ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Eurelectric recomandă dublarea investiţiilor în distribuţia energiei pentru îndeplinirea obiectivelor de mediu

22 Mai 2024   |   AGERPRES

Pentru a atenua tensiunea şi a permite tranziţia energetică, investiţiile anuale în infrastructura nouă şi modernizată, precum şi în digitalizare, ar trebui să ajungă la 67 de miliarde de euro în perioada 2025 - 2050, aproximativ 0,4% din PIB-ul UE.

 
 
Reţelele de distribuţie ale Europei trebuie modernizate urgent pentru a permite electrificarea masivă în domeniile transportului, încălzirii şi industriei, pentru a integra sursele regenerabile şi pentru a face faţă fenomenelor meteo extreme şi ameninţărilor cibernetice mai frecvente, a apreciat, miercuri, Eurelectric, asociaţie de profil ce reprezintă industria energiei electrice la nivel european.

Conform studiului "Grids for Speed" publicat de Eurelectric, investiţiile în reţeaua de distribuţie ar trebui să crească de la o medie de 33 de miliarde de euro la 67 de miliarde de euro pe an între 2025 şi 2050, aproximativ 20% din ceea ce a cheltuit UE pentru importurile de combustibili fosili în 2023. Punerea în funcţiune a reţelei va crea peste 2 milioane de locuri de muncă, va aduce economii mai mari la energie şi va furniza o sursă de energie mai fiabilă, accelerând în acelaşi timp decarbonizarea economiei europene.


Schimbările din societate modifică sistemul energetic al Europei cu o viteză perturbatoare. Până în 2050, electricitatea va reprezenta 60% din consumul final de energie, comparativ cu 23% în prezent, capacitatea de surse regenerabile va fi crescută de şase ori din 2020, cu 70% din generarea şi stocarea de surse regenerabile conectate la nivel de distribuţie. Solicitările de conectare cresc mai rapid decât modernizarea reţelei şi vor continua să urce pe măsură ce electrificarea sectoarelor de utilizare finală va progresa. Aceste evoluţii pun o presiune asupra reţelei.

Pentru a atenua tensiunea şi a permite tranziţia energetică, investiţiile anuale în infrastructura nouă şi modernizată, precum şi în digitalizare, ar trebui să ajungă la 67 de miliarde de euro în perioada 2025 - 2050, aproximativ 0,4% din PIB-ul UE. Strategiile viitoare de reţea, cum ar fi investiţiile anticipative, gestionarea optimă a activelor şi flexibilitatea favorabilă reţelei, ar putea reduce această cifră la 55 de miliarde de euro pe an dacă sunt implementate în mod corespunzător. Nerealizarea unor astfel de investiţii ar pune în pericol 74% dintre conexiunile potenţiale în tehnologii cheie de decarbonizare, cum ar fi vehiculele electrice (EV), pompele de căldură şi sursele regenerabile.

"Pentru o tranziţie energetică de succes, UE are nevoie de volume masive de capacitate suplimentară de reţea. Volumul investiţiilor pentru operatorii de sisteme de distribuţie trebuie să se dubleze. Deşi acest lucru va necesita o creştere semnificativă, costul de a nu investi este şi mai mare. Pentru a reuşi, avem nevoie de profituri atractive pentru ca investitorii să-l poată finanţa, tehnologie şi electrificare rapidă pentru a gestiona taxele de distribuţie", a declarat preşedintele Eurelectric şi directorul general al E.ON, Leonhard Birnbaum.

Majorarea investiţiilor în reţea necesită un efort dual. Autorităţile naţionale ar trebui să implementeze legislaţia convenită - cum ar fi investiţiile anticipative - adaptând în acelaşi timp regimul de reglementare pentru a sprijini creşterea investiţiilor. Aceasta înseamnă eliminarea plafoanelor de investiţii, accelerarea procedurilor de autorizare şi achiziţii în reţea şi reducerea riscurilor investiţionale pentru a stimula finanţarea privată, în timp ce se deschide finanţarea publică prin bugetul UE.

