ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Comisia Europeană prezintă un plan în valoare de o jumătate de miliard de euro pentru creşterea producţiei de muniţii

04 Mai 2023   |   Agerpres

Sumele alocate ar permite cofinanţarea investiţiilor companiilor pentru creşterea producţiei în uzinele din UE. Circa 15 firme produc muniţiile respective în 11 ţări membre ale Uniunii.

 
 
Comisia Europeană a prezentat miercuri un instrument financiar în valoare de 500 de milioane de euro, în vederea creşterii capacităţii de producţie a muniţiilor în Uniunea Europeană. Planul prevede atingerea unui nivel de un milion de obuze pe an, pentru refacerea arsenalelor în paralel cu aprovizionarea Ucrainei, informează AFP.

"Este vorba de susţinerea directă a unor proiecte industriale care să permită asigurarea creşterii ritmului de producţie al bazei industriale europene", a explicat comisarul european pentru industrie, Thierry Breton, afirmând că speră ca statele membre ale UE să aprobe planul până la sfârşitul lui iunie.

"Sunt încrezător că de acum în 12 luni vom putea creşte capacitate de producţie la un milion de muniţii pe an în Europa", a declarat oficialul. El a precizat că propunerea nu are ca obiectiv acoperirea necesităţilor imediate ale Ucrainei, care susţine că pregăteşte o ofensivă pentru recucerirea teritoriilor ucrainene ocupate de Rusia.


"Pentru a susţine Ucraina pe termen foarte scurt, trebuie să continuăm să dăm din stocurile noastre", a insistat Breton.

Propunerea reprezintă faza a treia a planului de acţiune aprobat de UE la sfârşitul lui martie, conform căruia ar urma să fie trimise forţelor ucrainene un milion de obuze de 155 mm şi să se refacă stocurile strategice ale statelor europene, aflate în unele cazuri aproape de epuizare. Planul ar necesita o jumătate de miliard de euro, din care 260 de milioane din Fondul European de Apărare, iar 240 de milioane ar urma să fie redirecţionate de la un alt instrument defensiv.

Sumele alocate ar permite cofinanţarea investiţiilor companiilor pentru creşterea producţiei în uzinele din UE. Circa 15 firme produc muniţiile respective în 11 ţări membre ale Uniunii.

"Cu finanţările statelor membre, capacitatea de investiţii va fi de un miliard de euro", a arătat comisarul, subliniind că obiectivul este "producţia pentru compensarea reducerii stocurilor" de muniţii de către mai multe ţări care au furnizat obuze Ucrainei.

Companiile "nu au în prezent anvergura pentru a răspunde necesităţilor de securitate ale Ucrainei şi ale statelor noastre membre. Au însă întregul potenţial pentru a face asta", a susţinut el, în urma unor vizite pe teren, la principalii producători de muniţie din UE.

"Acest tip de muniţii lipseşte peste tot, atât în Europa cât şi în Statele Unite. Suntem cu toţii în aceeaşi situaţie, însă UE are o bază industrială mai largă decât Statele Unite", a mai spus Breton. El a recunoscut însă că "în materie de apărare, industriaşii noştri trebuie să intre în modul economic de război. Încă nu au ajuns acolo".

Din 9 februarie, când preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a formulat o cerere în acest sens, ţările din Uniunea Europeană au trimis Ucrainei aproape 40.000 de obuze şi peste 1.000 de rachete pentru armele antiaeriene şi antitanc, arată informaţiile obţinute de AFP.

Datele respective corespund însă solicitărilor de rambursare depuse de statele membre şi nu reflectă realitatea cantităţilor protejate de secretele de apărare. Pentru plata parţială a muniţiilor scoase din depozite de mai multe ţări este prevăzută o sumă totală de un miliard de euro.

Încă un miliard va cofinanţa achiziţiile în comun pentru Ucraina - obuze de 155 mm şi rachete. Preşedinţia suedeză a Uniunii a anunţat miercuri finalizarea acordului pentru utilizarea acestui pachet financiar. Comenzile vor fi făcute până la 30 septembrie, către firme europene care produc în UE şi Norvegia, chiar dacă unele componente - cum ar fi praful de puşcă sau explozibilii - sunt achiziţionate din afara UE.

Unele state membre ale Uniunii ar fi dorit să facă comenzi de la firme europene cu fabrici în ţări terţe, cum ar fi uzina din Australia a grupului german Rheinmetall. AFP apreciază că astfel nu s-ar fi respectat dorinţa conducerii UE de a întări şi dezvolta industria de apărare în cadrul Uniunii.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3161 / 16823
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...