
Criteriile ESG sunt parte din procesul decizional al Nestlé România, iar membrii departamentului juridic sunt implicați în toate activitățile aferente fiecărui proiect. Despre obiectivele legate de sustenabilitate pe care le are compania, într-o discuție cu Roxana Bumbac-Buture, Legal Manager
05 Decembrie 2021
Ștefania EnacheȘi la nivelul României, există numeroare inițiative sociale pe care Nestlé le-a pus în practică. Roxana Bumbac-Buture a făcut parte din aceste proiecte, asigurându-se că implementarea este conformă.
![]() |
Roxana Bumbac-Buture, Legal Manager Nestlé România |
Nestlé, una dintre cele mai active firme în domeniul ESG (Environmental, Social and Governance), acționează pe mai multe paliere și își folosește resursele și poziția de lider în industria alimentară pentru a-și îndeplini misiunile legate de sustenabilitate față de consumatori, parteneri, autorități și societate în general. Roxana Bumbac-Buture, Legal Manager Nestlé România, punctează faptul că organizația din care face parte are, pentru perioada următoare, obiective importante în acest sector.
Astfel, Nestlé și-a propus ca, prin proiectele pe care le dezvoltă, să influențeze în mod pozitiv indivizi și familii, urmărind să ajute 50 de milioane de copii să aibă o viață mai sănătoasă.
Astfel, Nestlé și-a propus ca, prin proiectele pe care le dezvoltă, să influențeze în mod pozitiv indivizi și familii, urmărind să ajute 50 de milioane de copii să aibă o viață mai sănătoasă.
De asemenea, are în vedere beneficiul comunităților, propunându-și să sprijine 30 de milioane de vieți din comunitățile strâns legate de domeniul de activitate al companiei.
Mai mult, Nestlé urmărește ca operațiunile firmei să aibă impact zero asupra mediului și să ajute, implicit, la cresterea nivelului de conștientizare cu privire la protejarea mediului. În acest moment, Nestlé are un plan de a reduce la jumătate, până în 2030, emisiile de gaze cu efect de sera (GES) și pentru a ajunge la emisii nete zero până în 2050.
Proiecte locale
Și la nivelul României, există numeroare inițiative sociale pe care Nestlé le-a pus în practică. Roxana Bumbac-Buture a făcut parte din aceste proiecte, asigurându-se că implementarea este conformă.
Dintre inițiativele cu impact în ESG, Legal Managerul Nestlé România menționează în mod special Programul de Reciclare al Diviziei Nespresso.
„În luna martie a anului 2018 Divizia Nespresso a Nestlé România a lansat programul de reciclare a capsulelor de cafea pe care le comercializează și a creat infrastructura de colectare și reciclare necesară. În calitatea de consumator fidel al cafelei Nespresso, m-am bucurat și la nivel personal de această inițiativă, posibilitatea de predare a capsulelor utilizate fiind una foarte facilă, în oricare din punctele de vânzare Nespresso sau prin curier. Un aspect important de menționat e și faptul că Nespresso a ales aluminiul pentru realizarea capsulelor de cafea datorită calității sale de a fi reciclat la infinit. Astfel, capsulele de cafea Nespresso sunt un produs din aluminiu care poate fi reciclat și transformat într-un alt produs din aluminiu, de fiecare dată”, detaliază reprezentantul companiei.
Pentru o implementare eficientă a proiectelor ESG, Nestlé are strânse colaborări cu parteneri strategici, școli, ONG-uri, asociații. Compania dezvoltă împreună cu aceștia proiecte cu impact în zona ESG, iar feedback-ul venit de la colaboratori este foarte important.
