ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Criteriile ESG sunt parte din procesul decizional al Nestlé România, iar membrii departamentului juridic sunt implicați în toate activitățile aferente fiecărui proiect. Despre obiectivele legate de sustenabilitate pe care le are compania, într-o discuție cu Roxana Bumbac-Buture, Legal Manager

05 Decembrie 2021   |   Ștefania Enache

Și la nivelul României, există numeroare inițiative sociale pe care Nestlé le-a pus în practică. Roxana Bumbac-Buture a făcut parte din aceste proiecte, asigurându-se că implementarea este conformă.

Roxana Bumbac-Buture, Legal Manager Nestlé România

 
 
Nestlé, una dintre cele mai active firme în domeniul ESG (Environmental, Social and Governance), acționează pe mai multe paliere și își folosește resursele și poziția de lider în industria alimentară pentru a-și îndeplini misiunile legate de sustenabilitate față de consumatori, parteneri, autorități și societate în general. Roxana Bumbac-Buture, Legal Manager Nestlé România, punctează faptul că organizația din care face parte are, pentru perioada următoare, obiective importante în acest sector.

Astfel, Nestlé și-a propus ca, prin proiectele pe care le dezvoltă, să influențeze în mod pozitiv indivizi și familii, urmărind să ajute 50 de milioane de copii să aibă o viață mai sănătoasă.

De asemenea, are în vedere beneficiul comunităților, propunându-și să sprijine 30 de milioane de vieți din comunitățile strâns legate de domeniul de activitate al companiei.

Mai mult, Nestlé urmărește ca operațiunile firmei să aibă impact zero asupra mediului și să ajute, implicit, la cresterea nivelului de conștientizare cu privire la protejarea mediului. În acest moment, Nestlé are un plan de a reduce la jumătate, până în 2030, emisiile de gaze cu efect de sera (GES) și pentru a ajunge la emisii nete zero până în 2050.

Proiecte locale

Și la nivelul României, există numeroare inițiative sociale pe care Nestlé le-a pus în practică. Roxana Bumbac-Buture a făcut parte din aceste proiecte, asigurându-se că implementarea este conformă.

Dintre inițiativele cu impact în ESG, Legal Managerul Nestlé România menționează în mod special Programul de Reciclare al Diviziei Nespresso.




„În luna martie a anului 2018 Divizia Nespresso a Nestlé România a lansat programul de reciclare a capsulelor de cafea pe care le comercializează și a creat infrastructura de colectare și reciclare necesară. În calitatea de consumator fidel al cafelei Nespresso, m-am bucurat și la nivel personal de această inițiativă, posibilitatea de predare a capsulelor utilizate fiind una foarte facilă, în oricare din punctele de vânzare Nespresso sau prin curier. Un aspect important de menționat e și faptul că Nespresso a ales aluminiul pentru realizarea capsulelor de cafea datorită calității sale de a fi reciclat la infinit. Astfel, capsulele de cafea Nespresso sunt un produs din aluminiu care poate fi reciclat și transformat într-un alt produs din aluminiu, de fiecare dată”, detaliază reprezentantul companiei.

Pentru o implementare eficientă a proiectelor ESG, Nestlé are strânse colaborări cu parteneri strategici, școli, ONG-uri, asociații. Compania dezvoltă împreună cu aceștia proiecte cu impact în zona ESG, iar feedback-ul venit de la colaboratori este foarte important.

„Un exemplu de colaborare fructuoasă este proiectul Purina Pet School în parteneriat cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București. Obiectivul principal al acestui proiect a fost educarea elevilor din 10 școli din București cu privire la îngrijirea responsabilă a animalelor de companie. Pentru implementarea proiectului, Nestlé a încheiat acorduri de parteneriat cu Inspectoratul Școlar și cu școlile participante din București, în cadrul cărora au fost stabilite de comun acord obiectivele și indicatorii de performanță. Departamentul juridic a oferit suport pe tot parcursul derulării acestui proiect, de la pregatirea documentelor contractuale până implementarea materialelor de comunicare aferente”, arată Roxana Bumbac-Buture.

