De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Maria Teodora Busuioc, a noua pe listă anul trecut: ”Este o onoare pentru mine să am ocazia să întâlnesc persoanele care se află în miezul vieții juridice din România, care scriu nu numai doctrină, ci și legislație”
24 Iunie 2024
Ștefania EnachePână la acest moment, tânăra susține că nu a identificat decât aspectele pozitive ale Facultății de Drept din București, despre care afirmă că sunt cu adevărat multe.
Maria Teodora Busuioc este unul dintre „bobocii” Facultății de Drept din cadrul Universității din București. Tânăra este studentă din 2023 la această instituție de învățământ și face parte din galeria primilor admiși din generația ei. La concursul susținut în vara anului trecut a obținut 86 de puncte, rezultat care a plasat-o pe locul nouă, un loc care a bucurat-o, dar în același timp a responsabilizat-o, determinând-o să muncească și mai mult pentru a confirma că este printre cei mai buni.
„Rezultatul obținut m-a făcut să realizez, uitându-mă pe lista de candidați și pe punctajele obținute, că voi avea colegi deosebit de inteligenți și determinați, fapt ce, de altfel, s-a și adeverit. Cu toate acestea, simt că spre deosebire de alte facultăți, de exemplu la Medicină, unde materia pentru examenul de admitere reprezintă un punct de plecare pentru materiile ce vor fi predate în continuare, la Facultatea de Drept, materiile cerute pentru intrarea la facultate, au o legătură mai degrabă indirectă cu lucrurile învățate în cadrul facultății. Prin urmare, un punctaj sau o poziție bună în clasament nu oferă un real avantaj, dar, după părerea mea, demonstrează pasiune și dorință de a reuși în domeniul ales”, subliniază tânăra.
„Rezultatul obținut m-a făcut să realizez, uitându-mă pe lista de candidați și pe punctajele obținute, că voi avea colegi deosebit de inteligenți și determinați, fapt ce, de altfel, s-a și adeverit. Cu toate acestea, simt că spre deosebire de alte facultăți, de exemplu la Medicină, unde materia pentru examenul de admitere reprezintă un punct de plecare pentru materiile ce vor fi predate în continuare, la Facultatea de Drept, materiile cerute pentru intrarea la facultate, au o legătură mai degrabă indirectă cu lucrurile învățate în cadrul facultății. Prin urmare, un punctaj sau o poziție bună în clasament nu oferă un real avantaj, dar, după părerea mea, demonstrează pasiune și dorință de a reuși în domeniul ales”, subliniază tânăra.
Totodată, atrage atenția că orice elev de liceu, care se gândește să urmeze cursurile Facultății de Drept, trebuie să știe că admiterea e probabil cea mai ușoară parte și că munca adevărată începe abia după. „Trebuie să mai știe că standardele sunt foarte ridicate și că Dreptul, ca domeniu nu se aseamănă cu niciuna din materiile de liceu, ceea ce acutizează senzația de teamă în fața unor termeni, unor formulări, unor noțiuni care sună nefamiliar și, poate, neprietenos. Tocmai din acest motiv, satisfacția e cu atât mai mare și evoluția cu atât mai evidentă, toate dificultățile neavând scopul de a descuraja, ci mai degrabă de a pregăti și de a crea așteptări conforme cu realitatea”, apreciază interlocutoarea BizLawyer.
Tânăra a simțit lucrul acesta în timpul primei sesiuni, despre care spune că a fost dificilă, deoarece volumul de informații care trebuie învățat pentru un examen este foarte mare, iar metodele de învățare utilizate în perioada liceului nu mai sunt suficiente. „Cum era și de așteptat, în prima sesiune, am făcut greșeli, am învățat din ele, cum ar fi că dacă lași ultimele 20 de pagini neînvățate din Istoria statului și dreptului românesc, care însumează 600 de pagini, exact acelea îți vor fi cerute la examen”, povestește studenta.
Se gândește la un program de master în străinătate
Maria Teodora mărturisește că domeniul Dreptului a atras-o chiar și atunci când nu avea încă o idee bine conturată despre ce presupune el. „M-a fascinat și mă fascinează, privindu-l ca pe o creație complexă a logicii și gândirii umane, o provocare de a raționa și a înțelege bazele și structura societății. Desigur, Dreptul nu a fost singurul domeniu care m-a atras, am contemplat posibilitatea de a urma numeroase alte profesii de-a lungul gimnaziului și liceului, inclusiv unele foarte diferite de calea pe care am ales-o în final, precum medic sau programator”, nuanțează interlocutoarea BizLawyer.
