ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Restart Energy contestă în instanţă amenda primită de la ANRE

17 Octombrie 2021   |   BizLawyer

ANRE a anunţat, joi, că a amendat patru furnizori de gaze cu suma totală de 2,69 milioane de lei pentru intenţia acestora de a majora tarifele în timpul derulării contractelor cu preţ fix.

 
 
Restart Energy, furnizor independent de energie electrică şi gaze naturale, cu capital majoritar românesc, va contesta în instanţă decizia Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) de a sancţiona compania cu o amendă totală în valoare de 800.000 lei, a anunţat vineri compania.

Restart Energy precizează că a acţionat conform reglementărilor ANRE şi cu bună credinţă, pentru a asigura furnizarea de gaze naturale către clienţi, în condiţii de siguranţă, în contextul unei crize fără precedent în care producătorii de gaze opresc livrările şi cresc preţurile.

"Suntem profund îngrijoraţi de atacarea mediului privat şi blamarea furnizorilor pentru creşterea preţurilor, în condiţiile în care furnizorii au cea mai mică componentă din factură, de sub 5%, şi susţin pierderi majore, în timp ce producătorii de energie şi gaze obţin profituri uriaşe. Considerăm că, în momente ca acestea, autorităţile ar trebui să invite la discuţii specialiştii şi actorii din piaţă, pentru identificarea de soluţii care să vină în sprijinul situaţiei actuale, una fără precedent, în loc să acţioneze impulsiv, sub presiune. Astfel de acţiuni ar putea conduce la dispariţia unor jucători, ceea ce va reduce drastic concurenţa, cu efecte evidente în detrimentul consumatorilor, pe termen lung. Considerăm că până la dispunerea unor astfel de sancţiuni ar fi fost de dorit o analiză reală, transparentă şi echilibrată a cauzelor care au generat aceste anomalii ale preţurilor la energie, luând în calcul tot lanţul, de la producător la furnizor. În plus, cuantumul amenzii este total disproporţionat în cazul Restart Energy deoarece reprezintă peste 5% din cifra de afaceri obţinută din furnizarea gazelor naturale", afirmă Armand Domuta, General Manager Restart Energy.


Potrivit comunicatului, decizia de sancţionare emisă de ANRE contravine unor decizii de speţă la nivel european, conform cărora furnizorul de gaze naturale (acţionând în condiţii comparabile cu cele actuale) este considerat îndreptăţit să majoreze preţul de furnizare. Curtea Europeană de Justiţie apreciază ca fiind vitale salvgardarea principiului securităţii în alimentare şi necesitatea de a nu afecta disproporţionat interesele economice ale furnizorului.

Restart Energy este un furnizor independent de energie electrică şi gaze naturale, cu capital majoritar românesc, înfiinţat în 2015 la Timişoara. Restart Energy are peste 40.000 de clienţi persoane fizice şi aproximativ 5.000 de clienţi corporate. Compania are operaţiuni în România şi Serbia şi începând cu 2021, intenţionează să se dezvolte pe mai multe pieţe europene, incluzând Germania şi Spania. Recent Restart Energy a lansat platforma RED, primul ecosistem de compensare de carbon tokenizat care permite persoanelor fizice, companiilor şi altor organizaţii să îşi calculeze amprenta de carbon şi să obţină credite de carbon tokenizate pentru acţiunile pozitive de mediu.

ANRE a anunţat, joi, că a amendat patru furnizori de gaze cu suma totală de 2,69 milioane de lei pentru intenţia acestora de a majora tarifele în timpul derulării contractelor cu preţ fix.

Cele patru companii: sunt Engie România, E.ON Energie România, Restart Energy One şi Premier Energy.

"În ofertele lansate public cu un preţ fix, valabil pe o anumită perioadă (6-12 luni calendaristice), nu au menţionat că furnizorul îşi rezervă dreptul de a modifica pe parcursul acestei perioade preţul ofertat şi astfel, nu şi-au îndeplinit obligaţia legală de a pune la dispoziţia acestora, în mod transparent, informaţii clare, cu privire la preţurile practicate pentru activitatea de furnizare a gazelor naturale, preţ pe care, ulterior, au intenţionat să-l modifice, începând cu lunile octombrie şi noiembrie 2021, prin notificări trimise anumitor categorii de clienţi", au precizat reprezentanţii ANRE.

Totodată, Autoritatea a dispus acestor furnizori să notifice tuturor clienţilor finali care au acceptat oferte comerciale cu preţ fix menţinerea preţului gazelor naturale la care s-au obligat prin ofertă, pe toată durata acesteia, şi, după caz, modificarea contractelor de furnizare a gazelor naturale în acord cu oferta comercială cu preţ fix.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2920 / 7966
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...