ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Amânarea de către România a măsurilor de corecție bugetară îi îngrijorează pe investitori (Bloomberg)

14 Martie 2025   |   Agerpres

'Cel mai probabil, Moody's va înrăutăți perspectiva de rating a României la negativă, dacă nu vor renunța complet la revizuire', a declarat economistul șef de la BCR, Ciprian Dascălu.

 
 
Turbulențele din mediul politic din România îi îngrijorează pe investitori, care se tem că măsurile fiscale necesare pentru a reduce cel mai mare deficit guvernamental din Uniunea Europeană vor suferi noi amânări, informează Bloomberg.

Tensiunile care există înainte de cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, din luna mai, au agravat îngrijorările cu privire la situația finanțelor publice și au afectat randamentele obligațiunilor românești.

O nouă evaluare a credibilității României, care ar urma să vină vineri seara de la agenția Moody's Ratings, ar putea oferi o nouă abordare cu privire la riscuri. Moody's are o perspectivă 'stabilă' asociată ratingului suveran al României, în timp ce Fitch Ratings și S&P Global Ratings au o perspectivă 'negativă', ceea ce plasează România la un pas de un rating din categoria 'junk' (-nerecomandat pentru investiții- nr.).


'Cel mai probabil, Moody's va înrăutăți perspectiva de rating a României la negativă, dacă nu vor renunța complet la revizuire', a declarat economistul șef de la BCR, Ciprian Dascălu.

Chiar dacă obligațiunile locale românești și-au revenit după cea mai dificilă perioadă din ultimii doi ani, dobânzile la obligațiunile pe 10 ani rămân blocate în apropiere de 7,5%, cel mai ridicat nivel din UE. Ciprian Dascălu a precizat că analiștii de la Erste Group mizează pe o dobândă la obligațiunile pe zece ani de 6,8% în ultimul trimestru al acestui an, urmând să scadă până la 6,3% la finele lui 2026.

Într-un raport publicat săptămâna aceasta, analiștii de la Erste au subliniat că 'este nevoie de unele vești pozitive pentru ca să aibă loc o scădere semnificativă', estimând că Guvernul va explora noi măsuri fiscale care să echilibreze majorarea veniturilor cu controlul cheltuielilor, după alegeri.

După ce anul trecut deficitul bugetar a atins 8,7% din PIB, Guvernul de la București a fixat ca obiectiv reducerea deficitului până la 7% din PIB în 2025.

Deși România nu se confruntă cu o criză financiară iminentă, situația sa bugetară este un motiv de îngrijorare, a spus Michael Cirami, manager de portofoliu la fondul american Artisan Partners.

'Poate că ar fi corect să ignori aspectele politice, însă din punct de vedere fiscal, bugetul este într-o situație dificilă de ceva vreme și nu par să existe planuri credibile pentru a corecta această situație. Atunci când mă uit la piețele de obligațiuni, mă gândesc la asta în primul rând și nu pare să fie un loc foarte atractiv', a spus Michael Cirami.

Există însă și investitori care se uită dincolo de actualele turbulențe politice și mizează pe îmbunătățirea situației fiscale. Obligațiunile românești oferă în continuare valoare iar piața a ignorat în mare parte îngrijorările cu privire la alegerile prezidențiale, spune Sheraz Hussain, manager d portofoliu la RBC BlueBay. Potrivit acestuia, economia României ar urma să profite de pe urma intenției Europei de a majora cheltuielile cu apărarea, precum și de pe urma reducerii tensiunilor geopolitice dacă războiul din Ucraina va fi rezolvat.

'Ne-am menținut o abordare de tip 'long' cu privire la ratingul suveran al României în această perioadă pe măsură ce prioritatea este un guvern funcțional care să urmărească disciplina fiscală, cu acces la fondurile UE', a adăugat Hussain.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 347 / 19036
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Schoenherr a asistat Hellman & Friedman în legătură cu investiția sa, alături de CVC, în Mehiläinen. Mădălina Neagu (partner) a coordonat echipa care a oferit consultanță juridică în România și Serbia
Exim Banca Românească participă la un credit sindicalizat de 110 mil. € atras de Moov Leasing. Filip & Company a asistat juridic băncile
Women Lawyers | Adela Nuță, Managing Associate BACIU PARTNERS, spune că un loc este modelat de oamenii care îl compun, la fel cum oamenii sunt influențați de spiritul locului. „Iar atunci când această dinamică este construită pe curaj, agilitate și dorința de a atinge excelența, profesia devine mai mult decât o carieră, devine o modalitate de a înțelege, influența și transforma realitatea din jur”
Leroy și Asociații a asistat ENGIE Romania în achiziția unui proiect eolian în județul Constanța. Ce avocați au fost în prima linie
Filip & Company a asistat Amstar Management în vânzarea hotelurilor Duke Romană și Duke Armenească din București. Ioana Roman (partener) a coordonat echipa
Cum lucrează avocații firmei Țuca Zbârcea & Asociații în proiectele de obținere și implementare a ajutoarelor de stat și cum îi pot ajuta pe clienții care solicită asistență | Șansele unui proiect depind de caracteristicile sale intrinseci, de îndeplinirea criteriilor de eligibilitate și de corectitudinea cu care sunt colectate documentele necesare depunerii dosarului. De vorbă cu Raluca Vasilache (Partener) și Andreea Oprișan (Partener) despre pașii care trebuie urmați și aspectele sensibile de care companiile trebuie să țină cont
RTPR, avocații băncilor în finanțarea sindicalizată de 3,1 miliarde lei acordată Electrica. Cosmin Tilea (Partner) și Andreea Nedeloiu (Counsel) au coordonat echipa
Women Lawyers | De vorbă cu Angela Porumb (Partener Mușat & Asociații), avocat o carieră de peste 20 de ani în avocatura de business, care a ales această firmă din dorința clară de a evolua: ”Pasul spre Mușat & Asociații a fost definitoriu pentru maturizarea și împlinirea mea ca avocat. Am avut în acest fel avantajul de a intra în dosare complexe, cu rezonanță juridică, cauze ce, dincolo de pregătirea teoretică, au implicat creativitate maximă și obligatoriu efort de echipă”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...