În final a optat pentru Facultatea de Drept și experiența de până acum i-a dovedit că alegerea a fost una perfectă pentru ea. „Fiind abia în anul I, nu am o idee bine conturată sau un răspuns clar la niciuna dintre aceste întrebări. Pot spune, totuși, că simt un real entuziasm pentru ceea ce învăț, mai ales pentru disciplinele de Drept privat, și o atracție față de mai multe dintre profesiile juridice, de la magistrat, la avocat și chiar diplomat. Cât despre un program de master, mi-ar plăcea să iau pentru o perioadă calea străinătății pentru a avea parte de o nouă aventură și pentru a trăi noi experiențe academice și culturale”, explică studenta.
Trecerea de la liceu la facultate nu a fost una simplă pentru ea. Maria Teodora Busuioc a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu” din Bacău, la profilul matematică-informatică intensiv informatică. „Am avut ocazia să întâlnesc profesori deosebiți, dintre care țin să o menționez în mod particular pe doamna Emilia Cloșcă, profesoara mea de economie și logică, alături de care m-am pregătit și pentru examenul de admitere. De asemenea, am avut parte de colegi de clasă minunați și plini de viață, de care îmi este foarte dor și despre care știu că vor ajunge oameni extraordinari, atât din punct de vedere profesional, cât și personal”, detaliază tânăra.
Dar odată încheiată această etapă, a trebuit să facă o schimbare semnificativă în viața sa, chiar dacă noua experiență nu a fost simplă, plecarea de acasă, din mijlocul familiei, fiind un pas important. „Un aspect din viața de student care a fost mult mai dificil decât mă așteptam a fost plecarea de acasă. Deși am știut încă din gimnaziu că, inevitabil, voi pleca la facultate într-un oraș străin, momentul plecării a părut permanent foarte îndepărtat, chiar și atunci când îmi pregăteam bagajele pentru mutarea la cămin. Dincolo de dorul de casă, de tot ce îmi era cunoscut și familiar, și provocarea unui oraș nou, a unor persoane noi și a unui domeniu complet nou, am simțit entuziasm în fața tuturor noilor posibilități”, precizează interlocutoarea BizLawyer.
Continuă să simtă acest entuziasm, fiind dornică să învețe cât mai mult, să descopere cât mai multe lucruri noi și ulterior să poată să decidă drumul profesional pe care îl va urma.
Deja are modele la care se raportează, fiind fascinată de faptul că are oportunitatea de a învăța de a oameni atât de bine pregătiți. „Pentru mine a fost și este o onoare să am ocazia să îl cunosc pe domnul profesor Marian Nicolae, în cadrul cursului de Introducere în dreptul civil. Fiecare curs cu dumnealui reprezintă un nou motiv de fascinație, atât pentru materia dreptului civil pe care domnul profesor ne-o prezintă în toată complexitatea ei, cât și față de cunoștințele enciclopedice ale domnului profesor. La cursurile domnului profesor Marian Nicolae mă simt asemenea unui pitic în fața unui uriaș. Și chiar astfel sunt! Dar sunt un pitic care privește în sus și pornește visător și plin de speranță spre înălțimi”, apreciază Maria Teodora.
Până la acest moment, tânăra susține că nu a identificat decât aspectele pozitive ale Facultății de Drept din București, despre care afirmă că sunt cu adevărat multe.
„În primul rând, atât profesorii de la curs, cât și conducătorii de seminar sunt persoane cu vastă experiență academică, cu o reală pasiune pentru drept, pasiune pe care ne-o transmit și nouă, studenților. Este o onoare pentru mine să am ocazia să întâlnesc persoanele care se află în miezul vieții juridice din România, care scriu nu numai doctrină, ci și legislație. Este fascinant pentru mine, ca studentă în anul I, să pot merge în pauza dintre cele două ore ale cursului de Introducere în dreptul civil la domnul profesor Marian Nicolae, unul dintre autorii Noului Cod civil, pentru a-i adresa întrebări privitoare la interpretarea unui anumit articol din Cod. În al doilea rând, apreciez comunicarea foarte bună cu studenții, precum și faptul că ni se oferă, fie de către facultate în mod direct, fie prin asociațiile studențești o paletă amplă de activități precum conferințe, concursuri, evenimente”, argumentează interlocutoarea BizLawyer.