Un alt proiect de impact este POPAS 2020. În cadrul acestui proiect, Nestlé România a lansat primul studiu de biodiversitate pentru Parcul Național Cozia, concentrându-se pe arealele ecologizate în 2019, atunci când 500 de voluntari au colectat peste 40 de tone de deșeuri, trimise către reciclare sau valorificare.

De asemenea, compania s-a implicat într-o acțiune de plantare a 30.000 de puieți de salcâm, care vor neutraliza în total peste 200.000 de tone de dioxid de carbon până în 2050. Puieții, plantați pe o suprafață de 20 hectare, vor ajuta la extindera arealului de hrănire pentru albine, favorizarea polenizării speciilor autohtone, precum și remedierea vegetativă a solului în anumite zone din parc.

„Anul acesta vom planta 25.000 de puieți de molid cu ocazia aniversării a 25 de ani de activitate a Nestlé în România. Pe lângă acest proiect derulăm și campania de conștientizare „Less Waste, More Love”, dar și proiectul educațional „Iubesc apa”, inițiat alături de Fundația PRAIS”, mai spune juristul.

Chiar dacă echipa coordonată de Roxana Bumbac-Buture nu este cea care coordonează proiectele ESG, toți membrii departamentului sunt implicați în toate activitățile aferente fiecărui proiect, astfel încât să poată asigura protejarea companiei și implementarea conformă cu legislația și regulile aplicabile.

„Avem un grup de lucru intern responsabil de activitățile din domeniul ESG, grup ce este format din membrii mai multor departamente și din care face parte și echipa juridică pe care o coordonez. Suportul juridic este oferit în principal în legătură redactarea și negocierea contractelor de colaborare / aprovizionare / distribuție, asigurând totodată conformitatea cu legislația aferentă dreptului concurenței. De asemenea, ne asigurăm să fim tot timpul la curent cu modificările legislative și să educăm organizația în timp util cu privire la ce presupun aceste modificări și ce trebuie avut în vedere la momentul implementării. Împreună cu departamentele de Corporate Affairs și Regulatory continuăm să oferim suport în toate proiectele din domeniul ESG, inclusiv prin activități de promovare (advocacy) la nivel legislativ”, explică Legal Managerul Nestlé România.

Roxana Bumbac-Buture precizează cu un proiect drag, condus de departamentul Corporate Affairs, dar în care s-a implicat încă de la început este „Planul de Minimizare și Reducere a Risipei Alimentare” care respectă specificațiile impuse de cadrul legislativ. „În cadrul proiectului, pe lângă redactarea documentelor contractuale, am participat la discuții specifice și întâlniri specializate care au avut la bază procedurile interne aplicate la nivelul companiei, astfel încat să fie combătută producerea de deșeuri alimentare și totodată să fie asigurată o trasabilitate extinsă în cadrul existenței deșeurilor de origine alimentară”, detaliază juristul.







Criteriile ESG sunt parte din procesul decizional al Nestlé România


În toate deciziile pe care le ia, Nestlé România integrează criteriile ESG, iar în perioada următoare compania își va accelera demersurile deja începute în anii anteriori, de la reducerea constantă a cantității de gaze cu efect de seră, apă, deșeuri și reducerea amprentei de carbon / emisiilor de carbon, la tranziția către energie electrică verde în proporție de 100% în anii următori. „Departamentul juridic va asista în continuare organizația în acest demers, asigurându-se de o implementare conformă”, amintește Roxana Bumbac-Buture.

Mai mult, clauzele ESG sunt cuprinse în Standardele de Bune Practici Nestlé pe care toți furnizorii și partenerii companiei se obligă să le respecte. „Politicile ESG sunt o prioritate din ce în ce mai evidentă pentru echipele juridice. Consider că rolul avocatilor interni se împarte între a fi consilieri strategici în ceea ce privește identificarea oportunităților, gestionarea riscurilor și adaptarea rapidă la schimbările legislative, și educarea organizației cu privire la acest domeniu. Nestlé va continua investițiile în cercetare și în proiectele de sustenabilitate pentru a-și atinge obiectivul de emisii nete zero până în 2050. Compania va investi, la nivel global, 3,2 miliarde CHF, în următorii cinci ani, pentru a accelera activitatea pentru emisii nete zero, inclusiv 1,2 miliarde CHF pentru a declanșa agricultura regenerativă pe întregul lanț de aprovizionare, de la fermă la consumator”, susține Legal Managerul Nestlé România.

