ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

270 de milioane de lei pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură în 2024 (proiect)

19 Ianuarie 2024   |   Agerpres

"Pentru anul 2024, rata accizei reduse pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură în sectoarele vegetal, zootehnic şi îmbunătăţiri funciare este de 104,47 lei/1000 litri şi reprezintă conversia din euro în lei a ratei minime de impozitare de 21 euro/1.000 litri calculată la rata de schimb a monedei euro din data de 2 octombrie 2023, de 4,9748 lei pentru 1 euro", se arată în proiect.

 
 
Valoarea totală a schemei de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură este 270 de milioane de lei în anul 2024 şi se acordă prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), potrivit unui proiect de hotărâre publicat pe site-ul MADR.
 
"Pentru anul 2024, rata accizei reduse pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură în sectoarele vegetal, zootehnic şi îmbunătăţiri funciare este de 104,47 lei/1000 litri şi reprezintă conversia din euro în lei a ratei minime de impozitare de 21 euro/1.000 litri calculată la rata de schimb a monedei euro din data de 2 octombrie 2023, de 4,9748 lei pentru 1 euro", se arată în proiect.
 
Pentru anul 2024, diferenţa dintre acciza standard şi rata accizei reduse se stabileşte astfel: în perioada 1 ianuarie 2024 - 30 iunie 2024 inclusiv, diferenţa dintre nivelul aplicabil accizelor de 1.850,95 lei/1.000 litri (...) şi rata accizei reduse de 104,47 lei/1.000 litri este în cuantum unitar de 1,746 lei/litru şi se acordă ca ajutor de stat sub formă de rambursare; în perioada 1 iulie 2024 - 31 decembrie 2024 inclusiv, diferenţa dintre nivelul aplicabil accizelor de 2.183,85 lei/1.000 litri (...) şi rata accizei reduse de 104,47 lei/1000 litru, este în cuantum unitar de 2,079 lei/litru şi se acordă ca ajutor de stat sub formă de rambursare.
 
"Suma alocată pentru plata ajutorului de stat în anul 2024 este de 270.000,00 mii lei şi se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2024", se mai arată în proiect.
 
Potrivit notei de fundamentare, pentru anul 2024 este necesară adoptarea unui nou act normativ de completare a prevederilor articolelor 2 şi 10 ale Hotărârii Guvernului nr.1174/2014, cu modificările şi completările ulterioare, atât cu dispoziţii aplicabile pentru determinarea nivelul subvenţiei la motorină care se plăteşte aferent anului 2024, cât şi stabilirea sumei alocate pentru plata în anul 2024 a ajutorului de stat prin bugetul MADR.
 
"Prevederile proiectului de act normativ au în vedere următoarele considerente: nivelul aplicabil accizelor prevăzut în coloana 3, nr. crt. 12 din anexa nr. 1 la titlul VIII ŤAccize şi alte taxe specialeť din Codul fiscal, prevederile pct.120 de la art.LIII din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru prorogarea unor termene, respectiv: "Reguli speciale privind nivelul accizelor în anul 2024". În anul 2024, nivelul accizelor pentru produsele de la nr. crt. 10-12 din anexa nr. 1 la titlul VIII - Accize şi alte taxe speciale, prevăzut în coloana nr. 3 din anexă, se actualizează cu creşterea preţurilor de consum din ultimele 12 luni, calculată în luna septembrie a anului 2023, faţă de perioada octombrie 2014 - septembrie 2015, după cum urmează: începând cu data de 1 ianuarie 2024, cu 50% din creşterea preţurilor de consum; începând cu data de 1 iulie 2024, cu 50% din creşterea preţurilor de consum"", se mai arată în document.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 138 / 5170
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam | Mitel & Asociatii recruteaza avocati definitivi (Corporate & Commercial)
NNDKP și Kinstellar, în tranzacția prin care CTP a achiziționat întregul portofoliu logistic deținut integral de Globalworth. Ce avocați au lucrat în tranzacție
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Cătălin Istrate, Head of Legal & Business Conduct la Gilead Sciences Romania: “O bună înțelegere a businessului și ieșirea din zona de risk-free sunt calități pe care juriștii ar putea să le exerseze mai mult. De asemenea, digital și AI sunt domenii pe care juriștii ar trebui să le înțeleagă cât mai bine, pentru a nu fi depășiți de ele”
Trei firme de avocați în tranzacția prin care un vehicul de investiții intenționează să preia Telekom România Mobile Communications. Grupul Digi lucrează cu Filip & Company, Clever Media a apelat la avocații Schoenherr, iar grecii și-au păstrat consultanții din tranzacția cu Orange, de acum trei ani
Filip & Company asistă Banca Transilvania în achiziția BRD Pensii. Echipa de avocați, coordonată de Alina Stancu Bîrsan (partener)
Clifford Chance Badea a asistat Premier Energy la listarea pe Bursa de Valori București, o tranzacție de aproape 700 milioane lei
Who’s Who Legal by Lexology: Dr. Cosmin Vasile, managing partner ZRVP, considerat Thought Leader în Litigii Comerciale. El este apreciat ca fiind “un avocat de litigii de top pe piața românească”
Avocații KPMG Legal – Toncescu și Asociații au în derulare în jur de zece proiecte de achiziții, aflate în diferite stadii ale procesului și gestionează în prezent cinci mandate de fuziuni și divizări, incluzând o fuziune transfrontalieră. Laura Toncescu, (Managing Partner): Se observă în ultimul timp o concentrare a cererilor de consultanță pentru tranzacții de M&A din partea celor care au deja experiență pe piața din Europa, spre deosebire de anii trecuți când apetitul pentru risc era mai mare și, prin urmare, clienții proveneau și din alte regiuni
LegiTeam: Alătură-te echipei de avocați Mitel & Asociații!
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2024 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Răzvan Dincă & Asociaţii sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
WH Partners, o firmă de avocatură din Malta, deschide primul birou din România în parteneriat cu Simion & Partners | James Scicluna, Co-fondator și Managing Partner WH Partners: „Lansarea WH Simion & Partners în București ne întărește angajamentul de a ne dezvolta firma mai departe de Malta într-un mod de care să beneficieze strategic clienții noștri. Abilitățile tranzacționale ale Cosminei Simion și experiența pe care aceasta și echipa ei o aduc în tehnologie, digital, media și divertisment completează perfect serviciile noastre”
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Diana Latiș, 86 de puncte, printre primii intrați în anul 2023: ”La această facultate, cantitatea de informație care trebuie asimilată în timpul scurt al unui semestru este enormă, explicațiile nu sunt întotdeauna pe înțelesul nostru. Seminarele sunt cele care mai salvează cât de cât situația, în cadrul acestora putând discuta mai aplicat teoria predată la cursuri. Practica ne-ar fi cea mai utilă”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...