ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Irina Galan, șefa promoției 2020 de la Facultatea de Drept a Universitații din Iași: ‘Nu am mizat niciun moment pe titlul obţinut în facultate, dar probabil că acesta a reflectat bagajul de cunoştinţe acumulat şi determinarea avută pe parcursul anilor de studiu’. Tânăra avocată aşteaptă cu entuziasm şi deschidere noile provocări şi opţiuni ce vor apărea

15 Mai 2022   |   Ștefania Enache

Din punctul său de vedere, Facultatea de Drept a fost una dintre cele mai inspirate alegeri pe plan profesional.

 
 
Irina Galan a terminat facultatea cu media 9.97.A fost cea mai bună absolventă a generației care și-a încheiat studiile de licență, în anul 2020, la Facultatea de Drept din cadrul Universității din Iași.Tânăra spune că nu deține niciun secret pentru a obține astfel de rezultate.Știe doar cum să învețe și să-și folosească apoi cunoștințele dobândite.„Din punctul meu de vedere, ingredientele unei învăţări de succes sunt rigoarea şi logica în gândire, abordarea coordonată a subiectelor, corelarea permanentă a noţiunilor. De asemenea, cred că mitul învăţării mot-a-mot ar trebui desfiinţat, fiindcă învăţarea nu implică reproducerea unor noţiuni, cum în mod greşit se susţine adesea. Acest proces este unul complex şi continuu şi implică, în primul rând, înţelegerea unor noţiuni, care mai apoi urmează a fi corelate şi privite în mod comparativ”, punctează Irina.


Sfatul său pentru cei care aleg să se perfecționeze în domeniul juridic este să fie în permanenţă curioşi, să căute corespondentul în realitate al fiecărei noţiuni teoretice citite, să urmărească conexiunea dintre acestea şi să privească totul dintr-o perspectivă critică, comparativă.

Este mereu în așteptarea unor noi provocări

Irina a început pregătirea pentru admiterea la Facultatea de Drept în ultimul an de liceu, concomitent cu pregătirea pentru Bacalureat. La acel moment, Dreptul era deja opțiunea pe care o avea în vedere, după ce cochetase un pic cu ideea de a urma un profil de matematică-informatică, precum cel absolvit în liceu.
Totuși, a avut și un plan de rezervă, alegând să dea admitere şi la Facultatea de Litere, specializarea Română-Franceză, urmare a pasiunii sale dintotdeauna pentru literatură. „Recunosc că nu am avut vreodată vreun vis anume în privința unei posibile profesii juridice. Din acest motiv am și fost precaută, în sensul că mi-am rezervat posibilitatea de a-mi schimba opțiunea dacă aș fi descoperit că nu eram potrivită pentru acest domeniu. Spre surprinderea, dar și spre bucuria mea, încă din primele săptâmâni de facultate am fost tot mai curioasă de ceea ce asimiliam, ceea ce mi-a confirmat că făcusem alegerea potrivită ”, explică tânăra.
Acum, când privește în spate subliniază că, în mod sigur, dacă ar trebui să o ia de la capăt, opţiunea ar fi aceeaşi. Din punctul său de vedere, Facultatea de Drept a fost una dintre cele mai inspirate alegeri pe plan profesional. „Cu toate că am păşit timid pe acest drum, cu o uşoară nesiguranţă în ceea ce privea potrivirea mea în acest domeniu cu care nu avusesem nicio tangenţă până la acel moment, am fost pur şi simplu încântată de tot ceea ce implica Facultatea de Drept. Din punctul meu de vedere, parcurgerea cursurilor unei astfel de facultăţi este utilă chiar și în absența exercitării ulterioare a unei profesii juridice, întrucât creează premisele unei bune ancorări în realitate a fiecăruia dintre noi. Bagajul de cunoștințe ce se dobândește este extrem de vast, cu incidențe multiple prin varii domenii, ceea ce reprezintă un real câştig indiferent de profesia/meseria ce urmează a fi exercitată ulterior finalizării studiilor. Nu aş schimba nimic din traseul avut până la acest moment, dar aştept cu entuziasm şi deschidere noile provocări şi opţiuni ce pot apărea de acum înainte”, argumentează Irina.

