ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Murguleţ, despre Directoratul de Securitate Cibernetică: Suntem la un an de la prima variantă propusă în Guvern şi stadiul este acelaşi

25 Iunie 2021   |   Agerpres

În viziunea specialistului, derularea unui parteneriat între Centrul Cyber al Uniunii Europene de la Bucureşti şi Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică ar fi benefic pentru toate domeniile.

 
 
Înfiinţarea Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) se află în acelaşi stadiu la un an de la prima propunere făcută în Guvern, a a afirmat, vineri, într-o dezbatere de specialitate, Marian Murguleţ, expert în transformare digitală.
 
"M-am aflat printre profesioniştii care, anul trecut, în iunie, a venit cu prima propunere în Guvern de transformare a CERT-RO în Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică. Suntem la un an de la prima variantă de înfiinţare a acestui Directorat şi stadiul este acelaşi. Între timp, Italia, cred că şi Polonia, au înfiinţat agenţii similare acestui Directorat Naţional de Securitate Cibernetică. Noi am mers după modele din Statele Unite, din Marea Britanie, din Israel, adică modele verificate, evident adaptate la specificul românesc. Sper şi mi-aş dori foarte mult să văd mai mult susţinută ideea şi necesitatea înfiinţării acestui Directorat şi la noi în ţară. Avem nevoie şi provocările vor fi din ce în ce mai mari pe această zonă. Sper să devină operaţional acest Directorat cât mai curând. Există absolut tot ce trebuie de circa un de zile. Tot ce înseamnă justificare legală, de costuri, toate lucrurile sunt pregătite", a menţionat Murguleţ.
 
În viziunea specialistului, derularea unui parteneriat între Centrul Cyber al Uniunii Europene de la Bucureşti şi Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică ar fi benefic pentru toate domeniile.
 
"Un parteneriat între acest Centru european de competenţe în domeniul securităţii cibernetice şi un Directorat puternic nu va face decât să aducă beneficii nouă, tuturor, industriei şi administraţiei publice. Nici eu nu mai ştiu nimic despre acest proiect. În ianuarie, deadline-ul era ca undeva în iunie - iulie (2021, n.r.) să devină operaţional", a subliniat specialistul.
 
La jumătatea lunii aprilie a acestui an, directorul general al Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO), Dan Cîmpean, afirma că proiectul de Ordonanţă privind înfiinţarea Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) este în avizare, urmând să mai fie obţinute trei avize din 15.
 
Pe acelaşi subiect, Cîmpean a declarat, joi, că alte ţări, care se inspiră din idei româneşti, încep să se mişte mult mai repede, făcând referire la Italia, care a creat o agenţie de securitate cibernetică.
 
"Un al doilea element şi tendinţă importantă pe care o observ şi o spun cu toată părerea de rău. Am scris-o oficial săptămâna trecută şi o să o zic şi public de câte ori e nevoie: sunt alte ţări care au început să mişte mult mai repede, care se inspiră din idei româneşti şi mişcă lucrurile. Vă dau un exemplu de care probabil aflase-ţi, Italia şi-a creat o nouă agenţie a ei de securitate cibernetică. A durat, ghiciţi cât? Exact două săptămâni, de la momentul în care s-a spus trebuie, până când s-a aprobat prin ordonanţă de urgenţă a consiliului de miniştri. Suma cu care vor finanţa această instituţie este impresionantă: 530 de milioane de euro pentru 5 ani şi cu o ţintă de experţi de 800 de persoane în 2027. Inspiraţi un pic din să zic aşa modelul românesc", a spus şeful CERT-RO.
 
Noul Directorat Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC), care va înlocui Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO), va asigura capabilităţile şi performanţa necesare în domeniul securităţii cibernetice, la nivel naţional, pentru o perioadă de cel puţin zece ani şi va putea face faţă provocărilor pe care dinamicile de dezvoltare tehnologică le vor ridica în spaţiul cibernetic.
 
Executivi, lideri şi profesionişti specializaţi în transformare digitală participă, vineri, la evenimentul Digital Transformation Summmit 2021, organizat de Revista Comunicaţii Mobile şi TelecomTV.ro.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 5489 / 8654
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...