ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Evoluția segmentului de Real Estate, analizată de avocații Mușat & Asociații. Monia Dobrescu, Partener: După o perioadă firească de expectativă, lucrurile încep treptat să se stabilizeze. Am avut solicitări de asistență cu privire la investiții ̸ proiecte noi, asigurate fie prin finanțări noi, fie prin fonduri directe, dovadă a faptului că dezvoltatorii nu sunt descurajați

25 August 2020   |   Ștefania Enache

Luând în considerare impactul pe care l-a avut pandemia asupra economiei, inclusiv asupra pieței imobiliare, Partenerul Mușat & Asociații consideră că cel mai dificil aspect într-o tranzacție de Real Estate rămâne asigurarea finanțării.

Monia Dobrescu, Partener Musat & Asociatii

 
 
În zona de Real Estate, lucrurile încep să se reașeze ușor.În momentul în care s-a declanșat criza medicală, afacerile din acest domeniu erau destul de multe, piața fiind una efervescentă, cu multe proiecte începute sau în plan, cu investitori interesați și cu multe resurse de oferit.„După o perioadă firească, de expectativă, pentru cei mai mulți dintre clienții noștri, lucrurile încep treptat să se stabilizeze. Este adevărat însă că circumstanțele s-au schimbat, unii dintre ei au trecut mai ușor prin criză, pentru alții a fost un blocaj care le-a schimbat semnificativ așteptările și planurile de business. În acest context, și „tabloul proiectelor” din ultimele luni este, evident, diferit de cel aferent aceleiași perioade a anului trecut”, a declarat pentru BizLawyer Monia Dobrescu, Partener Mușat & Asociații.


În aceste condiții, jucătorii din Real Estate și-au reconfigurat intențiile de business, îndreptându-și atenția către acele segmente care le pot asigura succesul. Schimbările sunt vizibile și în munca avocaților axați pe această arie de practică.  De exemplu, solicitările cu privire la încheierea de noi contracte de locațiune (birouri) sau de asistență în vederea dezvoltării de proiecte în zona office au scăzut considerabil. „De asemenea, avem o serie de proiecte unde ni s-a cerut să „regândim” termenii și condițiile în care ar trebui să se finalizeze tranzacția. Părțile sunt dispuse să continue, dar într-o formulă mai adaptată la noile realități. Avem în portofoliul nostru și clienți pe care situația actuală nu i-a impactat atât de tare în mod negativ, în special în zona de retail și care, din fericire, își continuă planurile de expansiune”, subliniază Monia Dobrescu.

Orientarea societății către telemuncă a impactat direct și piața de Real Estate

Perioada agitată pentru toată economia s-a resimțit și în mandatele avocaților care vizează proiectele de Real Estate. Partenerul Mușat & Asociații este de părere că cele mai sensibile probleme cu care consultanții au avut de-a face în ultimele luni au fost cele privind renegocierea contractelor de închiriere din marile centre comerciale (atât din partea chiriașilor, cât și din partea proprietarilor). „Era de așteptat să se întâmple așa, în contextul restricțiilor impuse de starea de urgență. La fel de sensibile au fost și solicitările care s-au concentrat în jurul proiectului de lege privind cumpărarea şi vânzarea de terenuri agricole, de impact asupra celor care activeaza în zona de agribusiness”, detaliază avocatul.




Cele mai multe dintre studiile de piață făcute în această perioadă indică faptul că ar urma o perioadă dificilă pentru piața de Real Estate, mai ales în zona de office, acolo unde se observă o scădere considerabilă a cererii de spații de birouri. Statisticile mai arată că cererile sunt la jumătate comparativ cu aceeași perioadă a anului 2019. În plus, se constată o creștere proporționala a ratei de neocupare a noilor spații de birouri.

„Se poate spune că orientarea societății noastre către telemuncă a impactat direct și piața de Real Estate. Dezvoltatorii cu experiență s-au reorientat însă. Astfel, o mare parte dintre clienții care aveau proiecte de clădiri de birouri în dezvoltare au luat în calcul schimbarea destinației acestora în funcțiune locuințe sau funcțiune mixtă. În general, aș spune că investitorii au devenit mai prudenți și mai puțin dispuși să platească sume mari dintr-o dată. Tind spre o eșalonare a plăților pe o perioadă mai îndelungată, care să nu afecteze nevoia lor de lichidități”, explică Monia Dobrescu.

