ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ministerul Mediului: Nu s-au înregistrat creşteri ale concentraţiei de amoniac în zona combinatului Azomureş

07 Iulie 2021   |   Agerpres

Precizările vin după ce, în noaptea de marţi spre miercuri, în jurul orei 1:00, a avut loc o explozie urmată de un incendiu la instalaţia Amoniac 3 a combinatului Azomureş.

 
 
Concentraţia de amoniac înregistrată în Târgu Mureş prezenta valori mult sub limita admisă, în intervalul orar 1:00 - 7:00, a scris miercuri Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), pe propria pagină de Facebook.
 
Precizările vin după ce, în noaptea de marţi spre miercuri, în jurul orei 1:00, a avut loc o explozie urmată de un incendiu la instalaţia Amoniac 3 a combinatului Azomureş.
 
"Imediat după incident, s-au deplasat la faţa locului reprezentanţi ai APM Mureş şi Garda Naţională de Mediu - Comisariatul Judeţean Mureş. Incendiul a fost lichidat. Operatorii instalaţiei au aplicat procedurile specifice, au izolat din punct de vedere tehnic zona afectată şi au oprit în siguranţă instalaţia. APM Mureş a monitorizat continuu concentraţia de amoniac cu autolaboratorul din dotare. Nu s-au înregistrat creşteri ale concentraţiei de amoniac (între orele 01:00-07:00, valori mult sub limita admisă - între 0,001 şi 0,017 mg/mc). Operatorul efectuează determinări continue ale indicatorilor de calitatea aerului (amoniac) în puncte de automonitorizare amplasate în zona de influenţă a Azomureş (sat Cristeşti şi cartier Mureşeni). Din informaţiile pe care le deţinem nu au fost înregistrate depăşiri ale concentraţiei maxime admise pentru amoniac în aerul înconjurător", arată ministerul de resort.
 
Potrivit sursei citate, la cele două staţii automate RNMCA din Târgu Mureş - MS 1 si MS 2, nu s-au înregistrat depăşiri ale valorilor limită admise, conform Legii 104/2011, nici pentru indicatorii NO2 şi SO2 valori orare, respectiv ale particulelor în suspensie (PM10 automat).
 
O explozie urmată de incendiu s-a produs marţi noaptea la staţia de amoniac 3 din cadrul Combinatului Chimic Azomureş, un bărbat de aproximativ 50 de ani suferind o fractură de membru superior. În urma evenimentului a fost transmis un mesaj RO-ALERT de informare a populaţiei din zona limitrofă a operatorului.
 
Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a scris, miercuri, pe Facebook, că incendiul izbucnit la coloana de sinteză de la instalaţia de amoniac a Combinatului Chimic Azomureş a fost lichidat, urmând ca o echipă experţi ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, condusă de adjunctul inspectorului general, să se deplaseze la Târgu Mureş.
 
"Pompierii militari au acţionat rapid în vederea localizării incendiului, acesta manifestându-se local, la nivelul aparaturii din proximitate şi la capetele de ţeavă, în sprijinul lor venind şi un echipaj CBRN, pentru efectuarea măsurătorilor specifice în cazul producerii unor astfel de situaţii de urgenţă care implică substanţe periculoase. Coloana de sinteză de la instalaţia de amoniac unde a izbucnit incendiul a fost depresurizată, incendiul a fost lichidat, iar în aceste momente, preventiv, zona este supravegheată în continuare de echipajele de intervenţie. De asemenea, până la acest moment, nu au fost depistate substanţe periculoase în atmosferă", conform DSU.
 
Potrivit sursei citate, la locul evenimentului au fost alocate resurse din cadrul ISUJ Mureş, respectiv trei autospeciale de stingere cu apă şi spumă, o autospecială pentru descarcerare, o autospecială CBRN, o autoscară, cinci ambulanţe SMURD (una de terapie intensivă mobilă cu medic), patru ambulanţe SAJ, un punct de comandă mobil şi două autospeciale de primă intervenţie şi comandă. De asemenea, la misiune a intervenit şi Serviciul privat pentru situaţii de urgenţă cu trei autospeciale de stingere.
 
Reprezentanţii combinatului Azomureş au precizat, miercuri, într-un comunicat de presă, transmis AGERPRES, că a fost demarată o anchetă pentru a analiza incidentul tehnic.
 
"Compania a început o anchetă internă asupra incidentului tehnic. Cooperăm cu autorităţile care au responsabilităţi în acest domeniu şi vom furniza informaţiile necesare. Prioritatea companiei este de a asigura în primul rând siguranţa angajaţilor şi a comunităţii locale, iar modul în care a fost tratat incidentul tehnic a demonstrat eficacitatea măsurilor de oprire în caz de urgenţă. Recunoaştem îngrijorarea comunităţii locale cu privire la amploarea evenimentului şi oferim asigurări că există măsuri care pot limita, în orice moment, escaladarea unui incident tehnic la una dintre instalaţiile de pe platformă. Azomureş rămâne o instalaţie industrială de top, cu standardele UE de siguranţă în vigoare", notează compania. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1624 / 4462
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...