Protecţia reţelei în viitor depinde şi de capacitatea de extindere a lanţului de aprovizionare. Chiar dacă investiţiile necesare sunt îndeplinite, deficitul actual de cupru, deficitul de talente, termenele prelungite de producţie şi costurile pot împiedica dezvoltarea infrastructurii.

Astfel de blocaje trebuie rezolvate rapid prin planificare strategică, colaborare sporită între factorii de decizie şi industriile europene, precum şi noi iniţiative de formare pentru a eficientiza certificatele de educaţie şi a asigura o forţă de muncă calificată.

Eurelectric face apel la factorii de decizie, atât la nivel naţional, cât şi regional, să asigure investiţiile în reţea, să consolideze lanţurile de aprovizionare şi să elibereze beneficiile societale ale "Grids for Speed".
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 136 / 17064
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Kinstellar is recruiting a junior to mid-level Litigation Lawyer
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Women in Business Law Awards 2024 | Două firme locale independente și două birouri ale unor firme internaționale, pe lista scurtă pentru premiul ”Firma anului în Europa de Est”. Popescu & Asociații, câștigătoarea de anul trecut, listată în trei categorii
Kinstellar a acordat consultanță ING Bank N.V. cu privire la o nouă facilitate de credit senior de 150 de milioane de euro acordată furnizorului român de servicii de telecomunicații DIGI România. Magdalena Răducanu (Special Counsel) a coordonat echipa
Raport IT&C: Oportunități de cooperare între Marea Britanie ̸ România | Mircea Moraru, Counsel la CMS România: Pentru investitorii britanici care iau în considerare scena dinamică de IT&C din România, este esențial să înțeleagă și să navigheze printre complexitățile juridice
Vasile Țiple, fostul Consilier General al UiPath și fondatorul Goodlegal, se alătură KPMG Legal - Toncescu și Asociații
PNSA a consiliat Grupul Orange în fuziunea post-achiziție dintre Orange România și Orange România Communications. Partenerii Bogdan C. Stoica și Irina Ivanciu au coordonat echipele din mai multe arii de practică
Bondoc și Asociații obține un nou succes în materia litigiilor de achiziții publice. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Cererea de inițiere a procedurii de arbitraj cerută de Eurohold și EIG a fost înregistrată la ICSID | Reclamanții se pregătesc să conteste restricțiile impuse de Uniunea Europeană în privința acordurilor de investiții încheiate între statele membre și spun că un astfel de arbitraj va crea un precedent pentru alte întreprinderi din UE. Ce avocați fac parte din echipa care consiliază asigurătorul
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Norris Alexandru Mircescu, al cincilea cel mai bun punctaj din anul 2022: ” Mi-am rezervat ultimii doi ani de facultate pentru a descoperi lumea avocaturii. Cel puțin momentan, îmi doresc să progresez și să mă dezvolt în România. Îmi iubesc țara și familia, nu văd cum aș putea sta departe prea mult timp de lucrurile care sunt cele mai importante pentru mine”
Avocații Wolf Theiss văd o creștere de 20-30%, anul acesta, în practica de Dispute Resolution | Ligia Cecilia Popescu, Partenerul Wolf Theiss care coordonează Departamentul de Litigii şi Arbitraj, al doilea ca volum de activitate și ca încasări al biroului din București: “Avem o echipă foarte puternică. O parte semnificativă a portofoliului de clienţi ai practicii provine din recomandări provenite de la firme internaţionale de avocatură”
Mergermarket - League Tables of Legal Advisors (Q1 2024) | Piața de M&A își revine în primul trimestru și crește cu o treime, la nivel global și cu 42% în Europa. CMS, printre primele în clasamentul global și în Europa. Wolf Theiss și DLA Piper, pe podium în Europa Centrală și de Est
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...