Proiecte, evoluții, cerințele investitorilor din Real Estate

În prima parte a anului în curs, echipa Mușat & Asociații a gestionat atât proiecte de Real Estate, cât și proiecte care vin dintr-o altă arie de practică, dar au o componentă predominantă de imobilare: finanțări, fuziuni și achizitii. Firma de avocatură are în portofoliu său clienți care au vândut sau intenționează să vândă bunuri imobiliare din patrimoniul lor, clienți care își continuă expansiunea pe piață, clienți care se relochează sau își extind contractele de închiriere, dar și clienți care fac noi achiziții.

Avocații au oferit asistență juridică, spre exemplu, Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) cu privire la facilitatea de credit în valoare de 16 milioane de euro acordată către TeraPlast Group, unul dintre principalii producători locali de materiale pentru piețele de construcții, instalații și proiectare. De asemenea, au asistat un dezvoltator imobiliar în vederea achiziționării unei societăți locale pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar localizat în zona de est a Bucureștiului, acolo unde proiectele de logistică sunt într-o continuă dezvoltare. Mandatele menționate au fost coordonate de Monia Dobrescu, iar printre avocații care au făcut parte din echipa de lucru s-au aflat: Mădălina Trifan, Managing Associate, Cristian Cepesi, Senior Associate și Ștefana Bogdan, Associate.


Intră pe portalul de concurență pentru mai multe articole referitoare la proiectele avocaților din această arie de practică

„Deși este de așteptat să se apeleze și la insolvență, până acum nu am înregistrat solicitări din partea clienților aferenți practicii de Real Estate cu privire la potențiale situații litigioase sau de insolvență. Cu toate acestea, departamentul de insolvență din cadrul firmei a înregistrat o creștere constantă a numărului de mandate noi cu privire la solicitări de declarare a insolvenței sau potențiale situații litigioase premergătoare unei proceduri de insolvență. Am avut și solicitări de asistență cu privire la investiții / proiecte noi (fie asigurate prin finanțări noi, fie prin fonduri directe), dovadă a faptului că dezvoltatorii nu sunt totuși descurajați de estimările privind stadiul economiei conform ultimelor studii de piață”, menționează Monia Dobrescu.

Luând în considerare impactul pe care l-a avut pandemia asupra economiei, inclusiv asupra pieței imobiliare, Partenerul Mușat & Asociații consideră că cel mai dificil aspect într-o tranzacție de Real Estate rămâne asigurarea finanțării.

„Este de așteptat o înăsprire a condițiilor impuse de bănci în vederea acordării împrumuturilor. Ca și până acum, garanțiile imobiliare rămân preferate celor mobiliare. Mulți jucători de pe piața își reconfigurează proiectele aflate în diferite faze de dezvoltare, pentru a asigura un nivel de profitabilitate considerat acceptabil. De asemenea, ne bucurăm să vedem că majoritatea proiectelor aflate în faze înaintate de dezvoltare sunt susținute până la finalizarea acestora. Un rol important în tranzacțiile viitoare rămâne evoluția pieței în sectoarele relevante ariilor de dezvoltare. Astfel, mulți dezvoltatori așteaptă o stabilizare a pieței pentru a lua decizii bazate pe o evoluție predictibila a pieței”, punctează Monia Dobrescu.

Mușat & Asociații va continua să-și consilieze clienții în toate proiectele pe care aceștia le au. Echipa de Real Estate din cadrul firmei de avocatură este coordonată de Monia Dobrescu. Departamentul este format din avocați cu grad de senioritate variat, de la avocați seniori cu experiență de peste zece ani în imobiliare, până la avocați juniori, aflati la începutul carierei. Practica de Real Estate colaborează cu majoritatea departamentelor firmei, în special cu cel de Banking & Finance, Fiscal, Insolvență, Litigii.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1160 / 1697
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
Avocații firmei Mitel & Asociații au lucrat anul trecut în 10 tranzacții de M&A, principalele mandate venind din sectorul medical, domeniul securității și managementul riscului și energie | Interesul pentru ținte de achiziții din România se menține ridicat din partea unor investitori cu profil mixt – fonduri de investiții ̸ private equity și investitori strategici. Sorin Mitel, Senior Partner: Se poate remarca și un interes crescut din partea companiilor din Asia, care își fac tot mai mult simțită prezența în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...