ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Adrian Grapă, unul dintre vârfurile promoției 2019, a intrat în echipa DLA Piper România. ”Probabil că mediile mari sunt o carte de vizită pentru absolvenții de Drept, atunci când aceștia au primul contact cu un posibil angajator. Consider, însă, că sunt mai importante pe termen lung informațiile acumulate în anii de studiu”, spune azi avocatul

21 Iunie 2022   |   Ștefania Enache

Privind retrospectiv, Adrian afirmă cu toată tăria că a făcut cea mai bună alegere, iar profesia pentru care a optat reprezintă drumul pe care vrea să se afle toată viața sa.

 
 
Adrian Grapă este printre cei mai buni absolvenți ai generației sale.Și-a luat licența la Facultatea de Drept din cadrul Universității din București în anul 2019, iar astăzi este avocat definitiv colaborator într-o firmă din „liga mare” a avocaturii de business. Tânărul face parte din echipa de litigii a DLA Piper Dinu SCA, fiind implicat în proiecte diverse care îi oferă posibilitatea de a se dezvolta profesional în domeniul care îl pasionează.

O pură curiozitate l-a condus către lumea juridică. În timpul anilor de liceu, pe care i-a parcurs la Colegiul Național „Ion Luca Caragiale” din București, a testat posibilități multiple în încercarea de a descoperi un domeniu pe care să-l aprofundeze după trecerea examenului de maturitate.


În atenția sa au fost mai multe facultăți, dar o întâmplare din clasa a XI-a avea să-i deschidă drumul către Drept.

Parcurgerea unui Cod Civil și citirea unor articole l-au făcut să se gândească serios la posibilitatea de a urma o carieră în avocatură. „Bineînțeles, la acel moment nu înțelegeam aproape nimic, însă dorința și curiozitatea de a ști și a înțelege acele lucruri m-au făcut să iau în considerare tot mai mult Facultatea de Drept și în final, la puțin timp după acel moment, să știu că aceasta e alegerea pe care vreau s-o fac”, își amintește tânărul.

Privind retrospectiv, Adrian afirmă cu toată tăria că a făcut cea mai bună alegere, iar profesia pentru care a optat reprezintă drumul pe care vrea să se afle toată viața sa. „Cu toate că este o facultate dificilă unde trebuie să dedici foarte mult timp și energie, aș face din nou această alegere și nu cred că aș schimba ceva din tot acest traseu”, punctează avocatul.

Tânărul consideră că Facultatea de Drept nu este neapărat o facultate grea, în măsura în care o privești cu seriozitate și evident, în măsura în care ești pasionat de Drept.
„Categoric, necesită mult efort, energie, timp și multe sacrificii pe care va trebui să le faci în decursul acestor patru ani, însă toate vor merita din plin. Dacă înveți în mod constant (și nu doar în sesiune), cred că Facultatea de Drept nu ți se va părea grea. Totuși, dacă încerci să înveți materia în sesiune sau chiar mai rău, la finalul celor patru ani (pentru admiterea în diverse profesii juridice), cred că este o misiune aproape imposibilă și care nu te va ajuta pe viitor”, atrage atenția Adrian.

Pentru el, anii de facultate au reprezentat și reprezintă o etapă foarte frumoasă din evoluția sa, atât profesională, cât și personală. Facultatea de Drept a fost locul unde zi de zi a învățat lucruri noi, și totodată locul unde a cunoscut oameni remarcabili, atât profesori, cât și colegi, care i-au devenit cu timpul foarte buni prieteni.

Nu a simțit o diferență prea mare între perioada liceului și cea a studenției, iar lucrul acesta a fost posibil datorită faptului că nu a făcut comparații între cele două perioade trăite, ci a încercat ca, în fiecare dintre etape, să acumuleze cât mai mult, astfel încât să se dezvolte și să capete tot mai multă experiență.

Anii de facultate i-a privit ca pe ceva nou, ca pe o altă etapă, mai matură, și s-a bucurat de fiecare descoperire pe care a făcut-o în timpul studenției.

 
 

Concursuri, workshop-uri și stagii de practică

În anii facultății, pe lângă parcurgerea materiei impusă de cursurile la care lua parte, a ales și o altă cale de a se pregăti: participarea la competițiile de Drept, la workshop-uri și stagii de practică.

Încă din anul I și-a descoperit pasiunea pentru Dreptul civil, așa că a participat la foarte multe concursuri, în mare parte axate pe această zonă, respectiv concursuri de procese simulate.

