ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Clubul avocaților români din Diaspora | Andrei Diaconu, avocat crescut și instruit în Italia, responsabil pentru Romanian Desk în cadrul Pirola Pennuto Zei & Associati, firmă cu zece birouri în Italia și trei în străinătate: Nivelul profesional al avocaților români este foarte ridicat. Sunt convins că firmele de avocatură vor crește odată cu dezvoltarea constantă a realității antreprenoriale din țară

27 Iulie 2022   |   Ștefania Enache

Andrei Diaconu și-a început drumul din avocatură la puțin timp după ce a terminat facultatea. Tânărul și-a finalizat studiile în 2012, fiind absolvent al Universității Luigi Bocconi din Milano, una dintre cele mai bine cotate instituții de învățământ atât în Italia, cât și pe plan internațional.

 
 
Andrei Diaconu se află în Italia de la vârsta de trei ani, moment în care familia sa a emigrat din București în Milano.Toată pregătirea sa a fost făcută în țara de adopție, acolo unde a parcurs întreg ciclul educațional.Cu toate acestea, legătura cu România este una extrem de puternică, iar munca pe care o derulează astăzi este legată strâns și de locurile în care s-a născut.Tânărul profesionist activează într-o firmă de avocatură de top. Pirola Pennuto Zei & Associati are zece sedii în Italia și trei în străinătate (Londra, Pekin și Shanghai), numără peste 300 de experți în drept și realizează anual o cifră de afaceri care depășește o sută de milioane de euro.


Având în vedere vârsta fragedă la care a părăsit România, se poate spune că Andrei s-a format în totalitate pe teritoriul italian. Familia sa a avut însă grijă ca el să învețe limba română și să-și cunoască foarte bine rădăcinile. De altfel, tânărul vine foarte des în țara de natală.

Faptul că este român și cunoaște bine realitățile de la noi l-a ajutat și în profesia de avocat, firma Pirola Pennuto Zei & Associati încredințându-i responsabilitatea biroului  din Milano care se ocupă de spețe legate de România. Andrei Diaconu este avocat senior în cadrul acestei mari case de avocatură și multe dintre proiectele sale vizează afaceri dezvoltate între cele două țări cu care are o legătură strânsă: România și Italia.

Drumul către avocatură

Andrei Diaconu și-a început drumul din avocatură la puțin timp după ce a terminat facultatea. Tânărul și-a finalizat studiile în 2012, fiind absolvent al Universității Luigi Bocconi din Milano, una dintre cele mai bine cotate instituții de învățământ atât în Italia, cât și pe plan internațional.
„Imediat după, mi-am început cariera profesională la studioul Pirola Pennuto Zei & Associati din Milano, acolo unde lucrez și în prezent. După o perioadă de practică și în urma obținerii, în 2014, a titlului de avocat la baroul din Milano (la prima încercare, examen peste care reușesc să treacă din prima doar 20% dintre candidați) am înțeles imediat că dezvoltarea mea profesională va fi legată și de România”, povestește avocatul.

Șansa de a lucra în cadrul Pirola Pennuto Zei & Associati a apărut ca urmare a unui program de internship pe care l-a organizat Universitatea Luigi Bocconi și pe care Andrei l-a fructificat la maximum.

„În prezent, ocup poziția de asociat senior și de responsabil pentru Romanian Desk activ la sediul din Milano. Sunt specializat în drept comercial. Pot să ofer servicii juridice, în special, pentru societăți și persoane fizice cu prezență și interese atât în Italia, cât și în România. În plus, am și o experiență considerabilă în ceea ce privește practicile de succesiune. Nu avem un tip fix de clientelă, însă prestigiul firmei și calitatea serviciilor oferite ne îndrumă să colaborăm cu clienții de un anumit nivel”, subliniază avocatul intervievat de BizLawyer.

