ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Echipa BSMP lucrează într-un proiect ce vizează implementarea unui sistem de vot electronic în AGA societăților listate prin utilizarea tehnologiei blockchain, urmată de digitalizarea procedurii de deschidere a conturilor de tranzacționare. Tot mai multe solicitări privind finanțarea prin emisiuni de obligațiuni vin de la clienți din diverse industrii, spun avocații departamentului de Capital Markets

08 Aprilie 2021   |   Ștefania Enache

Echipa BSMP este implicată într-o serie de proiecte în sfera digitalizării, care pe de o parte ar spori gradul de securitate al anumitor operațiuni, iar pe de altă parte ar conduce la o simplificare a diverselor formalități prin automatizarea acestora.

Ionut Bohâlteanu, Managing Partner Bohâlteanu & Asociatii (BSMP) si Coordonator al Departamentului de Capital Markets si Anda Călin, Managing Associate

 
 
Pandemia a produs schimbări majore în plan economic, determinând jucătorii din toate industriile să-și adapteze strategiile pentru salvgardarea activității, prin identificarea unor soluții noi, potrivite contextului creat de criza medicală. Ionuț Bohâlțeanu, Managing Partner Bohâlțeanu & Asociații (BSMP) și Coordonator al Departamentului de Capital Markets, subliniază faptul că o tendință similară s-a observat și pe piața de capital. Avocații au, în ultima vreme, pe masa de lucru tot mai multe proiecte care implică implementarea unor măsuri de digitalizare a diverselor operațiuni pe piața de capital, menite să simplifice formalitățile pentru investitori prin automatizarea anumitor proceduri, rezultatul fiind, printre altele, reducerea costurilor și a timpului necesar parcurgerii acestora.„Ne așteptăm ca, în perioada următoare, să asistăm la un trend ascendent al procesului de digitalizare pe piața de capital”, a declarat pentru BizLawyer Ionuț Bohâlțeanu.


Echipa BSMP este implicată într-o serie de proiecte în sfera digitalizării, care pe de o parte ar spori gradul de securitate al anumitor operațiuni, iar pe de altă parte ar conduce la o simplificare a diverselor formalități prin automatizarea acestora.

„Unul dintre proiectele de acest tip în care suntem implicați include posibilitatea de implementare a unui sistem de vot electronic în adunările generale ale acționarilor societăților listate, prin utilizarea tehnologiei blockchain, iar într-o etapă ulterioară, digitalizarea procedurii de deschidere a conturilor de tranzacționare”, explică Anda Călin, Managing Associate BSMP.

De asemenea, avocații primesc tot mai multe solicitări de la clienți din diverse industrii privind finanțarea prin emisiune de obligațiuni, care pare a fi o opțiune atractivă în contextul actual pentru jucătorii pe piață. „O altă arie tatonată în ultima perioadă este acea a creării unor fonduri de investiții alternative, mai ales a celor specializate în investiții imobiliare, care însă, spre deosebire de societățile specializate în activități imobiliare din străinătate („REITs”), prezintă dezavantajul nereglementarii unui regim fiscal specific”, mai spune Anda Călin.

Experții BSMP subliniază faptul că, din punct de vedere legislativ, este foarte interesant de urmărit pachetul de propuneri legislative prezentat de Comisia Europeana în septembrie 2020, în contextul Strategiei privind finanțele digitale, care include, inter alia, crearea unui regim-pilot pentru infrastructurile pieței bazate pe tehnologia registrelor distribuite („distributed ledger technology” sau „DLT”), ca piața secundară pentru criptoactivele care se califică drept instrumente financiare (respectiv acele instrumente financiare care pot fi transferate și stocate electronic, utilizând DLT). 
Se menține reticența față finanțarea prin piața de capital

Jucătorii din România continuă să fie reticenți față de finanțarea prin piața de capital.  Motivele care stau la baza acestei reticențe sunt multe. Ionuț Bohâlțeanu menționează faptul că, deși cerințele pentru emisiunea de obligațiuni sunt minimale în ceea ce privește listarea pe AeRO, care ar fi ușor accesibilă societăților de mărime medie, listarea pe Bursa de Valori București presupunând o serie de cerințe suplimentare, criteriile pe care investitorii le au în vedere de cele mai multe ori se concentrează pe rezultatele obținute anterior de emitent și perspectivele de dezvoltare, ceea ce poate fi mai dificil de surmontat de către multe societăți medii.

