ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cushman & Wakefield Echinox: Fostele platforme industriale din București continuă să genereze printre cele mai multe tranzacții cu terenuri, în special pentru proiecte cu funcționalități mixte

26 Septembrie 2023   |   BizLawyer

Astfel, în perioada iulie 2022 - iunie 2023, au fost tranzacționate în București și în zona limitrofă, terenuri cu o suprafață de aproximativ 60 de hectare, cea mai mare cotă fiind deținută de dezvoltatorii care intenționează să construiască proiecte imobiliare cu funcționalități mixte – retail, office și rezidențial, concept care a câștigat teren în ultimii ani, și de dezvoltatorii de locuințe.

 
 
Piața de terenuri din București a continuat să fie activă în ultimele 12 luni, din perspectiva achizițiilor realizate de dezvoltatorii de proiecte imobiliare – ansambluri rezidențiale, spații industriale și de retail, atenția acestora fiind în special pentru fostele platforme industriale aflate în interiorul orașului, ce oferă acces facil, așa cum arată datele companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Astfel, în perioada iulie 2022 - iunie 2023, au fost tranzacționate în București și în zona limitrofă, terenuri cu o suprafață de aproximativ 60 de hectare, cea mai mare cotă fiind deținută de dezvoltatorii care intenționează să construiască proiecte imobiliare cu funcționalități mixte – retail, office și rezidențial, concept care a câștigat teren în ultimii ani, și de dezvoltatorii de locuințe.


Dezvoltatorii de spații industriale și de logistică, unii dintre cei mai activi cumpărători din ultimii ani, au fost mai puțin prezenți pe piață, având în vedere că majoritatea acestora dețin un portofoliu semnificativ de terenuri pe care pot construi o suprafață consistentă de noi proiecte atât în București, cât și în principalele huburi industriale regionale, un portofoliu ce depășește 5 milioane de metri pătrați la nivel național.

În afara investitorilor ce au achiziționat terenuri pentru proiecte mixte, care includ și o componentă de birouri, în ultimele 12 luni nu a fost realizată nicio achiziție de terenuri cu o destinație strict de birouri, în principal datorită suspendării planurilor urbanistice zonale (PUZ) de sector, suspendare ce a generat imprevizibilitate în ceea ce privește dezvoltările viitoare.

Fosta platformă Titan Mar de pe Șoseaua Progresul (45.000 metri pătrați), fosta fabrică de ulei Muntenia de lângă parcul Carol (57.000 metri pătrați), terenul platformei Atlas din Pipera (28.500 metri pătrați), terenul platformei Helitube din Colentina (89.000 metri pătrați), sunt câteva din cele mai mari proprietăți tranzacționate în ultimele 12 luni.

Rețelele de retail, în principal cele germane, respectiv Kaufland sau Lidl, au continuat să cumpere terenuri, în dorința de a-și extinde portofoliile din România, acestea achiziționând tot foste platforme industriale din zone intens populate.

Cumpărătorii cu capital românesc și cei cu capital străin (belgian, german, suedez, maghiar și turcesc) și-au împărțit piața din punct de vedere al suprafeței de terenuri tranzacționate. Dintre investitorii cu capital străin, cei belgieni au fost cei mai activi, în principal prin intermediul achizițiilor efectuate de dezvoltatorul Speedwell, cu un portofoliu variat de proiecte imobiliare în România, care a cumpărat 18 hectare de teren în perioada analizată.
 
Alexandru Mitrache, Head of Transactions - Land & Investment, Cushman & Wakefield Echinox: ”Bucureștiul oferă în continuare oportunități interesante pentru cumpărătorii de terenuri, chiar dacă aceste loturi sunt în zone mai puțin consacrate, dar care au potențial să devină noi poli de dezvoltare imobiliară. Pe de altă parte, pentru perioada următoare estimăm o cerere moderată din cauza incertitudinilor macroeconomice globale și locale care determină mulți dezvoltatori să adopte o abordare de așteptare pe termen scurt. În acest context, credem că vânzătorii vor fi mai flexibili din punct de vedere al prețului, însă acest lucru nu va însemna neapărat că tranzacțiile se vor închide la valori semnificativ mai mici, mai ales în ceea ce privește terenurile pentru care interesul este ridicat. În ultimul an, prețurile au urmat, în general, o tendință liniară, majoritatea tranzacțiilor fiind închise într-o marjă normală de negociere, care a fost în medie cu 15% sub prețurile solicitate.”

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4208 / 19036
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Schoenherr a asistat Hellman & Friedman în legătură cu investiția sa, alături de CVC, în Mehiläinen. Mădălina Neagu (partner) a coordonat echipa care a oferit consultanță juridică în România și Serbia
Exim Banca Românească participă la un credit sindicalizat de 110 mil. € atras de Moov Leasing. Filip & Company a asistat juridic băncile
Women Lawyers | Adela Nuță, Managing Associate BACIU PARTNERS, spune că un loc este modelat de oamenii care îl compun, la fel cum oamenii sunt influențați de spiritul locului. „Iar atunci când această dinamică este construită pe curaj, agilitate și dorința de a atinge excelența, profesia devine mai mult decât o carieră, devine o modalitate de a înțelege, influența și transforma realitatea din jur”
Leroy și Asociații a asistat ENGIE Romania în achiziția unui proiect eolian în județul Constanța. Ce avocați au fost în prima linie
Filip & Company a asistat Amstar Management în vânzarea hotelurilor Duke Romană și Duke Armenească din București. Ioana Roman (partener) a coordonat echipa
Cum lucrează avocații firmei Țuca Zbârcea & Asociații în proiectele de obținere și implementare a ajutoarelor de stat și cum îi pot ajuta pe clienții care solicită asistență | Șansele unui proiect depind de caracteristicile sale intrinseci, de îndeplinirea criteriilor de eligibilitate și de corectitudinea cu care sunt colectate documentele necesare depunerii dosarului. De vorbă cu Raluca Vasilache (Partener) și Andreea Oprișan (Partener) despre pașii care trebuie urmați și aspectele sensibile de care companiile trebuie să țină cont
RTPR, avocații băncilor în finanțarea sindicalizată de 3,1 miliarde lei acordată Electrica. Cosmin Tilea (Partner) și Andreea Nedeloiu (Counsel) au coordonat echipa
Women Lawyers | De vorbă cu Angela Porumb (Partener Mușat & Asociații), avocat o carieră de peste 20 de ani în avocatura de business, care a ales această firmă din dorința clară de a evolua: ”Pasul spre Mușat & Asociații a fost definitoriu pentru maturizarea și împlinirea mea ca avocat. Am avut în acest fel avantajul de a intra în dosare complexe, cu rezonanță juridică, cauze ce, dincolo de pregătirea teoretică, au implicat creativitate maximă și obligatoriu efort de echipă”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...