ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Tendințe noi și multiple provocări în piața muncii | Avocații RTPR au mandate multe, variate și complexe în practica de Employment, de la „stock option” plan-uri cu scheme simplificate ori cu adevărate tranzacții în care angajații devin co-investitori împreună cu acționarii majoritari, până la integrarea în activitate a refugiaților din Ucraina. Despre modul de lucru și factorii care diferențiază RTPR de ceilalți consultanți, într-o discuție cu partenerul Alina Stăvaru

09 Mai 2022   |   Ștefania Enache

Echipa are mai multe proiecte în derulare în acest moment, toate fiind extrem de interesante. Fiecare proiect în parte are specificul său, elemente de complexitate diferite, probleme de drept diferite.

Alina Stăvaru (Partener) - Radu Tărăcilă Pădurari Retevoescu SCA

 
 
Odată cu începerea noului an și cu ridicarea restricțiilor, atenția angajatorilor s-a mutat de la reducerea costurilor cu salariații la flexibilizarea raporturilor de muncă în procesul de readaptare la realitățile vieții post pandemie. Reflectorul firmelor este pus pe „stock options”, dorința acestora fiind aceea de a găsi cele mai bune soluții pentru optimizarea relațiilor de muncă.

„Odată flexibilizate raporturile de muncă în perioada pandemiei, principala provocare o reprezintă modalitatea în care viața companiilor revine la normalul de dinaintea pandemiei sau la ceea ce se conturează a fi noul normal. Pe scurt, principala provocare o reprezintă identificarea unui echilibru între nevoia de flexibilitate a programului și necesitatea de a asigura lucrul în echipă”, punctează Alina Stăvaru, Partener Radu Tărăcilă Pădurari Retevoescu SCA (RTPR).


După cei doi ani de pandemie în care munca la distanță a devenit o obișnuință, cu greu mai poți convinge angajații că prezența fizică la locul de muncă este o necesitate permanentă, atâta timp cât lucrurile au ajuns să funcționeze în foarte multe domenii și pe baza muncii de acasă sau din orice alt loc. Totuși, trebuie avut în vedere faptul că prezența fizică favorizează lucrul în echipă, inclusiv mentoratul colegilor care sunt la început de drum. „Prin urmare, pentru a fi în continuare angajatori competitivi, companiile trebuie să găsească o metodă eficientă de a continua să răspundă acestei tendințe de flexibilizare a mentalității privind locul de muncă, însă păstrând totuși un echilibru”, arată avocatul.

Piața muncii din România se confruntă anul acesta și cu o nouă provocare importantă. Este vorba despre integrarea în activitate a refugiaților din Ucraina. „Vedem zi de zi cum un număr tot mai mare de persoane ajung în România și o parte dintre acestea aleg să rămână, cel puțin temporar, la noi în țară. Dincolo de sprijinul impresionant al societății civile arătat în toată această perioadă pentru cetățenii ucraineni, pe termen mediu și lung, acești oameni vor avea nevoie de locuri de muncă stabile, de un venit constant, care să le asigure un trai decent. De altfel în contextul actual și noi încercăm să ne implicăm cât mai mult în ajutorul refugiaților, prin mijloace caracteristice profesiei noastre. Am pregătit și distribuit materiale informative privind accesul pe piața muncii pentru refugiați, dar și alte informații de interes general, am acordat asistență pro bono cu privire la întrebări specifice de dreptul muncii. Căutăm să fim cât mai utili și să ajutăm exact acolo unde este nevoie cu instrumentele specifice”, precizează Partenerul RTPR.

-----------------------------------------------------------------------

Noi tendințe în piața muncii

Munca experților axați pe practica de Employment s-a concretizat, în ultima perioadă, în jurul „stock option” plan-urilor, care pot varia de la scheme simplificate până la adevărate tranzacții în care angajații devin co-investitori împreună cu acționarii majoritari. „Este o tendință de maturizare a pieței. Dacă până acum câțiva ani asemenea scheme reprezentau o raritate, acum acestea au devenit o realitate din ce în ce mai des întâlnită”, precizează Alina Stăvaru.

Flexibilizarea relațiilor de muncă este, în acest moment, o prioritate pentru majoritatea angajatorilor. „Dacă pandemia și starea de urgență au adus schimbări rapide și drastice în raporturile de muncă tradiționale, acum, când lucrurile s-au mai așezat din perspectiva crizei sanitare, se pare că ne întâlnim cu o nouă provocare. Tot mai multe companii caută să ofere angajaților soluții adaptate noilor realități și care să întâlnească așteptările angajaților. Și aici ne referim la opțiunea de a munci de acasă, parțial sau chiar exclusiv, în acele domenii care permit acest lucru, un program de lucru flexibil, iar în ultima perioadă am observat tot mai des că unele companii iau în calcul chiar reducerea săptămânii de lucru la 4 zile”, detaliază Partenerul RTPR.