Andrei este foarte mândru de echipa din face parte și ne spune că biroul profesional Pirola Pennuto Zei & Associati este de mai bine de 30 de ani una dintre primele realități italiene în domeniul consultanței fiscale și juridice. „Biroul are zece sedii în Italia și trei în străinătate, în Londra, Pechin și Shanghai, cu peste 300 de profesioniști și cu o cifră de afaceri anuală de peste o sută de milioane de euro. Biroul este organizat în grupuri cu o medie de 10/12 persoane și fiecare grup acoperă un domeniu de specializare atât pentru serviciile fiscale, cât și pentru cele juridice. Această structură ne permite să oferim un serviciu pentru fiecare tip de necesitate pe care o poate avea un client. Ca firmă, avem standarde foarte înalte încă de la prima abordare cu clientul. Întotdeauna începem relația cu un deviz detaliat și cu o prezentare preliminară a activităților. Ulterior, actualizările privind stadiul dosarului sunt constante, fie telefonic, fie personal. În ceea ce privește o descriere a zilei mele de lucru, aceasta poate varia foarte mult. În cazul audierilor în instanță, acestea se fac dimineața, în rest îmi împart timpul între munca de birou și întâlnirile cu clienții”, detaliază avocatul.

Referitor la proiectele în care se implică, Andrei Diaconu a menționat că există multe mandate importante, dar are și unul foarte aproape de sufletul său și care implică o firmă din România. În portofoliul său de clienți se află compania „Casa noastră”, cu sediul central în Craiova. Este o firmă sută la sută românească și unul dintre cei mai mari producători din Europa Centrală și de Est de tâmplărie PVC. Anual compania înregistrează cifre de afaceri care depășesc 80 de milioane de euro. „ Începând cu anul 2018, asist firma Casa Noastră în dezvoltarea sa continuă în Italia, acolo unde compania produce 60% din propria cifra de afaceri”, explică interlocutorul BizLawyer.O
piniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.Tânărul profesionist a dezvoltat de-a lungul timpului mai multe colaborări cu avocați din România. El îl indică în acest sens pe Lucian Cumpănașu, unul dintre experții de top din țara noastră. De asemenea, Andrei a colaborat cu echipa de la Pelinari & Pelinari, în principal în mandate care au vizat intrarea unor companii din Italia pe piața din România.

„Nivelul profesional pe care l-am constatat în raport cu avocații români activi în România și nu numai este foarte ridicat. Sunt convins că firmele de avocatură vor crește odată cu o dezvoltare constantă a realității antreprenoriale din țară, care, în opinia mea, va trebui să treacă din ce în ce mai mult prin companii cu capital românesc”, punctează avocatul.

În ceea ce privește viitorul său profesional, Andrei Diaconu își dorește să crească în cadrul firmei din care face parte și să ajute cât mai multe firme românești, dar și antreprenori de la noi din țara care își doresc să își dezvolte afaceri în Italia. „Revenirea în România nu este o opțiune pe care o iau în considerare. Pe teritoriul României există mai mulți avocați care cunosc limba italiană și care pot asista firme sau persoane fizice italiene. În schimb, în Italia sunt foarte puțini avocați care vorbesc limba română, mai ales într-o realitate precum cea a Studioului Pirola”, nuanțează tânărul.

--------------------------------------------------------------

Citește și

→   Avocații români din străinătate se organizează. Cei care doresc să intre în ‘Clubul avocaților români din Diaspora’ trebuie să fie membri ai unui barou din afara României. Alexandru Lazăr, unul dintre membrii fondatori: Construind acest think-thank, punem laolaltă know-how din întreaga lume

→   Cum să-ți împlinești visul de a practica avocatura în propria firmă, înființată în afara granițelor | Rețeta succesului, în varianta Florentinei Marin, fondatoarea Marin & Pasalodos, din Barcelona. ‘Planul nostru este să ne dezvoltăm și să deschidem cabinete în alte orașe din Spania, România și în alte țări’, spune avocata


→   Clubul avocaților români din Diaspora | Povestea Nadiei Irina Fundățeanu, avocatul care a luat-o de la zero în Spania. Absolventă de Drept în România, a lucrat într-un restaurant și în administrație, și-a echivalat diplomele și a absolvit Masterul de Drept Adminstrativ și Administrație Publică la Universitatea din Valencia. Azi este „alma libre”, avocat de succes, membră Efica Abogados
→   Clubul avocaților români din Diaspora | Maria Ramona Bodescu, avocatul care și-a construt o carieră în Spania: Sunt mulți colegi din țară care se înscriu în barourile din Spania. Aceștia sunt doritori să cunoască legislația și modalitate de lucru de aici

--------------------------------------------------------------

Clubul avocaților români din străinătate


Alături de alți avocați români care profesează în afara Romîniei, Andrei Diaconu a pus bazele Clubului avocaților români din străinătate, despre care susține că „este o oportunitate unică care deja, chiar și în această fază embrionară, a stârnit un mare interes.”

