ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Photon Energy Group asigură o finanţare de 21,9 milioane de euro pentru proiecte din România

20 Martie 2023   |   Agerpres

În prezent, compania dezvoltă proiecte cu o capacitate combinată de 931 MWp în Australia, Ungaria, Polonia şi România şi oferă servicii de operare şi întreţinere pentru 380 MWp la nivel mondial.

 
 
Photon Energy anunţă că a încheiat un acord de refinanţare de proiect fără recurs în valoare de 21,9 milioane euro cu banca austriacă Raiffeisen Bank International (RBI) pentru portofoliul său de centrale fotovoltaice din România, cu o capacitate instalată totală de 31,5 MWp, conform unui comunicat de presă.

Semnarea acordului reprezintă prima finanţare de proiect a Grupului pentru active fotovoltaice europene care funcţionează pe bază comercială, vânzând energie pe piaţă fără un contract de achiziţie de energie sau sprijin din partea statului. Până în prezent, doar cele două centrale electrice comerciale la scară utilitară ale companiei din Leeton, Australia, care au o capacitate instalată combinată de 14,6 MWp, au obţinut finanţare de proiect fără recurs.



În 2022, compania a început construcţia a opt centrale fotovoltaice cu o capacitate instalată totală de 31,5 MWp pentru portofoliul său propriu, finanţată din veniturile obligaţiunilor sale verzi de 6,50% euro. Cele opt centrale sunt situate în Şiria (5,7 MWp), Aiud (4,7 MWp), Teiuş (4,7 MWp), Calafat (6,1 MWp), Săhăteni (7,1 MWp) şi Făget (3,2 MWp). La 23 februarie 2023, a fost pusă în funcţiune prima centrală, situată în Şiria, devenind astfel prima centrală fotovoltaică la scară utilitară din România pusă în funcţiune din 2014. Celelalte centrale electrice sunt planificate să fie puse în funcţiune până la sfârşitul celui de-al doilea trimestru al anului 2023.

Photon Energy dezvoltă în prezent proiecte fotovoltaice la scară utilitară cu o capacitate combinată de peste 930 MWp în Australia şi pe pieţele sale principale din Europa Centrală şi de Est, inclusiv peste 210 MWp în România.

Toate cele opt centrale electrice din România utilizează module fotovoltaice monocristaline bi-faciale montate pe sisteme de urmărire cu o singură axă, cu un raport de suprapunere DC/AC de 1,28-1,34. Toată energia electrică produsă de centralele electrice va fi vândută prin intermediul OPCOM, operatorul pieţei româneşti de energie electrică şi gaze naturale, la preţurile pieţei.

Societatea a furnizat servicii de inginerie, achiziţii şi construcţii pentru toate centralele electrice menţionate mai sus prin intermediul filialei sale Photon Energy Engineering RO srl. Filiala Photon Energy Operations RO srl. a Grupului va furniza servicii de monitorizare pe termen lung şi servicii de operare şi întreţinere pentru centralele electrice, iar serviciile de prognoză a producţiei vor fi furnizate de Lerta Power Poland Sp z o.o., filiala Grupului.

"Semnarea acordului de finanţare confirmă faptul că modelul nostru de afaceri integrat, bazat pe capacitatea de a dezvolta, construi, finanţa şi opera instalaţii fotovoltaice, precum şi de a monetiza energia electrică generată, a fost implementat cu succes pe piaţa din România. Decizia noastră de anul trecut de a ne angaja în construcţia de centrale fotovoltaice cu o capacitate totală de 31,5 MWp şi de a vinde energie electrică pe piaţă reprezintă o încredere foarte puternică în sectorul energetic românesc, la fel ca şi finanţarea fără recurs a proiectului pentru aceste centrale, oferită de RBI. Acestea sunt, de asemenea, o dovadă că o soluţie bazată pe piaţa din sectorul privat pentru nevoile şi planurile de investiţii semnificative pentru tranziţia energetică din România este viabilă şi disponibilă. Din acest moment depinde de guvernul român şi de autorităţile de reglementare să menţină stabilitatea şi, acolo unde este necesar, să îmbunătăţească cadrul pentru investiţiile în energie regenerabilă pentru a permite unei grădini a Edenului regenerabile să crească în jurul primelor flori înflorite plantate de Photon Energy şi udate de Raiffeisen Bank International', a comentat Georg Hotar, CEO al Photon Energy Group.

