ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

XTB: Cei mai populari indici bursieri internaționali tranzacționați de români în acest an includ S&P 500, Nasdaq-100, Dow Jones, DAX 30 și Euro Stoxx 50

19 August 2021   |   BizLawyer

• Economiștii nu sunt îngrijorați de posibilitatea de impunere a unui nou blocaj amplu și consideră că sunt mai probabile restricții la scară mai mică.

 
 
•    Indicele S&P 500, care oferă o replicare cât mai apropiată de performanța economiei americane, a reușit să recupereze peste 100% de la minimul pandemic atins pe 23 martie 2020. Piața a avut nevoie de 354 de zile de tranzacționare pentru a ajunge acolo, marcând cea mai rapidă piață de creștere care a dus la dublarea valorii din minim de la Cel de al Doilea Război Mondial, se arată în analiza elaborată de Radu Puiu, Financial Analyst în cadrul XTB, casă de brokeraj listată pe Bursa de la Varșovia.
•    Companiile din cadrul S&P 500 au raportat o creștere a veniturilor cu 53% de la un an la altul în primul trimestru și se conturează o creștere de aproximativ 90% pentru al doilea trimestru.
•    Economiștii nu sunt îngrijorați de posibilitatea de impunere a unui nou blocaj amplu și consideră că sunt mai probabile restricții la scară mai mică.

•    Recuperarea este în plină desfășurare, iar analistul XTB consideră că varianta Delta se va dovedi a fi gestionabilă datorită vaccinurilor și imunității extinse care ar putea ajuta la evitarea altor blocaje.


Izbucnirea pandemiei a reprezentat un element negativ major pentru piețele de capital, care a dus la cea mai amplă corecție bursieră din 2008, de la Criza Financiară. Totuși, la mai mult de un an de la minimul atins în timpul pandemiei, piața arată diferit - chiar dacă rămân unele temeri cu privire la avansul continuu al acțiunilor. Astfel, economiștii nu sunt îngrijorați de posibilitatea de impunere a unui nou blocaj amplu și sunt mai probabile restricții la scară mai mică.

Investitorii din România nu diferă de cei din străinătate în ceea ce privește obiectivul pe care îl urmăresc și anume identificarea companiilor, sectoarelor și economiilor care ar putea să aibă o evoluție remarcabilă într-un interval de timp ales. Ținând cont de acest aspect, nu este o surpriză faptul că printre cei mai populari indici tranzacționați de români în acest an se află indicii majori din SUA: S&P 500, Nasdaq-100 și Dow Jones, dar și etaloane europene precum DAX 30 sau Euro Stoxx 50.  

Indicele S&P 500, care oferă o replicare cât mai apropiată de performanța economiei americane, a reușit să recupereze peste 100% de la minimul pandemic de 2.237,40 de puncte atins pe 23 martie 2020. Piața a avut nevoie de 354 de zile de tranzacționare pentru a ajunge acolo, marcând cea mai rapidă piață de creștere care a dus la dublarea valorii din minim de la Cel de al Doilea Război Mondial, conform unei analize a S&P Dow Jones Indices.

În comparație, în timpul Crizei Financiare, S&P 500 a atins minimul la 676,53 pe 9 martie 2009, iar etalonul nu și-a dublat valoare până pe 27 aprilie 2011. În medie, pieței de creștere i-au trebuit mai mult de 1.000 de sesiuni de tranzacționare pentru a atinge această etapă.

Majoritatea părerilor susțin că stimulentele monetare și fiscale fără precedent au stat la baza creșterii puternice a pieței. Acțiunea de salvare a avut loc pe măsură ce S&P 500 a suferit cea mai rapidă corecție de 30 de procente din istorie.

În timp ce rezultatele pot părea prea bune pentru a fi adevărate, acest raliu puternic are un punct de susținere fundamental - o redresare solidă a câștigurilor. Profiturile companiilor au revenit puternic de la minimele din timpul pandemiei. Companiile din cadrul S&P 500 au raportat o creștere a veniturilor cu 53% de la un an la altul în primul trimestru și se conturează o creștere de aproximativ 90% pentru al doilea trimestru.

Acest trimestru poate fi caracterizat nu numai de un număr mare de rezultate peste așteptări, ci și de dimensiunea impresionantă a surprizelor. Companiile sunt încrezătoare că majorarea costurilor de producție poate fi compensată sau gestionată. Firmele profită de capitalul în exces și acordă prioritate investițiilor pentru creștere, menținând în același timp niveluri ridicate ale răscumpărărilor de acțiuni.

