ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

RoPower Nuclear SA este compania de proiect pentru dezvoltarea de reactoare modulare mici la centrala de la Doiceşti

28 Septembrie 2022   |   Agerpres

Jose W. Fernandez, Subsecretarul pentru Dezvoltare Economică, Energie şi Mediu al Statelor Unite ale Americii, Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii şi ministrul Energiei din România, Virgil Popescu, au asistat la ceremonia de semnare a Declaraţiei Acţionarilor, la Ministerul Energiei, în România.

 
 
Nuclearelectrica SA şi Nova Power & Gas SRL au lansat marţi RoPower Nuclear SA, compania de proiect pentru dezvoltarea de reactoare modulare mici în România, pe locul fostei centrale electrice pe cărbune din Doiceşti, judeţul Dâmboviţa, potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES.
 
Noua companie de proiect RoPower Nuclear SA va genera peste 200 de locuri de muncă permanente în centrala electrică, 1.500 de locuri de muncă în construcţii, 2.300 de locuri de muncă în producţie şi va ajuta România să evite peste 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an, aducând, în acelaşi timp, şi alte numeroase beneficii socio-economice comunităţii locale. Pentru început, compania de proiect RoPower Nuclear SA va avea sediul în Doiceşti, în urma angajamentului de a contribui la dezvoltarea comunităţii locale.
 
Jose W. Fernandez, Subsecretarul pentru Dezvoltare Economică, Energie şi Mediu al Statelor Unite ale Americii, Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii şi ministrul Energiei din România, Virgil Popescu, au asistat la ceremonia de semnare a Declaraţiei Acţionarilor, la Ministerul Energiei, în România.
 
"Salut şi sprijin noii paşi pentru implementarea în România a primei centrale SMR din Europa, realizată acum prin lansarea companiei de proiect RoPower Nuclear şi semnarea declaraţiei acţionarilor de către cele două companii, Nuclearelectrica & Nova Power & Gas. Proiectul este un exemplu al relaţiilor de succes dintre România şi SUA în domeniul energiei nucleare, care aduc numeroase beneficii, în special, stabilitate economică şi securitate energetică. De asemenea, reiterez faptul că Guvernul României sprijină acest proiect important, care va contribui la consolidarea securităţii energetice şi a independenţei energetice pentru ţara noastră şi pentru ţările vecine", a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu.
 
Compania de proiect RoPower Nuclear SA, deţinută în părţi egale de SC Nuclearelectrica SA şi Nova Power & Gas SA, va lua măsuri pentru implementarea primei centrale electrice NuScale VOYGR-6 (462 MWe) în România în acest deceniu. Centrala electrică va folosi tehnologia NuScale Power Module a NuScale, singura companie SMR care a obţinut aprobarea de proiectare de la Comisia de Reglementare Nucleară din SUA. Capacitatea instalată poate fi completată, de asemenea, cu surse regenerabile, cu o capacitate de aproximativ 80MWe, ceea ce ar face ca noul complex energetic să depăşească capacitatea fostei centrale de la Doiceşti.
 
"Suntem mândri că vom dezvolta în România o centrală electrică sigură, care oferă energie curată şi rentabilă, aducând în acelaşi timp, multiple beneficii comunităţii locale. Având ca cele mai înalte obiective independenţa energetică şi securitatea energetică, România va putea fi un lider pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici în regiune, iar noua companie, RoPower Nuclear, un exemplu de bune practici în implementarea celor mai înalte standarde de securitate nucleară şi productivitate şi performanţă, aşa cum este şi centrala CNE Cernavodă, de peste 25 ani", a declarat Cosmin Ghiţă, CEO Nuclearelectrica.
 
La rândul său, Teofil Mureşan, Preşedintele Nova Power & Gas, a precizat că proiectul va contribui la securitatea energetică a României.
 
"RoPower Nuclear, asocierea în participaţie dintre Nuclearelectrica, o companie naţională românească, şi Nova Power & Gas, o companie privată românească, care combină expertiza, potenţialul, stabilitatea şi agilitatea societăţilor-mamă, va fi un model pentru alte proiecte viitoare în energie. Suntem foarte mândri să facem parte dintr-un astfel de proiect transformaţional, care va contribui la securitatea energetică a României", a declarat Teofil Mureşan, Preşedintele Nova Power & Gas.
 
Amplasamentul candidat de la Doiceşti a fost selectat în urma unui studiu realizat în baza unui grant de 1,2 milioane dolari obţinut de Nuclearelectrica de la USTDA pentru identificarea şi evaluarea amplasamentelor potenţiale pentru reactoarele modulare mici. În plus, în luna august 2022, la solicitarea Nuclearelectrica, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (IAEA) a efectuat o misiune SEED (Site and External Events Design) pentru a evalua procesul care a fost urmat în alegerea primului amplasament pentru dezvoltarea unei centrale cu reactoare modulare mici (SMR) din Doiceşti, judeţul Dâmboviţa, România.
 
