ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Andreea Lepărdă, medie finală 9,66, una dintre cele mai bune absolvente din generația anului 2021: Nu contează dacă ești în linia întâi sau nu. Contează ca, acolo unde te afli, să realizezi importanța pe care o ai la nivel social și să fii responsabil, serios

22 August 2022   |   Ștefania Enache

Absolventă a Colegiul Național „Grigore Ghica” din Dorohoi, județul Botoșani, în anul 2017, Andreea a urmat un profil uman, iar timpul de care a dispus ca liceeană a ajutat-o să se implice activ în diverse proiecte eTwinning, Erasmus+, activități de voluntariat. Perioada aceasta i-a oferit mai târziu disciplina de care are nevoie orice om care vrea să se dezvolte.

 
 
Andreea Lepărdă își analizează foarte bine toți pașii înainte de a lua o decizie. Atenția pe care o acordă fiecărui detaliu o ajută să se pregătească temeinic și să acționeze în cunoștință de cauză. Experiența tinerei de până acum poate reprezenta un exemplu și pentru alții, evidențiind faptul că este mai important să te concentrezi la drumul pe care îl ai de parcurs și mai puțin la rezultat. Doar astfel poți ajunge la performanțele dorite.

Andreea spune despre ea că a fost o elevă silitoare, dar nu a excelat la vreo materie. De mică, a avut înclinație spre literatură, muzică și artă în general. A iubit dintotdeauna oamenii și a considerat că cel mai important rol pe care îl avem este cel social. Dragostea pentru semenii săi a condus-o și către Facultatea de Drept, având convingerea că oamenii au fost făcuți unul pentru folosul celuilalt.


„Știam că prin intermediul unei profesii juridice voi reuși să fac mult bine celor din jur. Recunosc faptul că în clasa a XII-a am fost dezorientată. Îmi doream să studiez Dreptul în cadrul Academiei de Poliție, pentru a-mi degreva părinții de sarcina de a mă întreține, însă nu am avut înălțimea necesară. Pentru examenul de admitere de la facultate, m-am pregătit în ultimul an de liceu. Facultatea de Drept din Iași a fost singura mea opțiune, în cele din urmă”, povestește tânăra.

Alegerea sa a fost una cât se poate de inspirată, Andreea reușind să finalizeze facultatea cu o medie de 9,66, fiind una dintre cele mai bune absolvente din generația anului 2021.

„Am observat de curând tendința unor tineri de a se concentra mai mult pe rezultat decât pe drumul pe care trebuie să îl urmeze. Viziunea mea a fost și este diferită. Am învățat cât de bine am putut la fiecare materie, cu gândul că poate într-o zi soarta unui om va sta în mâinile mele, iar eu va trebui să am competența necesară pentru a putea decide corect. Mai mult, am pus accent pe responsabilizare, convinsă fiind că astfel cum îmi sunt gândurile, îmi vor fi vorbele și faptele, iar acestea îmi vor contura caracterul. Dacă de pe băncile facultății aș fi avut o atitudine nepăsătoare, chiar dacă aș fi reușit să recuperez anumite cunoștințe juridice și să promovez ulterior examenele de admitere, este posibil ca această atitudine să fi rămas ca trăsătură, ceea ce nu este de dorit. Cu alte cuvinte, nu m-am concentrat pe notă, cât pe studiu. Mai mult, notele din facultate nu au avut importanță mai târziu”, precizează tânăra.
Ar urma fără ezitare același parcurs

Absolventă a Colegiul Național „Grigore Ghica” din Dorohoi, județul Botoșani, în anul 2017, Andreea a urmat un profil uman, iar timpul de care a dispus ca liceeană a ajutat-o să se implice activ în diverse proiecte eTwinning, Erasmus+, activități de voluntariat. Perioada aceasta i-a oferit mai târziu disciplina de care are nevoie orice om care vrea să se dezvolte.

Pentru ea, studenția a fost cea mai frumoasă perioadă din viață. „Și acum îmi amintesc primul seminar de Drept civil. Partea generală, susținută de domnul profesor Toader Alexandru. Vă mărturisesc că am simțit cum intru într-o lume cu totul nouă, care mă fascina, era incredibilă, deși nu am înțeles mare lucru din acest domeniu vast decât târziu, prin anul trei de facultate. Ca volum de studiu, trecerea de la liceu la facultate a fost un șoc. Însă, am avut în minte următoarea frază care aparține lui Marcus Aurelius:  ‘Dacă un lucru ți-e greu ție să-l înfăptuiești, nu crede că e cu neputință pentru om; ci, dacă un lucru e posibil pentru om și în conformitate cu natura sa, gândește-te că poate fi înfăptuit și prin tine’ ”, mărturisește tânăra.

