ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

UE vrea să facă o nouă încercare spre un sistem mai unificat de impozitare a companiilor din UE

18 Mai 2021   |   Agerpres

Potrivit unor documente consultate de Reuters, Executivul comunitar va prezenta marţi un plan în acest sens, inclusiv o propunere şi alte măsuri pentru ajustarea modului de impozitare a companiilor din UE, în ideea de a-l face mai adecvat cu lumea modernă, în care afacerile sunt deseori transfrontaliere şi derulate via Internet.

 
 
Comisia Europeană vrea să propună introducerea, din 2023, a unui sistem mai unificat de impozitare a companiilor din UE, în speranţa că aceste reguli, care în trecut nu au reuşit să strângă sprijinul necesar, au acum o şansă mai bună dacă vor urma soluţiilor globale care ar urma să fie propuse de OECD, transmite Reuters.
 
Potrivit unor documente consultate de Reuters, Executivul comunitar va prezenta marţi un plan în acest sens, inclusiv o propunere şi alte măsuri pentru ajustarea modului de impozitare a companiilor din UE, în ideea de a-l face mai adecvat cu lumea modernă, în care afacerile sunt deseori transfrontaliere şi derulate via Internet.
 
În paralel, statele membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) ar urma să cadă de acord, în luna iunie, asupra unui set de reguli globale cu privire la taxarea multinaţionalelor precum Google, Amazon, Facebook, Apple sau Microsoft, precum şi un plan vizând un impozit minim pe profit la nivel global. Ideea OECD este să oprească guvernele să concureze între ele prin reducerea impozitelor şi atragerea de investiţii, astfel încât profiturile să poată fi taxate acolo unde sunt consumatori şi nu în locurile unde compania şi-a mutat sediul fiscal din motive de taxe reduse.
 
Comisia Europeană vrea să folosească acordul la nivelul OECD pentru a permite un set de reguli mai uniforme cu privire la impozitarea companiilor din cele 27 de state membre UE, unde în prezent există 27 de sisteme diferite de impozitare.
 
"Viitorul acord global va marca un pas decisiv în reforma sistemului internaţional de taxare a companiilor. La nivelul UE trebuie să ne folosim de acest progres şi să prezentăm o agendă la fel de ambiţioasă de taxare a companiilor care să asigure o impozitare corectă şi eficientă", se arată într-un proiect de comunicat ce ar urma să fie publicat marţi de Comisia Europeană.
 
Reuters susţine că Executivul comunitar ar urma să propună 'Business in Europe: Framework for Income Taxation', sau BEFIT, un set de reguli de taxare a corporaţiilor valabil pentru întreaga Uniune Europeană, care ar permite taxarea aceloraşi lucruri de-a lungul blocului comunitar şi alocarea veniturilor din taxe la nivel naţional între state UE potrivit unei formule de calcul.
 
Elementele importante care vor fi luate în calcul pentru viitoare formulă includ acordarea unei ponderi adecvate vânzărilor în funcţie de destinaţie şi cum să fie reflectată importanţa pieţei unde o multinaţională face afaceri. De asemenea, vor fi luate în calcul activele, inclusiv cele intangibile, şi munca pentru a asigura o distribuţie echilibrată a veniturilor din taxele pe companii de-a lungul ţărilor cu diferite profile economice, se mai arată în proiectul de comunicat consultat de Reuters.
 
Comisia Europeană estimează că regulile BEFIT vor reduce barierele în calea investiţiilor transfrontaliere, vor diminua birocraţia şi costurile de conformitate pe piaţa unică de 450 de milioane de locuitori din UE, vor combate evaziunea fiscală şi vor sprijini crearea de locuri de muncă, creşterea economică şi investiţii. De asemenea, ar oferi o modalitate mai simplă şi mai corectă de alocare a veniturilor din taxe între statele membre şi ar asigura venituri din taxe pe companii mai predictibile pentru guverne.
 
Cu toate acestea, precedentele tentative ale Comisiei pentru modificarea regulilor de impozitare a companiilor din UE au eşuat. Stabilirea ratelor de impozitare este o prerogativă a parlamentelor naţionale, care o apără cu îndârjire. În 2011, Comisia a propus ca statele UE să unifice cel puţin ceea ce taxează, mai degrabă decât nivelul taxelor, într-o propunere denumită baza fiscală consolidată comună a societăţilor (Common Corporate Consolidated Tax Base - CCCTB). Însă propunerea a fost abandonată pentru că multe guverne UE au văzut în ea un prim pas care ar fi acordat UE un cuvânt de spus asupra politicilor fiscale naţionale şi, ulterior, asupra ratelor efective de impozitare.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 11482 / 16823
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Provocarile legislative actuale ale companiilor într-un mediu de afaceri dinamic și inovator | De vorbă cu cu Alexandra Pădurariu, Head of Legal, Compliance and Public Affairs – Samsung Electronics România & Bulgaria, despre cum reușește compania să implementeze practicile și politicile care sprijină guvernanța corporativă responsabilă și adaptarea la tendințele ESG
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...