ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

UE are dificultăţi în a-şi repune “corsetul bugetar“ după criză

10 Septembrie 2021   |   Agerpres

"Va fi o bătălie politică enormă", recunoaşte o sursă europeană.

 
 
Pentru a evita o prăbuşire economică în contextul pandemiei, Uniunea Europeană a pus, temporar, deoparte disciplina bugetară, însă revenirea la creştere a relansat o dezbatere cu privire la austeritate, care creează diviziuni în rândul celor 27 de state membre, transmite AFP.
 
"Va fi o bătălie politică enormă", recunoaşte o sursă europeană.
 
Subiectul ar urma să anime reuniunea miniştrilor europeni ai Finanţelor, care va avea loc vineri şi sâmbătă la Kranj (Slovenia), şi care va permite o primă rundă de schimb de poziţii între partizanii relaxării regulilor de disciplină bugetară şi cei care susţin o revenire rapidă la ortodoxia bugetară.
 
Comisia Europeană a promis că în toamnă va lansa o procedură de consultare publică, ce ar urma să fie punctul de pornire al unor discuţii care vor dura mai multe luni. Cel mai probabil, consultarea va începe în luna octombrie, după alegerile legislative din Germania.
 
Prevăzută a avea loc înaintea pandemiei, această dezbatere cu privire la reforma Pactului de Stabilitate, care limitează deficitul public la 3% din PIB şi datoria la 60% din PIB, a fost suspendată din cauza crizei. În prezent, această dezbatere a luat o altă dimensiune.
 
Pandemia a provocat anul trecut o criză economică istorică. Prăbuşirea activităţii, combinată cu cheltuielile guvernelor pentru a proteja companiile şi locurile de muncă, au dus la creşterea semnificativă a datoriei.
 
Raportul datorie-PIB pentru cele 19 state care au aderat la moneda unică a atins în 2020, pentru prima dată, pragul simbolic de 100% din PIB, de la 86% în 2019. Şocul a fost mult mai dureros în sudul continentului, care se bazează mai mult pe servicii care au legătură cu turismul, prima victimă a restricţiilor sanitare. De exemplu, raportul datorie-PIB a trecut de 200% în cazul Greciei, în timp ce în cazul Italiei se apropie de 160%, iar pentru Spania şi Franţa se apropie de 120%.
 
O revenire strictă la regulile pactului bugetar de dinaintea crizei ar antrena pentru aceste ţări o reducere drastică a investiţiilor publice, cu riscul de a arunca întreaga Europă în recesiune.
 
De asemenea, reducerea cheltuielilor ar afecta şi lupta împotriva schimbărilor climatice, care necesită renovarea a milioane de locuinţe, construcţia de staţii pentru încărcarea automobilelor electrice sau construirea unui nou sistem energetic fără emisii de CO2.
 
"Ţinând cont de nivelurile datoriei publice care vor fi atinse la ieşirea din această criză şi de necesitatea de a finanţa relansarea şi tranziţia ecologică, o revizuire în profunzime a regulilor bugetare pare mai necesară ca niciodată", declara, în primăvară, comisarul european al Economiei, italianul Paolo Gentiloni.
 
Acesta pledează pentru o politică de creştere, singura modalitate în opinia sa pentru a reduce, în timp, deficitele. Această poziţie este susţinută în special de preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, care vine şi ea dintr-o ţară din sudul continentului, Franţa.
 
În schimb, ţările din nordul continentului, partizane ale disciplinei bugetare, sunt îngrijorate că vor trebui să plătească pentru excesele vecinilor din sud şi nu vor ca regulile Pactului de stabilitate să fie abandonate. Odată cu revenirea pe creştere, estimată la 4,8% în acest an şi la 4,5% anul viitor pentru zona euro, aceste state estimează că pactul de stabilitate ar trebui să fie reintrodus începând din 2023, chiar dacă dezbaterea nu s-a încheiat încă.
 
"Simplificări şi adaptări care favorizează o mai bună aplicare merită să fie discutate, însă doar dacă noile propuneri nu pun în pericol viabilitatea bugetară a statelor membre şi a zonei euro", au apreciat opt ţări considerate drept "austere", precum Austria, Danemarca, Ţările de Jos şi Suedia, într-o scrisoare publicată joi seară.
 
Cu toate acestea, comparativ cu criza din anii 2010, care au scos la lumină fracturile din zona euro, Uniunea Europeană se prezintă acum mai solidară după planul său de relansare în valoare de 750 de miliarde de euro finanţat prin emiterea de datorii comune.
 
"Fiecare a învăţat din crizele precedente. Chiar dacă unii sunt mai austeri decât alţii, astăzi poziţiile sunt mai nuanţate", crede un diplomat european.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 10351 / 16823
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...