ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

ANI: Data limită pentru depunerea declaraţiilor anuale de avere şi de interese este 15 iunie

03 Iunie 2020   |   AGERPRES

Agenţia reaminteşte că declaraţiile de avere se fac în scris, pe propria răspundere şi cuprind drepturile şi obligaţiile declarantului, ale soţului/soţiei, precum şi ale copiilor aflaţi în întreţinere şi vor cuprinde toate datele şi informaţiile solicitate de formular.

 
 
Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a anunţat, miercuri, că data limită pentru depunerea declaraţiilor anuale de avere şi de interese este 15 iunie.

"Având în vedere Hotărârea Guvernului nr. 394/2020 privind declararea stării de alertă şi măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, Agenţia recomandă persoanelor responsabile cu implementarea dispoziţiilor Legii nr. 176/2010 transmiterea declaraţiilor de avere şi de interese prin poştă. (...) Totodată, atragem atenţia asupra faptului că activitatea de lucru cu publicul la sediul Agenţiei se va efectua cu respectarea prevederilor legale privind instituirea stării de alertă", se arată într-un comunicat al ANI transmis AGERPRES.


Agenţia reaminteşte că declaraţiile de avere se fac în scris, pe propria răspundere şi cuprind drepturile şi obligaţiile declarantului, ale soţului/soţiei, precum şi ale copiilor aflaţi în întreţinere şi vor cuprinde toate datele şi informaţiile solicitate de formular. În cazul veniturilor, se vor declara veniturile obţinute în anul fiscal anterior încheiat la 31 decembrie, iar în cazul celorlalte capitole din declaraţie, se va menţiona situaţia la data declarării.

"Declaraţiile de interese se fac în scris, pe propria răspundere şi cuprind funcţiile şi calităţile (deţinute la data completării declaraţiei) prevăzute în Anexa nr. 2, din Legea nr. 176/2010, potrivit prevederilor Legii nr. 161/2003 (...). Persoanele suspendate din exerciţiul funcţiei sau al demnităţii publice pentru o perioadă ce acoperă integral un an fiscal vor actualiza declaraţiile în termen de 30 de zile de la data încetării suspendării", precizează ANI.

Pentru facilitarea procesului de completare a declaraţiilor, se recomandă utilizarea formularelor electronice ale declaraţiilor de avere şi de interese, disponibile pe site-ul instituţiei.

În conformitate cu prevederile legale în vigoare, în declaraţiile de avere şi de interese se vor anonimiza adresa imobilelor declarate cu excepţia localităţii unde sunt situate, adresa instituţiei care administrează activele financiare, codul numeric personal şi semnătura. În situaţia în care declaraţiile de avere conţin date cu caracter personal ale unor terţi care nu au fost informaţi că vor fi făcute publice, aceştia au posibilitatea de a solicita ANI anonimizarea respectivelor informaţii.

"Persoanele responsabile cu implementarea prevederilor referitoare la declaraţiile de avere şi declaraţiile de interese asigură afişarea şi menţinerea declaraţiilor de avere şi ale declaraţiilor de interese pe pagina de Internet a instituţiei, dacă aceasta există, sau la avizierul propriu, în termen de cel mult 30 de zile de la primire (...). Persoanele desemnate vor transmite Agenţiei, până la data de 1 august 2020, lista definitivă cu persoanele care nu au depus în termen sau au depus cu întârziere declaraţiile de avere şi declaraţiile de interese, însoţită de punctele de vedere primite", se mai menţionează în comunicat.

În cazurile în care există norme speciale sau clauze referitoare la asigurarea confidenţialităţii veniturilor declarantului sau ale membrilor familiei sale, se anexează la declaraţia de avere un document justificativ, situaţie în care ANI poate dispune anonimizarea veniturilor. Declaraţiile de avere se vor completa la toate rubricile, urmând ca pentru fiecare caz în parte, pe baza documentelor anexate, inspectorii de integritate să procedeze conform prevederilor legale privind anonimizarea informaţiilor.

ANI reaminteşte că nerespectarea termenului pentru depunerea declaraţiilor, nedeclararea cuantumului veniturilor realizate sau declararea acestora cu trimitere la alte înscrisuri constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50 la 2.000 de lei, putând fi declanşată din oficiu procedura de evaluare. Aceleaşi amenzi se aplică şi pentru nerespectarea obligaţiilor de către persoanele responsabile cu implementarea prevederilor legale.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2540 / 4463
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
D&B David şi Baias o cooptează în echipă pe Adina Guțiu, care va coordona departamentul de Energie și Resurse Naturale
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
Provocarile legislative actuale ale companiilor într-un mediu de afaceri dinamic și inovator | De vorbă cu cu Alexandra Pădurariu, Head of Legal, Compliance and Public Affairs – Samsung Electronics România & Bulgaria, despre cum reușește compania să implementeze practicile și politicile care sprijină guvernanța corporativă responsabilă și adaptarea la tendințele ESG
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...