Citește și
→ Diana Maria Gogoașă, cel mai mare punctaj la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2021: Pentru o perspectivă mai aplicată asupra profesiilor juridice, consider că ar fi benefică suplimentarea orelor obligatorii de practică. 60, respectiv 90 de ore pe an, nu sunt suficiente pentru ca un student să-și formeze o opinie completă despre profesiile juridice
→ Mihai Adelin Lungu, 90 de puncte la examen și zece pe linie: Notele n-ar trebui să reprezinte un obiectiv în sine, ci mai degrabă o consecință a unei pregătiri serioase, constante, în care acumulezi noi cunoștințe, înveți să faci analogii, să raționezi și să aplici informația învățată în contexte practice. Rodul învățării nu e nota finală, ci bagajul intelectual acumulat, pe care va trebui să-l preiei ca atare și să-l perfecționezi în viața profesională
→ Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
→ Diana Latiș, 86 de puncte, printre primii intrați în anul 2023: ”La această facultate, cantitatea de informație care trebuie asimilată în timpul scurt al unui semestru este enormă, explicațiile nu sunt întotdeauna pe înțelesul nostru. Seminarele sunt cele care mai salvează cât de cât situația, în cadrul acestora putând discuta mai aplicat teoria predată la cursuri. Practica ne-ar fi cea mai utilă”
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 4 / 142 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3 - 5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Reprezentarea părților în arbitraj (Powered by ZRVP)
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Kinstellar finalizează cu succes achiziția operațiunilor Noerr din București, după preluarea birourilor din Bratislava și Praga. Puternica practică de Tax and Finance de la Noerr consolidează oferta de servicii a firmei pe piața locală. Focus pe clienții vorbitori de limbă germană | Victor Constantinescu, coordonatorul echipei Kinstellar din București, care are acum cca. 50 de avocați și specialiști în consultanță de business: ”Odată cu integrarea echipei și expertizei Noerr, ne extindem capacitățile și consolidăm portofoliul de servicii”
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Corporate ̸ M&A
MidEuropa a angajat banca de investiţii Rothschild pentru vânzarea Regina Maria (România) și MediGroup (Serbia). Firma de avocați A&O Shearman, care colaborează pe piața locală cu RTPR, asigură suport juridic în pregătirea tranzacției | Este de așteptat ca unele dintre cele mai importante firme de private equity active în CEE și jucători strategici să își manifeste interesul, dar numai câțiva pretendenți pot susține prețul de 12-13x EBITDA solicitat de MidEuropa
În spatele scenei, alături de performanta echipă de Dispute Resolution de la Țuca Zbârcea și Asociații, care gestionează peste 4.000 de dosare ̸ an, cu o valoare ce depășește acum 7 miliarde de euro. ”Abilitatea lor de a gestiona spețe complexe și sofisticate din diverse domenii este de neegalat”, spun ghidurile juridice internaționale | Cum lucrează profesioniștii din cel mai numeros departament al firmei, care sunt proiectele fanion și cine sunt avocații care coordonează grupurile de practică
ITR World Tax 2025 | Brandurile din avocatura locală cu o activitate notabilă în domeniul taxelor urcă în top. Care sunt cele mai bune firme locale evidențiate pe palierele de General corporate tax, Transfer pricing și Tax controversy
INTERVIU | Din vorbă în vorbă cu Alexandru Iorgulescu, promovat recent pe poziția de Partener la ZRVP: ”Capacitatea de anticipare a mișcărilor adversarului, posibilitatea de a vedea conexiuni acolo unde acestea nu sunt evidente intră în ceea ce eu consider talent. Acesta nu oferă garanția succesului în avocatură, întrucât trebuie dublat de cunoștințe temeinice de drept, de deprinderea tehnicilor de argumentare ̸ persuasiune, de o pregătire minuțioasă a fiecărui caz. Ceea ce se adaugă la talent pentru a completa rețeta succesului în avocatură se poate obține numai prin muncă susținută”
Baciu Partners, Mușat & Asociaţii și Răzvan Dincă & Asociaţii, pe lista scurtă pentru distincția de ‘Firma anului în domeniul mărcilor în România’ la gala Global IP Awards 2024, desfășurată la Londra. Ce spun ghidurile juridice despre activitatea firmelor
RTPR a asistat cu succes Bookster în conflictul juridic cu editurile | Partenerii Valentin Berea și Roxana Ionescu, în echipa care a solicitat intervenția Consiliului Concurenței și a susținut firma în fața autorității. Prof. Lucian Mihai a condus echipa implicată în demersurile în instanță
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...