ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Criteriile ESG sunt parte din procesul decizional al Nestlé România, iar membrii departamentului juridic sunt implicați în toate activitățile aferente fiecărui proiect. Despre obiectivele legate de sustenabilitate pe care le are compania, într-o discuție cu Roxana Bumbac-Buture, Legal Manager

05 Decembrie 2021   |   Ștefania Enache

Și la nivelul României, există numeroare inițiative sociale pe care Nestlé le-a pus în practică. Roxana Bumbac-Buture a făcut parte din aceste proiecte, asigurându-se că implementarea este conformă.

Roxana Bumbac-Buture, Legal Manager Nestlé România

 
 
Nestlé, una dintre cele mai active firme în domeniul ESG (Environmental, Social and Governance), acționează pe mai multe paliere și își folosește resursele și poziția de lider în industria alimentară pentru a-și îndeplini misiunile legate de sustenabilitate față de consumatori, parteneri, autorități și societate în general. Roxana Bumbac-Buture, Legal Manager Nestlé România, punctează faptul că organizația din care face parte are, pentru perioada următoare, obiective importante în acest sector.

Astfel, Nestlé și-a propus ca, prin proiectele pe care le dezvoltă, să influențeze în mod pozitiv indivizi și familii, urmărind să ajute 50 de milioane de copii să aibă o viață mai sănătoasă.

De asemenea, are în vedere beneficiul comunităților, propunându-și să sprijine 30 de milioane de vieți din comunitățile strâns legate de domeniul de activitate al companiei.

Mai mult, Nestlé urmărește ca operațiunile firmei să aibă impact zero asupra mediului și să ajute, implicit, la cresterea nivelului de conștientizare cu privire la protejarea mediului. În acest moment, Nestlé are un plan de a reduce la jumătate, până în 2030, emisiile de gaze cu efect de sera (GES) și pentru a ajunge la emisii nete zero până în 2050.

Proiecte locale

Și la nivelul României, există numeroare inițiative sociale pe care Nestlé le-a pus în practică. Roxana Bumbac-Buture a făcut parte din aceste proiecte, asigurându-se că implementarea este conformă.

Dintre inițiativele cu impact în ESG, Legal Managerul Nestlé România menționează în mod special Programul de Reciclare al Diviziei Nespresso.
„În luna martie a anului 2018 Divizia Nespresso a Nestlé România a lansat programul de reciclare a capsulelor de cafea pe care le comercializează și a creat infrastructura de colectare și reciclare necesară. În calitatea de consumator fidel al cafelei Nespresso, m-am bucurat și la nivel personal de această inițiativă, posibilitatea de predare a capsulelor utilizate fiind una foarte facilă, în oricare din punctele de vânzare Nespresso sau prin curier. Un aspect important de menționat e și faptul că Nespresso a ales aluminiul pentru realizarea capsulelor de cafea datorită calității sale de a fi reciclat la infinit. Astfel, capsulele de cafea Nespresso sunt un produs din aluminiu care poate fi reciclat și transformat într-un alt produs din aluminiu, de fiecare dată”, detaliază reprezentantul companiei.

Pentru o implementare eficientă a proiectelor ESG, Nestlé are strânse colaborări cu parteneri strategici, școli, ONG-uri, asociații. Compania dezvoltă împreună cu aceștia proiecte cu impact în zona ESG, iar feedback-ul venit de la colaboratori este foarte important.

„Un exemplu de colaborare fructuoasă este proiectul Purina Pet School în parteneriat cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București. Obiectivul principal al acestui proiect a fost educarea elevilor din 10 școli din București cu privire la îngrijirea responsabilă a animalelor de companie. Pentru implementarea proiectului, Nestlé a încheiat acorduri de parteneriat cu Inspectoratul Școlar și cu școlile participante din București, în cadrul cărora au fost stabilite de comun acord obiectivele și indicatorii de performanță. Departamentul juridic a oferit suport pe tot parcursul derulării acestui proiect, de la pregatirea documentelor contractuale până implementarea materialelor de comunicare aferente”, arată Roxana Bumbac-Buture.

Un alt proiect de impact este POPAS 2020. În cadrul acestui proiect, Nestlé România a lansat primul studiu de biodiversitate pentru Parcul Național Cozia, concentrându-se pe arealele ecologizate în 2019, atunci când 500 de voluntari au colectat peste 40 de tone de deșeuri, trimise către reciclare sau valorificare.

De asemenea, compania s-a implicat într-o acțiune de plantare a 30.000 de puieți de salcâm, care vor neutraliza în total peste 200.000 de tone de dioxid de carbon până în 2050. Puieții, plantați pe o suprafață de 20 hectare, vor ajuta la extindera arealului de hrănire pentru albine, favorizarea polenizării speciilor autohtone, precum și remedierea vegetativă a solului în anumite zone din parc.

