ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Mușat & Asociații obține, la ÎCCJ, soluții favorabile pentru SIF Transilvania în două litigii cu ASF. Colaborare cu avocații ”Schiau, Prescure, Teodorescu, Crișan” din Brașov

11 Iulie 2019   |   A.D.

Câștigul remarcabil obținut este rezultatul unor eforturi comune ale unei echipe formate din dl. dr.avocat Gheorghe Buta, Senior Partner - Head of Litigation și dna. avocat Angela Porumb, Partner din cadrul Mușat & Asociații, dl. avocat dr. Titus Prescure, avocat coordonator în cadrul Societății civile de Avocați” Schiau, Prescure, Teodorescu, Crișan” din cadrul Baroului Brașov) şi dl. dr. Dragoș Călin, Şeful Departamentului Juridic al S.I.F. Transilvania Brașov.

Gheorghe Buta, Senior Partner - Head of Litigation si Angela Porumb, Partner - Musat & Asociatii

 
 
Mușat & Asociații în cooperare cu  ”Schiau, Prescure, Teodorescu, Crișan” și SIF Transilvania, au obținut la Înalta Curte de Casație și Justiție două soluții favorabile în două dosare în care S.I.F. Transilvania Brașov s-a judecat cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.) pentru constatarea nelegalității unor reglementări importante privind obligațiile administrative ale emitenților de acțiuni trazacționate pe piețe reglementate.

Câștigul remarcabil obținut este rezultatul eforturilor comune ale unei echipe formate din dr. Gheorghe Buta, Senior Partner - Head of Litigation și Angela Porumb, Partner din cadrul Mușat & Asociații, dr. Titus Prescure, avocat coordonator în cadrul Societății civile de Avocați ”Schiau, Prescure, Teodorescu, Crișan” din cadrul Baroului Brașov şi dr. Dragoș Călin, Şeful Departamentului Juridic al S.I.F. Transilvania Brașov.


În primul dosar, care a avut ca obiect anularea unor reglementări din Regulamentul nr. 1/2006, prin care C.N.V.M./A.S.F. a stabilit două ipoteze, ireconciliabile cu cadrul legal primar, în care acționarii unei societăți tranzacționate în cadrul unei piețe reglementate pot solicita aplicabilitatea metodei votului cumulativ într-o A.G.A. care are pe ordinea de zi alegerea membrilor consiliului de administrație/consiliului de supraveghere, respectiv:
Legea pieței de capital stabilește obligativitatea aplicării metodei votului cumulativ la alegerea membrilor consiliului de administrație/consiliului de supraveghere, doar în ipoteza în care aplicarea sa este solicitată de către acționari cu dețineri semnificative. Or, prin art. 124 alin. (2) din Regulamentul nr. 1/2006, A.S.F. a extins obligativitatea aplicării acestei metode în ipoteze suplimentare, respectiv și atunci când acționarii care dețin împreună cel puțin 5% din capitalul social sau o cotă mai mică, dacă în actul constitutiv se prevede astfel, poate/pot solicita, cel mult o dată într-un exercițiu financiar, […], convocarea unei adunări generale a acționarilor având pe ordinea de zi alegerea administratorilor, cu aplicarea metodei votului cumulativ.” Prin instituirea acestui drept în favoarea acționarilor cu dețineri de 5% și chiar mai mici, corelativ s-a impus cu titlu de obligație în sarcina emitenților, necesitatea convocării A.G.A. având pe ordinea de zi alegerea consiliului de administrație/supraveghere cu aplicarea metodei votului cumulativ.
Pe de altă parte, prin art. 125 alin. (1) din același regulament, A.S.F. instituie în favoarea acționarilor, dreptul de a cere completarea ordinii de zi a unei AGA convocate, prin propuneri adresate administratorilor, pentru alegerea consiliului de administrație prin aplicarea metodei votului cumulativ. O astfel de reglementare, pe lângă alte imperfecțiuni legislative, creează premisele obligării organizatorilor adunării generale a acționarilor, de a încălca prevederile legale imperative referitoare la secretul votului exprimat de acționari, cât priveste alegerea membrilor consiliului de administrație/supraveghere, o semnificație deosebită având-o acționarii ce își exprimă votul prin corespondență.


În data de 3 iulie 2019, Înalta Curte de Casație și Justiție prin Decizia nr. 3734/2019 a stabilit că aceste prevederi sunt nelegale, înlaturând aplicabilitatea lor din câmpul legislativ.

