ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Aproape 1,43 de milioane de metri pătraţi de spaţii comerciale, birouri şi spaţii industriale, livrate în 2018 în România

19 Februarie 2019   |   AGERPRES

Conform analizei Activ Property Services, aproximativ 38% din valoarea totală de 1,3 miliarde euro este aportul noilor clădiri de birouri, în timp ce spaţiile industriale au reprezentat 36% din total, iar cele comerciale (centre comerciale, parcuri de retail, unităţi de tip big box) au cumulat 26% din valoare.

 
 
Evoluţia pozitivă a pieţei imobiliare a dus anul trecut la livrarea a peste 1,425 milioane de metri pătraţi de spaţii comerciale, birouri şi spaţii industriale la nivel naţional, cu o valoare estimată la peste 1,3 miliarde euro, în creştere cu 21% faţă de valoarea stocului finalizat în 2017, se arată într-un studiu de specialitate remis marţi AGERPRES.

Creşterea a fost determinată în special de evoluţia spectaculoasă a segmentului industrial, unde livrările au fost cu 63% mai mari, dar şi de influenţa scăderii yield-urilor (randamentelor) pentru proprietăţile reprezentative.

Conform analizei Activ Property Services, aproximativ 38% din valoarea totală de 1,3 miliarde euro este aportul noilor clădiri de birouri, în timp ce spaţiile industriale au reprezentat 36% din total, iar cele comerciale (centre comerciale, parcuri de retail, unităţi de tip big box) au cumulat 26% din valoare.


Anul trecut au fost livrate clădiri de birouri cu o suprafaţă închiriabilă de peste 255.000 mp, din care 150.000 mp în Bucureşti şi 53.000 mp în Timişoara.

Valoarea clădirilor noi de birouri este estimată la 504 milioane euro, chiria medie variind între 11-15 euro/mp/lună, iar randamentul între 7,5-8,5%.

Segmentul industrial a înregistrat în 2018 cea mai spectaculoasă evoluţie din istoria recentă, cu peste 900.000 mp de spaţii noi finalizate la nivel naţional, în creştere cu 63% faţă de anul precedent. Cea mai intensă activitate a fost în Bucureşti, cu 360.000 mp livraţi, Capitala fiind urmată în clasament de Timişoara (103.000 mp), Piteşti (68.000 mp) şi Cluj-Napoca (61.400 mp).

Valoarea de piaţă a noilor clădiri industriale depăşeşte 471 milioane de euro, din care 43% este reprezentată de stocul nou finalizat în zona Bucureştiului. Segmentul clădirilor noi include chirii medii de 3,5-4 euro/mp/lună şi randamente medii de 8,5-9%.

Livrările de spaţii comerciale au totalizat 270.000 mp, incluzând centre comerciale noi cu o suprafaţă de 43.600 mp, parcuri de retail însumând 107.500 mp şi unităţi de tip big-box cu un total de 119.000 mp, apreciază specialiştii Activ Property Services. Principala noutate a anului trecut a fost triplarea suprafeţei de parcuri de retail inaugurate, fiind pentru prima dată când livrările de parcuri de retail le depăşesc pe cele de centre comerciale.

Valoarea proprietăţilor comerciale inaugurate în 2018 este estimată la un total de 340 milioane euro, în creştere cu 4% faţă de 2017.

Bucureştiul îşi menţine statutul de cea mai atractivă piaţă imobiliară din România, dezvoltatorii livrând anul trecut spaţii comerciale, de birouri şi spaţii industriale însumând peste jumătate de milion de mp (555.000 mp). Valoarea de piaţă a stocului nou este estimată la 592 milioane euro, reprezentând 45% din valoarea tuturor livrărilor de anul trecut de la nivel naţional.

Timişoara a fost cea mai activă piaţă din provincie anul trecut, spaţiile noi având o valoare estimată de 149 milioane euro, în creştere cu 42% faţă de 2017. Principala contribuţie a venit din partea segmentului de birouri şi a celui industrial.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 16727 / 16914
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Alătură-te echipei de avocați Mitel & Asociații!
Schoenherr a asistat Piraeus Bank în legătură cu vânzarea participației sale într-un portofoliu de credite neperformante de 400 mil. € către APS. Partenerul Matei Florea a coordonat echipa implicată în Proiectul Delta, cel mai mare portofoliu de NPL tranzacţionat în România în ultimii 4 ani
Senior Lawyer Employment | Reff & Associates
BACIU PARTNERS: Rafinarea serviciilor juridice oferite într-o manieră integrată pentru o realitate în continuă schimbare | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: “Am coordonat mereu echipe de avocați atipice, și acum am decis să creștem tempo-ul: suntem pregătiți să facem modul nostru de a gândi și de a pune în practică lucrurile să se reflecte clar, fără obstacole, în toate inițiativele în care suntem implicați”
Filip & Company a asistat grupul Digi la contractarea unui două împrumuturi în valoare peste 117 mil. € și, respectiv, de 50 mil. €
Proiectul parcului fotovoltaic de la Ovidiu face un pas înainte. MPR|Partners a fost alături de EnPower Energy pentru coordonarea procedurii de obținere a acordului de construire, cu o echipă de avocați coordonată de Gelu Maravela (partener fondator) și Dana Rădulescu (partener)
Finanțele au demarat procedura de selecție a firmelor de avocați pentru un proiect ce presupune asistență consistentă în baza dreptului englez. Contract pe 3 ani, tarife orare de cca. 1.900 lei
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Berea, General counsel la BCR: ”Prin colaborare putem genera schimbări semnificative nu doar în interiorul profesiei noastre, ci și în societate in general. Prin natura muncii noastre, nu numai că răspundem la nevoile imediate ale societății, dar suntem și arhitecți ai viitorului acesteia, contribuind la definirea și modelarea unui cadru normativ care să orienteze comportamentul și deciziile individuale și colective pe termen lung”
Rebecca Marina, counsel în cadrul firmei Filip & Company după ultima rundă de promovări: “Am găsit aici oameni care îmi împărtășesc principiile și valorile de viață și care mi-au devenit prieteni și mentori sau pentru care eu am devenit mentor mai târziu. Orice promovare vine cu responsabilități și noi roluri în echipă”
Patru case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Cum sunt prezentate în GAR 100 (2024), ce mandate au avut și ce spun clienții despre avocați și prestațiile acestora. TZA, ZRVP, LDDP și SP asistă clienți în arbitraje cu pretenții de 15,7 miliarde de dolari
Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...