ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Numărul și complexitatea inspecțiilor fiscale multilaterale s-au amplificat pe fondul globalizării afacerilor. Ce pot face companiile

20 Noiembrie 2019   |   BizLawyer

În cadrul întâlnirii globale a Rețelei TCDR au fost analizate și rezultatele unui sondaj privind controalele multilaterale (simultane) întocmit în 2019 cu participarea a specialiștilor PwC din 32 țări.

Dan Dascălu, Partener D&B David si Baias

 
 
Companiile multinaționale se confruntă cu o creștere semnificativă a numărului și complexității inspecțiilor fiscale multilaterale, precum și a disputelor cu autoritățile fiscale din mai multe state, iar digitalizarea le va aduce noi provocări în materie de litigii. Pentru o abordare cu succes a acestor aspecte, ele ar trebui să adopte o abordare preventivă, dar și să acționeze într-o manieră cât mai deschisă și coordonată în diferitele jurisdicții. Și, desigur, dacă în cele din urmă se ajunge la o dispută fiscală, trebuie să identifice cele mai potrivite mecanisme de soluționare litigioasă sau amiabilă, corobordându-le și armonizându-le în cea mai adecvată manieră, potrivit particularităților fiecărui caz în discuție. Acestea au fost principalele concluzii ale întâlnirii recente a reprezentanților PwC Tax Controversy & Dispute Resolution Network (Rețeaua PwC de Controverse și Dispute Fiscale – ”Rețeaua TCDR a PwC”) de la nivel global.


”Grupurile multinaționale trebuie să dezvolte abordări coordonate în materie de inspecții și litigii la nivel global, să adopte măsuri preventive, cum ar fi acordurile de preț în avans (în special cele multilaterale), dar și să îmbunătățească relațiile cu autoritățile fiscale, acționând cât mai transparent posibil și în continuu dialog cu acestea. În plus, în special ca urmare a digitalizării, ne așteptăm la noi tipuri de controverse fiscale, la o creștere a numărului litigiilor și la presiunea de a găsi soluții cât mai inovatoare și eficiente pentru contribuabili. În acest context, organizațiile vor avea nevoie de expertiza unor echipe nu doar specializate și cu experiență multidisciplinară, ci și cu capacitatea de a acționa coordonat și simultant în mai multe jurisdicții, pentru a putea să răspundă în mod corespunzător noilor mecanisme de coordonare administrativă europeană și/sau internațională utilizate de autoritățile fiscale naționale, inclusiv a controalelor multilaterale”, a declarat Dan Dascălu, Partener D&B David și Baias (firma de avocatură conectată PwC) și Lider al Rețelei TCDR a PwC în Europa Centrală și de Est.

În cadrul întâlnirii globale a Rețelei TCDR au fost analizate și rezultatele unui sondaj privind controalele multilaterale (simultane) întocmit în 2019 cu participarea a specialiștilor PwC din 32 țări. Una dintre concluziile acestui sondaj este că administrațiile fiscale naționale sunt implicate mult în domeniul schimbului de informații, o tendință remarcată de 86% dintre respondenți, care privește inclusiv România. Această informație se coroborează, de altfel, și cu concluziile ce se pot desprinde din documente oficiale întocmite în cadrul programelor specializate derulate de Comisia Europeană cu privire la evoluția cooperării administrative în Uniunea Europeană, în aceste acțiuni nefiind implicate doar țări învecinate din punct de vedere geografic, ci și țări aparținând unor clustere sau regiuni cu interese comune.

”Deși niciodată această zonă nu a fost mai activă ca acum, doar 40% dintre participanții la sondaj au relevat existența unor dispoziții legale care să oblige autoritățile fiscale să informeze contribuabilii că derulează activități de cooperare administrativă cu cele din alte state. Este deci necesară o pregătire din timp și coordonare corespunzătoare a companiilor multinaționale, pentru a putea să finalizeze cu succes asemenea acțiuni de control, fără a avea surprize neplăcute din cauza unor necorelări sau chiar contradicții cu privire la informațiile puse la dispoziție acestora autorități fiscale. În plus, este necesară o abordare corespunzătoare pentru a asigura respectarea drepturilor fundamentale ale contribuabililor în materie fiscală, inclusiv cele de ordin procedural referitoare la inițierea și derularea acestor acțiuni sau cele aferente posibilei incidențe a prescripției dreptului organelor fiscale de a stabili obligații fiscale suplimentare ”, a mai spus Dan Dascălu.

Alte concluzii ale sondajului:


•    Practica acțiunilor de control coordonat (i.e. derulate de autorități fiscale din mai multe state în comun) este deocamdată foarte limitată, există însă în multe teritorii și o tendință crescătoare de inițiere a unor demersuri penale în legătură cu acțiunile de control fiscal. De asemenea, nu s-a conturat încă o jurisprudență aferentă protecției drepturilor contribuabililor în asemenea acțiuni.
•    Prețurile de transfer și impozitul pe profit sunt subiectele cele mai populare în schimbul de informații.
•    Inspectorii fiscali din diferitele jurisdicții care acționează într-un control simultant sunt totuși rareori preocupați să obțină un rezultat care să asigure evitarea dublei impuneri a contribuabililor afiliați vizați de aceste acțiuni de control.

”Pentru a obține cele mai bune rezultate posibile, ar trebui să utilizeze într-o manieră coordonată și diligentă atât tehnicile tradiționale de soluționare a disputelor fiscale în contenciosul fiscal, cât și pe cele mai moderne, precum cele reglementate de mecanismele internaționale sau europene de evitarea dublei impuneri (Procedura Acordului Amiabil, cunoscută în limba engleză sub celebrul acronym ”MAP”, adică, Mutual Agreement Procedure). De altfel, conform statisticilor oficiale OECD, acestea din urmă au crescut de peste două ori în ultimii 11 ani. În consecință, o altă concluzie importantă desprinsă din întâlnirea globală a Rețelei TCDR PwC a fost că aceste aspecte trebuie analizate cu și mai multă atenție pe viitor de către companiile multinaționale” a concluzionat Dan Dascălu.

Echipa rețelei TCDR a PwC de la nivelul Europei Centrale și de Est include 180 de specialiști care acționează în 29 țări, având diferite specializări (i.e. juridică, fiscalitate, contabilitate) exclusiv în proiecte ce privesc gestionarea controverselor și disputelor fiscale.

D&B David și Baias este societatea de avocatură afiliată PwC în România și este parte din rețeaua internațională PwC Legal, care cuprinde mai mult de 3000 de avocați în peste 90 de țări. Echipa D&B David și Baias este alcătuită din 50 de avocați (dintre care 7 parteneri) și acordă consultanță și asistență juridică societăților locale și multinaționale în domenii precum: fuziuni, achiziții și restructurări, societăți comerciale și grupuri de societăți, proprietăți imobiliare, concurență și ajutoare de stat, servicii financiare și piețe de capital, relații de muncă și resurse umane, proprietate intelectuală, protecția consumatorului și a datelor cu caracter personal, litigii fiscale și comerciale.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 16217 / 17596
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat PragmaGO la intrarea pe piața din România prin achiziția Omnicredit. Echipa a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Ianita Țui (Counsel)
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of legal - Farmexim: „Când ești managerul unei echipe de legal, rolul nu se rezumă doar în a asigura îndeplinirea sarcinilor, ci este de fapt mai mult orientat spre partea umană. Cresc echipe, cresc oameni de niște ani buni și nu există satisfacție mai mare ca atunci când vezi transformarea acestora, acolo unde există ‘sămânța dorinței de a evolua ’ ”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...