„Pe de altă parte, în contextul creat de pandemia COVID-19, a fost adoptată o serie de măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile de care beneficiază atât persoanele fizice autorizate, întreprinderi individuale sau familiale, profesii liberale, cât și întreprinderile mici și mijlocii. Întrucât criteriile de eligibilitate pentru accesarea acestor fonduri pot fi întrunite de multe IMM-uri, acestea au preferat sa opteze pentru această formă de finanțare. Totodată, programele de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii implementate în România au ca obiectiv acordarea de facilități de garantare de către stat pentru creditele acordate întreprinderilor mici și mijlocii de către instituțiile de credit, prin subvenționarea dobânzilor aferente creditelor pe o anumită perioadă. Cu toate că împrumuturile oferite de instituțiile de credit impun, de regulă, în sarcina debitorului anumite obligații (precum utilizarea creditului strict în scopul prevăzut în contractul de credit, garantarea unui nivel maxim al gradului de îndatorare, comisioane etc.), prin prisma mijloacelor puse la dispoziție de către stat, IMM-urile au un apetit mai ridicat spre astfel de instrumente de finanțare”, adaugă avocatul.

În acest context, experții BSMP lucrează la o serie de proiecte interesante în care încearcă să schimbe percepția refractară în a lansa emisiuni de obligațiuni sau chiar acțiuni listate pe bursă, având în vedere că piața de capital este cea mai eficientă modalitate de capitalizare.  

Ionuț Bohâlțeanu este de părere că orice companie cu un business plan bun și cu o prezentare a activității desfășurate care să determine investitorii să creadă în proiectul prezentat poate avea șanse reale să acceseze finanțări prin intermediul pieței de capital.

„Având în vedere schimbările produse în sectoarele economice de pandemia COVID-19, pe lângă societățile care activează in IT, healthcare sau producție, care continua să beneficieze de încrederea investitorilor, o serie de alte sectoare de activitate se bucură din ce în ce mai mult de atenție pe piață – servicii de curierat/ livrare și chiar dezvoltare imobiliară de tip rezidențial ar putea accesa instrumentele oferite de piața de capital din România”, subliniază avocatul.


Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică
 

O arie de practică dinamică și cu proiecte diverse


Practica de de Capital Markets din cadrul BSMP este coordonată de Ionuț Bohâlțeanu, avocat cu experiență de peste 16 ani în acest domeniu. El a fost implicat într-o multitudine de proiecte precum IPO, SPO, emisiuni de obligațiuni, majorări de capital social pentru diverse societăți listate pe Bursa de Valori București, transferul societăților din fosta piață RADASQ în AERO etc. Ionuț coordonează o echipa de cinci avocați care desfășoară activitate în domeniul Capital Markets, dintre care doi sunt managing associates.

„Avem o paletă largă de clienți care apelează la serviciile noastre pentru asistența pe piața de capital, care activează atât pe piața locală, cât și la nivel internațional, de la SSIF-uri și bănci, consultanți autorizați pe AERO, fonduri de investiții, până la emitenți, acționari ai emitenților, operator de piață etc. Proiectele pe care aceștia ni le încredințează sunt și mai diverse - emisiuni de obligațiuni, listări si delistări, oferte publice, majorări de capital social pentru diverse societăți listate pe Bursa de Valori București, implementarea setului de reguli privind guvernanța corporativă ale Bursei de Valori București, crearea si implementarea de stock-option plan-uri, cerințe de raportări, protecția acționarilor minoritari etc”, precizează avocatul.

