ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

CJUE: O reglementare naţională poate să prevadă un termen de prescripţie pentru acţiunea în restituire întemeiată pe o clauză abuzivă

09 Iulie 2020   |   AGERPRES

Acest termen nu poate fi mai puţin favorabil decât cel prevăzut pentru acţiunile similare în dreptul naţional şi nici să facă, în practică, imposibilă sau excesiv de dificilă exercitarea drepturilor conferite de dreptul Uniunii, informează un comunicat de presă al CJUE.

 
 
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis, joi, că o reglementare naţională poate să prevadă un termen de prescripţie pentru acţiunea în restituire întemeiată pe o clauză abuzivă dintr-un contract încheiat între un profesionist şi un consumator.

Acest termen nu poate fi mai puţin favorabil decât cel prevăzut pentru acţiunile similare în dreptul naţional şi nici să facă, în practică, imposibilă sau excesiv de dificilă exercitarea drepturilor conferite de dreptul Uniunii, informează un comunicat de presă al CJUE.

JB şi KC au încheiat contracte de credit de nevoi personale cu Raiffeisen Bank şi, respectiv, BRD Groupe Societe Generale. După rambursarea integrală a acestor credite, fiecare dintre ei a sesizat Judecătoria Târgu Mureş (România) cu acţiuni prin care solicitau să se constate caracterul abuziv al anumitor clauze ale acestor contracte care prevedeau plata unor comisioane de procesare şi de administrare lunară, precum şi posibilitatea băncii de a modifica rata dobânzii.


Raiffeisen Bank şi BRD Groupe Societe Generale au arătat că, la data introducerii acţiunilor, JB şi KC nu mai aveau calitatea de consumator, întrucât contractele de credit încetaseră ca urmare a executări lor integrale, şi nu mai aveau dreptul de a introduce o acţiune în justiţie.

Judecătoria Târgu Mureş a considerat că executarea integrală a unui contract nu împiedica verificarea caracterului abuziv al clauzelor acestuia şi a reţinut că aceste clauze erau abuzive. Această instanţă a obligat prin urmare cele două instituţii bancare să restituie sumele plătite de JB şi de KC în temeiul acestor clauze împreună cu dobânda legală.

Raiffeisen Bank şi BRD Groupe Societe Generale au declarat apel împotriva acestei decizii.

În acest context, Tribunalul Specializat Mureş (România) solicită Curţii să stabilească dacă Directiva 93/13 privind clauzele abuzive în contractele încheiate cu consumatorii continuă să se aplice după executarea integrală a unui contract şi, eventual, dacă o acţiune în restituirea sumelor primite în temeiul clauzelor contractuale considerate abuzive poate fi supusă unui termen de prescripţie de trei ani care începe să curgă de la data încetării contractului.

Prin hotărârea sa de joi, Curtea aminteşte, mai întâi, că obligaţia instanţei naţionale de a înlătura o clauză contractuală abuzivă care impune plata unor sume care se dovedesc nedatorate determină restituirea acestor sume.

Cu toate acestea, Curtea arată că, în lipsa unei reglementări în dreptul Uniunii, revine ordinii juridice interne a fiecărui stat membru atribuţia de a prevedea modalităţile procedurale aplicabile acţiunilor în justiţie pentru a asigura protecţia drepturilor cetăţenilor Uniunii. Cu toate acestea, respectivele modalităţi nu trebuie să fie mai puţin favorabile decât cele aplicabile unor acţiuni similare de natură internă (principiul echivalenţei) şi nu trebuie facă, în practică, imposibilă sau excesiv de dificilă exercitarea drepturilor conferite de ordinea juridică a Uniunii (principiul efectivităţii).

În ceea ce priveşte principiul efectivităţii, Curtea aminteşte că sistemul de protecţie instituit de directivă referitor la clauzele abuzive în contractele încheiate cu consumatorii are la bază ideea că consumatorul se află într-o situaţie de inferioritate în raport cu profesionistul. În această privinţă, chiar dacă un termen de prescripţie de trei ani pare, în principiu, suficient din punct de vedere material pentru a permite consumatorului să pregătească şi să formuleze o cale de atac efectivă, în măsura în care începe să curgă de la data executării integrale a contratului el riscă, totuşi, să expire înainte chiar ca consumatorul să fi putut avea cunoştinţă de natura abuzivă a unei clauze cuprinse în acest contract. Acest termen nu este, aşadar, de natură să îi asigure consumatorului o protecţie efectivă.

În aceste condiţii, limitarea protecţiei conferite consumatorului exclusiv la durata executării contractului în discuţie nu poate fi conciliată cu sistemul de protecţie instituit de directivă. Principiul efectivităţii se opune, aşadar, ca acţiunea în restituire să fie supusă unui termen de prescripţie de trei ani, care începe să curgă de la data la care contractul respectiv încetează, indiferent dacă consumatorul avea, sau putea în mod rezonabil să aibă, la acea dată, cunoştinţă de caracterul abuziv al unei clauze a acestui contract.

În ceea ce priveşte principiul echivalenţei, Curtea aminteşte că respectarea acestuia presupune că norma naţională în cauză se aplică fără deosebire atât acţiunilor întemeiate pe încălcarea dreptului Uniunii, cât şi celor întemeiate pe nerespectarea dreptului intern care au un obiect şi o cauză asemănătoare. În această privinţă, el se opune unei interpretări a legislaţiei naţionale potrivit căreia termenul de prescripţie al unei acţiuni judiciare în restituirea sumelor plătite în temeiul unei clauze abuzive începe să curgă de la data executării integrale a contractului, în timp ce acest termen începe să curgă, în ceea ce priveşte o acţiune similară în dreptul intern, de la data constatării judiciare a cauzei acţiunii.

Curtea a concluzionat că Directiva 93/13 nu se opune unei reglementări naţionale care, deşi prevede caracterul imprescriptibil al acţiunii în constatarea nulităţii unei clauze abuzive utilizate într-un contract încheiat între un profesionist şi un consumator, supune unui termen de prescripţie acţiunea prin care se urmăreşte invocarea efectelor restitutorii ale acestei constatări.

Acest termen nu trebuie să nu fie însă mai puţin favorabil decât cel aplicabil unor acţiuni similare în dreptul intern şi nici să facă, în practică, imposibilă sau excesiv de dificilă exercitarea drepturilor conferite de ordinea juridică a Uniunii.

Directiva 93/13 în discuţie, precum şi principiile echivalenţei şi efectivităţii se opun unei interpretări a reglementării naţionale de către instanţele naţionale potrivit căreia termenul de prescripţie de trei ani al unei acţiuni judiciare în restituirea sumelor plătite în temeiul unei clauze abuzive începe să curgă de la data executării integrale a contractului, atunci când se prezumă, fără necesitatea verificării, că, la acea dată, consumatorul trebuia sau ar fi trebuit să aibă cunoştinţă de caracterul abuziv al clauzei în discuţie sau atunci când, pentru acţiuni similare de drept intern, acelaşi termen începe să curgă de la constatarea judiciară a cauzei acestor acţiuni.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3038 / 5143
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...