ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Chiriţoiu: Prezenţa reprezentanţilor României în conducerea ACER ne poate ajuta în procesul de integrare în piaţa europeană de energie

16 Februarie 2020   |   AGERPRES

Chiriţoiu este, din noiembrie, membru în CA al ACER şi a participat, la finele lunii ianuarie, la o primă şedinţă, organizată la Ljubljana (Slovenia), unde este sediul central al organizaţiei.

 
 
Prezenţa reprezentanţilor României în forurile de conducere ale ACER constituie o asigurare suplimentară asupra tratamentului echitabil aplicat României în procesul său de integrare în piaţa internă europeană de energie, a declarat, pentru AGERPRES, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei şi membru în Consiliul de Administraţie al Agenţiei pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare din domeniul Energiei (ACER).

Chiriţoiu este, din noiembrie, membru în CA al ACER şi a participat, la finele lunii ianuarie, la o primă şedinţă, organizată la Ljubljana (Slovenia), unde este sediul central al organizaţiei.

"Consider că prin reprezentarea României în conducerea ACER se va intensifica colaborarea agenţiei cu autorităţile române implicate în sectorul energetic, ceea ce va permite o supraveghere mai atentă a pieţelor naţionale de energie electrică şi de gaze naturale în beneficiul consumatorilor. Astfel, putem anticipa un efect pozitiv asupra cadrului de reglementare, prin dezvoltarea instrumentelor de tranzacţionare existente la nivel naţional, o dezvoltare coordonată în context regional la nivelul interconectărilor, precum şi o creştere a calităţii investigaţiilor, derulate de Consiliul Concurenţei sau Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE)", a arătat Chiriţoiu.


El a amintit că activitatea Agenţiei pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare din domeniul Energiei se concentrează pe finalizarea procesului de formare a pieţei interne de energie şi asigurarea funcţionării efective a acesteia.

"Ca urmare, la recenta întâlnire a conducerii ACER, pe lângă o serie de aspecte organizatorice şi alte câteva aspecte procedurale necesar a fi stabilite la început de mandat, s-au agreat obiectivele strategice multianuale, atât pentru sectorul energiei electrice, cât şi pentru cel al gazelor naturale. Aceste obiective se referă la dezvoltarea unui cadru adecvat de reglementare pe termen lung, la implementarea Pachetului de reglementări "Energie curată pentru toţi europenii", la contribuţia în viitor la proiectarea pieţei de gaz a Europei, precum şi implementarea obiectivelor Pactului ecologic european ("the EU Green Deal")", a precizat preşedintele Consiliului Concurenţei.

De asemenea, ACER îşi continuă activitatea în ceea ce priveşte dezvoltarea coordonată a infrastructurii transeuropene, creşterea transparenţei pieţelor angro şi asigurarea integrităţii acestora, precum şi implementarea şi monitorizarea codurilor de reţea.

"În acelaşi timp, în urma adoptării de către CE a Pachetului de reglementări "Energie curată pentru toţi europenii", rolul ACER a fost consolidat, fiindu-i atribuite o serie de sarcini noi, care sunt esenţiale pentru promovarea intensificării concurenţei şi a securităţii aprovizionării cu energie. Astfel, ACER are atribuţii noi cu privire la monitorizarea performanţei centrelor regionale de coordonare, la acordarea de asistenţă în ceea ce priveşte investigaţiile realizate potrivit Regulamentului privind integritatea şi transparenţa pieţei angro de energie (REMIT), precum şi la monitorizarea performanţei în domeniul securităţii aprovizionării cu energie electrică", a mai spus Chiriţoiu.

Pachetul "Energie curată pentru toţi europenii" cuprinde măsuri care trebuie implementate la nivel naţional şi care ar putea necesita suportul ACER.

Astfel, potrivit lui Chiriţoiu, o mai bună integrare a pieţelor naţionale de energie în piaţa europeană impune coordonarea politicilor energetice naţionale cu cele ale ţărilor vecine, în scopul identificării unor eventuale bariere legislative sau structurale ale pieţei, care pot duce la apariţia unor probleme privind comerţul transfrontalier cu energie electrică.

"Aşadar, există premisele unei strânse colaborări între ACER şi autorităţile române cu atribuţii în domeniul energiei în scopul integrării pieţelor româneşti de energie într-o piaţă regională şi ulterior în piaţa internă de energie de la nivelul Uniunii. Mai mult, prezenţa reprezentanţilor României în forurile de conducere ale ACER constituie o asigurare suplimentară asupra tratamentului echitabil aplicat României în procesul său de integrare în piaţa internă europeană de energie", a adăugat oficialul român.

Chiriţoiu a fost propus toamna trecută pentru postul de membru CA al ACER de către Ministerul de Externe şi a fost ales dintr-o listă de opt candidaţi, care au concurat pe trei locuri. El a precizat că va rămâne şi preşedinte al Consiliului Concurenţei, întrucât cele două funcţii pot fi deţinute în paralel.

Potrivit ACER, Consiliul de Administraţie se întruneşte de şase-şapte ori pe an la Bruxelles, la Ljubljana sau în ţara din care provine preşedintele instituţiei.

România a mai avut un reprezentant în conducerea ACER. Răzvan Nicolescu (fost ministrul al Energiei, în prezent consultant Deloitte) a fost vicepreşedinte al CA al ACER în perioada 2010-2014 şi preşedintele CA între 2014 şi 2016.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 8329 / 8654
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...