Înainte de a lua o decizie, Andreea obișnuiește să analizeze cu foarte mare atenție ceea ce îi precede, pentru a se putea pregăti temeinic, dar și ceea ce ar urma, pentru a acționa în cunoștință de cauză. „Cu toate acestea, nu am avut de unde ști cu precizie de la bun început ce învață și cum învață studenții la Drept. Pot spune că am avut un gram de noroc, întrucât felul meu de a raționa s-a pliat destul de bine pe cerințele acestei facultăți. Dacă ar fi să o iau de la capăt, aș alege tot Facultatea de Drept din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza  din Iași, fără să schimb nimic din traseul care a urmat. Am cunoscut atât profesori demni de a fi modele pentru profesionalismul și dedicarea de care au dat dovadă, cât și colegi implicați și dornici de a oferi ajutor ”, argumentează tânăra.

Din punctul său de vedere, cel mai important moment din perioada studenției a fost participarea la Hexagon. Chiar dacă Dreptul penal a fost pasiunea sa, a considerat util să se înscrie în echipa de Drept civil. „În urma unui test, am fost selectați patru studenți pentru a beneficia de o pregătire suplimentară. Scopul meu a fost să aprofundez și instituțiile de Drept civil, având în vedere că este o materie obligatorie la examenele de admitere în profesie. Nu m-am înscris cu gândul de a reprezenta facultatea la Craiova, însă, ca urmare a muncii depuse, am făcut parte din echipa finală. Chiar dacă nu ne-am situat pe podium, experiența mi-a oferit un model profesional și uman, acesta fiind domnul profesor Macovei Codrin. De asemenea, am beneficiat de sprijinul doamnei decan Costea Ioana Maria. Aș dori să profit de această ocazie și să le transmit sincere mulțumiri!  Și, nu în ultimul rând, am legat o prietenie frumoasă care încă există între mine și coechipiera alături de care am participat”, detaliază Andreea.

----------------------------------------------------------------------------

Povestea sa poate reprezenta un exemplu


Tânăra a recunoscut faptul că s-a gândit de două ori înainte de a accepta să vorbească despre ea în cadrul acestui articol. Apoi și-a dat seama că poate povestea sa va ajuta tinerii absolvenți sau în curs de absolvire.

„Am terminat facultatea în vara anului 2021, iar în prezent sunt studentă la Master în Iași, specializarea Științe penale. În urmă cu un an credeam că voi ajunge să realizez multe lucruri din punct de vedere profesional imediat după finalizarea studiilor. Am ajuns, în schimb, să îmi cultiv o virtute umană, poate una dintre cele mai importante, și anume: răbdarea. Am promovat examenul de Barou reușind să fac corecte 90 de grile din cele 100, însă am preferat să nu profesez momentan. În prezent, îmi doresc să acced către o profesie în cadrul căreia examinarea se întinde pe o perioadă mai îndelungată. Cu toate acestea, nu exclud posibilitatea de a fi avocată și de a căpăta astfel experiență în domeniul juridic”, explică tânăra.

Mai mult, subliniază faptul că perioada de după facultate trebuie privită cu mult cumpăt. „După un an în care creierul nostru a funcționat la maxima lui capacitate, trebuie să îi acordăm minții un repaus. Așa cum spuneau stoicii: o dată odihnită, mintea se va trezi mai bună. Ce fac acum în concret? Am terminat primul semestru de master obținând 10 la toate examenele, însă, cel mai important, pun mare accent pe formarea mea ca om. Citesc beletristică, merg la teatru, la operă, fac sport, ascult muzică, particip la conferințe pe diverse teme. Este liniștea pe care mi-o ofer în dar după un an cât se poate de solicitant”, completează Andreea.

