ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Investițiile în rezidențial și logistic continuă în ritm accelerat. Noi formate de retail câștigă teren, proprietarii de birouri se pregătesc pentru revenirea angajaților în clădiri, iar formatele tip “oraș în oraș” atrag noi investitori

23 Februarie 2022   |   BizLawyer

Marile proiecte imobiliare în lucru sau care sunt anunțate pentru începere în 2022 cumulează investiții de peste 1,8 miliarde EUR* * Peste 500.000 mp de noi spații logistice au fost anunțate pentru livrare în 2022 în România * Cel puțin 10 mari proiecte rezidențiale de peste 500 de apartamente sunt în curs de dezvoltare în București și în marile orașe la început de an * Pe segmentul de retail, peste 200.000 de mp de spații moderne și noi formate își vor face loc pe piață, la nivelul întregii țări * Dezvoltatorii de birouri continuă investițiile, cu peste 130.000 mp de noi clădiri anunțați doar la nivel de București * “Orașele în oraș” – dezvoltările mixte ce includ mai multe facilități câștigă de asemenea teren. Doar la nivel de București sunt în lucru trei mari astfel de proiecte

 
 
Investițiile în real estate continuă în ritm accelerat în România, piața rezidențială și segmentul logistic atragând cel mai mare volum de noi investiții, arată o analiză BUCHAREST REAL ESTATE CLUB (BREC) la început de an. Segmentul de retail atrage noi investiții și formate, în timp ce investitorii în clădiri de birouri se pregătesc pentru creșterea volumului de trafic și reîntoarcerea la birou a angajaților. În total, conform estimărilor BREC, volumul investițiilor atrase de cele mai mari proiecte în lucru sau care vor începe anul acesta, la nivelul întregii țări, depășește 1,8 miliarde de euro.

Peste 10 proiecte rezidențiale mari, cu peste 500 de apartamente sunt în curs de dezvoltare anul acesta doar la nivel de București. Pe segmentul clădirilor de birouri, pentru că anul acesta se preconizează relaxarea restricțiilor care au caracterizat ultimii doi ani, iar majoritatea companiilor au în plan readucerea angajaților la birou sau tranziția de la “work from home” la diferite formate de muncă hibrid, în 2022 vom asista la noi investiții și pe acest segment. Șase noi proiecte de birouri sunt anunțate doar la nivel de București, iar acestea vor aduce în plus pe piață aproape 140 de mii de metri pătrați.


“10-12 companii caută acum suprafețe de peste 10.000 mp de birouri. Din punctul nostru de vedere, atât astăzi, cât și mâine, piața locală este foarte promițătoare,” a declarat Marian Popa, Managing Director Globalworth România în cadrul unei conferințe privind agenda marilor investitori, organizat de BUCHAREST REAL ESTATE CLUB.

Potrivit analizei BREC, în 2022 se va extinde puternic și segmentul proiectelor mixte – tip “oraș în oraș” – care oferă facilități multiple. La nivelul Capitalei sunt în lucru trei mari astfel de dezvoltări, iar la nivelul celorlalte mari orașe din țară se adaugă încă cel puțin 5.

Pe segmentul logistic, la nivel național, noile livrări vor atinge un volum de peste 500.000 mp anul acesta.  Nu în ultimul rând, vor fi construiți peste 200.000 mp de spații moderne de retail, majoritatea investițiilor fiind anunțate în București și în orașele mari din vestul țarii, dar și în orașe secundare și terțiare precum Pitești sau Alba Iulia. Tot pe segmentul de retail, investitorii pregătesc formate și concepte noi, integrand elemente ce țin de sustenabilitate sau comunitate.

"Observăm o creștere a traficului în centrele comerciale regionale. Retailerii de bijuterii, cosmetice și articole sportive sunt cei care au înregistrat vânzări crescute, având in vedere contextul ultimilor ani, marcat de restricții", a declarat pentru BREC Geanina Ungureanu, Senior Asset & Leasing Manager, Retail, Immofinanz.

Tatian Diaconu, CEO Nhood, a spus de asemenea că “ideea de a îmbina într-un mod util retailul cu birourile, cu un sistem educațional sau de sănătate demonstrează de fapt că aceasta este o soluție nouă.”

Omer Susli, proprietarul magazinelor Home Lux și investitor imobiliar, a anunțat de asemenea finalizarea achiziției centrului comercial River Plaza din Râmnicu Valcea de la fondul de investiții Sonae Sierra.

Și Skanska, jucător puternic axat pe sustenabilitate, consideră că “preferăm să suportăm creșterea costului în construcții decât costul de a nu face nimic pentru protejarea mediului. Am confirmat prin proiectele noastre targetul de reducere a emisiilor de carbon cu 50%, iar pentru viitor ne dorim să creștem la 70%”, potrivit reprezentantului companiei, Andrei Ivan.

Una din principalele provocări ale industriei rămâne creșterea costurilor de construcție și lipsa personalului calificat. Adriana Iftime, Vice-Președinte al Patronatului Societăților din Construcții, a declarat că în România activează 400.000 de muncitori, în timp ce pe șantierele din Europa de Vest lucrează 700.000 de muncitori romani.  

Investitorii prezenți la conferința BREC au ridicat problema lipsei de transparență în relațiile cu autoritățile și impredictibilitatea, care pune in pericol dezvoltarea pe termen lung a pieței imobiliare romanești.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 8438 / 16823
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...