
BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Ion Arhiliuc a trecut Prutul pentru a studia Dreptul la Iași și a fost unul dintre cei mai buni absolvenți din generația anului 2021, cu nota 9,60: ‘Media a atras anumite oportunități. Apreciez că România oferă toate oportunitățile necesare unui profesionist, însă depinde de fiecare dacă uzează de aceste pârghii’
07 Septembrie 2022
Ștefania EnacheBizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Ion Arhiliuc, basarabeanul venit să studieze la Iași, cu o medie finală 9,60, unul dintre cei mai buni absolvenți din generația anului 2021: Media a atras anumite oportunități. Apreciez că România oferă toate oportunitățile necesare unui profesionist, însă depinde de fiecare dacă uzează de aceste pârghii
![]() |
Ion Arhiliuc a venit tocmai de la Chișinău pentru a studia la Facultatea de Drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.A fost dorința mamei lui să dezvolte o carieră în domeniul juridic.A transformat această dorință în visul lui și a decis să treacă Prutul pentru a se pregăti în domeniul Dreptului.„Setea de dreptate este comună tuturor (sau cel puțin majorității), însă mereu există un imbold personal, cum este și cazul meu. Nu am analizat nicio variantă în afară de Facultatea de Drept, alegerea se mărginea la universitatea potrivită. Având o listă scurtă, a trebuit să încep pregătirea pentru examenul fiecărei universități (după cum ele diferă ca tematică). Pentru acest examen m-am pregătit timp de trei luni. Dar, după cum eram basarabean, s-a stabilit, într-un final, că românii de pretutindeni nu vor susține niciun examen”, povestește tânărul.
Chiar dacă a fost admis fără examen, Ion nu a ținut cont de acest aspect și a făcut eforturi astfel încât să dovedească faptul că este printre cei mai buni. „Inițial am fost admis ca român de pretutindeni, ulterior însă am încercat provocarea de a mă transfera pe locurile destinate cetățenilor români. Motivul a fost cuantumul bursei, dar cu riscul de a pierde bursa, fiindcă persoanelor înscrise ca români de pretutindeni li se garantează bursa până la finalul studiilor. Deși au fost perioade când nu beneficiam de bursă, totuși această provocare m-a învățat să ies din zona de confort”, explică tânărul basarabean.
Printre primii absolvenți ai generației sale
Iar munca depusă în timpul facultății s-a dovedit una de succes, Ion Arhiliuc finalizând în 2021 studiile de licență cu media 9,60. A fost printre cei mai buni absolvenți ai generației sale, iar acest fapt l-a motivat să-și continue studiile, așa că a optat pentru un program de master în Dreptul Afacerilor. În paralel se pregătește pentru examenul de admitere în barou, urmând să-l susțină în luna septembrie.
Pentru Ion, perioada facultății a reprezentat o dublă provocare. Tânărul este născut în Republica Moldova și a finalizat Liceul Teoretic român-francez „Gh. Asachi” din Chișinău.
Atunci când a pășit în studenție a făcut o schimbare majoră în viața sa, având în vedere că a venit într-o altă țară, unde a descoperit un mediu nou și o societate necunoscută lui până acum.
Chiar dacă pentru cei veniți de peste Prut nu există bariera lingvistică, trecerea graniței implică un efort și un stres cu care ei se confruntă.
Ion povestește că anii studenției au fost cu totul diferiți de cei de liceu. „În primul rând eram într-un stat nou, cu o cultură similară, însă cu particularitățile specifice. Totuși, am preferat să mă integrez în colectiv pentru a mă adapta noilor realități. Acesta a fost motivul pentru care nu am simțit dificultatea trecerii de la liceu la facultate. Chiar dacă există multe diferențe între modalitatea de predare la liceu și cea de la facultate, m-am adaptat în timp util, urmând sfaturile profesorilor, precum studiul individual (după cum materia este prea vastă pentru a fi predată în două ore) sau pregătirea nu doar pentru seminar, ci și pentru curs, anticipând anumite neclarități din manuale”, arată tânărul.
După parcurcerea acestui drum și finalizarea studiilor de licență, Ion afirmă fără nicio urmă de îndoială că, dacă ar trebui să o ia de la capat, ar alege tot Facultatea de Drept. „Experiența și cunoștințele care le obținem aici sunt esențiale nu doar pentru un jurist. Utilitatea lor este propice oricărui individ, motiv pentru care mereu voi avea această pasiune de a afla ceva nou din acest domeniu. Unica schimbare care aș încerca-o ar fi altă universitate, în străinătate, fiindcă ar reprezenta o experiență cu totul diferită”, argumentează tânărul.
Ion atrage atenția că toate facultățile necesită un anumit efort, însă Facultatea de Drept mai cere și sacrificii. „Dificultatea rezidă din complexitatea materiei. Aici încercăm să analizăm mai tot ce se întâmplă împrejur, respectiv nu ne putem rezuma la scurte monografii, ci sunt necesare tratate. Fiind un studiu atât de amplu, de fiecare dată se simte nevoia de a gestiona timpul în favoarea învățării și în detrimentul timpului liber. Însă, în niciun caz nu poți regreta această alegere după ce începi a observa rezultatele. Este exemplul dreptului civil, care primii ani pare inert și inaplicabil, ca atunci când ajungi să studiezi contractele - totul să prindă sens și să începi să uzezi de roadele muncii depuse anterior”, detaliază tânărul.