„Printre acestea, pot enumera următoarele concursuri la care am participat: DLA Piper Dinu SCA – essay competition, Ediția 2018 – unde am obținut locul 1; Clifford Chance Civil Law competition, Ediția 2018 – unde am obținut locul 1; PeliFilip Civil Law competition, Ediția 2017 – unde am obținut locul 2; Clifford Chance Civil Law competition, Ediția 2017 – unde am obținut locul 4; PeliFilip Civil Law competition, Ediția 2017 – unde am obținut locul 4; „Francisc Deak national moot court competition on contract law”, Ediția 2017; Preselecție privind „Hexagonul Facultăților de Drept” - dreptul civil, Ediția 2018. De asemenea, în toată această perioadă am participat la diverse workshop-uri, precum: workshop organizat de NNDKP – „The liability of administrators”; workshop organizat de Reff&Asociații – „Lawsome” – privind mai multe arii de practică precum: Corporate M&A, Real Estate, Dispute Resolution, GDPR, Public-private partnership. Nu în ultimul rând, pe toată perioada facultății am efectuat și  stagii de practică la următoarele case de avocatură: DLA Piper Dinu SCA, PeliFilip și Stoica & Asociații”, menționează Adrian.

Modul în care a ales să se pregătească l-a ajutat să obțină rezultate foarte bune, astfel că la finalizarea licenței s-a detașat în plutonul celor mai buni absolvenți ai generației sale. „Probabil că mediile mari sunt oarecum o carte de vizită pentru absolvenții de drept, atunci când aceștia au primul contact cu un posibil angajator. Însă, consider că sunt mai importante pe termen lung informațiile acumulate în acești ani, inclusiv din perspectiva posibilităților de angajare. Evident, în măsura în care înveți cu pasiune și seriozitate, notele și mediile mari sunt o consecință firească a acestui proces și te vor ajuta inclusiv din perspectiva unui viitor job. Cu toate acestea, în final, mediile mari ar trebui să se reflecte în bagajul de cunoștințe acumulat în timpul facultății”, susține tânărul.

--------------------------------------------------------------

Citește și

→   De vorbă cu conf. dr. Ioana Maria Costea, decanul Facultății de drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, despre preocuparea de a oferi studenților o nouă „normalitate” și aceeași pregătire temeinică: ‘Absența fizică ne-a dezorientat la început, dar procesul didactic se derulează acum în parametri optimi; profesorii și studenții au dovedit o imensă capacitate de adaptare’

BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Alexandra Șipoteanu, una dintre mândriile promoției 2021: Facultatea de Drept este dificilă deoarece te obligă la autodepășire, la cunoaștere aprofundată a tuturor aspectelor predate, la gândire cu propria minte, la autodisciplină. Linia întâi înseamnă calitate, iar calitatea este oferită de integritate, seriozitate, pasiune pentru profesia aleasă și perfecționare continuă în domeniul ales

→   BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Diana Valeria Ceaușu, șefa promoției 2020, a intrat în echipa CMS România. ”Satisfacțiile au răsărit pe măsură ce eu am început să cunosc construcția dreptului și au crescut odată cu cunoștințele mele. Cu cât am cuprins și înțeles mai bine mulțimea regulilor de drept, cu atât am putut găsi soluții pentru mulțimea anomaliilor din realitatea socială”, spune avocata

→   BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Aura Elena Amironesei, olimpic internațional, a absolvit în primii trei din an facultățile de Drept (9,87) și Geografie. Multipremiată la competiții studențești cu expunere internațională, a ales avocatura și este doctorand în Dreptul comerțului internațional și cadru didactic asociat în cadrul Facultății de Drept din Iași. ‘Am făcut alegerile potrivite la momentul potrivit și le-am trăit cât mi-a fost cu putință de plenar’, spune azi Aura
 
→   BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Irina Galan, șefa promoției 2020 de la Facultatea de Drept a Universitații din Iași: ‘Nu am mizat niciun moment pe titlul obţinut în facultate, dar probabil că acesta a reflectat bagajul de cunoştinţe acumulat şi determinarea avută pe parcursul anilor de studiu’. Tânăra avocată aşteaptă cu entuziasm şi deschidere noile provocări şi opţiuni ce vor apărea
         
→   BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Cosmin-Teodor Cotos a finalizat acum trei ani studiile de licență cu media 9,79 și are azi propriul cabinet de avocatură. ”Esența și particularitățile dreptului m-au fascinat, iar profesorii și persoanele pe care le-am întâlnit în mediul universitar mi-au schimbat complet cursul vieții”, spune azi avocatul


→   BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Alexandra Tuță, una dintre primele medii obținute anul trecut la examenul de licență, a intrat în echipa de litigii de la Reff & Asociații: ”Sacrificarea zonei de confort și a unor plăceri personale aduce o satisfacție înzecită în momente-cheie, precum examenul de licență sau de admitere în profesie. În acele clipe privești retrospectiv și ești împăcat - a meritat totul”

                  --------------------------------------------------------------

Secretul este o perfecționare continuă

În prezent, Adrian Grapă este avocat definitiv colaborator în cadrul DLA Piper Dinu SCA, în departamentul de Litigii. Din această postură, el asigură reprezentarea și asistarea clienților atât din Romania, cât și din străinătate, în diverse litigii pe care aceștia le au în fața instanțelor din România.

