ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Mazars: Tranzacțiile în Europa Centrală și de Est s-au menținut la un nivel ridicat în anul 2022 în ciuda turbulențelor regionale și globale fără precedent

23 Februarie 2023   |   BizLawyer

Piața de fuziuni și achiziții în Europa Centrală și de Est (ECE) a înregistrat o scădere față de nivelul record din 2021, rămânând însă la un nivel ridicat comparativ cu oricare alt an, conform datelor raportate către Mergermarket · Numărul de tranzacții raportate din regiune a fost de 846 · Valoarea totală a tranzacțiilor a ajuns la 39,2 miliarde de euro, conform datelor raportate și având în vedere criteriile stabilite în metodologie · În ciuda provocărilor globale, ECE are fundamente solide și ar trebui să rămână o regiune atractivă pentru investitorii internaționali și în anul 2023 · În România, de asemenea, piața s-a menținut la un nivel ridicat în 2022, înregistrând o creștere a volumului de tranzacții raportate de 17%, comparativ cu anul precedent

 
 
Mazars, firma internațională de audit și consultanță, lansează astăzi un nou studiu, în parteneriat cu Mergermarket, care dezvăluie faptul că piața de fuziuni și achiziții din regiunea ECE s-a adaptat rapid provocărilor apărute în anul 2022.

Studiul anual, Investing in CEE: Inbound M&A report 2022/2023, oferă o imagine de ansamblu a activității de fuziuni și achiziții în regiunea ECE de-a lungul anului 2022 și analizează provocările și oportunitățile din următoarele luni.

Per total, regiunea ECE a înregistrat 846 de tranzacții, acestea având o valoare totală de 39,2 miliarde de euro, conform datelor raportate și având în vedere criteriile stabilite în metodologie. Deși aceste cifre reprezintă o scădere de la an la an, volumul și valoarea comunicate scăzând cu 5% și, respectiv, cu 21% față de 2021, există două circumstanțe importante de care trebuie să ținem cont.

În primul rând, anul 2021 va râmâne în continuare un an greu de depășit sau chiar de egalat, datorită ratelor scăzute ale dobânzilor din acel an și a creșterii numărului de tranzacții post-pandemie. Numărul de tranzacții înregistrate în ECE în 2022, deși în scădere, este totuși mai mare decât în orice an precedent, cu excepția anului 2021. Valoarea agregată raportată a acestor tranzacții este, de asemenea, mai mare decât în oricare an anterior, din nou, cu excepția anului 2021, depășind-o chiar și pe cea din 2016, când a atins un vârf de 38,6 miliarde de euro.

În al doilea rând, ECE nu a fost singura regiune care s-a confruntat cu turbulențe pe piața de fuziuni și achiziții – toate regiunile lumii fiind afectate, fără excepție. Cu toate acestea, scăderile anuale ale volumului și valorii înregistrate în ECE au fost considerabil mai puțin pronunțate decât cele observate la nivel global. De exemplu, în ceea ce privește volumul și valoarea, piețele din Europa de Vest și America de Nord au suferit scăderi mai accentuate de la an la an.

ECE a rămas, de asemenea, foarte atractivă pentru investițiile internaționale. Proporția totală a tranzacțiilor din regiune, care implică investitori transfrontalieri, a crescut la 64% în 2022, cu patru puncte procentuale mai mult față de anul precedent, înregistrând astfel cel mai mare nivel din 2015 până în prezent.

În ceea ce privește activitatea fondurilor de investiții, aceasta s-a atenuat după avalanșa de tranzacții record din 2021, volumul achizițiilor scăzând cu 31% de la an la an. Valoarea a coborât și mai mult, cu 66%, cu achiziții în valoare totală de 3,4 miliarde de euro în 2022, față de 9,9 miliarde de euro în anul precedent.

Totusi, volumul de achiziții s-a menținut în 2022 pe o poziție remarcabil de bună raportată la perioadele precedente. Astfel, numărul de achiziții ale fondurilor de investiții din 2022 rămâne unul dintre cele mai mari din ECE, cu un total de 97 de tranzacții, eclipsând cu ușurință perioada 2015-2020.

Alte concluzii cheie ale raportului includ: • Hotspot-uri regionale. Primele patru țări în ceea ce privește volumul tranzacțiilor de fuziuni și achiziții din ECE în 2022 au fost Polonia (cu 235 de tranzacții), Austria (120), Republica Cehă (81) și România (76). În ceea ce privește valoarea totală a tranzacțiilor, Polonia și Austria au ocupat, de asemenea, primele două locuri, urmate de Ungaria și Croația.