Photon Energy Group furnizează energie din sursă solară şi soluţii de apă curată la nivel mondial. Serviciile de energie electrică solară sunt furnizate de Photon Energy. Încă de la înfiinţarea sa în 2008, Photon Energy a construit şi dat în exploatare centrale electrice solare cu o capacitate combinată de peste 125 MWp şi deţine centrale electrice cu o capacitate combinată de 97,6 MWp în portofoliul său.

În prezent, dezvoltă proiecte cu o capacitate combinată de 931 MWp în Australia, Ungaria, Polonia şi România şi oferă servicii de operare şi întreţinere pentru 380 MWp la nivel mondial. Prin filiala sa Lerta deţinută integral, Grupul are licenţe de comercializare a energiei electrice în Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, România şi Serbia.

Lerta este al treilea cel mai mare furnizor de servicii DSR pentru TSO din Polonia, cu o capacitate contractată de 134 MW pentru 2023, iar prin intermediul centralei sale electrice virtuale (VPP) reuneşte generatori şi consumatori de energie cu o capacitate totală de aproape 300 MW. Cealaltă linie de afaceri majoră a Grupului, Photon Water, furnizează soluţii de apă curată, inclusiv servicii de tratare şi recuperare, dar şi dezvoltare şi gestionare a puţurilor şi a altor surse de apă.

Photon Energy N.V., compania holding pentru Photon Energy Group, este listată la Bursele de Valori din Varşovia, Praga şi Frankfurt, precum şi XETRA, principala platformă de tranzacţionare online din Germania. Photon Energy Group are sediul central în Amsterdam, cu birouri în Australia şi în toată Europa.

 

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 914 / 8002
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Senior Lawyer Employment | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2024 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Răzvan Dincă & Asociaţii sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
LegiTeam: Alătură-te echipei de avocați Mitel & Asociații!
Eurohold şi EIG au deschis oficial o procedură de arbitraj împotriva Guvernului României, cu miza de 500 mil. €. Avocații României se vor înfrunta cu Pinsent Masons şi Djingov, Gouginski, Kyutchukov & Velichkov
WH Partners, o firmă de avocatură din Malta, deschide primul birou din România în parteneriat cu Simion & Partners | James Scicluna, Co-fondator și Managing Partner WH Partners: „Lansarea WH Simion & Partners în București ne întărește angajamentul de a ne dezvolta firma mai departe de Malta într-un mod de care să beneficieze strategic clienții noștri. Abilitățile tranzacționale ale Cosminei Simion și experiența pe care aceasta și echipa ei o aduc în tehnologie, digital, media și divertisment completează perfect serviciile noastre”
Alpiq a obținut anularea integrală a unei decizii fiscale cu obligații de plată de cca. 158 mil. €. Sebastian Guțiu, Manging Partner Schoenherr: ”Această victorie majoră confirmă faptul că utilizăm abordarea corectă”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Daniela Bulacu, Head of Legal - Ringier România: “Viitorul este cel al dialogului la nivel de comunicate, fără implicarea orgoliilor personale. Cred că sunt necesare mai multe întâlniri profesionale unde putem să schimbăm opinii, să învățăm unii de la alții”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Berea, General counsel la BCR: ”Prin colaborare putem genera schimbări semnificative nu doar în interiorul profesiei noastre, ci și în societate in general. Prin natura muncii noastre, nu numai că răspundem la nevoile imediate ale societății, dar suntem și arhitecți ai viitorului acesteia, contribuind la definirea și modelarea unui cadru normativ care să orienteze comportamentul și deciziile individuale și colective pe termen lung”
Finanțele au demarat procedura de selecție a firmelor de avocați pentru un proiect ce presupune asistență consistentă în baza dreptului englez. Contract pe 3 ani, tarife orare de cca. 1.900 lei
Mușat & Asociații câștigă prestigiosul premiu “Romania Firm of the Year” la LMG Life Sciences Awards EMEA 2024 în Londra | Paul George Buta, Managing Partner: “O recunoaștere internațională a eforturilor întregii firme în mandate extrem de sofisticate din domeniul life sciences, care au implicat un număr semnificativ de avocați”
LMG Life Sciences EMEA Awards 2024 | Adrian CHIRVASE, Partner în cadrul POPESCU & ASOCIAȚII, desemnat Avocatul Anului în White Collar Crime: ”Apreciez recunoașterea obținută și rămân implicat să susțin, la cele mai înalte standarde de excelență juridică, toate mandatele care ne sunt încredințate”
Schoenherr a asistat Piraeus Bank în legătură cu vânzarea participației sale într-un portofoliu de credite neperformante de 400 mil. € către APS. Partenerul Matei Florea a coordonat echipa implicată în Proiectul Delta, cel mai mare portofoliu de NPL tranzacţionat în România în ultimii 4 ani
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...