          
----------------------------------------------------------------------


Mandate multe și complexe

Printre mandatele în care avocații s-au implicat în ultimul an se remarcă un dosar legat de concedierea unui manager, care ulterior a evoluat într-un arbitraj soluționat în favoarea clientului RTPR. „Speța este foarte interesantă pentru ca tratează, în premieră, încetarea relațiilor contractuale dintre o societate și managementul său în contextul pandemiei de Covid -19 și abordează chestiunea lucrului de acasă, atunci când „acasă” înseamnă în altă țară. Echipa noastră a asistat compania atât în prima fază a proiectului, privind aspectele de dreptul muncii, la care am lucrat alături de colegele mele Cezara Urzică și Marina Fechetă-Giurgică, dar și în arbitraj, prin echipa de litigii formată din Valentin Berea, Vicu Buzac și Laura Costea”, subliniază Alina Stăvaru.O
piniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.Avocatul explică faptul că disputa a apărut în urma încetării mandatului CEO-ului de către acționarii companiei, după ce acesta a plecat cu unul dintre ultimele zboruri din România către țara de origine, chiar înainte de închiderea frontierelor din cauza pandemiei, fără o perspectivă clară de întoarcere. „În afară de miza financiară ridicată a cazului, fostul CEO a pretins drept beneficiu nerealizat remunerația sa până la sfârșitul contractului, bonusuri de performanță, compensația de nonconcurență ș.a. Cazul a ridicat, de asemenea, o întrebare deontologică: unde ar trebui să fie liderul unei companii într-un moment de criză sau, mai precis, poate un CEO să conducă de la distanță? Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României a dat câștig de cauză companiei și a concluzionat că plecarea precipitată a CEO-ului, pe o perioadă nedeterminată, fără perspective clare de întoarcere, a justificat decizia de revocare a mandatului său, deoarece o astfel de relație se bazează pe încredere, care în acest caz a fost afectată iremediabil”, completează Partenerul RTPR.

Un alt proiect care s-a remarcat prin complexitate a fost un „management incentive plan”, care a avut atât o componentă de „stock option”, cât și o componentă de „co-investment” din partea managementului. Proiectul a cuprins mai multe companii aflate sub același acționariat în jurisdicții diferite și pentru echipe de management diferite, însă structurarea și coordonarea aspectelor juridice s-a făcut de către echipa firmei de avocatură din România.

„Pentru proiectele transfrontaliere lucrăm împreună cu colegii noștri de la Allen & Overy, cu care avem o relație de colaborare de mai bine de 14 ani. Împreună asistăm clienți în proiecte de dreptul muncii care implică mai multe jurisdicții. Însă în ultima vreme am remarcat o reorientare mai degrabă către proiecte care indică o creștere a business-ului - preîntâmpinarea așteptărilor angajaților, nu concedieri/restructurări legate de reducerea activității”, mai spune Alina Săvaru.

Avocatul atrage atenția că aproximativ 50% din dosarele de restructurare se transformă în situații litigioase. „La începutul procedurii de restructurare majoritatea celor afectați declară că vor contesta concedierea însă, după ce analizează documentația, mulți își dau seama că nu au șanse reale de succes și renunță la promovarea unei acțiuni în instanță. Alții, în schimb, fie nu realizează că nu au șanse reale de succes, fie decid să meargă înainte indiferent de situație, motivați de orgoliu sau pur și simplu de dorința de a încerca să vadă ce se întâmplă. Deși există o empatie a instanțelor față de angajați, dacă fiecare pas al unei proceduri de restructurare este făcut cum trebuie, o concediere legală nu are cum să fie anulată”, detaliază expertul RTPR.

Avocații au avut pe masa de lucru și multe proiecte care vizează concedierea unor membri ai echipelor de management. În cele mai multe spețe, echipa RTPR reprezintă angajatorii. „În unele cazuri a fost vorba de desființarea posturilor întrucât compania respectivă și-a redus activitatea ca urmare a dificultăților economice generate de pandemie, așadar motivele concedierii nefiind imputabile angajaților. În alte situații încetarea relațiilor cu membrii ai echipelor de management a fost cauzată de modul în care anumiți manageri au înțeles să gestioneze criza”, menționează avocatul intervievat de BizLawyer.
Avantajele echipei RTPR


Echipa are mai multe proiecte în derulare în acest moment, toate fiind extrem de interesante. Fiecare proiect în parte are specificul său, elemente de complexitate diferite, probleme de drept diferite.