 • Sectorul tehnologiei rămâne liderul pieței M&A. Acesta s-a evidențiat în 2022 drept cel mai mare generator de tranzacții din regiunea ECE din punctul de vedere al volumului, tranzacții care au implicat investitori din afara regiunii. Deși numărul de tranzacții (108) a scăzut cu 13% față de nivelurile excepționale atinse în 2021 (124), acesta este totuși unul dintre cele mai mari niveluri anuale de tranzacții înregistrate până acum de sectorul tehnologic, urmat imediat de cele 60 de tranzacții încheiate în 2020.

 • Reducerea decalajului de evaluare. Multiplul mediu de evaluare EV/EBITDA pentru regiunea ECE în toate sectoarele a fost de 8,5x în perioada 2021-2022, conform datelor raportate. Acesta este doar marginal mai mic decât multiplu mediu din Europa de Vest, care a fost de 8,9x pentru aceeași perioadă. Convergența este semnificativă, datele arătând că multiplul mediu pentru regiunea ECE a crescut (cu mai mult de 0.5x EBITDA față de nivelul de 7,8x din 2019-2020), în timp ce multiplul Europei de Vest a scăzut (de la 10,7x în 2019-2020).

 

Piața de fuziuni și achiziții din România a rămas dinamică în 2022

În pofida evenimentelor care au avut loc în ultimul an, activitatea de fuziuni și achiziții din România a evoluat pozitiv în 2022, înregistrând o creștere a volumului de tranzacții raportate (76 de tranzacții), cu 17% mai mult decât în 2021. Valoarea comunicată a tranzacțiilor a ajuns la 1,4 miliarde de euro, de la 2,7 miliarde de euro înregistrată în 2021, când o singură tranzacție a reprezentat aproape jumătate din valoarea totală a anului, și anume vânzarea de către ExxonMobil a unei participații de 50% din concesiunea offshore XIX Neptun Deep Block, situată în Marea Neagră, către firma de gaze naturale Romgaz pentru 914 milioane de euro. Însă, deoarece numai 13 dintre cele 76 de tranzacții raportate au indicat și valoarea tranzacției, valoarea totală reală a pieței de fuziuni și achiziții este cu siguranță mult mai mare pentru 2022.

Piața M&A din România se numără printre primele cinci din regiune, atât în ceea ce privește valoarea, cât și volumul tranzacțiilor, câștigând din ce în ce mai multă vizibilitate în fața investitorilor internaționali și dezvoltând o bază puternică de investitori locali. „În România, activitatea de fuziuni și achiziții a fost semnificativă, în special în al doilea și al treilea trimestru al anului. Dacă am fi avut mai multă predictibilitate și o strategie clară pentru criza energetică așteptată spre sfârșitul anului 2022, tendința pozitivă ar fi putut continua și în ultimul trimestru al anului.", a menționat Răzvan Butucaru, Partner, Financial Services & Advisory Leader, Mazars în România.

Cele mai mari tranzacții au fost semnate de:

         ·         Ford Otomotiv Sanayi, cu sediul în Turcia, și Ford Otosan Olanda, în valoare de 715 milioane de euro pentru achiziția Ford România;

         ·         Ameropa AG, pentru o participație suplimentară de 30% în Promat Comimpex și Agroind Cauaceu, în valoare de 180 de milioane de euro;

         ·         Energias de Portugal, care a achiziționat parcul eolian Wind Power Station de 151 MW pentru 120 de milioane de euro.

Din punctul de vedere al numărului de tranzacții, cei mai activi investitori au fost din România (21 de tranzacții raportate), urmați de investitori din Marea Britanie, Austria și Germania. În ceea ce privește cele mai active sectoare în funcție de numărul de tranzacții în 2022, sectorul energetic este cel mai performant, urmat de sectorul software IT și de cel medical.