„De-a lungul anilor am asigurat reprezentarea în instanță și am acordat asistență în cauze de drept civil, executare silită, insolvență, drept administrativ sau dreptul muncii, în cauze cu probleme de drept dintre cele mai complexe. Desigur, având în vedere specificul proiectelor, au fost situații în care asistența oferită clienților a fost și sub forma consultanței, în vederea atingerii unui compromis sau a preîntâmpinării litigiilor, activitate care pentru un avocat de litigii vine întotdeauna cu provocări dintre cele mai diverse. Toate aceste lucruri au reprezentat pentru mine o satisfacție și o provocare continuă pentru a oferi cele mai bune soluții și o dorință de perfecționare constantă, lucruri benefice pentru orice profesionist al dreptului”, subliniază avocatul.

Imediat după trecerea examenului de licență a ales să-și continue pregătirea academică. Astfel că, din dorința de ase perfecționa în acest domeniu (preponderent al dreptului privat ), a urmat cursurile de master -  Drept Privat LLM din cadrul Facultății de Drept, Universitatea din București, program pe care l-a absolvit în 2020.O
piniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.Tânărul este conștient de faptul că lumea juridică este una în care domină concurența, dar din punctul său de vedere există mijloace care pot asigura reușita celor care muncesc cu adevărat și se dedică profesiei. „Consider că secretul constă în dorința de perfecționare continuă, pentru a oferi cele mai bune soluții – fie că vorbim despre soluții în calitate de judecător, fie că vorbim despre soluții sau consultații acordate clienților, în calitate de avocat sau în alte profesii juridice. Dorința de perfecționare continuă și pasiunea pentru acest domeniu cred că sunt „instrumentele” necesare pentru a atinge acest rezultat”, mai spune Adrian.

Este de părere că, mai mult sau mai puțin, România oferă „pârghiile” necesare pentru ca un profesionist să evolueze și să exceleze în domeniul său. „Evident, discuția privind sistemul de învățământ este una vastă, și o concluzie sigură la care se poate ajunge este că sistemul actual de învățământ are nevoie de multe schimbări și restructurări pentru a fi unul cu adevărat eficient. Cred că este necesar ca la fiecare disciplină din programa de învățământ să se pună accentul mai mult pe situații practice, eventual în cadrul seminarelor să se încerce chiar simularea unor situații reale, în care studenții să fie puși în postura de a oferi diverse soluții punctuale, pe baza unor documente prezentate de un client fictiv, prin analizarea acestora. Totodată, să fie puși în postura de a redacta anumite documente procesuale, să le fie prezentate diverse înscrisuri cu care se vor întâlni în practică (precum citații, extrase de Carte Funciară, etc.)”, nuanțează tânărul.

Pentru a-și crește șansele pe piața muncii, studenții ar trebui să fie mai dornici să învețe și să-și lărgească orizontul către noi domenii, să tindă în mod constant să afle cât mai multe lucruri, din cât mai multe domenii, nu doar din domeniul juridic. „Asta îi va ajuta pe viitor să fie mult mai angrenați în realitatea socială și economică, iar dacă ne referim în special la studenții de la Drept, îi va ajuta să privească domeniul juridic din mai multe perspective, inclusiv din perspectivă economică și comercială, astfel încât aceștia vor reuși să ofere cele mai bune soluții atunci când vor profesa în acest domeniu. Îi sfătuiesc să fie deschiși la noi provocări, să participe la cât mai multe activități organizate prin intermediul facultății – fie că vorbim de concursuri, workshop-uri, dezbateri juridice sau stagii de practică”, concluzionează Adrian Grapă.