Dezvoltarea la nivelul marilor companii a domeniului ESG reprezintă singura soluție pentru o economie sustenabilă. Giganții din multe industrii au înțeles acest lucru și fac eforturi pentru a extinde acest segment.




 

Citește pe
In-house Legal Romania:

→   Meet the Professionals | Mihaela Racleș, Legal Compliance Director - PROFI: Până nu înțelegi business-ul și piața în care compania își desfășoară activitatea, nu ai cum să excelezi în ceea ce faci. Cred că tocmai acest aspect diferențiază un legal in-house foarte bun de o casă de avocatură. Și mai cred că tot acest aspect, de înțelegere a business-ului, este cel care determină departamentele juridice să aleagă anumite case de avocatură cu care să construiască relații de colaborare pe termen lung



 
→   Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Alex Potlog, Legal Director AbbVie pentru UK și Irlanda: Experiența mea în industria farma a însemnat colaborarea cu oameni extrem de inteligenți și talentați, pentru care prioritatea o reprezintă pacienții. Am văzut o industrie acționând proactiv la nivel global, demonstrând viziune și curaj, angajată la toate palierele societății și contribuind semnificativ la efortul colectiv de a depăși această situație dificilă
 
→   De vorbă cu unul dintre cei mai experimentați profesioniști ai Dreptului, inclus de Legal 500 pe lista celor mai influenți General Counsels din Europa Centrală și de Est | Radu Culic, Head of Legal la Roche România: Cheia de boltă este mentalitatea membrilor echipei juridice pe care o coordonez. Noi spunem „da, este posibil dacă...” și nu, „nu se poate pentru că...”


 
→   Provocările unei fuziuni în industria farma, gestionată integral de juriștii interni ai companiei. Cum a lucrat echipa condusă de Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director la Farmexim & Help Net în proiectul integrării unui lanț regional de farmacii




→   Meet the Professionals | Elena Iacob, Head of Legal and Compliance - Alliance Healthcare: Prețuiesc oamenii, în toate reușitele ei au un rol esențial. Performanța nu este doar despre rezultate, cifre, ci și despre spiritul echipei, interacțiune și colaborare, despre încredere și emoții. Avocatul intern nu mai este doar un consultant, el a devenit un un veritabil partener de discuții în cadrul procesului decizional al companiei, este parte din decizie
 







 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 36 / 75
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Senior Lawyer Employment | Reff & Associates
Patru case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Cum sunt prezentate în GAR 100 (2024), ce mandate au avut și ce spun clienții despre avocați și prestațiile acestora. TZA, ZRVP, LDDP și SP asistă clienți în arbitraje cu pretenții de 15,7 miliarde de dolari
Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
Wolf Theiss a asistat AIRSOL în legătură cu achiziția MedAir Oxygen Solution | Emanuele Lainati, Legal Affair Manager SOL Group: “Expertiza, dedicarea și abordarea proactivă a avocaţilor Wolf Theiss au fost esențiale pentru încheierea cu succes a tranzacției”
Filip & Company a asistat Centrokinetic, în parteneriat cu Agista, în achiziția pachetului majoritar de părți sociale ale clinicii Socrates din Timișoara
Arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la 345 mil. E. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
D&B David şi Baias o cooptează în echipă pe Adina Guțiu, care va coordona departamentul de Energie și Resurse Naturale
Provocarile legislative actuale ale companiilor într-un mediu de afaceri dinamic și inovator | De vorbă cu cu Alexandra Pădurariu, Head of Legal, Compliance and Public Affairs – Samsung Electronics România & Bulgaria, despre cum reușește compania să implementeze practicile și politicile care sprijină guvernanța corporativă responsabilă și adaptarea la tendințele ESG
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...