Este absolventă a Colegiului Național „Dragoș-Vodă” din orașul său natal, Câmpulung Moldovenesc, profilul matematică-informatică intensiv. Cu toate că a urmat un profil real, a apreciat că nu este în contradicţie cu o posibilă carieră de jurist. Din contră, logica matematică a permis asimiliarea de informaţii cu uşurinţă şi crearea unor mecanisme de învăţare eficiente.

Trecerea de la liceu la facultate a fost destul de bruscă, fiindcă a implicat noi responsabilități, determinate de mutarea din orașul natal într-un mediu complet nou. „Cu toate acestea, dificultatea schimbării a fost atenuată de prezența surorii mele, studentă și ea la Facultatea de Drept în anul al doilea pe atunci, cu care împărțeam atât camera de cămin, cât și toate grijile și incertitudinile. De asemenea, am urmat îndeaproape şi sfaturile surorii celei mari, a cărei muncă şi ambiţie a fost încununată prin obţinerea titlului de doctor în Economie şi care a reprezentat, în mod clar, un model pentru mine. Cu siguranță că sfaturile lor constante m-au făcut să nu resimt atât de mult schimbările, ceea ce a permis să am în permanență o privire mai relaxată asupra a tot ceea ce însemna facultatea. Probabil că și din acest motiv am și reușit să îmbin în permanență activitățile intelectuale cu cele extracurriculare, stresul inerent facultății fiind mult diminuat. În prezent, atât eu, cât și sora mea suntem avocate în Baroul Iași. Se pare că nu doar alegerea facultății a fost inspirată de la ea”, povestește Irina.

Și-a început stagiul în avocatură la 22 de ani

După obținerea licenței, tânăra absolventă a decis să-și continue pregătirea academică, iar în acest moment urmează cursurile programului de masterat de Drept European din cadrul Universității din Iași.

De altfel a fost o etapă firească, având în vedere că viața sa de student a fost una extrem de bogată.
Pe plan academic, a încercat în permanenţă să îmbine participarea la cursuri şi seminare cu participarea la conferinţe şi cu implicarea activă în stagii de practică. Drept urmare, în fiecare semestru a aplicat pentru stagiile de practică ce se efectuau prin intermediul asociaţiei studenţeşti ELSA la diverse instituţii, iar contactul direct cu profesioniştii din acest mediu şi cu activitatea efectiv desfăşurată de aceştia i-au permis să obțină o imagine mai clară în domeniu.

„De asemenea, am fost un participant destul de fidel al cercurilor de drept civil şi de dreptul proprietăţii intelectuale din cadrul Centrului Robertianum, ce presupuneau depăşirea graniţelor standard ale cursurilor şi seminarelor şi descopereau o nouă perspectivă. În acest sens, am redactat şi susţinut în coautorat o lucrare în materia drepturilor de autor în cadrul Centrului Robertianum al Facultăţii de Drept, Atelierul de creaţii intelectuale “INSIGNIS, SCIENTIA & ARS”, lucrare intitulată „Dadaism, modernism sau figuri de stil ale conformismului în paradigma juridicului. Quo vadis, Domine? Quo vadis, Ars?”. Din dorinţa de a experimenta şi participarea la competiţii, m-am înscris alături de o colegă la concursul “Client Interview” organizat de ELSA Iaşi în luna mai 2019. Acest concurs a constat chiar în simularea activității prestate de către un avocat în profesia sa. Pe lângă aceste experienţe în plan academic, am încercat în permanenţă să îmbin această latură cu cea extracurriculară, experimentând implicarea activă în voluntariat prin asociaţiile studenteşti şi, de asemenea, menţinând în permanenţă contactul cu pasiunile mele anterioare (prin participarea la festivaluri de literatură, teatru şi muzică)”, mai spune Irina.O
piniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.Ea crede că parcurgerea cursurilor oricărei facultăţi poate implica multe sacrificii atunci când există determinare, ambiţie şi dorinţa de a reuşi. Admite faptul că pentru performanțele pe care le-a avut ca student al Facultății de Drept a fost nevoie de anumite sacrificii, dar subliniază că nu le-a resimțit acut datorită celorlalte activităţi ce au completat experienţa studenţiei.