-------------------------------------------------------------------------

                                         Citește și

→   De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Catinca Daria Anghel, a zecea notă a generației sale: De fiecare dată când am descoperit modul în care și-au dezvoltat cariera cei cu care am intrat în contact din domeniul juridic, m-am simțit inspirată. Fiecare parcurs descoperit îmi dă o nouă idee, stârnește un nou entuziasm, îmi conturează o nouă posibilitate

→   De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Rareș Rusu, a șasea notă a generației sale: Am șansa de a face Dreptul în preajma unor oameni cu o bogată experiență, care au demonstrat în repetate rânduri că profesionalismul poate deveni un mod de viață. Într-un asemenea mediu, orice este legat de performanță este prețuit

→   De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Oana Alexandra Chivu, a cincea admisă în 2020: Mă îndrept spre magistratură, gândindu-mă deopotrivă la profesia de judecător și la cea de procuror. Avocatura are ceva aparte, îmbină mai mult viața socială cu cea profesională

-------------------------------------------------------------------------
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 535 / 1650
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Bulboacă & Asociații, alături de investitori în două tranzacții care concentrează la început de an forțe economice considerabile pentru sectoare de business strategice economic și social. Asistență în expansiunea Grupului LuxVet în România și la investiția BERD în R.Power Renewables
CMS a obținut o victorie strategică în față Curții de Apel Ploiești - Sesizare CCR privind legea de organizare și funcționare a DLAF. Echipa de drept penal a fost coordonată de Mihai Jiganie-Șerban (Partener)
Prof. univ. dr. Răzvan Dincă a primit un nou mandat la conducerea Facultății de Drept din cadrul Universității din București. Cu cine face echipă
Ce firme au ales studenții aflați în fruntea listelor de absolvenți ai Facultății de Drept și cum au fost primii pași în profesie | Azi, despre avocatura văzută „din interior”, alături de Alexandra Șipoteanu, una dintre premiantele anului 2021, care s-a alăturat echipei Stoica & Asociații: “Am pășit în carieră cu foarte mult entuziasm și cu o enormă dorință de a acumula cât mai multe cunoștințe teoretice și practice. Mediul colegial călduros și respectuos este în mod indubitabil un factor ce contribuie la dezvoltarea și creșterea profesională”
Cei mai buni avocaţi în domeniul mărcilor, remarcați de WTR 1000, ediția 2024 | Țuca Zbârcea & Asociații, Simion & Baciu, Răzvan Dincă & Asociaţii și Ratza & Ratza sunt lideri pe segmentele analizate, o bună expunere pentru Mușat, Schoenherr, ZRVP și NNDKP. Un jucător nou și extrem de puternic a intrat pe piața locală și se anunță drept un concurent serios pe acest segment
După un an bun, în care a fost solicitată să acorde consultanță în câteva dintre cele mai spectaculoase proiecte de pe piața locală, Bulboacă & Asociații vede un 2024 cu oportunități semnificative în mai multe domenii | ”Vom avea privilegiul să acționăm într-unul dintre cei mai interesanți ani din istoria recentă a țării, dar cu România în cea mai bună formă economică a sa. Provocări vor fi, important este să prindem vârful și acestui val”, spun avocații
Banking & Finance | Avocații NNDKP au asistat anul trecut finanțări locale de aproape un miliard de euro și s-au implicat în proiecte transfrontaliere de peste trei miliarde de euro. Echipa a continuat să lucreze pentru finanțatorii unor grupuri importante din industrie sau sectorul agricol, dar a stat alături și de clienții finanțați, companii fanion în domeniile în care operează. Valentin Voinescu (Partener): Mediul de business din România a demonstrat reziliență și numărul de proiecte nu s-a redus, ba chiar am asistat la o accelerare la sfârșitul anului trecut
Bondoc și Asociații, alături de cumpărător în tranzacția de 432 mil. lei prin care Fondul Proprietatea și-a vândut acțiunile deţinute la Engie România. Echipa, coordonată de Lucian Bondoc
Teodorescu Partners a asistat Autonom Protect în achiziția Nova Ria24
Stănescu Vasile & Asociaţii și Strelia CVBA apără România în procesul intentat de Pfizer la Bruxelles, cu pretenții de peste o jumătate de miliard de euro plus dobânzi. Cine sunt apărătorii României și ce îi recomandă
Chambers Global 2024 | RTPR, singura firmă de avocați listată pe prima poziție în ambele arii de practică analizate: Corporate ̸ M&A și Banking & Finance. Filip & Company și Schoenherr sunt în prima bandă în Corporate ̸ M&A. Firmele care au cei mai mulți avocați evidențiați sunt RTPR (8), Filip & Company (6), CMS (5) și Clifford Chance Badea (5)
Ce firme au ales studenții aflați în fruntea listelor de absolvenți ai Facultății de Drept și cum au fost primii pași în profesie | Azi, despre avocatura văzută „din interior”, alături de Monica Alexandra Popa, una dintre premiantele anului 2021: “Mi-am dorit să lucrez într-o echipă în care să simt că mi se oferă oportunități de creștere și sunt încurajată să cresc și să absorb cât mai multă informație, atât în primii ani de avocatură, cât și ulterior. Firma de avocatură cu care am simțit și simt că sunt compatibilă este Filip & Company”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...