ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cîţu: Soluţia privind utilizarea certificatului verde COVID este la îndemână, nu vreau să închid economia

17 Septembrie 2021   |   Agerpres

Premierul a subliniat că s-a pornit de la un principiu simplu, acela de a nu mai închide economia.

 
 
Soluţia privind utilizarea certificatului verde COVID în plan intern în cazul desfăşurării unor activităţi economice neesenţiale în localităţile unde se înregistrează o rată de incidenţă de peste 3 la mia de locuitori este o soluţie la îndemână, întrucât nu se doreşte închiderea economiei, a declarat joi seara premierul Florin Cîţu, referindu-se la hotărârea aprobată CNSU privind utilizarea certificatului verde la nivel naţional.
 
"Acum era momentul, până acum România a fost într-o zonă verde şi am reuşit să ţinem România în zonă verde mult timp faţă de alte ţări din Europa, iar soluţia cu certificatul putea să fie orice altceva, dar este o soluţie la îndemână, a venit pentru că eu nu vreau să închid economia. (...) Şi atunci ne trebuia un instrument prin care să atestăm că oamenii ori s-au vaccinat, ori au trecut prin boală, ori sunt testaţi, ca să putem să lăsăm activităţile să continue. Certificatul verde este un astfel de instrument, care este la îndemână şi putem să-l folosim cu toţii. Putem să-l luăm pe telefon, ca aplicaţie, acel cod QR care poate fi citit foarte rapid, şi de aceea am mers pe această variantă. Putea să fie orice altă variantă, dar era cea mai la îndemână în acest moment, dacă apar alte variante mai bune le vom folosi pe acelea", a declarat Florin Cîţu, la TVR 1.
 
Premierul a subliniat că s-a pornit de la un principiu simplu, acela de a nu mai închide economia.
 
"Nu voi mai închide pieţele, nu închidem mall-urile, nu închidem nimic, astăzi avem şi vaccin, dar avem şi aceste instrumente prin care putem să spunem oamenilor că au trecut prin boală, sunt testaţi, este foarte uşor şi putem să ţinem economia deschisă. Am văzut impactul pentru economia României, dar şi pentru economia globală, anul trecut, când economiile au fost închise, dar efectele le simţim şi anul acesta şi se văd şi în multe din preţurile pe care le vedem în acest an, pentru că sunt comenzi făcute anul trecut", a declarat Cîţu.
 
Despre accesul în cluburi, discoteci, săli de jocuri de noroc doar pentru cei vaccinaţi, premierul a explicat: "Acolo nu schimbăm lucrurile, este interacţiune, este mai complicat, aşa a fost şi până acum, acolo nu schimbăm lucrurile deocamdată, restul, da, vom folosi certificatul verde şi este adevărat doar în zonele, în acele localităţi, unde avem o incidenţă mai mare de 3 la mie".
 
El subliniat, întrebat în acest sens, că introducerea acestei măsuri nu necesită adoptarea în baza unui proiect de lege, întrucât nu este vorba de restrângerea unor drepturi şi libertăţi.
 
"Nu este adevărat. Şi astăzi, dacă mergi la spital faci un test COVID. Acest certificat a fost folosit la intrarea în România şi în toată Europa a fost folosit în această vară. Testul COVID a fost folosit până acum peste tot, deci nu există nicio discriminare, sunt trei lucruri pe acest certificat: vaccinare, ai trecut prin boală sau testare. Deci chiar nu este nicio discriminare, eu nu văd nicio discriminare, din contră, văd că putem să avem un mod civilizat de a continua lucrurile şi transparent ", a declarat Cîţu.
 
El a subliniat că efortul de a efectua un control în cazul certificatului verde este "minim", dar "beneficiile pentru noi toţi sunt majore".
 
"Există o aplicaţie care se poate downloada imediat, durează un minut, (...) este pe Google Play, înţeleg că orice restaurant sau orice activitate care va fi nevoită să folosească această aplicaţie poate să o downloadeze într-un minut, certificatul înţeleg se downloadează în cinci minute, deci nu este nicio muncă foarte mare", a explicat Cîţu.
 
Şeful Executivului a subliniat că prin acest certificat verde nu înseamnă că "noi scăpăm de pandemie", reiterând că vaccinarea este singura soluţie.
 
"Să scăpăm de pandemie, trebuie să ne vaccinăm. Nu există altă soluţie. Nu avem. Putem să mergem pe restricţii, putem să mergem pe altceva. Nu voi merge şi nu vreau să fac acest lucru, dar nu scăpăm de pandemie decât dacă ne vaccinăm. Nu există altă soluţie. Deci soluţia ca să scăpăm şi de certificat verde şi de orice altceva este să ne vaccinăm. Când vom înţelege acest lucru, să ne vaccinăm cu toţii, nu vom mai avea aceste măsuri", a declarat Cîţu.
 
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat, printr-o nouă hotărâre, propunerea privind obligativitatea certificatului verde COVID pentru accesul la activităţi economice din anumite domenii în localităţile unde rata de incidenţă este mai mare de 3 la mia de locuitori şi mai mică sau egală cu 6 la mia de locuitori.
 
Propunerea privind utilizarea certificatului verde în plan intern aprobată joi prin hotărâre a CNSU urmează să fie validată, vineri, printr-o Hotărâre de Guvern. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4954 / 8654
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Provocarile legislative actuale ale companiilor într-un mediu de afaceri dinamic și inovator | De vorbă cu cu Alexandra Pădurariu, Head of Legal, Compliance and Public Affairs – Samsung Electronics România & Bulgaria, despre cum reușește compania să implementeze practicile și politicile care sprijină guvernanța corporativă responsabilă și adaptarea la tendințele ESG
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...