„În plus, toate aceste sacrificii au fost încununate ulterior prin rezultatele obţinute, unul dintre acestea fiind chiar promovarea examenului de admitere în profesia de avocat. Faptul că în prezent îmi desfăşor activitatea ca avocat stagiar în cadrul Baroului Iaşi, stagiu început la vârsta de 22 de ani, pentru mine este deja o realizare şi îmi demonstrează că eforturile din timpul facultăţii au meritat”, menționează tânăra.
Este de părere că încheierea studiilor de licență cu o medie foarte mare a reprezentat , în mod indirect, un plus în cariera viitoare. „Faptul că am asimilat, în mod coordonat, cât mai multe noţiuni, a condus şi la promovarea examenului de admitere în profesia de avocat ulterior finalizării studiilor de licenţă, în sesiunea septembrie 2020. Nu am mizat niciun moment pe titlul obţinut în facultate, dar probabil că acesta a reflectat existenţa unui bagaj de cunoştinţe în domeniu şi determinarea avută pe parcursul celor patru ani de facultate, ceea ce a contribuit la încadrarea mea profesională chiar ulterior finalizării celor patru ani de studii”, precizează Irina.

În prezent, tânăra este avocat stagiar în Baroul Iaşi şi își desfăşoară activitatea, în calitate de avocat colaborator, în cadrul unui cabinet individual de avocatură. „Spre satisfacţia mea, cabinetul unde am oportunitatea de a efectua stagiul în profesia de avocat are drept specializare dreptul comercial, ceea ce contribuie la împlinirea dezideratelor mele din timpul facultăţii. În concret, activitatea pe care o desfăşor include, fără a fi o înşiruire exhaustivă, redactarea de acte specifice procesului civil şi etapelor prealabile litigiilor, asistenţă juridică şi reprezentare în faţa instanţelor de judecată şi a altor instituţii publice, realizarea de documentări juridice şi formularea de opinii juridice pe teme diverse. Principalele arii de activitate vizează dreptul civil, contenciosul administrativ şi fiscal, dreptul insolvenţei, dreptul muncii, executări silite, achiziţii publice, fără ca această enumerare să fie limitativă”, subliniază Irina.

--------------------------------------------------------------

Citește și

→   De vorbă cu conf. dr. Ioana Maria Costea, decanul Facultății de drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, despre preocuparea de a oferi studenților o nouă „normalitate” și aceeași pregătire temeinică: ‘Absența fizică ne-a dezorientat la început, dar procesul didactic se derulează acum în parametri optimi; profesorii și studenții au dovedit o imensă capacitate de adaptare’

BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Alexandra Șipoteanu, una dintre mândriile promoției 2021: Facultatea de Drept este dificilă deoarece te obligă la autodepășire, la cunoaștere aprofundată a tuturor aspectelor predate, la gândire cu propria minte, la autodisciplină. Linia întâi înseamnă calitate, iar calitatea este oferită de integritate, seriozitate, pasiune pentru profesia aleasă și perfecționare continuă în domeniul ales

→   BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Diana Valeria Ceaușu, șefa promoției 2020, a intrat în echipa CMS România. ”Satisfacțiile au răsărit pe măsură ce eu am început să cunosc construcția dreptului și au crescut odată cu cunoștințele mele. Cu cât am cuprins și înțeles mai bine mulțimea regulilor de drept, cu atât am putut găsi soluții pentru mulțimea anomaliilor din realitatea socială”, spune avocata

          --------------------------------------------------------------

„Munca şi determinarea pot conduce la rezultate frumoase”


Irina Galan consideră că sistemul de învățământ din România oferă acele garanţii de rigoare de care are nevoie un student pentru a avea o şansă reală de lansare pe piaţa muncii. „Cu siguranţă că niciun sistem nu este perfect, ci perfectibil. Cu toate acestea, munca şi determinarea pot conduce la rezultate frumoase, chiar dacă drumul nu este întotdeauna uşor de străbătut. În privinţa şanselor de angajare pe piaţa muncii, cred că sunt încă numeroase dificultăţi cu care se confruntă tinerii absolvenţi la momentul finalizării studiilor. Particularizând, în ceea ce priveşte profesiile juridice, cred că un atu îl reprezintă examenele de primire în profesie, întrucât creează premisele pentru ca tineri capabili şi bine pregătiţi să aibă oportunitatea concretă de a se încadra pe piaţa muncii prin propriile forţe, fiind o garanţie a promovării meritocraţiei”, arată tânăra.