Având în vedere volumul de capital care vizează sectorul privat local, cu accent pe energie, sustenabilitate și digitalizare, ne putem aștepta la o tendință pozitivă și în 2023. „Există deja peste 100 de oportunități anunțate pe piața locală, ceea ce plasează România pe locul al doilea după Polonia în ECE, având sectoare precum cel tehnologic și cel industrial în fruntea listei de interes a investitorilor. Va fi interesant de observat ce dealmakers vor sparge gheața după această scurtă perioadă de așteptare.", a menționat Adrian Mihalcea, Senior Manager, Deal Advisory, Mazars în România.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 3518 / 16399
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Bulboacă & Asociații, alături de investitori în două tranzacții care concentrează la început de an forțe economice considerabile pentru sectoare de business strategice economic și social. Asistență în expansiunea Grupului LuxVet în România și la investiția BERD în R.Power Renewables
CMS a obținut o victorie strategică în față Curții de Apel Ploiești - Sesizare CCR privind legea de organizare și funcționare a DLAF. Echipa de drept penal a fost coordonată de Mihai Jiganie-Șerban (Partener)
Prof. univ. dr. Răzvan Dincă a primit un nou mandat la conducerea Facultății de Drept din cadrul Universității din București. Cu cine face echipă
Ce firme au ales studenții aflați în fruntea listelor de absolvenți ai Facultății de Drept și cum au fost primii pași în profesie | Azi, despre avocatura văzută „din interior”, alături de Alexandra Șipoteanu, una dintre premiantele anului 2021, care s-a alăturat echipei Stoica & Asociații: “Am pășit în carieră cu foarte mult entuziasm și cu o enormă dorință de a acumula cât mai multe cunoștințe teoretice și practice. Mediul colegial călduros și respectuos este în mod indubitabil un factor ce contribuie la dezvoltarea și creșterea profesională”
Cei mai buni avocaţi în domeniul mărcilor, remarcați de WTR 1000, ediția 2024 | Țuca Zbârcea & Asociații, Simion & Baciu, Răzvan Dincă & Asociaţii și Ratza & Ratza sunt lideri pe segmentele analizate, o bună expunere pentru Mușat, Schoenherr, ZRVP și NNDKP. Un jucător nou și extrem de puternic a intrat pe piața locală și se anunță drept un concurent serios pe acest segment
După un an bun, în care a fost solicitată să acorde consultanță în câteva dintre cele mai spectaculoase proiecte de pe piața locală, Bulboacă & Asociații vede un 2024 cu oportunități semnificative în mai multe domenii | ”Vom avea privilegiul să acționăm într-unul dintre cei mai interesanți ani din istoria recentă a țării, dar cu România în cea mai bună formă economică a sa. Provocări vor fi, important este să prindem vârful și acestui val”, spun avocații
Banking & Finance | Avocații NNDKP au asistat anul trecut finanțări locale de aproape un miliard de euro și s-au implicat în proiecte transfrontaliere de peste trei miliarde de euro. Echipa a continuat să lucreze pentru finanțatorii unor grupuri importante din industrie sau sectorul agricol, dar a stat alături și de clienții finanțați, companii fanion în domeniile în care operează. Valentin Voinescu (Partener): Mediul de business din România a demonstrat reziliență și numărul de proiecte nu s-a redus, ba chiar am asistat la o accelerare la sfârșitul anului trecut
Bondoc și Asociații, alături de cumpărător în tranzacția de 432 mil. lei prin care Fondul Proprietatea și-a vândut acțiunile deţinute la Engie România. Echipa, coordonată de Lucian Bondoc
Teodorescu Partners a asistat Autonom Protect în achiziția Nova Ria24
Stănescu Vasile & Asociaţii și Strelia CVBA apără România în procesul intentat de Pfizer la Bruxelles, cu pretenții de peste o jumătate de miliard de euro plus dobânzi. Cine sunt apărătorii României și ce îi recomandă
Chambers Global 2024 | RTPR, singura firmă de avocați listată pe prima poziție în ambele arii de practică analizate: Corporate ̸ M&A și Banking & Finance. Filip & Company și Schoenherr sunt în prima bandă în Corporate ̸ M&A. Firmele care au cei mai mulți avocați evidențiați sunt RTPR (8), Filip & Company (6), CMS (5) și Clifford Chance Badea (5)
Ce firme au ales studenții aflați în fruntea listelor de absolvenți ai Facultății de Drept și cum au fost primii pași în profesie | Azi, despre avocatura văzută „din interior”, alături de Monica Alexandra Popa, una dintre premiantele anului 2021: “Mi-am dorit să lucrez într-o echipă în care să simt că mi se oferă oportunități de creștere și sunt încurajată să cresc și să absorb cât mai multă informație, atât în primii ani de avocatură, cât și ulterior. Firma de avocatură cu care am simțit și simt că sunt compatibilă este Filip & Company”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
 • BizBanker

 • BizLeader

   in curand...
 • SeeNews

  in curand...