Ceea ce considerăm a fi important de remarcat din punct de vedere jurisprudențial, este faptul că Înalta Curte a constatat nelegalitatea acestor reglementări chiar în contextul abrogării lor, prin apariția Regulamentului A.S.F. nr. 5/2018 (care nu face decât să reitereze reglementările criticate din vechiul regulament). Astfel că nelegalitățile constatate de către Înalta Curte în legatură cu Regulamentul nr. 1/2006, viciază în egală măsura și reglementările similare din Regulamentul nr. 5/2018. (Dr. Gheorghe Buta, Senior Partner - Head of Litigation - Mușat & Asociații)

În cel de-al doilea dosar, prin Decizia nr. 1733/2019, Înalta Curte de Casatie și Justiție a dispus anularea Deciziei C.N.V.M. nr. 381/20.04.2011, prin care A.S.F. a statuat obligativitatea tuturor emitenților tranzacționați pe o piață reglementată, ca în cazul completării ordinii de zi a unei A.G.O.A./A.G.E.A., în urma unor solicitări ale unor acționari ce dețin cel puțin 5% din capitalul social, să aducă la cunoștință publicului identitatea respectivilor acționari, precum și cotele de deținere ale acestora în cadrul respectivului emitent.

O astfel de reglementare viza nu doar ipoteza în care un acționar care cumula singur 5% din capitalul social formula solicitare de completare a ordinii de zi, dar și situația în care pragul de 5% reprezenta cumulul deținerilor unui grup de acționari, ce împreună formulau o astfel de solicitare. Astfel, efectul Deciziei C.N.V.M. nr. 381/20.04.2011 a fost unul contrar legii pieței de capital, potrivit cu care, obligativitatea publicării identității unui acționar și a deținerilor acestuia exista doar la momentul atingerii pragului de 5%, în mod individual sau/și în situația acțiunilor concertate. În orice caz, obligația publicității acestor informații revenea chiar acționarului și nu societății emitente a participațiilor achiziționate de către acționarul în cauză.

Înalta Curte de Casație și Justiție, prin decizia pronunțată în data de 28 martie 2019,  a surprins chiar acest aspect, al depășirii cadrului legal de reglementare primară, prevederile Deciziei C.N.V.M. nr. 381/2011 din punct de vedere al tehnicii de redactare legislativă, având natura unei suplimentări a ipotezelor legale în care publicarea identității acționarilor și a deținerilor acestora este obligatorie. (Angela Porumb, Partner - Mușat & Asociații)

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1806 / 1994
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Young Professionals to Watch | Pentru Andreia Moraru (Senior Associate), avocat cu un master absolvit în Olanda, reputația internațională a ZRVP a fost garanția că va lucra în mandate de arbitraj internațional de anvergură, alături de o echipă care și-a demonstrat valoarea în piață: ”Toate așteptările profesionale mi-au fost depășite și mă bucur mult că am avut oportunitatea să mă alătur echipei. La ZRVP am simțit întotdeauna că avocații seniori au suficientă experiență încât să găsească drumul și în cazul în care poteca nu este bătătorită”
Women Lawyers | Ileana Nicolescu (Managing Associate) a simțit că BACIU PARTNERS va fi mediul în care va evolua înconjurată de oameni ce o vor inspira nu numai profesional. ”E important pentru fiecare dintre noi să simțim că suntem în locul potrivit pentru etapa din carieră în care ne aflăm, loc care să ofere și premisele să continuăm să creștem”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A a continuat să crească în Q1 ̸ 2025 pe piețele emergente și la nivel nivel global. CMS își menține poziția fruntașă la nivel global și în Europa de Est, regiune în care și RTPR întră în Top 3
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP într-un alt arbitraj ICC cu statul român și a câștigat încă 47 mil. €, plus dobânzi. Pretenții de alte 50 mil. € la orizont, într-o procedură nouă, inițiată în decembrie 2024, în care lucrează deja aceeași echipă de avocați
Women Lawyers | Femeile avocat redefinesc succesul în avocatura de business. De vorbă cu Irina Picoș (Managing Associate, BSMP) despre leadership feminin, provocări profesionale și lecțiile învățate în carieră: ”Am ales această echipă datorită figurilor feminine ce reprezintă pentru mine adevărate modele în plan profesional și uman și care îmi oferă, zi de zi, inspirația, încrederea și determinarea de a continua munca în profesia de avocat”
PNSA, alături de ALD Automotive la fuziunea cu LeasePlan în Ayvens
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Bende, Partener BACIU PARTNERS și unul dintre fondatorii firmei: ”Femeile avocat joacă un rol important în promovarea eticii și a responsabilității sociale în afaceri, având un impact pozitiv asupra comunităților și societății în ansamblu. Ele aduc perspective diverse și abilități unice în negocieri și strategii legale”
LegiTeam | Voicu & Asociații is looking for Junior level Business Lawyers
Țuca Zbârcea & Asociații aniversează 20 de ani de activitate
ZRVP, alături de dezvoltatorul imobiliar Hagag Development Europe la deschiderea primului hotel Radisson RED din România
NNDKP dezvoltă una dintre cele mai solide practici locale de Dreptul Mediului, cu mandate de impact în industrii cheie, consultanță sofisticată și reprezentare în litigii complexe, gestionate de o echipă specializată | Mădălina Vasile, coordonatoarea practicii: ”Oferirea de asistență personalizată, adaptată realităților juridice și identificarea unor soluții practice și fezabile pentru problemele clienților vor rămâne prioritare”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...