Alina Stăvaru consideră că există mai mulți factori care diferențiază RTPR de restul jucătorilor din avocatură. Ea punctează faptul că echipa are avantajul de a fi implicată în proiecte multi jurisdicționale alături de colegii de la Allen & Overy, ceea ce oferă o viziune deosebită a trendurilor la nivel regional cu privire la cele mai actuale probleme. „Majoritatea mandatelor de dreptul muncii sunt izvorâte din sau apărute în context tranzacțional (de M&A), ceea ce presupune că problemele la care suntem chemați să răspundem sunt dintre cele mai complexe și, de obicei, cu o miză semnificativă în joc. De asemenea, toți membrii echipei noastre de dreptul muncii acționează și în echipa de M&A, prin urmare viziunea asupra problemelor de business si experiența tranzacțională ne ajută să venim cu soluții inovatoare, care adaugă cu adevărat valoare”, argumentează avocatul.

Echipa de Employment din cadrul RTPR este coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și are în componență avocați cu o bogată experiență de consultanță în aspecte de dreptul muncii: Diana Dimitriu și Cezara Urzică (Managing Associates). Echipa de consultanță colaborează excelent cu colegii din departamentul de litigii coordonat de Valentin Berea (Partner), atunci când expertiza lor în litigiile de muncă este necesară.

Alina Stăvaru coordonează departamentul de dreptul muncii, având o experiență impresionantă într-o gamă largă de aspecte, precum: transferuri complexe de personal, concedieri colective, concedieri individuale dificile ale angajaților din poziții cheie, alte probleme de conformare cu legislația muncii în activitatea zilnică a companiilor.

Diana Dimitriu este specializată în proiecte de dreptul muncii, acordând asistență clienților firmei cu privire la diverse aspecte, cum ar fi: transferuri complexe de angajați, concedieri colective și individuale, restructurări de personal, negocieri.

Cezara Urzică are o experiență bogată în acordarea de asistență în legătură cu proiecte de dreptul muncii, cu privire la aspecte variate, precum: concedieri problematice, contracte colective de muncă, negocieri, probleme specifice relațiilor de muncă în contextul pandemiei de Covid-19.


 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 516 / 1596
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS, alături de M Core în achiziția de 219 milioane EUR a 25 de parcuri de retail în România, tranzacție ce marchează intrarea pe piața locală a grupului paneuropean | Horea Popescu (Managing Partner): ”Este una dintre cele mai mari tranzacții din ultimii ani pentru această clasă de active”. Roxana Frățilă (Partener): ”Suntem încrezători că vom mai vedea tranzacții similare și în viitorul apropiat”
LegiTeam: Reff & Associates is looking for an Associate | Banking & Finance
Trei firme locale de avocați, nominalizate în Chambers FinTech – 2024. Cine sunt cei doi avocați români recunoscuți de ghidul juridic internațional și cum sunt văzuți de clienți
Cătălin Frâncu preia filiala locală a grupului german KAEFER. Avocații KPMG Legal, în tranzacție
În domeniul achizițiilor publice sunt încă multe proceduri care suferă la capitolul transparență, iar legislația ar trebui să prevadă sancțiuni nu doar pentru contestatorii pierzători, ci și pentru autoritățile contractante atunci când își încalcă obligațiile legale, spun avocații NNDKP, care au o practică redutabilă în acest domeniu. Echipa a fost solicitată în multe proiecte finanțate prin PNRR și din domenii considerate cheie la nivelul Uniunii Europene și este implicată în numeroase proiecte strategice pentru România
Client Choice by Lexology – 2024 | Alina Tugearu, partener ZRVP, intră în topul preferințelor clienților pentru practica de Arbitration & ADR: ”Premiul confirmă munca depusă de echipa noastră de arbitraj în ultimii ani și, mai ales, dedicarea oferită clienților”. Anul acesta doar doi avocați români au fost aleși exclusiv de către clienții in-house lawyers, într-o procedură ce nu poate fi influențată
Sectorul Healthcare, Pharma & Life Sciences este extrem de activ, iar problematicile sunt într-o evoluție permanentă, atât intern, la nivelul companiilor și produselor pe care le dezvoltă, cât și extern, venite din partea autorităților de reglementare, spun avocații biroului local DLA Piper, firmă cu o practică puternică și un portofoliu vast de proiecte. De vorbă cu partenerele Alina Lăcătuș și Livia Zamfiropol despre provocările perioadei, modul în care lucrează echipa și proiectele sofisticate în care sunt implicați avocații
Schoenherr, desemnată de Mergermarket drept firma anului în domeniul fuziunilor și achizițiilor în Europa Centrală și de Est
LegiTeam: CMS is looking for a Senior Associate for the Corporate and M&A Practice Group
LegiTeam: CMS is looking for an Associate | Real Estate and Construction Lawyer
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru departamentul Litigii (5-7 ani experiență)
Finanțele caută avocați pentru litigii arbitrale investiționale internaționale judecate potrivit regulilor de arbitraj UNCITRAL și CIRDI | Acorduri-cadru de reprezentare juridică a României semnate, pentru 4 ani, cu cel mult 6 firme pentru fiecare lot. Termen strâns pentru depunerea ofertelor
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...