ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

BestJobs: Candidaţii au devenit mai activi în căutarea de joburi, în lunile de vară; numărul de aplicări a crescut cu 18%

07 Septembrie 2022   |   Agerpres

Sezonul estival a adus de asemenea creşteri semnificative şi în activitatea companiilor, iar numărul total de joburi disponibile s-a dublat comparativ cu vara anului 2021.

 
 
Candidaţii au devenit mai activi în căutarea de joburi, în lunile de vară, iar numărul de aplicări s-a majorat cu 18% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, interesul pentru domenii precum Inginerie, Producţie/Logistică şi HoReCa fiind în creştere, conform datelor platformei de recrutare BestJobs.
 
"Piaţa muncii a fost extrem de dinamică în perioada iunie - august a acestui an. Deşi restricţiile au fost ridicate şi anumite sectoare ale economiei s-au reactivat, războiul din Ucraina a creat instabilitate, iar măsurile adoptate la nivel internaţional au condus către creşterea inflaţiei şi scăderea puterii de cumpărare a românilor. Prin urmare, mulţi candidaţi s-au reorientat către oportunităţi mai bine plătite sau au căutat modalităţi de suplimentare a veniturilor, prin joburi cu jumătate de normă. Datele platformei de recrutare BestJobs arată că, în lunile de vară, candidaţii au devenit mai activi în căutarea de joburi, iar numărul de aplicări a crescut cu 18% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior. Mai mult, se remarcă o creştere a interesului candidaţilor pentru domenii precum Inginerie, Producţie/Logistică şi HoReCa", se menţionează într-un comunicat al platformei de recrutare remis, miercuri, AGERPRES.
 
Sezonul estival a adus de asemenea creşteri semnificative şi în activitatea companiilor, iar numărul total de joburi disponibile s-a dublat comparativ cu vara anului 2021.
 
"Piaţa muncii se adaptează constant la contextul social şi economic, astfel că în lunile de vară atât activitatea angajatorilor, cât şi a candidaţilor s-a intensificat. De asemenea, angajatorii sunt mai atenţi la nevoile candidaţilor, care sunt în căutarea unui loc de muncă ce le oferă flexibilitate şi stabilitate, dovadă fiind şi faptul că în perioada iunie - august, oferta de joburi ce pot fi făcute de la distanţă a crescut cu aproape un sfert comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut", spune Ana Vişian, marketing manager BestJobs.
 
Potrivit sursei citate, modul de lucru hibrid care a prins contur în 2021, ca efect al pandemiei, a crescut în preferinţele angajaţilor şi angajatorilor. Astfel, în perioada iunie - august a acestui an, 40% dintre ofertele de joburi de pe BestJobs au menţionat formatul hibrid, acest mod de lucru devenind o tendinţă a anului 2022.
 
Lunile de vară au reprezentat un moment bun şi pentru candidaţii fără experienţă, care îşi doresc să se orienteze în carieră şi să ia contact cu piaţa muncii. Companiile care au dorit să atragă tinerii în echipe au publicat aproape 3.000 de joburi potrivite pentru entry-level.
 
Ridicarea restricţiilor din primăvara acestui an a redresat domeniul HoReCa, revitalizând turismul. Salariile au crescut în prima jumătate a acestui an în aceste două sectoare de activitate (cu 10%) şi se află pe o pantă ascendentă, din dorinţa de a atrage personal specializat după instabilitatea şi sentimentul de neîncredere faţă de aceste domenii, generate de pandemie. În acest sens, printre joburile specifice sezonului estival se numără cele de recepţionist, cu 500 - 700 de euro pe lună, în medie, agent turism, cu o ofertă salarială medie cuprinsă între 600 - 800 de euro pe lună, ospătar, cu un salariu mediu de 500 - 800 de euro/lună şi livrator, cu un salariu mediu lunar de 500 - 650 euro.
 
"Aşadar, deşi salariile au crescut în primele 6 luni ale anului 2022 în HoReCa şi Turism, cele mai multe poziţii nu depăşesc salariul mediu net, la nivel naţional", semnalează platforma de recrutare.
 
Companiile au mai recrutat în această vară pentru poziţii precum merchandiser, cu o ofertă salarială medie care porneşte de la 450 de euro şi poate ajunge până la 600 de euro pe lună, lucrător comercial, cu un câştig mediu lunar de 450 - 600 de euro şi casier, cu un salariu net lunar de 450 - 600 de euro. Acestea au fost totodată şi printre cele mai mici oferte salariale de pe piaţă, adresându-se unor candidaţi necalificaţi sau fără experienţă.
 
"În urma valului semnificativ de activităţi specifice sezonului estival, observăm că densitatea ofertelor profesionale a fost mai mare în Constanţa, Bucureşti, Braşov, Cluj şi Timişoara, principalele oraşe cu potenţial turistic din România, care în acelaşi timp sunt principalii poli demografici şi economici la nivel naţional", a subliniat Ana Vişian.
 
Salariile din Transporturi, Producţie/ Logistică, Vânzări şi Financiar s-au situat a un nivel mediu, potrivit datelor BestJobs. Printre astfel de poziţii, se numără cea de manager transport, cu un salariu mediu net de 800 - 1.300 euro, gestionar depozit, cu un salariu de 700 - 900 euro, specialist achiziţii, cu 800 - 1.000 euro pe lună şi cea de Contabil, cu 800 - 1.000 euro.
 
În topul celor mai mari câştiguri se încadrează salariile nete ale specialiştilor ce lucrează în domeniul IT, care pot ajunge până la 4.600 de euro. Un astfel de job este cel de senior C++ developer, precum şi cel de DevOps engineer, iar ambele pot fi realizate de la distanţă, în timp ce un country manager poate atinge nivelul de 4.000 de euro. Un senior sales executive poate accesa o ofertă salarială medie de 3.600 de euro pe lună, în timp ce salariul lunar net al unui automation engineer Siemens PLC este de 2.500 de euro.
 
BestJobs este una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din România, cu o experienţă de peste 20 ani în domeniu. În orice moment, pe BestJobs sunt peste 4,6 milioane de profesionişti conectaţi la piaţa muncii, peste 40.000 de joburi şi mii de freelanceri, agenţi de recrutare sau specialişti în dezvoltare profesională şi personală (coachi, mentori, terapeuţi, avocaţi şi alte tipuri de specialişti).
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6018 / 16823
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...