Practica are o activitate extrem de dinamică, fiind implicată într-un număr semnificativ de proiecte.

„Unul dintre cele mai interesante proiecte în care suntem implicați este înființarea și autorizarea Contrapărții Centrale din România, având și o componentă transfrontalieră în ceea ce privește parteneriatul cu Cassa di Comensazione e Garanzia (CC&G - parte a London Stock Exchange Group), prin care CC&G, printre altele, va pune la dispoziția Contrapărții Centrale soluția informatică necesară autorizării și funcționării sale”, a explicat Anda Călin.

De asemenea, avocații BSMP au lucrat la un proiect interesant transfrontalier care presupunea lansarea unei platforme de finanțare participativă (crowdfunding) de tip equity în România, pe baza modelului implementat de client în Polonia. Asistența juridică a inclus analiza modelului de business din perspectiva legislației aplicabile în România, inclusiv cu privire la aspecte legate de AML, GDPR, vânzarea la distanță, MIFID II etc. și reprezentarea clientului în fața Autorității de Supraveghere Financiară în legătură cu implementarea proiectului. ”Din păcate, proiectul a fost sistat însă sperăm că va fi reluat în viitorul apropiat, având în vedere inventivitatea pe care o implică în contextul în care în România crowdfunding-ul nu este reglementat”, a conchis Anda Călin.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 855 / 1592
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Stratulat Albulescu a asistat compania Respira Verde si fondatorii acesteia cu privire la exit-ul partial catre OMV Petrom. Cristina Man (Partner) a coordonat echipa
LegiTeam: CMS is looking for a Senior Associate for the Corporate and M&A Practice Group
INTERVIURI ESENȚIALE | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: Cele mai multe tranzacții care se fac în momentul actual sunt cele cu investitori strategici care vor să intre pe piața din România sau sunt deja prezenți și vor să își mărească cota de piață. În această perioadă, sell-side sunt fondurile de private equity, iar buy-side sunt strategici. Distressed, aproape deloc
LegiTeam: CMS is looking for an Associate | Real Estate and Construction Lawyer
Pentru BRD, cea mai bună protecție în materie de Concurență este asigurată de colaborarea dintre echipa internă de juriști și firmele de avocatură | De vorbă cu Ioana Sandu – Cazan, responsabil cu Programul de conformare cu Dreptul Concurenței și Gabriel Marin, Șef Serviciu Litigii în cadrul Departamentului Juridic al băncii, despre politica solidă a băncii și proiectele interesante din acest segment, interacțiunea cu autoritatea de Concurență și colaborarea cu echipele externe de avocați
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru departamentul Litigii (5-7 ani experiență)
Finanțele caută avocați pentru litigii arbitrale investiționale internaționale judecate potrivit regulilor de arbitraj UNCITRAL și CIRDI | Acorduri-cadru de reprezentare juridică a României semnate, pentru 4 ani, cu cel mult 6 firme pentru fiecare lot. Termen strâns pentru depunerea ofertelor
LegiTeam | BOHÂLȚEANU ȘI ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari
EXCLUSIV - Finanțele plătesc anul acesta peste 2 mil. E avocaților care blochează, în mai multe jurisdicții, încercările fraților Micula de a executa statul român. Ce firme de avocați au fost angajate în SUA, UK, Belgia, Luxemburg, Franța și Suedia și ce onorarii primește fiecare
LegiTeam | BOHÂLȚEANU ȘI ASOCIAȚII recrutează avocați definitivi
Voicu & Asociații extinde echipa prin cooptarea unor avocați specializați. Daniel Voicu, Avocat Coordonator: Suntem deschiși pentru lărgirea continuă a echipei noastre cu avocați ambitioși recent admiși în Barou
LegiTeam | The Opportunity: Junior Associate, Litigation (DLA Piper)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...