ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Gaspar (SNRB): Ne dorim foarte mult o investiţie în România pentru reciclarea bateriilor

22 Iunie 2021   |   Agerpres

Şefa SNRB a punctat faptul că reciclarea înseamnă investiţii şi a apreciat că o instalaţie destinată reciclării bateriilor ar putea ajunge la 9 milioane de euro.

 
 
O investiţie într-un sistem de reciclare a bateriilor în România este de dorit, însă momentan, pentru ca o astfel de investiţie să fie rentabilă, este nevoie ca şi volumul de produse reciclate să fie suficient de mare, a afirmat, marţi, într-o videoconferinţă de specialitate, Elena Gaspar, preşedinta Sistemului Naţional de Reciclare a Bateriilor (SNRB).
 
"În contextul în care piaţa de tot ce înseamnă vehicule electrice, începând de la trotinete până la maşini, a explodat şi în contextul în care Uniunea Europeană îşi doreşte ca, până în 2030, pe străzi să fie undeva la 30 de milioane de maşini electrice, am început deja de anul acesta să ne confruntăm cu situaţia în care aceste baterii trebuie să ajungă reciclare. Bateriile vehiculelor electrice sunt extrem de eficiente, dar în acelaşi timp extrem de periculoase. Cu cât bateria este mai mare cu atât este mai mare bomba... În acest sens, acestea intră în categoria deşeurilor foarte periculoase. Reciclarea înseamnă investiţii. Noi, ca organizaţie, ne dorim foarte mult o investiţie în România pentru reciclarea bateriilor. Încă nu ştim când va fi un volum suficient de mare, astfel încât această investiţie să ajungă rentabilă. Din calculele şi estimările noastre este nevoie de patru ani, patru ani şi jumătate. Investiţia pentru un asemenea proiect ar putea fi undeva la 9 milioane de euro, doar instalaţia", a menţionat Gaspar.
 
Şefa SNRB a punctat faptul că reciclarea înseamnă investiţii şi a apreciat că o instalaţie destinată reciclării bateriilor ar putea ajunge la 9 milioane de euro.
 
"În lanţul de reciclare bateriile nu intră nici măcar 1%, chiar dacă sunt mici şi otrăvitoare. Bateriile sunt cumva substanţele alchimiştilor. Poţi să faci o chestie bună din ele dacă reuşeşti să le reciclezi şi să recuperezi din acestea sau, la fel de bine, poţi să faci o poţiune letală care trece prin pânza freatică şi cumva tot la noi ajunge. Există nişte studii care asociază creşterea cazurilor de ADHD cu cantitatea de mercur din apă... La nivelul bateriilor, lucrurile stau un pic diferit. Este greu să-i convingi pe oamenii cărora le este dificil să arunce separat PET-ul. Cel mai la îndemână gest este să le punem pe toate la grămadă, pentru că maşina de gunoi care vine le ia pe toate la grămadă. Asta e explicaţia pe care noi o auzim tot timpul atunci când mergem în campaniile noastre educative în şcoli. Educaţia este un element extrem de important. În ultimii ani, în zona de baterii, cam toate organizaţiile existente în piaţă au făcut eforturi considerabile şi pe partea de educaţie şi pe partea de colectare. Nu stăm aşa cum ar trebui să stăm. În cazul bateriilor există obligativitatea colectării a 45% din media cantităţilor puse pe piaţă în trei ani. Este dificil în contextul în care durata de viaţă a unei baterii adusa pe vapor din China este de patru ani şi jumătate", a declarat Elena Gaspar.
 
Teme precum infrastructura de reciclare a deşeurilor, măsuri de încurajare pentru colectarea selectivă, precum şi obiectivul României pentru următorii cinci ani în materie de reciclare au fost abordate, marţi, în cadrul unei videoconferinţe cu tema "Economia verde 2021- Cum facem din reciclare un mod de viaţă şi cum creştem economia circulară?", organizată de Ziarul Financiar. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 5548 / 8654
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...