„Un exemplu de colaborare fructuoasă este proiectul Purina Pet School în parteneriat cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București. Obiectivul principal al acestui proiect a fost educarea elevilor din 10 școli din București cu privire la îngrijirea responsabilă a animalelor de companie. Pentru implementarea proiectului, Nestlé a încheiat acorduri de parteneriat cu Inspectoratul Școlar și cu școlile participante din București, în cadrul cărora au fost stabilite de comun acord obiectivele și indicatorii de performanță. Departamentul juridic a oferit suport pe tot parcursul derulării acestui proiect, de la pregatirea documentelor contractuale până implementarea materialelor de comunicare aferente”, arată Roxana Bumbac-Buture.
Un alt proiect de impact este POPAS 2020. În cadrul acestui proiect, Nestlé România a lansat primul studiu de biodiversitate pentru Parcul Național Cozia, concentrându-se pe arealele ecologizate în 2019, atunci când 500 de voluntari au colectat peste 40 de tone de deșeuri, trimise către reciclare sau valorificare.
De asemenea, compania s-a implicat într-o acțiune de plantare a 30.000 de puieți de salcâm, care vor neutraliza în total peste 200.000 de tone de dioxid de carbon până în 2050. Puieții, plantați pe o suprafață de 20 hectare, vor ajuta la extindera arealului de hrănire pentru albine, favorizarea polenizării speciilor autohtone, precum și remedierea vegetativă a solului în anumite zone din parc.
„Anul acesta vom planta 25.000 de puieți de molid cu ocazia aniversării a 25 de ani de activitate a Nestlé în România. Pe lângă acest proiect derulăm și campania de conștientizare „Less Waste, More Love”, dar și proiectul educațional „Iubesc apa”, inițiat alături de Fundația PRAIS”, mai spune juristul.
Chiar dacă echipa coordonată de Roxana Bumbac-Buture nu este cea care coordonează proiectele ESG, toți membrii departamentului sunt implicați în toate activitățile aferente fiecărui proiect, astfel încât să poată asigura protejarea companiei și implementarea conformă cu legislația și regulile aplicabile.
„Avem un grup de lucru intern responsabil de activitățile din domeniul ESG, grup ce este format din membrii mai multor departamente și din care face parte și echipa juridică pe care o coordonez. Suportul juridic este oferit în principal în legătură redactarea și negocierea contractelor de colaborare / aprovizionare / distribuție, asigurând totodată conformitatea cu legislația aferentă dreptului concurenței. De asemenea, ne asigurăm să fim tot timpul la curent cu modificările legislative și să educăm organizația în timp util cu privire la ce presupun aceste modificări și ce trebuie avut în vedere la momentul implementării. Împreună cu departamentele de Corporate Affairs și Regulatory continuăm să oferim suport în toate proiectele din domeniul ESG, inclusiv prin activități de promovare (advocacy) la nivel legislativ”, explică Legal Managerul Nestlé România.
Roxana Bumbac-Buture precizează cu un proiect drag, condus de departamentul Corporate Affairs, dar în care s-a implicat încă de la început este „Planul de Minimizare și Reducere a Risipei Alimentare” care respectă specificațiile impuse de cadrul legislativ. „În cadrul proiectului, pe lângă redactarea documentelor contractuale, am participat la discuții specifice și întâlniri specializate care au avut la bază procedurile interne aplicate la nivelul companiei, astfel încat să fie combătută producerea de deșeuri alimentare și totodată să fie asigurată o trasabilitate extinsă în cadrul existenței deșeurilor de origine alimentară”, detaliază juristul.
Criteriile ESG sunt parte din procesul decizional al Nestlé România
În toate deciziile pe care le ia, Nestlé România integrează criteriile ESG, iar în perioada următoare compania își va accelera demersurile deja începute în anii anteriori, de la reducerea constantă a cantității de gaze cu efect de seră, apă, deșeuri și reducerea amprentei de carbon / emisiilor de carbon, la tranziția către energie electrică verde în proporție de 100% în anii următori. „Departamentul juridic va asista în continuare organizația în acest demers, asigurându-se de o implementare conformă”, amintește Roxana Bumbac-Buture.