În urma alocării unui grant de 14 milioane de dolari, anunţat de preşedintele american Joe Biden în iunie 2022, compania de proiect RoPower Nuclear va începe Etapa Preliminară a studiului Inginerie şi Proiectare Iniţială (Studiul FEED) pentru reactoare modulare mici (SMR), care constă într-o serie de activităţi şi studii de inginerie şi proiectare, analize tehnice aprofundate pe amplasament, precum şi activităţi de licenţiere şi autorizare, cu respectarea tuturor standardelor internaţionale şi naţionale. În plus, în cadrul Studiului FEED, vor fi aplicate recomandările AIEA, în urma misiunii SEED derulate în august 2022.
 
Compania Naţională "Nuclearelectrica" S.A. este compania naţională românească producătoare de energie electrică, termică şi de combustibil nuclear, care funcţionează sub autoritatea Ministerului Energiei din România, statul deţinând 82,49% din acţiuni şi alţi acţionari, 17,50%, după listarea la bursă a companiei în 2013. Nuclearelectrica are un rol major la nivel naţional, contribuind cu peste 18% din energia nucleară în producţia totală de energie şi cu 33% din producţia totală de energie fără CO2 din România. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1432 / 8004
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Alătură-te echipei de avocați Mitel & Asociații!
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2024 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Răzvan Dincă & Asociaţii sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
WH Partners, o firmă de avocatură din Malta, deschide primul birou din România în parteneriat cu Simion & Partners | James Scicluna, Co-fondator și Managing Partner WH Partners: „Lansarea WH Simion & Partners în București ne întărește angajamentul de a ne dezvolta firma mai departe de Malta într-un mod de care să beneficieze strategic clienții noștri. Abilitățile tranzacționale ale Cosminei Simion și experiența pe care aceasta și echipa ei o aduc în tehnologie, digital, media și divertisment completează perfect serviciile noastre”
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Diana Latiș, 86 de puncte, printre primii intrați în anul 2023: ”La această facultate, cantitatea de informație care trebuie asimilată în timpul scurt al unui semestru este enormă, explicațiile nu sunt întotdeauna pe înțelesul nostru. Seminarele sunt cele care mai salvează cât de cât situația, în cadrul acestora putând discuta mai aplicat teoria predată la cursuri. Practica ne-ar fi cea mai utilă”
Senior Lawyer Employment | Reff & Associates
Eurohold şi EIG au deschis oficial o procedură de arbitraj împotriva Guvernului României, cu miza de 500 mil. €. Avocații României se vor înfrunta cu Pinsent Masons şi Djingov, Gouginski, Kyutchukov & Velichkov
Alpiq a obținut anularea integrală a unei decizii fiscale cu obligații de plată de cca. 158 mil. €. Sebastian Guțiu, Manging Partner Schoenherr: ”Această victorie majoră confirmă faptul că utilizăm abordarea corectă”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Daniela Bulacu, Head of Legal - Ringier România: “Viitorul este cel al dialogului la nivel de comunicate, fără implicarea orgoliilor personale. Cred că sunt necesare mai multe întâlniri profesionale unde putem să schimbăm opinii, să învățăm unii de la alții”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Berea, General counsel la BCR: ”Prin colaborare putem genera schimbări semnificative nu doar în interiorul profesiei noastre, ci și în societate in general. Prin natura muncii noastre, nu numai că răspundem la nevoile imediate ale societății, dar suntem și arhitecți ai viitorului acesteia, contribuind la definirea și modelarea unui cadru normativ care să orienteze comportamentul și deciziile individuale și colective pe termen lung”
Finanțele au demarat procedura de selecție a firmelor de avocați pentru un proiect ce presupune asistență consistentă în baza dreptului englez. Contract pe 3 ani, tarife orare de cca. 1.900 lei
Mușat & Asociații câștigă prestigiosul premiu “Romania Firm of the Year” la LMG Life Sciences Awards EMEA 2024 în Londra | Paul George Buta, Managing Partner: “O recunoaștere internațională a eforturilor întregii firme în mandate extrem de sofisticate din domeniul life sciences, care au implicat un număr semnificativ de avocați”
LMG Life Sciences EMEA Awards 2024 | Adrian CHIRVASE, Partner în cadrul POPESCU & ASOCIAȚII, desemnat Avocatul Anului în White Collar Crime: ”Apreciez recunoașterea obținută și rămân implicat să susțin, la cele mai înalte standarde de excelență juridică, toate mandatele care ne sunt încredințate”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...