ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Nuclearelectrica a semnat un Memorandum cu SACE şi Ansaldo Nucleare pentru retehnologizarea Unităţilor 1, 3 şi 4 de la Cernavodă

15 Februarie 2024   |   AGERPRES

Memorandumul a fost parafat, joi, la Roma, în prezenţa ministrului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan-Radu Oprea, şi a ministrului pentru Intreprinderi şi Made in Italy, Adolfo Urso.

 
 
Nuclearelectrica a semnat un Memorandum de Înţelegere cu SACE şi Ansaldo Nucleare pentru a avansa dezvoltarea şi finanţarea retehnologizării Unităţilor 1, 3 şi 4 ale Centralei Nuclear-Electrice (CNE) de la Cernavodă.

Memorandumul a fost parafat, joi, la Roma, în prezenţa ministrului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan-Radu Oprea, şi a ministrului pentru Intreprinderi şi Made in Italy, Adolfo Urso.

Potrivit unui comunicat de presă al Nuclearelectrica, transmis AGERPRES, reprezentanţii Ansaldo Nucleare şi-au exprimat interesul pentru formularea unei oferte pentru furnizarea de servicii de inginerie şi management de proiect, achiziţia, instalarea şi punerea în funcţiune a componentelor şi sistemelor, în principal pentru partea clasică a centralei, necesare pentru finalizarea şi punerea în funcţiune atât a proiectului Unităţii 1, cât şi a Unităţilor 3 şi 4. În acelaşi timp, au confirmat interesul de a depune o ofertă privind furnizarea serviciilor menţionate.


Totodată, cei de la SACE vor să finanţeze cele două proiecte ale SN Nuclearelectrica S.A. cu până la două miliarde de euro, în conformitate cu procedurile companiei, condiţiile negociate de părţi şi aprobările aferente autorităţilor italiene relevante.

"Retehnologizarea Unităţii 1 a Centralei nucleare de la Cernavodă şi finalizarea Unităţilor 3 şi 4 vor conduce, după 2031, la generarea a aproximativ 66% din energia curată a României, cu un impact semnificativ asupra decarbonizării prin evitarea a 15 milioane de tone de CO2 pe an. Având în vedere că energia nucleară este o sursă disponibilă 24/7, cu un factor de capacitate de peste 90%, investiţiile de extindere a capacităţii nucleare ale Nuclearelectrica vor aduce mari beneficii pe termen lung pentru securitatea energetică, fiabilitatea şi dezvoltarea socio-economică a lanţului valoric al României, de la creşterea lanţului de furnizori români până la crearea de locuri de muncă şi o nouă generaţie de specialişti în domeniul nuclear. Parteneriatul nostru cu Ansaldo Nucleare reprezintă o cooperare de lungă durată bazată pe performanţă şi profesionalism, care datează încă de la începutul punerii în funcţiune a Unităţii 1. Prin urmare, aşteptăm cu nerăbdare să continuăm acest parteneriat pentru noile unităţi. Apreciem foarte mult aderarea SACE la acest Memorandum de Înţelegere şi nivelul de încredere acordat capacităţilor de producţie de energie nucleară din România", a declarat Cosmin Ghiţă, director general al Nuclearelectrica.

Proiectul de retehnologizare a Unităţii 1 se află în cea de-a doua fază de implementare, care include asigurarea resurselor financiare pentru realizarea proiectului, pregătirea executării activităţilor identificate şi definite în faza I şi obţinerea tuturor aprobărilor şi avizelor necesare pentru implementarea acestuia.

Până în prezent, pentru servicii de inginerie a fost semnat un contract în valoare de 781 de milioane de dolari canadieni cu Candu Energy şi Canadian Commercial Corporation ("CCC"), pentru furnizarea de scule şi componente pentru reactoare. La ora actuală, se află în proces de finalizare procedura aferentă Acordului-cadru pentru servicii de management de proiect şi asistenţă tehnică, necesare pentru pregătirea şi implementarea Proiectului de Retehnologizare a Unităţii 1 de la CNE Cernavodă.

De asemenea, proiectul Unităţilor 3 şi 4 se află în prima fază, care acoperă operaţionalizarea EnergoNuclear, compania de proiect, contractarea de servicii de asistenţă tehnică şi juridică şi contractarea de servicii de inginerie pentru actualizarea documentaţiei tehnice şi de securitate nucleară necesare pentru continuarea proiectului. EnergoNuclear a fost re-operaţionalizată în septembrie 2021, posturile critice din punct de vedere tehnic fiind ocupate, şi a fost încheiat un contract de servicii de inginerie cu Candu Energy privind reevaluarea structurilor, încorporând îmbunătăţiri de proiect din perspectiva securităţii nucleare.

