ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Nicolescu: Noi suntem printre cei care tragem foarte mult în jos media europeană la emisii

09 Septembrie 2021   |   Agerpres

El a participat la sesiunea privind teme emergente pe agenda diplomaţiei (tranziţia digitală, noile tehnologii, schimbări climatice) din cadrul Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române.

 
 
România este printre ţările care micşorează media de emisii de dioxid de carbon din Europa, cu 3,8 tone de emisii/capita, a afirmat, joi, Răzvan Nicolescu, membru în consiliul general al Institutului European pentru Tehnologie şi Inovare.
 
El a participat la sesiunea privind teme emergente pe agenda diplomaţiei (tranziţia digitală, noile tehnologii, schimbări climatice) din cadrul Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române.
 
"Mi se pare foarte important în perioada următoare să fim un pic mai curajoşi", a afirmat Nicolescu, în intervenţia sa.
 
El a detaliat că "avem 24% energie regenerabilă în momentul acesta, în mixul nostru energetic. Nu mai există nicio ţară în Europa Centrală şi de Est care să aibă un asemenea procent".
 
"Putem chiar să ne comparăm cu ţări avansate din Uniunea Europeană. Luăm exemplu Olanda, ţara morilor de vânt, aşa cum a fost cunoscută la nivel mondial. Are 14% energie regenerabilă (...) Suntem singura ţară din Europa Centrală şi de Est care îşi propune mai mult de 30%. Singura, de departe. Vorbesc mult vecinii noştri polonezi, unguri, bulgari, dar în realitate, pe hârtie, planurile lor arată altfel, lucrurile acestea trebuie cunoscute. Şi dacă noi nu le spunem, atunci e greu să fie cunoscute", a arătat Nicolescu.
 
Totodată, el a afirmat că "o singură ţară europeană stă mai bine decât noi şi anume Suedia. Suedia are 3,2 tone de emisii (de CO2 - n.r.) per capita, noi avem 3,8, conform datelor Băncii Mondiale".
 
Nicolescu a subliniat că "noi suntem printre cei care tragem foarte mult în jos media europeană la emisii. Şi nu ne comparăm cu nimeni din regiune, bulgarii au 5 şi ceva (tone de emisii per capita), Ungaria 4 şi ceva, Polonia 7, Cehia 6, dublu faţă de noi".
 
Totodată, el a vorbit de faptul că România trebuie să se afirme în acest domeniu.
 
"Lucrurile acestea trebuie spuse. Noi, aşa cum suntem, în momentul de faţă, creăm un impact pozitiv şi ajutăm foarte mult la combaterea schimbărilor climatice în Europa şi în lume. Dacă noi nu spunem lucrurile acestea, nu trebuie să ne mirăm dacă noul preşedinte al Statelor Unite organizează un summit şi nu suntem la acea masă la care, din punctul meu de vedere, ar fi trebuit să fim reprezentanţi ai regiunii", a arătat Nicolescu.
 
Mai mult, a subliniat că "noi suntem într-o altă ligă". "Noi suntem în liga în care trebuie să ne consultăm cu ţările nordice, pentru că suntem într-o altă situaţie. Vecinii noştri sunt mult în urma noastră. Şi asta e realitatea şi trebuie să ne raportăm la această realitate", a apreciat Nicolescu.
 
El a făcut o paralelă cu domeniul sportiv. "Ce vreau să vă sugerez pentru la anul, să încercăm să adoptăm pe acest domeniu spiritul lui Gheorghe Hagi. Hagi a anunţat ieri public - clubul pe care îl conduce să fie primul din lume, să atingă primul neutralitatea în domeniul schimbărilor climatice, nu când zice Uniunea Europeană, până în 2050, el vrea până în 2030. Asta înseamnă 'true leadership' (...) Este important să fim mai curajoşi şi să fim mai prezenţi", a punctat Nicolescu.
 
De asemenea, el a adăugat că importul de tehnologii şi de echipamente produse în altă parte nu este o soluţie.
 
"Trebuie să dezvoltăm aceste tehnologii şi să le producem la noi. Să creăm un ciclu integrat (...) Nu vreau să mai instalăm panouri fotovoltaice care nu sunt produse în România, iar Ministerul de Externe, prin reprezentanţele din străinătate, poate să identifice un producător de panouri fotovoltaice care să vină să le instaleze în România (...) Noi suntem printre cei care îşi permit sau şi-ar putea permite, prin situaţia pe care o au, să fie cei mai vocali, dar trebuie să o spunem", a evidenţiat Nicolescu. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 5096 / 8750
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Kinstellar is recruiting a junior to mid-level Litigation Lawyer
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Women in Business Law Awards 2024 | Două firme locale independente și două birouri ale unor firme internaționale, pe lista scurtă pentru premiul ”Firma anului în Europa de Est”. Popescu & Asociații, câștigătoarea de anul trecut, listată în trei categorii
Kinstellar a acordat consultanță ING Bank N.V. cu privire la o nouă facilitate de credit senior de 150 de milioane de euro acordată furnizorului român de servicii de telecomunicații DIGI România. Magdalena Răducanu (Special Counsel) a coordonat echipa
Raport IT&C: Oportunități de cooperare între Marea Britanie ̸ România | Mircea Moraru, Counsel la CMS România: Pentru investitorii britanici care iau în considerare scena dinamică de IT&C din România, este esențial să înțeleagă și să navigheze printre complexitățile juridice
Vasile Țiple, fostul Consilier General al UiPath și fondatorul Goodlegal, se alătură KPMG Legal - Toncescu și Asociații
PNSA a consiliat Grupul Orange în fuziunea post-achiziție dintre Orange România și Orange România Communications. Partenerii Bogdan C. Stoica și Irina Ivanciu au coordonat echipele din mai multe arii de practică
Bondoc și Asociații obține un nou succes în materia litigiilor de achiziții publice. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Cererea de inițiere a procedurii de arbitraj cerută de Eurohold și EIG a fost înregistrată la ICSID | Reclamanții se pregătesc să conteste restricțiile impuse de Uniunea Europeană în privința acordurilor de investiții încheiate între statele membre și spun că un astfel de arbitraj va crea un precedent pentru alte întreprinderi din UE. Ce avocați fac parte din echipa care consiliază asigurătorul
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Norris Alexandru Mircescu, al cincilea cel mai bun punctaj din anul 2022: ” Mi-am rezervat ultimii doi ani de facultate pentru a descoperi lumea avocaturii. Cel puțin momentan, îmi doresc să progresez și să mă dezvolt în România. Îmi iubesc țara și familia, nu văd cum aș putea sta departe prea mult timp de lucrurile care sunt cele mai importante pentru mine”
Avocații Wolf Theiss văd o creștere de 20-30%, anul acesta, în practica de Dispute Resolution | Ligia Cecilia Popescu, Partenerul Wolf Theiss care coordonează Departamentul de Litigii şi Arbitraj, al doilea ca volum de activitate și ca încasări al biroului din București: “Avem o echipă foarte puternică. O parte semnificativă a portofoliului de clienţi ai practicii provine din recomandări provenite de la firme internaţionale de avocatură”
Mergermarket - League Tables of Legal Advisors (Q1 2024) | Piața de M&A își revine în primul trimestru și crește cu o treime, la nivel global și cu 42% în Europa. CMS, printre primele în clasamentul global și în Europa. Wolf Theiss și DLA Piper, pe podium în Europa Centrală și de Est
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...