Cea mai recentă creștere a acțiunilor a venit după ce datele au arătat că prețurile de consum au crescut într-un ritm mai moderat în iulie decât în luna anterioară. În plus, investitorii au primit o nouă ”injecție” de optimism după ce Senatul SUA a adoptat planul de infrastructură de 1.000 de miliarde de dolari, care include 550 de miliarde de dolari în cheltuieli pentru domenii precum transportul și rețeaua electrică.

În prima jumătate a anului 2021, nu au lipsit comentarii sumbre legate de sectorul de tehnologie. După statutul de vedete ale pieței de anul trecut, părea că tehnologia nu mai avea loc de creștere.

Deschiderea așteptată a economiei globale era prognozată să determine o reorientare a investitorilor dinspre câștigătorii din tehnologie ai anului către sectoare și companii care ar beneficia de redeschiderea activităților.

Poate fi surprinzător, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Administratorii de fonduri au redescoperit atractivitatea sectorului, cu fluxuri uriașe de intrare în ultima perioadă care au jucat un rol major în avansul Nasdaq-100 către un nou maxim istoric, depășind pragul de 15.000 pentru prima dată în istoria sa. Din punct de vedere al graficului, tendința ascendentă pare a fi intactă și s-a îmbunătățit major din perioada incertă februarie - mai.

În prezent, a trecut o perioadă extinsă fără niveluri ridicate de volatilitate și, din punct de vedere istoric, perioada august-septembrie poate traversa o perioadă de slăbiciune înainte de începerea unui raliu de sfârșit de an.

Investitorii par să fi observat fundamentele puternice ale sectorului, în special puterea de generare de numerar ale marilor companii de tehnologie și au căpătat mai multă încredere în acțiunile de creștere și în capacitatea lor de a furniza randamente puternice pe piață.

Aceste zone ciclice ale pieței - materialele, energia, sectorul financiar și industrial - s-au dublat de la minimul din 2020 datorită revenirii puternice din acest an, pe măsură ce a crescut optimismul față de redeschidere. Cu toate acestea, după un moment important, mulți se așteaptă la o perioadă de tranzacționare mai agitată. În plus, piața nu a înregistrat o corecție importantă de aproximativ 10 luni.

Spre deosebire de situația din SUA, unde indicii au atras pe fondul performanței solide a economiei, datele macroeconomice din Europa nu au fost atât de impresionante. Evoluția piețelor europene a beneficiat de o tranziție a capitalului dinspre acțiunile din Asia pe fondul problemelor cauzate de pandemie în regiune și a măsurilor de reglementare impuse în China. Indicele bursier major din Germania, DAX, a depășit recent pragul de 16.000 de puncte pentru prima dată în istorie, fiind impulsionat și de recordurile de pe Wall Street.

Întrebarea actuală este dacă DAX are suficientă susținere pentru a continua avansul. În ciuda tuturor incertitudinilor, acțiunile rămân pe un drum destul de solid pe măsură ce tranzacționarea de recuperare avansează.

Trebuie subliniat că Rezerva Federală face toate eforturile pentru a menține piața pe linia de plutire și este posibil să continue această abordare și în viitor. Atitudinea generală a piețelor va continua să fie oarecum prudentă pe fondul extinderii variantei Delta și a căderii datelor macroeconomice din China.

În ceea ce privește alte date economice, indicele preliminar al sentimentului consumatorului al Universității din Michigan a scăzut luna trecută de la 81,2 puncte la 70,2 puncte. Scăderea, care a fost una dintre cele mai abrupte înregistrate, a venit pe fondul îngrijorărilor legate de inflație și de recenta creștere a noilor cazuri de coronavirus.

Dacă răspândirea variantei Delta se dovedește temporară, aceasta ar putea fi o oportunitate de cumpărare pentru investitori. Extinderea variantei Delta are impact temporar asupra încrederii și cheltuielilor consumatorilor, dar odată ce va fi depășit acest nou val ar putea să fie reluat drumul anterior al creșterii economice, ceea ce ar putea duce la un răspuns în consecință al bursei.

Rezultatele corporative au contribuit la echilibrarea sentimentului pesimist legat de semnele unei încetiniri în China și de tensiunile geopolitice din Afganistan. Câștigurile corporative sunt prognozate să se plaseze sub așteptări pentru anul viitor și evaluările mai scăzute ar putea face drumul indicelui S&P 500 mai anevoios. Astfel, Morgan Stanley previzionează o corecție mai mare de 10% în următoarele luni.