Nuclearelectrica S.A. (SNN) este compania naţională de energie electrică, termică şi combustibil nuclear din România, care funcţionează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deţinând 82,49% din acţiuni, iar ceilalţi acţionari 17,50%, după listarea la Bursă în 2013.

Grupul Ansaldo Energia este un lider internaţional în domeniul producţiei de energie electrică şi un actor-cheie al tranziţiei energetice. Compania este controlată de CDP Equity, Gruppo Cassa Depositi e Prestiti. Ansaldo Energia poate furniza componente (turbine cu gaz, turbine cu abur, generatoare), instalaţii la cheie şi cele mai inovatoare soluţii de servicii de asistenţă pentru piaţa de generare a energiei electrice.

SACE este agenţia de credit la export şi grupul de asigurări şi finanţare din Italia, controlat direct de Ministerul Economiei şi Finanţelor. Cu un portofoliu de operaţiuni asigurate şi investiţii garantate în valoare de 164 de miliarde de euro, SACE, împreună cu toate filialele sale - SACE FCT, care operează în sectorul factoring-ului, SACE BT, specializată în credite, garanţii şi asigurări împotriva daunelor la proprietăţi, şi SACE SRV, specializată în colectarea de date şi gestionarea activelor informaţionale - deserveşte peste 40.000 de companii, în special IMM-uri, sprijinind creşterea acestora în Italia şi pe aproximativ 200 de pieţe străine.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 215 / 8056
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Kinstellar is recruiting a junior to mid-level Litigation Lawyer
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Women in Business Law Awards 2024 | Două firme locale independente și două birouri ale unor firme internaționale, pe lista scurtă pentru premiul ”Firma anului în Europa de Est”. Popescu & Asociații, câștigătoarea de anul trecut, listată în trei categorii
Kinstellar a acordat consultanță ING Bank N.V. cu privire la o nouă facilitate de credit senior de 150 de milioane de euro acordată furnizorului român de servicii de telecomunicații DIGI România. Magdalena Răducanu (Special Counsel) a coordonat echipa
Raport IT&C: Oportunități de cooperare între Marea Britanie ̸ România | Mircea Moraru, Counsel la CMS România: Pentru investitorii britanici care iau în considerare scena dinamică de IT&C din România, este esențial să înțeleagă și să navigheze printre complexitățile juridice
Vasile Țiple, fostul Consilier General al UiPath și fondatorul Goodlegal, se alătură KPMG Legal - Toncescu și Asociații
PNSA a consiliat Grupul Orange în fuziunea post-achiziție dintre Orange România și Orange România Communications. Partenerii Bogdan C. Stoica și Irina Ivanciu au coordonat echipele din mai multe arii de practică
Bondoc și Asociații obține un nou succes în materia litigiilor de achiziții publice. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Cererea de inițiere a procedurii de arbitraj cerută de Eurohold și EIG a fost înregistrată la ICSID | Reclamanții se pregătesc să conteste restricțiile impuse de Uniunea Europeană în privința acordurilor de investiții încheiate între statele membre și spun că un astfel de arbitraj va crea un precedent pentru alte întreprinderi din UE. Ce avocați fac parte din echipa care consiliază asigurătorul
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Norris Alexandru Mircescu, al cincilea cel mai bun punctaj din anul 2022: ” Mi-am rezervat ultimii doi ani de facultate pentru a descoperi lumea avocaturii. Cel puțin momentan, îmi doresc să progresez și să mă dezvolt în România. Îmi iubesc țara și familia, nu văd cum aș putea sta departe prea mult timp de lucrurile care sunt cele mai importante pentru mine”
Avocații Wolf Theiss văd o creștere de 20-30%, anul acesta, în practica de Dispute Resolution | Ligia Cecilia Popescu, Partenerul Wolf Theiss care coordonează Departamentul de Litigii şi Arbitraj, al doilea ca volum de activitate și ca încasări al biroului din București: “Avem o echipă foarte puternică. O parte semnificativă a portofoliului de clienţi ai practicii provine din recomandări provenite de la firme internaţionale de avocatură”
Mergermarket - League Tables of Legal Advisors (Q1 2024) | Piața de M&A își revine în primul trimestru și crește cu o treime, la nivel global și cu 42% în Europa. CMS, printre primele în clasamentul global și în Europa. Wolf Theiss și DLA Piper, pe podium în Europa Centrală și de Est
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...