022.
FINALIZAREA CONTRACTULUI SECTORIAL
Noua reglementare clarifica faptul ca documentele constatatoare care certifica indeplinirea corespunzatoare a obligatiilor contractuale se publica de catre entitatea contractanta in SEAP in cadrul termenului de emitere.
Hotararea clarifica faptul ca documentele constatatoare emise de catre entitatea contractanta pentru neindeplinirea obligatiilor contractuale nu se publica in SEAP in situatia in care efectele au fost suspendate prin hotararea instantei de judecata.
Din pacate insa, Hotararea nu rezolva conflictul dintre prevederile din Legea nr. 101/2016 si Normele metodologice cu privire la contestarea documentelor constatatoare negative.
Se prevede, de asemenea, ca entitatea contractanta publica in SEAP data la care contractul sectorial/acordul-cadru/contractul subsecvent a fost finalizat/a incetat, dupa caz.
DISPOZITII TRANZITORII
Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei are obligatia de a asigura implementarea prevederilor care presupun dezvoltari/modificari la nivelul fluxurilor deja dezvoltate in Sistemul Electronic de Achizitii Publice, cu exceptia prevederilor care presupun implementarea unei noi modalitati de derulare a unei proceduri de atribuire, online sau offline, pentru care termenul de implementare este de 150 de zile, in termen de 90 de zile de la intrarea in vigoare a Hotararii.
Prevederile devin aplicabile la momentul in care dezvoltarile/modificarile necesare vor deveni operationale in SEAP.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 875 / 5429 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Young Professionals to Watch | Pentru Andreia Moraru (Senior Associate), avocat cu un master absolvit în Olanda, reputația internațională a ZRVP a fost garanția că va lucra în mandate de arbitraj internațional de anvergură, alături de o echipă care și-a demonstrat valoarea în piață: ”Toate așteptările profesionale mi-au fost depășite și mă bucur mult că am avut oportunitatea să mă alătur echipei. La ZRVP am simțit întotdeauna că avocații seniori au suficientă experiență încât să găsească drumul și în cazul în care poteca nu este bătătorită”
Women Lawyers | Ileana Nicolescu (Managing Associate) a simțit că BACIU PARTNERS va fi mediul în care va evolua înconjurată de oameni ce o vor inspira nu numai profesional. ”E important pentru fiecare dintre noi să simțim că suntem în locul potrivit pentru etapa din carieră în care ne aflăm, loc care să ofere și premisele să continuăm să creștem”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A a continuat să crească în Q1 ̸ 2025 pe piețele emergente și la nivel nivel global. CMS își menține poziția fruntașă la nivel global și în Europa de Est, regiune în care și RTPR întră în Top 3
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP într-un alt arbitraj ICC cu statul român și a câștigat încă 47 mil. €, plus dobânzi. Pretenții de alte 50 mil. € la orizont, într-o procedură nouă, inițiată în decembrie 2024, în care lucrează deja aceeași echipă de avocați
Women Lawyers | Femeile avocat redefinesc succesul în avocatura de business. De vorbă cu Irina Picoș (Managing Associate, BSMP) despre leadership feminin, provocări profesionale și lecțiile învățate în carieră: ”Am ales această echipă datorită figurilor feminine ce reprezintă pentru mine adevărate modele în plan profesional și uman și care îmi oferă, zi de zi, inspirația, încrederea și determinarea de a continua munca în profesia de avocat”
PNSA, alături de ALD Automotive la fuziunea cu LeasePlan în Ayvens
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Bende, Partener BACIU PARTNERS și unul dintre fondatorii firmei: ”Femeile avocat joacă un rol important în promovarea eticii și a responsabilității sociale în afaceri, având un impact pozitiv asupra comunităților și societății în ansamblu. Ele aduc perspective diverse și abilități unice în negocieri și strategii legale”
LegiTeam | Voicu & Asociații is looking for Junior level Business Lawyers
Țuca Zbârcea & Asociații aniversează 20 de ani de activitate
ZRVP, alături de dezvoltatorul imobiliar Hagag Development Europe la deschiderea primului hotel Radisson RED din România
NNDKP dezvoltă una dintre cele mai solide practici locale de Dreptul Mediului, cu mandate de impact în industrii cheie, consultanță sofisticată și reprezentare în litigii complexe, gestionate de o echipă specializată | Mădălina Vasile, coordonatoarea practicii: ”Oferirea de asistență personalizată, adaptată realităților juridice și identificarea unor soluții practice și fezabile pentru problemele clienților vor rămâne prioritare”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...