El este de părere că finalizarea studiilor cu o medie mare este doar un indiciu al cunoștințelor dobândite, însă nu corespunde de fiecare dată cu realitatea. „Totuși, fără o medie potrivită nu este posibilă admiterea la master, respectiv devine imposibilă începerea unei cariere academice. Totodată, media a atras anumite oportunități. Chiar dacă momentan nu sunt încă un practician, am primit oferte de lucru în domeniu, tocmai datorită rezultatelor”, nuanțează tânărul.
--------------------------------------------------------------
Citește și









--------------------------------------------------------------
Opinii despre învățământul din România
Referindu-se la sistemul de învățământ din România, el susține că este unul decent. Se declară foarte plăcut surprins de munca depusă de dascăli pentru a exclude fraudarea testelor și examenelor, apreciind că doar în acest mod se cultivă cultura juridică, necesară oricărui profesionist.
De asemenea, este mulțumit de faptul că există posibilitatea de efectua stagii de practică sau de a participa la alte activități profesionale. „Din acest motiv apreciez că România oferă toate oportunitățile necesare unui profesionist, însă depinde de fiecare dacă uzează de aceste pârghii”, precizează Ion.
Există și părți mai puțin pozitive ale acestui sistem educațional. În primul rând, se mențin materii care nu sunt tocmai potrivite. „Deși nu sunt inutile, ele sunt cronofage, după cum epuizează paleta de discipline, în detrimentul anumitor materii esențiale. De asemenea, consider că ar trebui reconcepută realizarea practicii din cadrul facultății care deseori ajunge la un formalism fără conținut”, detaliază tânărul.
De altfel, el crede cu tărie că succesul pe piața muncii se axează pe cunoștințele acumulate, îmbinate cu gândirea juridică, și experiența practică. „Dacă vorbim de profesii liberale, majoritatea maeștrilor sunt în căutarea tinerilor care au efectuat stagii de practică, fiind familiarizați cu aspectele practice”, amintește tânărul.
Pe cei care iau în calcul posibilitatea de a studia Dreptul, basarabeanul îi avertizează că este extrem de utilă abilitatea de a manageria timpul. Învățând la o facultate dificilă, este necesar să găsească timp pentru a le face pe toate. De asemenea, ei trebuie să țină cont de sfaturile profesorilor. „Toate sfaturile pe care le-ar putea primi, studiul individual, pregătirea sistematică, sunt aceleași pe care profesorii le spun din primul an până la final, însă noi evităm să le aplicăm. Pentru a fi în prima linie, un jurist nu trebuie niciodată să se considere cel mai bun. Din moment ce pretinde o cunoaștere suficientă, își pierde din elan. Astfel, nu este la curent cu dreptul pozitiv, mereu schimbător, cu noile repere jurisprudențiale sau aprecieri doctrinare. Doar juristul care mereu cercetează câștigă”, concluzionează Ion.
-------------------------------------------------------------------------
Citește și
→ De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Catinca Daria Anghel, a zecea notă a generației sale: De fiecare dată când am descoperit modul în care și-au dezvoltat cariera cei cu care am intrat în contact din domeniul juridic, m-am simțit inspirată. Fiecare parcurs descoperit îmi dă o nouă idee, stârnește un nou entuziasm, îmi conturează o nouă posibilitate
→ De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Rareș Rusu, a șasea notă a generației sale: Am șansa de a face Dreptul în preajma unor oameni cu o bogată experiență, care au demonstrat în repetate rânduri că profesionalismul poate deveni un mod de viață. Într-un asemenea mediu, orice este legat de performanță este prețuit
→ De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Oana Alexandra Chivu, a cincea admisă în 2020: Mă îndrept spre magistratură, gândindu-mă deopotrivă la profesia de judecător și la cea de procuror. Avocatura are ceva aparte, îmbină mai mult viața socială cu cea profesională
-------------------------------------------------------------------------
Citește și



-------------------------------------------------------------------------
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 44 / 146 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
EximAsig, parte a Grupului Exim Banca Românească, preia Asito Kapital. KPMG Legal a asistat cumpărătorul
Sebastian Guțiu, Managing Partner Schoenherr România, interviu în Italia Oggi: ” Mediul economic românesc prezintă lumini și umbre. 2025 va fi un an delicat; unele decizii politice și reforme structurale ar putea fi încetinite”
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Cum văd anul 2025 avocații considerați Leading Lawyers în M&A de către ghidurile juridice internaționale | Azi, de vorbă cu Bogdan C. Stoica, Partener PNSA, evidențiat de Legal 500 în categoria Leading Partners în practica de fuziuni și achiziții: ”Apariția unui nou val de antreprenori care se maturizează de la an al an, apariția unui numar record de fonduri de investiții ̸ private-equity și faptul că acestea cred în existența unor ținte de achiziție, sunt de natură să dea încredere”
Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordonanța de plată și arbitrajul (Powered by ZRVP)
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...