Avocatul apreciază că pentru a accede pe piaţa muncii este nevoie, în orice domeniu, de seriozitate, implicare şi perseverenţă. „Cheia o reprezintă, din punctul meu de vedere, o bună pregătire în domeniul în care tânărul visează să activeze, iar aceasta începe de pe băncile şcolii şi trebuie să fie continuă. Cu riscul de a repeta anumite aspecte pe care le-am mai punctat, tind să cred că o atitudine responsabilă şi determinarea sunt ingredientele care contribuie la sporirea şanselor de lansare în câmpul muncii a tinerilor absolvenţi. Cum bine ştim, un profesionist al dreptului trebuie să fie în permanenţă la curent cu toate modificările survenite la nivel legislativ, dar nu numai. Acesta trebuie să fie capabil să se adapteze la nou, la schimbare, iar un exemplu grăitor este chiar acela al pandemiei, ce a generat o trecere considerabilă către mediul online şi ce a implicat necesitatea adaptării la noile cerinţe impuse de aşa-zisa “trecere în online”. De asemenea, portretul complet al profesionistului ar trebui să includă existenţa unui bogat bagaj cultural, de cunoştinţe din varii domenii. Sunt tentată să afirm că abilităţi precum buna stăpânire a cunoştinţelor de bază, un vocabular bogat, rigoarea în gândire, logica, seriozitatea, stăpânirea de sine şi autenticitatea conduc la crearea unui profil de succes”, mai spune Irina.

Din punctul său de vedere, pentru ca pregătirea din timpul facultății să fie mult mai aplicată, este oportună includerea în programă a unor stagii de practică obligatorii atât la instanţele de judecată şi parchete, cât şi la alţi profesionişti ai dreptului (avocaţi, notari, executori judecătoreşti etc.).

Irina amintește faptul că, la momentul actual, există ca materie obligatorie practica de specialitate, însă aceasta se efectuează doar la nivelul instanţelor judecătoreşti şi parchetelor. „Pentru ca studenţii să îşi poată forma o imagine despre fiecare profesie în parte şi să înţeleagă ce implică aceasta, cred că ar trebui să cunoască anumite detalii în prealabil pentru a putea lua o decizie în cunoştinţă de cauză. Ideea efectuării unui stagiu de practică nu are neapărat drept scop punerea în aplicare a cunoştinţelor teoretice, întrucât acestea se dobândesc oricum în mod integrat pe tot parcursul celor patru ani de facultate, însă ar fi utilă mai ales pentru a cunoaştele tainele şi particularităţile fiecărei profesii juridice în parte”, conchide Irina Galan.

-------------------------------------------------------------------------

                                         Citește și

→   De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Catinca Daria Anghel, a zecea notă a generației sale: De fiecare dată când am descoperit modul în care și-au dezvoltat cariera cei cu care am intrat în contact din domeniul juridic, m-am simțit inspirată. Fiecare parcurs descoperit îmi dă o nouă idee, stârnește un nou entuziasm, îmi conturează o nouă posibilitate

→   De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Rareș Rusu, a șasea notă a generației sale: Am șansa de a face Dreptul în preajma unor oameni cu o bogată experiență, care au demonstrat în repetate rânduri că profesionalismul poate deveni un mod de viață. Într-un asemenea mediu, orice este legat de performanță este prețuit

→   De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Oana Alexandra Chivu, a cincea admisă în 2020: Mă îndrept spre magistratură, gândindu-mă deopotrivă la profesia de judecător și la cea de procuror. Avocatura are ceva aparte, îmbină mai mult viața socială cu cea profesională

-------------------------------------------------------------------------


  
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

  ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


   

  Ascunde Reclama
   
   

  POSTEAZA UN COMENTARIU


  Nume *
  Email (nu va fi publicat) *
  Comentariu *
  Cod de securitate*  * campuri obligatorii