În opinia sa, nu o funcție te face fericit, ci faptul de a o exercita într-un mod corect. „Nu am simțit că am sacrificat ceva până acum, am investit în propria persoană pentru a putea dărui mai departe ulterior. Facultatea de Drept nu este una ușoară, dar nici imposibil de finalizat. Însă dacă pornești la drum cu gândul că vei avea șansa să demonstrezi cât de inteligent și competent ești tu ca individ, vei primi o răsplată, vei fi fericit o perioadă scurtă de timp, apoi vei dori din nou să demonstrezi, intrând într-un cerc vicios. Dreptul este cu și despre oameni. Dacă un viitor jurist își formează o conștiință colectivă nealterată de individualism, atunci satisfacțiile vor fi inerente”, punctează Andreea.

----------------------------------------------------------------------------

Implicarea este cheia succesului


Pentru Andreea, România este locul în care se poate dezvolta. Tânăra subliniază faptul că România i-a oferit șansa de a urma studii superioare, fără a fi necesar să plătească o taxă exorbitantă, România i-a oferit bursă de studiu în toți anii de facultate, ceea ce i-a permis să se întrețină într-o oarecare măsură, România îi oferă o reducere de 50% din prețul biletului la teatru și acces gratuit la Biblioteca Centrală Universitară. „Pentru toate acestea și pentru multe altele, sunt recunoscătoare! Cu privire la șansele de angajare, nu cred că România, ca un părinte mult prea grijuliu, ar trebui să îmi pună pe tavă un loc de muncă la final de facultate. Statul român mi-a ușurat pașii și mi-a arătat calea, iar la final, mi-a lăsat libertate. Libertatea, nedublată de o responsabilitate, poate însemna și posibilitatea noastră de a muri de foame, dacă asta alegem”, consideră tânăra.

De altfel, este de părere că toți cei care astăzi sunt în formare au la îndemână destul de multe oportunități. „Deși activitatea online nu este neapărat pe placul meu, studenții pot profita de o mai mare deschidere. Astfel încât, pot participa la mai multe conferințe susținute de Facultățile de Drept din țară. Probabil stagiile de practică sunt utile, însă eu nu am beneficiat decât de practica obligatorie din cadrul facultății. În anul trei, când mă simțeam mai stăpână pe cunoștințele juridice dobândite și mi-aș fi dorit să fac practică într-un cabinet de avocatură, pandemia a sistat activitățile față în față”, mai spune Andreea.

Pe cei care acum sunt studenți la Drept îi sfătuiește să țină cont de faptul că nimic din ceea ce e obținut ușor nu este durabil.  „Nici eu nu am reușit încă, pentru a putea da sfaturi. Iar dacă voi începe să profesez în curând în domeniul juridic, nu aș minți spunând că e ușor să promovezi un examen de admitere în profesie. Ce am considerat eu util a fost să nu mă izolez și să nu citesc doar literatură juridică. Studenția a fost o perioadă minunată, în care am profitat de un oraș cu o deschidere spre cultură ceva mai mare decât orașul din care proveneam. De altfel, nu am ratat nici petrecerile organizate de asociațiile studențești. Ce e adevărat, în ultimul an de licență a trebuit să mă concentrez mai mult pe studiu. Mi-am făcut un program strict, dar nu cred că există un șablon universal de urmat. Am auzit povești precum că există studenți care din primul an de facultate învață pentru examenul de Barou sau INM. Eu nu știam pe atunci în ce constau aceste examene și mi-a fost mai bine. Am urmat sfatul domnului profesor Valerius Ciucă, pe care l-am admirat și încă îl admir, care ne-a spus că un jurist trebuie să fie în primul rând om și să se formeze astfel”, completează tânăra.

--------------------------------------------------------------

Citește și

→   De vorbă cu conf. dr. Ioana Maria Costea, decanul Facultății de drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, despre preocuparea de a oferi studenților o nouă „normalitate” și aceeași pregătire temeinică: ‘Absența fizică ne-a dezorientat la început, dar procesul didactic se derulează acum în parametri optimi; profesorii și studenții au dovedit o imensă capacitate de adaptare’

BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Alexandra Șipoteanu, una dintre mândriile promoției 2021: Facultatea de Drept este dificilă deoarece te obligă la autodepășire, la cunoaștere aprofundată a tuturor aspectelor predate, la gândire cu propria minte, la autodisciplină. Linia întâi înseamnă calitate, iar calitatea este oferită de integritate, seriozitate, pasiune pentru profesia aleasă și perfecționare continuă în domeniul ales

