ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ministrul Justiţiei: Cred că trebuie să facem mai mult pentru cooperarea judiciară europeană

23 Mai 2022   |   Agerpres

El a participat la o ceremonie organizată de Ambasada Italiei la Bucureşti pentru comemorarea a 30 de ani de la atentatul mafiei asupra judecătorului Giovanni Falcone.

 
 
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, luni, că este nevoie de eforturi suplimentare privind cooperarea judiciară europeană, astfel încât "hotărârile judecătoreşti să fie recunoscute şi legea să fie aplicată uniform pe tot cuprinsul UE".
 
El a participat la o ceremonie organizată de Ambasada Italiei la Bucureşti pentru comemorarea a 30 de ani de la atentatul mafiei asupra judecătorului Giovanni Falcone.
 
În cadrul acestui eveniment, desfăşurat în Parcul Kiseleff, unde este amplasată o plăcuţă în memoria magistraţilor italieni Giovanni Falcone si Paolo Borsellino, au mai avut intervenţii ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, şi ambasadorul Italiei la Bucureşti, Alfredo Durante Mangoni.
 
Cred că trebuie să facem mai mult pentru cooperarea judiciară europeană, astfel încât hotărârile judecătoreşti să fie recunoscute şi legea să fie aplicată uniform pe tot cuprinsul Uniunii Europene, pentru că numai în acest fel cetăţenii din toate ţările membre ale Uniunii Europene vor avea egală protecţie faţă de lege şi li se va cere şi impune un egal respect faţă de lege", a afirmat Predoiu, după ceremonie.
 
În intervenţia sa, ministrul a subliniat că felul cel mai simplu în care ar putea fi cinstită munca magistratului asasinat în urmă cu trei decenii şi a tuturor celor care i-au urmat "ar fi ca fiecare, în funcţia de stat, în magistratură, să-şi facă datoria, să urmeze calea profesionalismului, încrederii în lege şi în stat, calea muncii neobosite pentru prevalenţa competenţei, în dauna diletantismului, cum spunea Falcone".
 
"Nu există cale mai sigură pentru protejarea drepturilor cetăţenilor decât întărirea statului prin aplicarea legii. Astăzi, la 30 de ani de la asasinarea lui Giovanni Falcone, când asistăm în lume la o teribilă încleştare între democraţie şi autoritarism, (...) munca, lupta şi sacrificiul magistratului Giovanni Falcone ne apar în faţă cu şi mai mare măreţie. Înţelegem şi mai bine că Falcone nu a fost doar un magistrat devotat legii, ci a fost un vizionar şi un om de stat cu o profundă înţelegere a sensului muncii sale de magistrat, respectiv aplicarea legii pentru protejarea cetăţenilor", a punctat Predoiu.
 
La rândul său, ministrul Lucian Bode a evocat personalitatea şi activitatea magistraţilor Giovanni Falcone şi Paolo Borsellino. "Moştenirea lor este vie şi astăzi în miile de poliţişti, procurori şi judecători care şi-au făcut un ţel, un crez, din a trimite infractorii acolo unde le este locul, pentru că nimeni nu poate ucide dreptatea", a afirmat ministrul de Interne.
 
El a subliniat că lupta de combatere a criminalităţii grave şi organizate trebuie să fie una permanentă". "Autorităţile statului nu au voie să lase garda jos, iar oamenii legii, fie ei poliţişti sau magistraţi, au obligaţia să-şi facă treaba cu profesionalism şi responsabilitate. Cooperarea între state pe linia judiciară sau poliţienească este decisivă în limitarea la maxim a efectelor nefaste ale criminalităţii sub diversele sale forme asupra societăţii", a adăugat Lucian Bode.
 
Ambasadorul Italiei a amintit că Falcone este cel care a elaborat celebra strategie investigativă "follow the money" (urmăreşte traseul banilor - n.r.), "pentru a sonda nivelul de infiltrare mafiotă în ţesutul social şi în economie".
 
"Lui i se datorează şi combaterea obţinerii veniturilor ilicite, confiscarea bunurilor personale ale exponenţilor crimei organizate, destinate apoi scopurilor sociale şi crearea de specializări investigative anti-mafia, coordonarea şi schimbul de informaţii", a completat Alfredo Durante Mangoni.
 
Magistraţii Giovanni Falcone şi Paolo Borsellino au devenit simbolul luptei împotriva criminalităţii organizate după ce, în urmă cu 30 de ani, au fost ucişi în atentate organizate de mafie la data de 23 mai 1992, respectiv 19 iulie a acelaşi an.
 
În atentatele cu bombă îndreptate împotriva celor doi magistraţi au murit opt poliţişti şi Francesca Morvillo, soţia lui Giovanni Falcone, ea însăşi fiind magistrat. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1324 / 4753
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...