„Anul acesta vom planta 25.000 de puieți de molid cu ocazia aniversării a 25 de ani de activitate a Nestlé în România. Pe lângă acest proiect derulăm și campania de conștientizare „Less Waste, More Love”, dar și proiectul educațional „Iubesc apa”, inițiat alături de Fundația PRAIS”, mai spune juristul.

Chiar dacă echipa coordonată de Roxana Bumbac-Buture nu este cea care coordonează proiectele ESG, toți membrii departamentului sunt implicați în toate activitățile aferente fiecărui proiect, astfel încât să poată asigura protejarea companiei și implementarea conformă cu legislația și regulile aplicabile.

„Avem un grup de lucru intern responsabil de activitățile din domeniul ESG, grup ce este format din membrii mai multor departamente și din care face parte și echipa juridică pe care o coordonez. Suportul juridic este oferit în principal în legătură redactarea și negocierea contractelor de colaborare / aprovizionare / distribuție, asigurând totodată conformitatea cu legislația aferentă dreptului concurenței. De asemenea, ne asigurăm să fim tot timpul la curent cu modificările legislative și să educăm organizația în timp util cu privire la ce presupun aceste modificări și ce trebuie avut în vedere la momentul implementării. Împreună cu departamentele de Corporate Affairs și Regulatory continuăm să oferim suport în toate proiectele din domeniul ESG, inclusiv prin activități de promovare (advocacy) la nivel legislativ”, explică Legal Managerul Nestlé România.

Roxana Bumbac-Buture precizează cu un proiect drag, condus de departamentul Corporate Affairs, dar în care s-a implicat încă de la început este „Planul de Minimizare și Reducere a Risipei Alimentare” care respectă specificațiile impuse de cadrul legislativ. „În cadrul proiectului, pe lângă redactarea documentelor contractuale, am participat la discuții specifice și întâlniri specializate care au avut la bază procedurile interne aplicate la nivelul companiei, astfel încat să fie combătută producerea de deșeuri alimentare și totodată să fie asigurată o trasabilitate extinsă în cadrul existenței deșeurilor de origine alimentară”, detaliază juristul.Criteriile ESG sunt parte din procesul decizional al Nestlé România


În toate deciziile pe care le ia, Nestlé România integrează criteriile ESG, iar în perioada următoare compania își va accelera demersurile deja începute în anii anteriori, de la reducerea constantă a cantității de gaze cu efect de seră, apă, deșeuri și reducerea amprentei de carbon / emisiilor de carbon, la tranziția către energie electrică verde în proporție de 100% în anii următori. „Departamentul juridic va asista în continuare organizația în acest demers, asigurându-se de o implementare conformă”, amintește Roxana Bumbac-Buture.

Mai mult, clauzele ESG sunt cuprinse în Standardele de Bune Practici Nestlé pe care toți furnizorii și partenerii companiei se obligă să le respecte. „Politicile ESG sunt o prioritate din ce în ce mai evidentă pentru echipele juridice. Consider că rolul avocatilor interni se împarte între a fi consilieri strategici în ceea ce privește identificarea oportunităților, gestionarea riscurilor și adaptarea rapidă la schimbările legislative, și educarea organizației cu privire la acest domeniu. Nestlé va continua investițiile în cercetare și în proiectele de sustenabilitate pentru a-și atinge obiectivul de emisii nete zero până în 2050. Compania va investi, la nivel global, 3,2 miliarde CHF, în următorii cinci ani, pentru a accelera activitatea pentru emisii nete zero, inclusiv 1,2 miliarde CHF pentru a declanșa agricultura regenerativă pe întregul lanț de aprovizionare, de la fermă la consumator”, susține Legal Managerul Nestlé România.

Dezvoltarea la nivelul marilor companii a domeniului ESG reprezintă singura soluție pentru o economie sustenabilă. Giganții din multe industrii au înțeles acest lucru și fac eforturi pentru a extinde acest segment.
 

Citește pe
In-house Legal Romania:

→   Meet the Professionals | Mihaela Racleș, Legal Compliance Director - PROFI: Până nu înțelegi business-ul și piața în care compania își desfășoară activitatea, nu ai cum să excelezi în ceea ce faci. Cred că tocmai acest aspect diferențiază un legal in-house foarte bun de o casă de avocatură. Și mai cred că tot acest aspect, de înțelegere a business-ului, este cel care determină departamentele juridice să aleagă anumite case de avocatură cu care să construiască relații de colaborare pe termen lung 
→   Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Alex Potlog, Legal Director AbbVie pentru UK și Irlanda: Experiența mea în industria farma a însemnat colaborarea cu oameni extrem de inteligenți și talentați, pentru care prioritatea o reprezintă pacienții. Am văzut o industrie acționând proactiv la nivel global, demonstrând viziune și curaj, angajată la toate palierele societății și contribuind semnificativ la efortul colectiv de a depăși această situație dificilă
 
→   De vorbă cu unul dintre cei mai experimentați profesioniști ai Dreptului, inclus de Legal 500 pe lista celor mai influenți General Counsels din Europa Centrală și de Est | Radu Culic, Head of Legal la Roche România: Cheia de boltă este mentalitatea membrilor echipei juridice pe care o coordonez. Noi spunem „da, este posibil dacă...” și nu, „nu se poate pentru că...”


