ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Daniela Bulacu, Head of Legal - Ringier România: “Viitorul este cel al dialogului la nivel de comunicate, fără implicarea orgoliilor personale. Cred că sunt necesare mai multe întâlniri profesionale unde putem să schimbăm opinii, să învățăm unii de la alții”

22 Mai 2024   |   Ștefania Enache

Continuăm seria discuțiilor cu profesioniștii evidențiați de Legal 500 cu Daniela Bulacu, Chief of Legal Department Ringier România.

 
 

Analiza parcursului său de până acum o face pe Daniela Bulacu, Chief of Legal Department Ringier România, să concluzioneze faptul că în viața profesională a fost o persoana mai degrabă conservatoare, care s-a atașat de echipe și de locuri, așa încât nu a avut multe momente de schimbări.  Parcursul său în acest domeniu a început în anul 1999, atunci când a absolvit cursurile Universității „Dimitrie Cantemir”, susținând lucrarea de licență la Universitatea din București. Ulterior, în 2000 a intrat în Baroul București.  Odată cu acest pas și-a început și munca de avocat în cadrul propriului cabinet. A lucrat în acest sistem până în 2007, atunci când trustul de presa Realitatea-Cațavencu a cooptat-o ca in-house lawyer.  Din această poziție, a coordonat juridic divizia de print a trustului.


O altă schimbare în cariera sa a avut loc în anul 2012, atunci când păstrând domeniul, a preluat coordonarea ca in-house lawyer a departamentului juridic din cadrul grupului de presa Ringier România, grup care include și ejobs.ro și imobiliare.ro, în afara produselor cunoscute, cum ar fi Libertatea sau Gazeta Sporturilor.

Într-un demers susținut de firma de avocatură Țuca Zbârcea & Asociații, BizLawyer îi prezintă pe unii dintre cei mai cunoscuți și apreciați coordonatori de departamente juridice din marile companii ce activează pe plan local. Interlocutorii noștri au fost aleși din Catalogul GC Powerlist, o listă a celor mai importanți „general counsel”, adus în premieră în România de către Legal 500 și societatea de avocați Țuca Zbârcea & Asociații.

Continuăm seria discuțiilor cu profesioniștii evidențiați de Legal 500 cu Daniela Bulacu, Chief of Legal Department Ringier România.

* * * * * *
„Un moment important a fost suspendarea din avocatură în anul 2018, pentru că am realizat că nu aș mai fi avut timp pentru alte proiecte în afara grupului. Din 2018 și până în prezent (sper și în viitor) sunt Head of Legal al grupului. Este un loc de muncă extrem de provocator, cu domenii diferite, care din fericire mă țin în alertă în mod continuu”, povestește Daniela Bulacu.


Dialogul este rezolvarea tuturor problemelor

Alegerea avocaturii a venit firesc, având în vedere poveștile pe care unchiul său (fratele mamei), avocat la rândul său, i le-a spus, vorbindu-i în permanență despre noblețea profesiilor juridice.

Unchiul său, avocatul din Baroul Vrancea - Victor Băjenaru, a fost și primul său mentor influențându-i parcursul.

„Terminând un liceu cu profil real, am fost printre puținii care s-au îndreptat către acest domeniu, dar nu am regretat niciun moment. Am încercat atât în anii de avocatură pe cont propriu, cât și ulterior, în cadrul societăților în care am activat și încă activez, să găsesc soluții corecte și care să ajute cu adevărat clientul. Am încercat să înțeleg partea de business, pentru a oferi o rezolvare viabilă, customized. Am înțeles întotdeauna că rezolvarea oricăror probleme este dialogul și, uneori, compromisul, atât timp cât respectă limitele legale și cutumele domeniului. Sunt de părere că un contract trebuie să fie corect cu ambele părți implicate, că trebuie să fie un instrument de reglementare și nu o probă scrisă într-un diferend. Îmi place enorm ceea ce fac, și anume consultanță în cadrul unei societăți / grup de societăți atât de mare, pentru că pot relaționa cu oameni extrem de diferiți, cu situații noi mereu. Așa cum ziceam și mai devreme, mă bucur să fiu ținută în alertă”, menționează interlocutoarea BizLawyer.

Odată finalizate studiile de licență, Daniela Bulacu a avut posibilitatea de a învăța efectiv „meserie” de la maestrul din anii de stagiatură, avocatul Gheorghe Moroianu. „M-a învățat că întotdeauna există o soluție simplă și că, de cele mai multe ori soluțiile simple sunt cele câștigătoare, care te feresc de erori”, subliniază juristul.

