ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

ECA: Cantitatea de deşeuri periculoase din UE continuă să crească

17 Ianuarie 2023   |   Agerpres

Documentul pune în lumină provocările actuale şi viitoare în abordarea problemei privind deşeurile periculoase: îmbunătăţirea clasificării, asigurarea trasabilităţii, creşterea gradului de reciclare şi combaterea traficului ilegal, care continuă să fie o afacere profitabilă.

 
 
În pofida acţiunii UE vizând reducerea generării lor, cantitatea de deşeuri periculoase produse în UE a continuat să crească din 2004, arată o analiză publicată luni de Curtea de Conturi Europeană.
 
Documentul pune în lumină provocările actuale şi viitoare în abordarea problemei privind deşeurile periculoase: îmbunătăţirea clasificării, asigurarea trasabilităţii, creşterea gradului de reciclare şi combaterea traficului ilegal, care continuă să fie o afacere profitabilă.
 
"Generarea de deşeuri periculoase este în creştere, iar UE trebuie să rezolve această problemă. Modalităţile cele mai preferate de tratare a deşeurilor periculoase constau în reciclare şi valorificare energetică. Eliminarea ar trebui să fie ultima soluţie utilizată. Cu toate acestea, peste 50% din deşeurile periculoase generate în UE sunt pur şi simplu eliminate. În această analiză, arătăm că prevenirea şi tratarea deşeurilor periculoase rămân o provocare, care prezintă însă şi oportunităţi", a declarat Eva Lindstrom, membra Curţii de Conturi Europene responsabilă de această analiză.
 
Cea mai bună metodă de combatere a deşeurilor periculoase este prevenirea în primul rând a producerii lor, care reprezintă o prioritate pentru UE din 1991. Acţiunea UE s-a axat pe influenţarea modului în care operatorii economici proiectează şi fabrică produse, pe responsabilizarea poluatorilor pentru deşeurile lor şi pe o mai bună informare a consumatorilor. În pofida acestor iniţiative, cantitatea de deşeuri periculoase generate în UE nu este în scădere.
 
Deşeurile periculoase trebuie tratate de instalaţii de tratare specializate în conformitate cu norme şi cerinţe de siguranţă stricte. Sarcina administrativă rezultată şi costurile mai mari pentru operatorii economici dau naştere riscului de trafic de deşeuri periculoase, prin care operatorii nu declară deşeurile generate ca fiind periculoase, ci le aruncă, în schimb, ilegal sau le expediază ilegal în alte locuri. Auditorii subliniază că o clasificare şi o urmărire corespunzătoare a deşeurilor periculoase ar putea contribui la evitarea tratării lor inadecvate şi a "scurtăturilor" ilegale, însă observă că deşeurile periculoase sunt clasificate diferit în diversele state membre. Potrivit auditorilor, Comisia Europeană ar trebui, la rândul ei, să îşi intensifice eforturile în vederea armonizării legislaţiei UE aplicabile. Alinierea registrelor electronice naţionale ale deşeurilor periculoase la viitorul registru european pentru expedierea deşeurilor ar putea ajuta la asigurarea unei urmăriri mai eficace a deşeurilor periculoase pe parcursul ciclului lor de viaţă.
 
Deşeurile periculoase ar trebui, în mod ideal, să fie pregătite pentru reutilizare sau reciclate. Or, majoritatea deşeurilor periculoase nu se pretează la pregătirea pentru reutilizare şi reciclarea este limitată din cauza dificultăţilor tehnice şi a lipsei oportunităţilor pe piaţă pentru rezultatul reciclat. În această analiză, auditorii arată că ameliorarea tehnologiilor şi a capacităţii de reciclare ar putea oferi unele oportunităţi: de exemplu, valorificarea materiilor prime critice din aparate electronice şi din alte deşeuri ar veni în sprijinul autonomiei strategice a UE.
 
Traficul şi aruncarea ilegală de deşeuri periculoase continuă să fie afaceri profitabile: veniturile obţinute anual din aceasta sunt estimate la o valoare cuprinsă între 1,5 miliarde de euro şi 1,8 miliarde de euro numai pentru traficul de deşeuri periculoase. Detectarea, anchetele şi urmăririle penale sunt rare, iar sancţiunile sunt mici, comentează sursa citată.
 
Utilizarea digitalizării pentru a urmări mai bine deşeurile periculoase şi pentru a combate declaraţiile false şi un mecanism de sancţiuni mai disuasiv ar putea limita posibilităţile de trafic ilegal. Interzicerea tuturor expedierilor de deşeuri în vederea eliminării lor, pe care Comisia Europeană a propus-o în 2021, ar putea contribui şi mai mult la diminuarea traficului de deşeuri periculoase. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4391 / 16817
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...