Recuperarea este în plină desfășurare și consider că varianta Delta se va dovedi a fi gestionabilă datorită vaccinurilor și imunității extins dezvoltate care ar putea ajuta la evitarea altor blocaje. Acest aspect este luat în considerare de piețe, iar așteptările pot fi puțin prea ridicate în ceea ce privește creșterea viitoare a câștigurilor, lăsând evaluările vulnerabile pe termen scurt. Acest lucru este normal în stadiul actual al redresării economice.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 10363 / 16626
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
De vorbă cu Anne Marie Mateeas, Country Legal Head Novartis, profesionistul pentru care integritatea reprezintă valoarea fundamentală, despre profesia juridică, experiențele acumulate și provocările abordate | “În sfera carierei mele, dezvoltarea unor valori precum respectul profund pentru lege, promovarea transparenței și adoptarea unei abordări centrate pe identificarea și implementarea de soluții eficiente sunt aspecte esențiale care îmi ghidează fiecare decizie și acțiune. Chiar și momentele dificile sau deciziile care s-au dovedit a fi mai puțin potrivite au avut un impact valoros, învățându-mă lecții esențiale”
NNDKP obține poziții de top în clasamentele The Legal 500 EMEA 2024
CMS asistă PPC în achiziția unui parc eolian operațional de 84 MW în România. Mircea Moraru (Corporate M&A) a coordonat echipa, cu sprijinul lui Horea Popescu (Corporate M&A)
Vlad Peligrad s-a desprins din asocierea cu KPMG Legal, unde era partener și lansează o firmă proiectată să asigure întreg spectrul de servicii juridice | Vlad Peligrad, Managing Partner & Founder PeligradLaw: ”Suntem la început, în procesul de formare a echipei. Până la sfârșitul anului firma va avea 8-10 avocați”
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Noi Avocați Colaboratori Seniori în cadrul PNSA. Andra Vieriu și Maria Dima fac un pas înainte în carieră
Stratulat Albulescu obține în prima instanță amendarea Primarului General al Municipiului București pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive. Partenerul Adriana Dobre a coordonat echipa care a obținut una dintre primele decizii judecătorești de acest fel: amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, la care se adaugă penalități de 500 lei ̸ zi de întârziere
Rundă amplă de promovări în mai multe arii de practică din cadrul biroului Kinstellar din București. Opt avocați au făcut un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Recunoaștem în mod oficial contribuțiile colegilor prin aceste promovări. Împărtășesc valorile pe care le avem, s-au dovedit a fi membri de valoare pentru echipa locală și așteptăm cu nerăbdare să îi vedem acumulând noi realizări”
Studiul CMS European M&A 2024 | Piața de fuziuni și achiziții s-a dovedit rezistentă în 2023, CMS acordând consultanță într-un număr record de tranzacții. Horea Popescu, coordonator al practicii Corporate M&A în CEE și Managing Partner al CMS România: “În ciuda unui context plin de provocări, CMS a oferit consultanță în 68 de tranzacții de fuziuni și achiziții în regiune, dintre care peste 50% au fost determinate de intrarea unor investitori strategici pe noi piețe, demonstrând soliditatea practicii noastre în întreaga regiune”
Stratulat Albulescu & Asociații estimează pentru anul 2024 un nivel de activitate, în practica de Real Estate, cel puțin egal cu cel de anul trecut, marcat însă de o anumită expectativă din partea dezvoltatorilor, prudența fiind cuvântul cheie auzit cel mai frecvent de la clienți. Vor exista însă și ferestre de oportunitate care în mod cert vor fi accesate de jucătorii cu un apetit crescut la risc | “Cel mai probabil vom asista, în cursul acestui an, la o deblocare a situației și la o creștere a numărului de tranzacții, chiar și timidă”, spun avocații
O soluție reper a ÎCCJ obținută de D&B David și Baias clarifică modalitatea de calcul a cifrei de afaceri la care se aplică amenzile Consiliului Concurenței
Creștere de doi digiți, anul trecut, pentru Milcev Burbea, firmă recunoscută de ghidurile juridice internaționale pentru practica de proprietate intelectuală | Despre mandatele provocatoare și numeroasele proiecte cu grad ridicat de complexitate, într-o discuție cu Gabriela Milcev (Managing Partner): ”Forța biroului nostru constă într-o abordare echilibrată, croită pe nevoile cazului, combinând, ca într-o rețetă care nu este niciodată aceeași, consultanța și litigiul, precum și persoanele și abordările potrivite pentru apărarea intereselor clientului. Adesea ne confruntăm cu necesitatea de a opera în alte jurisdicții, la nivel internațional”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...