ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Gabriel Biriş: O super avalanşă de tichete alimentează inflaţia, pe lângă creşterile de taxe

26 Aprilie 2024   |   AGERPRES

Totodată, el a subliniat că impozitele cresc, la fel şi deficitul, motiv pentru care "ar trebui pusă frână pe cheltuieli".

 
 
Inflaţia este alimentată de o "super avalanşă de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mămici, pe lângă creşterile de taxe din ultima perioadă, a declarat joi Gabriel Biriş, avocat specializat în fiscalitate, co-managing Partner Biriş Goran SPARL, la un eveniment de specialitate.

"O chestiune care pur şi simplu alimentează inflaţia, pe lângă creşterile de taxe, a fost în ultima perioadă o super avalanşă de tichete: tichete pentru profesori, tichete pentru mămici, tichete, tichete, tichete. Pentru tichetele pentru profesori, comisioanele tichetiştilor sunt de 10-11%. Asta îi obligă pe cei care aderă la program să mărească toate preţurile, că de unde să dea 10%? Tichetele sărăciei, 5%. Înţeleg că Guvernul este principalul beneficiar al inflaţiei, dar ar trebui totuşi să se mai gândească şi la cetăţean, pentru că măsurile astea care generează inflaţie nu fac decât să scadă puterea de cumpărare şi, deci, nivelul de trai al cetăţenilor", a menţionat Gabriel Biriş, la conferinţa "Suprareglementare, suprataxare. Când ce e mult strică", organizată de CLCC - Coaliţia pentru Libertatea Comerţului şi a Comunicării.


În context, el a subliniat că scade şi capacitatea companiilor de a face investiţii.

Pe de altă parte, Biriş a reamintit că, în şapte ani şi jumătate, au fost identificate 107 legi, ordonanţe şi ordonanţe de urgenţă de modificare a Codului fiscal, reprezentând mai mult de una pe lună.

El a făcut referire la datele unui studiu realizat de The Tax Institute la 31 martie 2023, menţionând că acesta va fi actualizat.


"Am identificat 107 legi, ordonanţe şi ordonanţe de urgenţă, de modificare a Codului fiscal în şapte ani jumate, mai mult de una pe lună. Astea au introdus 554 de modificări fără a lua în considerare impozitele şi taxele locale, care probabil mai adaugă 100. De atunci, mai avem modificări consistente care, estimarea mea e că au mai adus 100 de modificări, adică 4 legi şi ordonanţe, inclusiv 3 impozite noi, cel puţin două dintre ele extrem de toxice. Mă refer la impozitul minim pe cifra de afaceri şi la impozitul suplimentar pentru petrol şi gaze. Dacă la modificările astea mai adăugăm şi modificările Codului de procedură fiscală pe care nu le-am inventariat, le estimez la vreo 60-70, plus ce înseamnă modificări care nu sunt în zona de cod de procedură, precum AMEF (aparate de marcat electronice fiscale, n.r.), RO e-Transport, e-Factura, ajungem la aproape 200 de modificări de legislaţie fiscală, incluzând procedura fiscală. Este mult prea mult", a menţionat Gabriel Biriş.

În opinia sa, pentru fiecare pagină de modificare de legislaţie "e nevoie de 30 de ore muncă, de specialişti de top".

Totodată, el a subliniat că impozitele cresc, la fel şi deficitul, motiv pentru care "ar trebui pusă frână pe cheltuieli".

"Asta înseamnă zeci de mii de ore de muncă degeaba, pentru că modificările alea la Codul fiscal au adus o scădere a veniturilor cu 0,53% din PIB. (...) Creşte şi deficitul. Poate că nu putem noi plăti cât pot ei risipi - şi atunci ar trebui pusă un pic de frână pe cheltuieli. În 2020, impozitele specifice pe gaz erau 16%, fără legătură cu impozitul pe profit. În 2022 crescuseră la 43,1%. Practic, statul a captat prin impozitare 70% din toate veniturile rezultate din creşterea preţului în sector. Pe lângă astea, s-a mai introdus şi contribuţia de solidaritate, din 2023, iar de anul acesta impozitul suplimentar pentru companiile din petrol şi gaze", a adăugat Biriş.

În ceea ce priveşte taxarea specifică a sectorului de petrol şi gaze, Gabriel Biriş a menţionat că au fost identificate încă 40 de legi şi ordonanţe, doar cu privire la acest sector.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6 / 8654
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...