„Trebuie avut în vedere faptul că, mai ales în urmă cu câțiva ani, cetățenii români din străinătate nu erau întotdeauna priviți în mod pozitiv, în principal din cauza unor stereotipuri superficiale și incorecte. Cu acest Club avem șansa să punem în evidență modul în care mulți tineri români, trecând peste dificultățile pe care le pot întâmpina într-o țară străină, au reușit să aibă un anumit succes și să fie un punct de referință pentru alți conaționali”, consideră avocatul.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

  ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


   

  Ascunde Reclama
   
   

  POSTEAZA UN COMENTARIU


  Nume *
  Email (nu va fi publicat) *
  Comentariu *
  Cod de securitate*  * campuri obligatorii


  Articol 17 / 6035
   

  Ascunde Reclama
   
  BREAKING NEWS
  ESENTIAL
  Wolf Theiss a asistat un sindicat de bănci în legătură cu acordarea unei facilități de credit către Romgaz S.A. în cadrul tranzacției de preluare a participaţiei Exxon în proiectul de gaze din Marea Neagră
  Avocații Kinstellar spun că au remarcat preocuparea angajatorilor de a creiona strategii de menținere a personalului-cheie, fiind mandatați în acest sens cu elaborarea unor programe de tip Stock Option Plan sau a unor scheme de bonusare în funcție de performanțe. Activitate intensă în practica de Employment, cu mandate diverse și o echipă expusă la proiecte cu un caracter multidisciplinar
  Noul ghid al Comitetului European pentru Protecția Datelor ar putea aduce o creștere statistică a sancțiunilor, spun avocații Wolf Theiss, firmă cu o echipă dedicată proiectelor din acest domeniu | Biroul din București a asistat clienții în tranzacții complexe, care au implicat aspecte mai sofisticate de protecția datelor. Potențialii cumpărători ai unei afaceri sunt din ce în ce mai interesați să înțeleagă riscurile la care se expun din perspectiva protecției datelor și care sunt modalitățile de a se proteja
  Wolf Theiss promovează trei avocați din linia a doua care au participate la unele dintre cele mai importante tranzacţii. Brian Jardine, Managing Partner: Promovarea, recunoaștere a contribuțiilor profesionale deosebite la consolidarea poziției de lider pe piața românească a biroului din București
  LegiTeam: Reff & Associates is looking for a Senior Associate | Banking & Finance
  LegiTeam: Reff & Associates is looking for an Associate | Banking & Finance
  BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Laura Elena Ionașcu, medie finală 9,79 (2021): Cred că notele din timpul facultății pot fi, într-o anumită măsură, indicatori pentru performanța pe care o vei avea în practică, dar succesul profesional nu este determinat de acest aspect. De o importanță majoră sunt și abilitățile practice dobândite, competențele personale, abilitățile de comunicare, de relaționare, de organizare
  Arbitrajul KELAG-Kärntner Elektrizitäts-Aktiengesellschaft and others v. Romania intra în linie dreaptă după ce părțile și-au ales arbitrii. România a mers pe mâna unui avocat cu o bogată experiență în comerț internațional, care a lucrat timp de 20 de ani pentru guvernul mexican
  BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Ion Arhiliuc a trecut Prutul pentru a studia Dreptul la Iași și a fost unul dintre cei mai buni absolvenți din generația anului 2021, cu nota 9,60: ‘Media a atras anumite oportunități. Apreciez că România oferă toate oportunitățile necesare unui profesionist, însă depinde de fiecare dacă uzează de aceste pârghii’
  Pe masa de lucru a avocaților Mitel & Asociații au ajuns proiecte legate de protecția datelor cu caracter personal din ce în ce mai sofisticate. Mădălina Mitel, Partener: Data Protection a devenit o practică de sine stătătoare la nivelul societății noastre, iar mandatele primite sunt dintre cele mai diverse și provocatoare
  LegiTeam: Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL is recruiting senior associates - Legal consultancy practice | Banking, Finance, Digital & Tech Law
  LegiTeam: Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL is recruiting senior associates - Legal consultancy practice | M&A | Competition
   
  Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

    in curand...
  • SeeNews

   in curand...