→   BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Diana Valeria Ceaușu, șefa promoției 2020, a intrat în echipa CMS România. ”Satisfacțiile au răsărit pe măsură ce eu am început să cunosc construcția dreptului și au crescut odată cu cunoștințele mele. Cu cât am cuprins și înțeles mai bine mulțimea regulilor de drept, cu atât am putut găsi soluții pentru mulțimea anomaliilor din realitatea socială”, spune avocata

→   BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Aura Elena Amironesei, olimpic internațional, a absolvit în primii trei din an facultățile de Drept (9,87) și Geografie. Multipremiată la competiții studențești cu expunere internațională, a ales avocatura și este doctorand în Dreptul comerțului internațional și cadru didactic asociat în cadrul Facultății de Drept din Iași. ‘Am făcut alegerile potrivite la momentul potrivit și le-am trăit cât mi-a fost cu putință de plenar’, spune azi Aura
 
→   BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Irina Galan, șefa promoției 2020 de la Facultatea de Drept a Universitații din Iași: ‘Nu am mizat niciun moment pe titlul obţinut în facultate, dar probabil că acesta a reflectat bagajul de cunoştinţe acumulat şi determinarea avută pe parcursul anilor de studiu’. Tânăra avocată aşteaptă cu entuziasm şi deschidere noile provocări şi opţiuni ce vor apărea
         
→   BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Cosmin-Teodor Cotos a finalizat acum trei ani studiile de licență cu media 9,79 și are azi propriul cabinet de avocatură. ”Esența și particularitățile dreptului m-au fascinat, iar profesorii și persoanele pe care le-am întâlnit în mediul universitar mi-au schimbat complet cursul vieții”, spune azi avocatul


→   BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Alexandra Tuță, una dintre primele medii obținute anul trecut la examenul de licență, a intrat în echipa de litigii de la Reff & Asociații: ”Sacrificarea zonei de confort și a unor plăceri personale aduce o satisfacție înzecită în momente-cheie, precum examenul de licență sau de admitere în profesie. În acele clipe privești retrospectiv și ești împăcat - a meritat totul”

→   BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Adrian Grapă, unul dintre vârfurile promoției 2019, a intrat în echipa DLA Piper România. ”Probabil că mediile mari sunt o carte de vizită pentru absolvenții de Drept, atunci când aceștia au primul contact cu un posibil angajator. Consider, însă, că sunt mai importante pe termen lung informațiile acumulate în anii de studiu”, spune azi avocatul

                  --------------------------------------------------------------

De altfel, crede că fără o pregătire teoretică serioasă, aspectele practice ar fi lipsite de fundament. Cu toate acestea, este de părere că încă din facultate ar trebui asigurată tranziția de la aspectele pur teoretice, la cele practice. În primii ani de studiu, este importantă familiarizarea cu latura practică prin intermediul spețelor. Ulterior, prin anul trei și patru, stagiile de practică ar trebui să ofere studenților o deschidere mult mai largă. Profesiile juridice nu se limitează la avocatură și magistratură. Andreea consideră util să se formeze grupe de practică, iar studenții să poată opta din mai multe variante.

„Vă las aici următorul îndemn care aparține scriitoarei Sally Gardner: ‘Pentru voi, visătorii,/Trecuți cu vederea la școală/Premianți – niciodată/Voi, cei care veți lua în stăpânire viitorul’. Concluzia este că nu contează dacă ești în linia întâi sau nu. Contează ca, acolo unde te afli, să realizezi importanța pe care o ai la nivel social și să fii responsabil, serios. Nu am concurat niciodată cu cei din jur, nu mi-am propus să fiu și să mă mențin în linia întâi. Sfatul meu este să nu vă stabiliți țeluri individualiste. Dorința de a avea reușite, de a fi pe primul loc mereu, ne transformă în sclavii propriei vieți. Fiți liberi, responsabili și muncitori! Rezultatele vor veni de la sine”, conchide Andreea Lepărdă.