Dezvoltarea la nivelul marilor companii a domeniului ESG reprezintă singura soluție pentru o economie sustenabilă. Giganții din multe industrii au înțeles acest lucru și fac eforturi pentru a extinde acest segment.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 25 / 64 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Gaming – Powered by CMS | Despre contribuția industriei jocurilor de noroc la finanțare proiectelor culturale
Doamnele au roluri principale și instrumentează proiecte majore în biroul Wolf Theiss din București, unde #theFemalePower este o realitate confirmată an de an de ghidurile juridice internaționale | Lady Lawyers: Leadership înseamnă în primul rând responsabilitate. Ai, mai mult ca oricând, datoria de a-i sprijini şi inspira pe ceilalţi. Înseamnă şi energie, dorinţa de a mişca lucrurile, de a depăşi bariere, de a nu te lăsa doborât de eşecuri şi de a-i mobiliza pe ceilalţi. Înseamnă atitudinea “let’s get things done”
Hotărâre de referință a ÎCCJ pentru industria de optică medicală | Avocații Țuca Zbârcea & Asociații obțin restituirea excedentului TVA achitat în baza unei cote impuse nelegal
NNDKP a oferit asistență investitorului mexican Grupo Bimbo în achiziția Vel Pitar. Echipă multidisciplinară, din care au făcut parte mai mulți parteneri, coordonată de Adriana I. Gaspar (Partener Senior)
Dublu rol pentru Filip & Company în proiectul unei asocieri pe piața serviciilor poștale și de curierat | Firma de avocați i-a asistat pe Octavian Radu și Inform Lykos, prin așa-numitul ’Chinese wall’. Două echipe de avocați, coordonați de partenerele Monica Stătescu și Olga Niță, în tranzacție
SIMION & BACIU continuă extinderea practicii specializate în domeniul Gaming & Gambling prin cooptarea Alinei Tace în echipa sa
LadyLawyer | Roxana Bumbac-Buture, Legal Manager Nestlé România și primul reprezentant al departamentului juridic desemnat să facă parte din ‘Country Leadership Team’, echipa de conducere a companiei: Oricât de bună ar fi o opinie juridică, ea este valoroasă doar în măsura în care aduce și valoare adăugată organizației din care faci parte
Studiul CMS European M&A 2023 - Număr record de tranzacții înregistrate anul trecut, în ciuda contextului economic dificil | Horea Popescu (Managing Partner, CMS România): Activitatea din regiune arată că jucătorii de pe piață se pot adapta cu ușurință la noile circumstanțe și că CMS este foarte bine plasată pentru a face față provocărilor și complexității care ne așteaptă
Avocații Mitel & Asociații vor asista o tranzacție imobiliară pentru un proiect major în zona de nord a Capitalei, cu o valoare de peste 500 mil. € | Ioana Negrea, Partener: 2023 va fi un an de așezare a segmentului de office, cu un grad mare de ocupare a clădirilor existente, cu noi dezvoltări și cu un apetit crescut al investitorilor pentru achiziția de clădiri finalizate. Va fi un an bun și pentru piața de retail, aflată încă în proces de expansiune
Legea privind protecția avertizorilor de interes public, decriptată de specialiștii firmei Mușat & Asociații. Legislația actuală consolidează și îmbunătățește protecția conferită persoanelor care efectuează raportări, spun avocații. Există însă riscul unor abuzuri în măsura în care prevederile legale nu sunt aplicate cu responsabilitate
Băncilă, Diaconu și Asociații s-a clasat pe cea mai înaltă poziție în topul societăților de avocatură din România specializate în taxe și dispute fiscale. Emanuel Băncilă (Partener): Recunoașterea ne obligă să venim în continuare cu soluții inovative care să cenzureze excesul de putere al autorităților fiscale
Deloitte România a asistat cea mai mare companie de panificație din lume, Grupo Bimbo, în intrarea pe piața din România prin achiziția Vel Pitar. Mai mulți avocați de la Reff & Asociații | Deloitte Legal, în echipa de proiect
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...