Totodată, în categoria persoanele care au avut o influență în evoluția sa profesională, Daniela Bulacu îl include și pe soțul său, Robert, care este avocat în Baroul București,  și de la care spune că învăță mereu lucruri noi. Este persoana cu care se sfătuiește atunci când dă de greu.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Rolul major al juristului în societate


Daniela Bulacu este de părere că orice societate care vrea să aibă o imagine bună pe piața de profil, oricare ar fi aceea, are nevoie de cel puțin un bun profesionist în cadrul departamentului său juridic, un om care să lucreze îndeaproape cu toate departamentele de suport și care să știe să apeleze la ajutor extern atunci când e nevoie. „Cred că viitorul este cel al dialogului la nivel de comunicate, fără implicarea orgoliilor personale. Cred că sunt necesare mai multe întâlniri profesionale unde putem să schimbăm opinii, să învățăm unii de la alții. De câte ori merg la câte un workshop sau orice alt fel de întâlnire a profesioniștilor, mă simt din nou cu 25 de ani în urmă, studentă, învățând chestiuni noi”, mai spune interlocutoarea BizLawyer.

Din punctul său de vedere principalele provocări ale profesiei pe care o practică pleacă de la toate modificările legislative continue aplicabile societăților în care juriștii activează. „Toate noile inițiative legislative sunt de natură a ne face să avem mereu nevoia de a învăța mai mult. Studiez, ca toți cei din jurul meu, noile implicații atunci când apar și, întotdeauna, atunci când am considerat că nu e suficientă cunoștința mea asupra unei probleme, am apelat la ajutorul colegilor de breaslă specializați pe diverse domenii”, punctează juristul.

Făcând a analiză a proiectelor în care a fost implicată de-a lungul timpului, Daniela Bulacu precizează că mandatele cele mai spectaculoase au fost cele care la momentul întâmplării lor au fost, de obicei, cele mai stresante. Nominalizează în acest sens achiziționarea Societății Ejobs de către grupul Ringier, în 2012, sau a Societății REALMEDIA NETWORK SA, care deține www.imobiliare.ro, în 2015, de același grup Ringier, unde întreaga „bucătărie internă” post factual„ a fost preluată de ea și implementată pas cu pas, până când întreaga echipă a fost integrată cu succes. În ambele cazuri, i-a avut alături pe colegii de la Țuca Zbârcea & Asociații, alături de care susține că ar mai intra în încă zece proiecte.

„Îmi place să cred că imaginea pe care mi-am creat-o printre colegii cu care am lucrat alături sau împotriva cărora am practicat, a fost aceea a unui profesionist și că, indiferent de ce parte ne-am afla într-un litigiu sau într-o negociere, după caz, știu că sunt un om corect și că atunci când emit o părere, este un punct de vedere argumentat, bazat pe experiență și pe niște ani serioși de studiu. Am fost și sunt extrem de mândră de această includere pentru că, trebuie să recunoaștem, cu toții ne dorim să fim văzuți în mulțime, să știm că ceea ce facem contează”, declară, făcând referire la includerea sa în Legal500/ GC Powerlist – 2023.

Daniela Bulacu mărturisește că nu ar schimba nimic din parcursul său profesional de până acum, considerând că fiecare pas a fost o cărămidă în a o forma așa cum se prezintă acum. „Planurile de viitor includ și latura personală, având în vedere că, începând de anul acesta, vom mai avea un viitor jurist în familie, întrucât fiul meu va da admiterea la Facultatea de Drept din cadrul Universității din București. Sper să își aleagă și să iubească profesia aceasta, cel puțin la fel de mult pe cât o iubesc eu”, încheie interlocutoarea BizLawyer.

Citește și

→   De vorbă cu Raluca Gheorghiu, Head of Legal Strategy and Acceleration în cadrul UiPath, care în copilărie își dorea să ajungă un ”Godfather”, dar a fost sfătuită de tatăl său să devină ”Consigliere”, adică avocat. Despre pasiunea care te împinge să faci lucruri extraordinare și rezultatele care devin oglinda propriei dedicări: ”În cariera mea, valorile precum transparența, etica și empatia au fost fundamentale”


→   De vorbă cu Alexandru Victor Savi-Nims, Chief Legal Officer - One United Properties, unul dintre profesioniștii care crede în diversitate și consideră că, în calitate de coordonator, trebuie să cuprinzi cât mai multe domenii de competență și să dai dovadă de independență și verticalitate | Despre principii de viață și oamenii care i-au modelat profilul profesional: ”Cel puțin ultimii 15 ani mi-au conturat un parcurs profesional eterogen, ce a construit un manager legal robust și, cumva, rar în România, prin diversitatea domeniilor în care am fost implicat și prin complexitatea proiectelor”