-------------------------------------------------------------------------

                                         Citește și

→   De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Catinca Daria Anghel, a zecea notă a generației sale: De fiecare dată când am descoperit modul în care și-au dezvoltat cariera cei cu care am intrat în contact din domeniul juridic, m-am simțit inspirată. Fiecare parcurs descoperit îmi dă o nouă idee, stârnește un nou entuziasm, îmi conturează o nouă posibilitate

→   De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Rareș Rusu, a șasea notă a generației sale: Am șansa de a face Dreptul în preajma unor oameni cu o bogată experiență, care au demonstrat în repetate rânduri că profesionalismul poate deveni un mod de viață. Într-un asemenea mediu, orice este legat de performanță este prețuit

→   De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Oana Alexandra Chivu, a cincea admisă în 2020: Mă îndrept spre magistratură, gândindu-mă deopotrivă la profesia de judecător și la cea de procuror. Avocatura are ceva aparte, îmbină mai mult viața socială cu cea profesională

-------------------------------------------------------------------------
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

  ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


   

  Ascunde Reclama
   
   

  POSTEAZA UN COMENTARIU


  Nume *
  Email (nu va fi publicat) *
  Comentariu *
  Cod de securitate*  * campuri obligatorii


  Articol 231 / 1363
   

  Ascunde Reclama
   
  BREAKING NEWS
  ESENTIAL
  Studiul CMS European M&A 2023 - Număr record de tranzacții înregistrate anul trecut, în ciuda contextului economic dificil | Horea Popescu (Managing Partner, CMS România): Activitatea din regiune arată că jucătorii de pe piață se pot adapta cu ușurință la noile circumstanțe și că CMS este foarte bine plasată pentru a face față provocărilor și complexității care ne așteaptă
  Avocații Mitel & Asociații vor asista o tranzacție imobiliară pentru un proiect major în zona de nord a Capitalei, cu o valoare de peste 500 mil. € | Ioana Negrea, Partener: 2023 va fi un an de așezare a segmentului de office, cu un grad mare de ocupare a clădirilor existente, cu noi dezvoltări și cu un apetit crescut al investitorilor pentru achiziția de clădiri finalizate. Va fi un an bun și pentru piața de retail, aflată încă în proces de expansiune
  Legea privind protecția avertizorilor de interes public, decriptată de specialiștii firmei Mușat & Asociații. Legislația actuală consolidează și îmbunătățește protecția conferită persoanelor care efectuează raportări, spun avocații. Există însă riscul unor abuzuri în măsura în care prevederile legale nu sunt aplicate cu responsabilitate
  Băncilă, Diaconu și Asociații s-a clasat pe cea mai înaltă poziție în topul societăților de avocatură din România specializate în taxe și dispute fiscale. Emanuel Băncilă (Partener): Recunoașterea ne obligă să venim în continuare cu soluții inovative care să cenzureze excesul de putere al autorităților fiscale
  Deloitte România a asistat cea mai mare companie de panificație din lume, Grupo Bimbo, în intrarea pe piața din România prin achiziția Vel Pitar. Mai mulți avocați de la Reff & Asociații | Deloitte Legal, în echipa de proiect
  LegiTeam | Popovici Nițu Stoica & Asociații recrutează avocați stagiari și definitivi (M&A, Corporate ̸ Commercial)
  LegiTeam: MUȘAT & ASOCIAȚII recrutează avocați definitivi | Consultanță și Litigii
  VIDEO | Dicționar de arbitraj: Arbitrabilitatea disputelor (Powered by ZRVP)
  LadyLawyer | Doamnele avocat dau forță echipei Stratulat Albulescu & Asociații, firmă în care dedicarea, creativitatea, perseverența, mediul de lucru și expunerea la proiecte de anvergură clădesc cariere solide. De vorbă cu avocatele firmei despre valori, decizii înțelepte și calități care pavează drumul spre succes
  LadyLawyer | Lavinia Nucu, Head of Legal pentru România în cadrul CPI Property Group, avocat cu o carte de vizită impresionantă, trail-blazer pe piața din România în multe tranzacții high-profile din industria de real estate: Orice problemă, indiferent de anvergură, surmontată prin alinierea sinergiilor echipei, este un motiv de satisfacție profesională și întărește sentimentul de apartenență la o organizație de succes
  Filip & Company a asistat grupul Digi la încheierea unui contract cu abrdn pentru finanțarea dezvoltării unei rețele de comunicații în sudul Spaniei. Ce avocați au lucrat în proiect
  LegiTeam | Bulboacă & Asociații recrutează avocat (Finance & Banking)
   
  Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

    in curand...
  • SeeNews

   in curand...