  Articol 563 / 1650
   

  Ascunde Reclama
   
  BREAKING NEWS
  ESENTIAL
  Bulboacă & Asociații, alături de investitori în două tranzacții care concentrează la început de an forțe economice considerabile pentru sectoare de business strategice economic și social. Asistență în expansiunea Grupului LuxVet în România și la investiția BERD în R.Power Renewables
  CMS a obținut o victorie strategică în față Curții de Apel Ploiești - Sesizare CCR privind legea de organizare și funcționare a DLAF. Echipa de drept penal a fost coordonată de Mihai Jiganie-Șerban (Partener)
  Prof. univ. dr. Răzvan Dincă a primit un nou mandat la conducerea Facultății de Drept din cadrul Universității din București. Cu cine face echipă
  Ce firme au ales studenții aflați în fruntea listelor de absolvenți ai Facultății de Drept și cum au fost primii pași în profesie | Azi, despre avocatura văzută „din interior”, alături de Alexandra Șipoteanu, una dintre premiantele anului 2021, care s-a alăturat echipei Stoica & Asociații: “Am pășit în carieră cu foarte mult entuziasm și cu o enormă dorință de a acumula cât mai multe cunoștințe teoretice și practice. Mediul colegial călduros și respectuos este în mod indubitabil un factor ce contribuie la dezvoltarea și creșterea profesională”
  Cei mai buni avocaţi în domeniul mărcilor, remarcați de WTR 1000, ediția 2024 | Țuca Zbârcea & Asociații, Simion & Baciu, Răzvan Dincă & Asociaţii și Ratza & Ratza sunt lideri pe segmentele analizate, o bună expunere pentru Mușat, Schoenherr, ZRVP și NNDKP. Un jucător nou și extrem de puternic a intrat pe piața locală și se anunță drept un concurent serios pe acest segment
  După un an bun, în care a fost solicitată să acorde consultanță în câteva dintre cele mai spectaculoase proiecte de pe piața locală, Bulboacă & Asociații vede un 2024 cu oportunități semnificative în mai multe domenii | ”Vom avea privilegiul să acționăm într-unul dintre cei mai interesanți ani din istoria recentă a țării, dar cu România în cea mai bună formă economică a sa. Provocări vor fi, important este să prindem vârful și acestui val”, spun avocații
  Banking & Finance | Avocații NNDKP au asistat anul trecut finanțări locale de aproape un miliard de euro și s-au implicat în proiecte transfrontaliere de peste trei miliarde de euro. Echipa a continuat să lucreze pentru finanțatorii unor grupuri importante din industrie sau sectorul agricol, dar a stat alături și de clienții finanțați, companii fanion în domeniile în care operează. Valentin Voinescu (Partener): Mediul de business din România a demonstrat reziliență și numărul de proiecte nu s-a redus, ba chiar am asistat la o accelerare la sfârșitul anului trecut
  Bondoc și Asociații, alături de cumpărător în tranzacția de 432 mil. lei prin care Fondul Proprietatea și-a vândut acțiunile deţinute la Engie România. Echipa, coordonată de Lucian Bondoc
  Teodorescu Partners a asistat Autonom Protect în achiziția Nova Ria24
  Stănescu Vasile & Asociaţii și Strelia CVBA apără România în procesul intentat de Pfizer la Bruxelles, cu pretenții de peste o jumătate de miliard de euro plus dobânzi. Cine sunt apărătorii României și ce îi recomandă
  Chambers Global 2024 | RTPR, singura firmă de avocați listată pe prima poziție în ambele arii de practică analizate: Corporate ̸ M&A și Banking & Finance. Filip & Company și Schoenherr sunt în prima bandă în Corporate ̸ M&A. Firmele care au cei mai mulți avocați evidențiați sunt RTPR (8), Filip & Company (6), CMS (5) și Clifford Chance Badea (5)
  Ce firme au ales studenții aflați în fruntea listelor de absolvenți ai Facultății de Drept și cum au fost primii pași în profesie | Azi, despre avocatura văzută „din interior”, alături de Monica Alexandra Popa, una dintre premiantele anului 2021: “Mi-am dorit să lucrez într-o echipă în care să simt că mi se oferă oportunități de creștere și sunt încurajată să cresc și să absorb cât mai multă informație, atât în primii ani de avocatură, cât și ulterior. Firma de avocatură cu care am simțit și simt că sunt compatibilă este Filip & Company”
   
  Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

    in curand...
  • SeeNews

   in curand...