→   De vorbă cu Gabriela Popescu, Corporate, external and legal affairs head - Central Europe | Microsoft, profesionistul care a activat în mai multe industrii și, prin proiectele sale, unele speciale prin complexitate, diversitatea cazuistică și potențialele urmări, a schimbat ceva în bine în acele domenii. ”Cariera, ca și viața, ne scoate în cale experiențe și oameni diferiți și este lecția fiecăruia dintre noi să învățăm ceva din aceste întâmplări”, spune avocatul care crede în respect și în „a-ți păsa” ca mediu de lucru

→   De vorbă cu Ana Busuioc, Legal & Corporate Affairs Director Edenred, omul care își ghidează planurile de viitor după conceptul: „Nu judeca fiecare zi după recolta pe care ai adunat-o, ci după semințele pe care le-ai plantat” | ”Sunt recunoscătoare să pot lucra într-o echipă de profesioniști împreună cu care am convingerea că pot genera stabilitate în dinamica accelerată și volatilă care ne amprentează astăzi viețile profesionale, dar și sociale”, spune azi avocatul
 
→   Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Berea, General counsel la BCR: ”Prin colaborare putem genera schimbări semnificative nu doar în interiorul profesiei noastre, ci și în societate in general. Prin natura muncii noastre, nu numai că răspundem la nevoile imediate ale societății, dar suntem și arhitecți ai viitorului acesteia, contribuind la definirea și modelarea unui cadru normativ care să orienteze comportamentul și deciziile individuale și colective pe termen lung”

→   Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”


 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 25 / 1741
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Bondoc și Asociații obține un nou succes în materia litigiilor de achiziții publice. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Cererea de inițiere a procedurii de arbitraj cerută de Eurohold și EIG a fost înregistrată la ICSID | Reclamanții se pregătesc să conteste restricțiile impuse de Uniunea Europeană în privința acordurilor de investiții încheiate între statele membre și spun că un astfel de arbitraj va crea un precedent pentru alte întreprinderi din UE. Ce avocați fac parte din echipa care consiliază asigurătorul
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Norris Alexandru Mircescu, al cincilea cel mai bun punctaj din anul 2022: ” Mi-am rezervat ultimii doi ani de facultate pentru a descoperi lumea avocaturii. Cel puțin momentan, îmi doresc să progresez și să mă dezvolt în România. Îmi iubesc țara și familia, nu văd cum aș putea sta departe prea mult timp de lucrurile care sunt cele mai importante pentru mine”
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Kinstellar is recruiting a junior to mid-level Litigation Lawyer
Avocații Wolf Theiss văd o creștere de 20-30%, anul acesta, în practica de Dispute Resolution | Ligia Cecilia Popescu, Partenerul Wolf Theiss care coordonează Departamentul de Litigii şi Arbitraj, al doilea ca volum de activitate și ca încasări al biroului din București: “Avem o echipă foarte puternică. O parte semnificativă a portofoliului de clienţi ai practicii provine din recomandări provenite de la firme internaţionale de avocatură”
Mergermarket - League Tables of Legal Advisors (Q1 2024) | Piața de M&A își revine în primul trimestru și crește cu o treime, la nivel global și cu 42% în Europa. CMS, printre primele în clasamentul global și în Europa. Wolf Theiss și DLA Piper, pe podium în Europa Centrală și de Est
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ionuț Alexandru Anghel, Group legal counsel - Ericsson, juristul trecut prin firme de top în avocatura de business și format în unele dintre cele mai sofisticate și cu miză proiecte: “Profesionistul Dreptului are, aidoma unui dascăl, o vocație socială: el trebuie să lumineze acolo unde este întuneric, să apropie acolo unde există divergență, să creeze reguli și să asigure respectarea lor, eliminând arbitrariul din societate”
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Attorney (flexible position) Competition, EU & Foreign trade - Bucharest
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Cătălin Istrate, Head of Legal & Business Conduct la Gilead Sciences Romania: “O bună înțelegere a businessului și ieșirea din zona de risk-free sunt calități pe care juriștii ar putea să le exerseze mai mult. De asemenea, digital și AI sunt domenii pe care juriștii ar trebui să le înțeleagă cât mai bine, pentru a nu fi depășiți de ele”
Frații Micula câștigă apelul și continuă ofensiva legală împotriva statului român în instanțele americane pentru recunoașterea unei datorii de 356 mil. $ | Judecătorii americani spun că România a încercat să “reîmpacheteze” argumente anterioare și a eșuat argumentând că hotărârile CJUE în procedurile privind ajutoarele de stat au invalidat sentința. “Vom continua să urmărim executarea silită împotriva României în Statele Unite și în alte jurisdicții”, amenință avocații
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...