 
→   Provocările unei fuziuni în industria farma, gestionată integral de juriștii interni ai companiei. Cum a lucrat echipa condusă de Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director la Farmexim & Help Net în proiectul integrării unui lanț regional de farmacii
→   Meet the Professionals | Elena Iacob, Head of Legal and Compliance - Alliance Healthcare: Prețuiesc oamenii, în toate reușitele ei au un rol esențial. Performanța nu este doar despre rezultate, cifre, ci și despre spiritul echipei, interacțiune și colaborare, despre încredere și emoții. Avocatul intern nu mai este doar un consultant, el a devenit un un veritabil partener de discuții în cadrul procesului decizional al companiei, este parte din decizie
  
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 16 / 78
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
EXCLUSIV | MPR Partners intră în al treilea arbitraj ICSID, cu pretenții de cca. 383 mil. €, alături de avocații biroului newyorkez Squire Patton Boggs. De cealaltă parte, lângă reclamanți stă o firmă cu 1200 de avocați și 30 de birouri pe mai multe continente
Studiu Refinitiv | Sectorul fuziunilor şi achiziţiilor a frânat puternic în primul semestru al acestui an. Activitatea de M&A a scăzut cu 21 % la nivel global, iar în Europa Estică regresul a fost de 18 %. Câteva firme de avocați cu prezență la București strălucesc, însă, în clasamentele globale și europene
Wolf Theiss a asistat un sindicat de bănci în legătură cu acordarea unei facilități de credit către Romgaz S.A. în cadrul tranzacției de preluare a participaţiei Exxon în proiectul de gaze din Marea Neagră
Avocații Kinstellar spun că au remarcat preocuparea angajatorilor de a creiona strategii de menținere a personalului-cheie, fiind mandatați în acest sens cu elaborarea unor programe de tip Stock Option Plan sau a unor scheme de bonusare în funcție de performanțe. Activitate intensă în practica de Employment, cu mandate diverse și o echipă expusă la proiecte cu un caracter multidisciplinar
Noul ghid al Comitetului European pentru Protecția Datelor ar putea aduce o creștere statistică a sancțiunilor, spun avocații Wolf Theiss, firmă cu o echipă dedicată proiectelor din acest domeniu | Biroul din București a asistat clienții în tranzacții complexe, care au implicat aspecte mai sofisticate de protecția datelor. Potențialii cumpărători ai unei afaceri sunt din ce în ce mai interesați să înțeleagă riscurile la care se expun din perspectiva protecției datelor și care sunt modalitățile de a se proteja
Wolf Theiss promovează trei avocați din linia a doua care au participate la unele dintre cele mai importante tranzacţii. Brian Jardine, Managing Partner: Promovarea, recunoaștere a contribuțiilor profesionale deosebite la consolidarea poziției de lider pe piața românească a biroului din București
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a Senior Associate | Banking & Finance
LegiTeam: Reff & Associates is looking for an Associate | Banking & Finance
BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Laura Elena Ionașcu, medie finală 9,79 (2021): Cred că notele din timpul facultății pot fi, într-o anumită măsură, indicatori pentru performanța pe care o vei avea în practică, dar succesul profesional nu este determinat de acest aspect. De o importanță majoră sunt și abilitățile practice dobândite, competențele personale, abilitățile de comunicare, de relaționare, de organizare
Arbitrajul KELAG-Kärntner Elektrizitäts-Aktiengesellschaft and others v. Romania intra în linie dreaptă după ce părțile și-au ales arbitrii. România a mers pe mâna unui avocat cu o bogată experiență în comerț internațional, care a lucrat timp de 20 de ani pentru guvernul mexican
BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Ion Arhiliuc a trecut Prutul pentru a studia Dreptul la Iași și a fost unul dintre cei mai buni absolvenți din generația anului 2021, cu nota 9,60: ‘Media a atras anumite oportunități. Apreciez că România oferă toate oportunitățile necesare unui profesionist, însă depinde de fiecare dacă uzează de aceste pârghii’
Pe masa de lucru a avocaților Mitel & Asociații au ajuns proiecte legate de protecția datelor cu caracter personal din ce în ce mai sofisticate. Mădălina Mitel, Partener: Data Protection a devenit o practică de sine stătătoare la nivelul societății noastre, iar mandatele primite sunt dintre cele mai diverse și provocatoare
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...